2024. july 5., Friday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Színvonalas egészségügyi ellátás Nyárádszeredában

Korszerű magánklinika a városközpontban

Családi vállalkozásként nyitotta meg kapuit két hónappal ezelőtt Nyárádszereda főterén a Toth Med, a térség legkorszerűbb egészségügyi központja. A performáns egészségügyi eszközökkel felszerelt magánklinikán jelenleg nyolc szakterületen van rendelés, illetve laboratóriumi vizsgálatok elvégzésére is lehetőséget biztosítanak, és a közeljövőben további szakterületeket is szeretnének lefedni, ugyanakkor az egészségbiztosító pénztárral kötött szerződés értelmében ingyenesen is elérhetővé tennék a szakorvosi vizsgálatokat a páciensek számára. 


  Fotók: Nagy Tibor



A térség lakói, főleg az idősebbek számára óriási könnyebbséget jelent, hogy amikor szakorvosi ellátásra szorulnak, nem kell a megyeközpontba utazniuk, hanem helyben, anyanyelvükön oszthatják meg a szakemberrel a panaszaikat. 

A Toth Med klinika egy régóta megálmodott családi projekt, dr. Toth Brigitta Dalma szülész-nőgyógyász szakorvos és férje, Toth József Attila évekkel ezelőtt tűzte ki célul, hogy Nyárádszeredában létrehozzák a térség legkorszerűbb egészségügyi központját, ahol valóban a páciensek igényeire figyelnek, és közelebb hozzák a térségben élőkhöz a magas szintű egészségügyi ellátás lehetőségét. 

Dr. Toth Brigitta Dalma ottjártunkkor elmondta: az egészségügyi központ ötlete már régóta körvonalazódik, hiszen már orvostanhallgatóként tisztában volt vele, hogy mennyire nehéz egy pályakezdő fiatal orvosnak elhelyezkedni az állami szférában. Kezdetben az volt az elképzelés, hogy magánrendelőt nyitnak, ellenben azt látták, hogy a Nyárádmentén, illetve a tágabb térségben is hiányzik egy olyan egészségügyi központ, ahol járóbeteg-ellátásban, egy helyen a különféle szakorvosi vizsgálatok széles skálája elérhető lenne, ezért úgy döntöttek, belevágnak. A nyitást megelőzően több ízben egyeztettek a környéken dolgozó családorvosokkal, próbálták feltérképezni, melyek lennének azok a szakorvosi rendelések, amelyek a környéken másutt nem elérhetők, ellenben a térség lakóinak gyakran van szüksége rájuk. A helyzetkép alapján választottak ki első lépésben nyolc szakterületet, amelyek iránt a legnagyobb igény mutatkozott. Jelenleg a Toth Med központban kardiológus, diabetológus, pszichiáter, neurológus, munkaorvos, nőgyógyász, urológus és belgyógyász szakorvos rendel hetente rendszeresen, de a paletta rövidesen bővülni fog, a cél az, hogy az elkövetkezőkben minél több szakterületet fedjenek le – terveznek például imagisztikai szakrendelést is –, hiszen az a cél, hogy minél szélesebb körű vizsgálatokat tegyenek elérhetővé a közösség, a nyárádmenti emberek számára. Ugyanakkor a környéken élőknek fontos szempont, hogy anyanyelvükön tudják a szakemberrel a problémájukat megbeszélni – hangsúlyozta az egészségügyi központ vezetője. 


Dr. Toth Brigitta Dalma



A Toth Med magánklinikán ugyanakkor laboratóriumi vizsgálatok elvégzésére is lehetőség adódik, a Bioclinicával működnek együtt ezen a téren, a nyárádszeredai helyszínen van egy mintavételi pont, ahol reggel 8-tól este 8-ig fogadják a pácienseket. 

Dr. Toth Brigitta Dalma rámutatott: sikerült szerződést kötni az egészségbiztosító pénztárral, ami azt jelenti hogy október 1-jétől egyelőre a nőgyógyászati vizsgálatot tudják ingyenessé tenni azoknak a pácienseknek, akik küldőpapírral rendelkeznek, de ez remélhetőleg január 1-től a többi szakterület esetében is lehetővé válik. 

Érdeklődésünkre, hogy miként alakul a betegforgalom a Nyárádszereda főterén lévő klinikán, a szülész-nőgyógyász szakorvos úgy véli, a számok eddig egyértelműen azt támasztják alá, hogy igenis igény mutatkozik a központ iránt, hiszen míg az első hónap még inkább arról szólt, hogy kezdtek tudomást szerezni róluk a páciensek, az utóbbi időszakban már jelentősen növekedett a hozzájuk fordulók száma. Ugyanakkor örömükre szolgál, hogy nemcsak Nyárádszeredából, hanem Balavásárról, Szászrégenből, mi több, Korond melletti elszigetelt falvakból és Udvarhelyről is fordultak már meg náluk páciensek. 




Mint mondta, a szakemberek toborzásakor az elsődleges szempont az volt, hogy a helyi, illetve a környéken élő vagy onnan származó orvosokkal próbáljanak együtt dolgozni, hiszen tisztában voltak azzal, hogy egyrészt vannak fiatal szakemberek, akiknek ugyanolyan kihívást jelent pályakezdőként elhelyezkedni, pacientúrára szert tenni. Ugyanakkor helyi származású, elismert szakembereket is sikerült odacsalogatni, például dr. Szöllösi Attila urológus főorvos az udvarhelyi városi kórház orvosigazgatója, de túlterheltsége ellenére is elvállalta, hogy hetente egy nap Nyárádszeredában rendeljen, mivel ott született, és munkájával a helyi közösséget szeretné segíteni. 


Korszerű vásárcsarnok is készül

Ideiglenesen szünetel a piac felújítása

Ideiglenesen szünetelnek a nyárádszeredai piac felújítási munkálatai, amíg az önkormányzat aláírja a szerződést a Fejlesztési Minisztériummal, és megérkezik az erre szánt finanszírozás. A beruházás nyomán teljesen átalakul a helyszín, korszerű vásárcsarnok, mellette fedett felület lesz, mutatós asztalokkal, parkolóhelyekkel, méltó helyszínt biztosítva az eladóknak és vásárlóknak egyaránt.


Tóth Sándor polgármester



Tavaly novemberben a város önerőből elkezdte a munkálatot, de most le van állítva az építkezés, amíg aláírják a szerződést a Fejlesztési Minisztériummal, ugyanis a beruházást teljes egészében a szaktárca fogja finanszírozni. Az önkormányzat több mint 8 millió lejt nyert erre a célra. 

Tóth Sándor, Nyárádszereda polgármestere elmondta, eddig elsősorban az alapozáson dolgoztak, a csarnok, illetve a fedett rész tartópillérei már láthatók, viszont most leálltak, mivel elfogyott a helyi költségvetésből erre szánt összeg. A megújuló piacon a tervek szerint lesz egy korszerű vásárcsarnok hűtő- és fagyasztókamrákkal, mellette pedig egy fedett rész, ahol asztalok kapnak helyet. A piacot bekerítik, parkolóhelyeket alakítanak ki, illetve az őstermelők számára mutatós faházikókat állítanak fel. A hűtő-, illetve fagyasztókamrával ellátott csarnokban kínálják majd a hús- és tejtermékeket, illetve egyéb, hűtést igénylő élelmiszereket, az asztaloknál pedig a nem romlandó termékek és egyéb portékák kapnak majd helyet. A határidő, amíg be kell fejezni a piac korszerűsítését, 2024, az építkezés idejére pedig fele-fele arányban zárták le a helyszínt, elkerítették a részt, ahol az építkezés zajlik, és ahol lesz majd az aszfaltozott felület, illetve a parkolók, ott kínálják jelenleg a termékeiket az árusok. A piac megközelítése is megváltozott, a főtér irányából a Tűzoltó utcán át csak a gyalogosok juthatnak be a térre, és a Nyárád túloldaláról, a szentannai településrész irányából érkezőknek meg kell kerülniük a raktárépületet, hogy a körülhatárolt építkezési területet elhagyva jussanak be a piacra. Járművekkel pedig csak a Szabadság utcán át lehet megközelíteni a helyszínt. Amint a tér ezen részével elkészülnek, ide költöztetik át a piacot, hogy az alsó, jelenleg használt részt is korszerűsítsék.






Nagy sikernek örvend a Lábbusz

Negyven gyerekkel indult, mára azonban több mint hetvenre nőtt azon kisiskolások száma, akik csatlakoznak reggelente a Nyárádszeredában elindított Lábbusz programhoz. A nyárádszeredai önkormányzat régi terve valósult meg, amikor az idei tanévkezdéskor, sepsiszentgyörgyi mintára sikerült gyakorlatba ültetni a kezdeményezést, így reggelente három útvonalon önkéntes szülők, pedagógusok kísérik az iskolába az elemi osztályos apróságokat, és ezáltal próbálják csökkenteni az autós forgalmat a főtéri tanintézet környékén.





A Lábbusz program lényege, hogy a részt vevő 0-4. osztályos gyerekek reggelente előre meghatározott időben, a kijelölt megállóhelyeken találkoznak, ahonnan felnőttek kíséretében gyalogosan jutnak el az iskolába. Veress Tündétől, a program koordinátorától megtudtuk, hogy elsősorban szülők vállalták, hogy elkísérik reggelente a gyerekeket, de önkormányzati képviselők is jelezték, hogy bekapcsolódnának. Emellett kiváló az együttműködés az iskolával, több pedagógus is vállalta, hogy felügyeli reggelente a gyalogoló gyerekcsapatokat. Ezenkívül pedig várják a civileket, de akár a Bekecs Néptáncegyüttes tagjait is, bárkit, akinek van ideje, hogy részt vállaljon ebben. Eddig úgy sikerült megszervezni a programot, hogy egy héten ugyanaz a két-három kísérő sétál az iskoláig a gyerekekkel. Mint Veress Tünde elmondta, sepsiszentgyörgyi mintára, az ottani sikert látva indították el Nyárádszeredában is a Lábbuszt, igazából már tavaly, a tanév kezdetén tervezték, hiszen reggelente nagy a gépkocsiforgalom az iskola környékén, és ezt szerették volna valamelyest visszaszorítani, azonban a tavaly, a járványhelyzet miatt voltak időszakok, amikor távoktatásra kellett áttérni, nagy volt a bizonytalanság, így nem vágtak bele, bár az arculati elemek már akkor le voltak gyártva. Végül az idei tanévkezdéskor indították el a programot, megszervezték az útvonalakat, kihelyezték a megállókat jelző táblákat, és kijelölték az első időszakra a kísérőket. 

Az első iskolai napon negyven gyerek kapcsolódott be, és azóta már több mint hetvenre bővült ez a létszám. Három útvonalon kísérik az elemi osztályosokat iskolába, egy negyedik pedig szervezés alatt áll. A Szentannai út esetében az a gond, hogy elég kevés ott a gyerek, viszont magánúton ők is bekapcsolódtak a programba, egy-egy család összegyűjti a gyerekeket, és ők is elindulnak gyalog reggelente. 

A lábbuszt választó gyerekek matricákat kapnak, ezeket füzetben gyűjtik, és bizonyos számú matrica után ajándék jár nekik, 15 matricát például beválthatnak kulcstartóra vagy könyvjelzőre, 20 matricát pedig egy bögrére. De lehet gyűjteni esernyőre, esőkabátra, hátizsákra, száz matrica fejében pedig kerekes hátizsákot kaphatnak. Az útvonalak kapcsán Veress Tünde elmondta, Andrásfalváról jön az egyik csapat reggelente, és bár ez a leghosszabb útvonal, így negyven percet gyalogolnak, hidegben, esőben, piros orral, de jókedvűen, mosolygósan érkeznek meg 8 óra előtt 10 perccel az iskolába. A másik csapat a Rózsák útja és az Arató utca kereszteződésétől indul, a harmadik pedig a művelődési ház elől, ez a legrövidebb szakasz. 

A gépkocsiforgalom mérséklése mellett a másodlagos cél az egészségre való nevelés, hiszen így reggel az ágyból nem egyből az autóba esnek be a gyerekek, hanem frissek, vidámak, mire beülnek az iskolapadba. A másik fontos tényező pedig, hogy csodás csapat kovácsolódik össze a reggeli séták alatt, énekelve, mondókázva érkeznek meg az iskolába, az Andrásfalváról sétálóknak még arra is jut idejük, hogy esetleg elismételjék a leckét, valamelyik reggel útközben például a szorzótáblát gyakorolták. Ugyanakkor előfordul, hogy óvodások is csatlakoznak a csapathoz, elsősorban akkor, ha van nagyobb iskolás testvér; van négyéves apróság, aki szó nélkül sétál ekkora távot minden reggel – jegyezte meg Veress Tünde.




Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató