2019. szeptember 20., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Portugália labdarúgó-válogatottja története első nagy címét szerezve 2016-ban Európa-bajnok lett, s az újonnan életre hívott Nemzetek Ligájának köszönhetően vasárnap ismét a kontinens legjobbjának bizonyulhat.

A dél-európai gárda ráadásul ezúttal hazai közönség előtt diadalmaskodhat, a négyes fináléban első lépésként, a mai elődöntőben a svájci együttest kellene felülmúlnia. A papírforma a portugálok sikerét ígéri, már csak azért is, mert vállalta a szereplést Cristiano Ronaldo, a hazaiak ötszörös aranylabdás szupersztárja, aki tavaly ősszel a csoportkör négy találkozóját kihagyta. Fernando Santos nemzeti együttese azonban nélküle is egyedüliként maradt veretlen a Nemzetek Ligája legmagasabb osztályban.

A portugálok csoportelsősége nem volt meglepetés az olaszok és a lengyelek előtt, ugyanakkor elődöntős ellenfele nagy bravúrt hajtott végre, ugyanis Svájc – jobb egymás elleni eredményének köszönhetően – a világbajnoki bronzérmes Belgiumot megelőzve végzett triója élén. Izland pont nélkül búcsúzott a Nemzetek Ligája élvonalától.

A másik, csütörtöki elődöntős párharcban a néhány éves hullámvölgy után újjáéledő hollandok a tavalyi vb-n negyedik angolokkal csapnak össze. Mindkét gárda elképesztően nehéz hármasban lett első, a legutóbbi vb-ről és Eb-ről egyaránt lemaradó hollandok a világbajnok franciákat és az öt éve vb-aranyérmes németeket előzték meg, előbbi riválist jobb egymás elleni eredményekkel. Az angolok pedig a spanyolok és a vb-ezüstérmes horvátok előtt szerezték meg a csoportgyőzelmet.

A két elődöntő után a négyes döntő helyosztóit vasárnap rendezik – ugyancsak Portóban és Guimaraesben.

A labdarúgás elmúlt időszakának újításai közül a Nemzetek Ligája négyes döntőjében a videóbírót alkalmazzák majd, ugyanakkor a sportág új, június elsején életbe lépett szabályváltoztatásait nem.

Miután a csoportkört kihagyta, Cristiano Ronaldo (7) ezúttal vállalta a szereplést.

Fotó: Alexandru Ghiurcau


Program

A labdarúgó Nemzetek Ligája négyes döntőjének műsora:

* elődöntő: Portugália – Svájc (Porto, szerda, 21.45 óra), Hollandia – Anglia (Guimaraes, csütörtök, 21.45 óra)

* bronzmérkőzés (Guimaraes, vasárnap, 16.00 óra)

* döntő (Porto, vasárnap, 21.45 óra)

A Nemzetek Ligájának mérkőzéseit Romániában egyetlen televízióadó sem közvetíti, miután az Európai Labdarúgó-szövetség elfogadta a Pro TV ajánlatát, amely csak a román csapat mérkőzései sugárzásának jogát igényelte.