2020. július 10., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az állatorvosi vizsgálat szükségessége

Főleg vidéken, láncra kötve, csupán házőrzőként tartják az állatot egyes kutyatulajdonosok, és csak akkor keresik fel az állatorvosi rendelőt, ha már nagy a baj. Akad azonban olyan ebtartó is, aki még akkor sem hajlandó az állatorvost felkeresni, ha a szegény pára megbetegszik vagy baleset éri, mert a rendelőben fizetni kell. 

Ha végül mégis rászánja magát, az az orvosnak és állatnak egyaránt kellemetlen, mivel az állat először találkozik az új élethelyzettel, meg sem kapta a kötelező védőoltásokat, talán féregtelenítve sem volt… Nemrég megtörtént esettel is szembesültünk, amikor egy hölgy kétségbeesetten kereste a megoldást, mivel a szomszéd kutyája szemlátomást szenvedett. Fájdalomcsillapítón és finom falatokon kívül azonban tehetetlennek érezte magát a jószomszédi viszony megőrzése végett. 

– Mit tehet az, aki szemtanúja annak, hogy a felelőtlen gazdi sajnál az állatra pénzt költeni, és azt tartja, hogy egy állat magától meggyógyul... vagy elpusztul? – kérdeztük dr. Pálosi Csabát, a Noé Bárkája kisállatklinika és rendelő vezetőjét.

– Az állatorvosok elsősorban azért választják hivatásul szakmájukat, hogy segítsenek a bajba került állatokon, szaktudásuk legjavát adva, ugyanakkor az állat gazdájával karöltve közösen biztosítsák a kedvenc hosszú, egészséges életét.  Az állat nem tudja elmondani, hogy baj van, megmutatni, hol fáj, ráadásul legtöbbjük rendkívül jól tudja titkolni a fájdalmát, ez a képesség a vadonban kiváló túlélési ösztön, de hátrány a civilizált környezetben.

A korai diagnózis és az azt követő célzott gyógykezelés alapvetően fontos ahhoz, hogy az állat mielőbb visszanyerje egészségét.

– Miként történik egy állatorvosi vizsgálat?

– Az állatorvosi vizsgálat során a legfontosabb a vérvizsgálat (hemoleukogram és vérbiokémia), amellyel nagyon sok betegség jóval a klinikai tünetek megjelenése előtt diagnosztizálható. Ez a legfontosabb eleme az állatorvoslásnak, mert fizikális vizsgálat esetén könnyen át lehet siklani az idült, lappangó, klinikai tüneteket a végső stádiumban mutató betegségek felett. Röntgenvizsgálattal időben kimutathatók a majdani időskorban súlyos tünetekkel járó diszpláziák, porc- és csontdeformitások, illetve a szívnagyobbodás, és a megfelelő kezelések időben való elkezdésével jóval meghosszabbítható kedvenceink élete, és természetesen lerövidíthető a szenvedésük. 

A fizikális vizsgálat meghatározott lépések szerint zajlik, az állatorvos hallgatózással, tapintással és szemrevételezéssel képes megállapítani betegségek egész sorát. A rendelőben először megmérik az állat súlyát, és felveszik a klinikai alapértékeket (testhőmérséklet, pulzusszám, légzésszám). Ezt követően a gazdin a sor, mondja el, ha szokatlan viselkedést, étvágyváltozást észlelt. Számoljon be minden olyan megfigyelésről, amit az utóbbi időben tapasztalt: vízfogyasztási szokások megváltozása, a vizelési és székelési szokásoktól való eltérés, testsúlyváltozás, aktivitásbeli eltérések stb. – a legkisebb adatnak is nagy jelentősége lehet. Rendkívül fontos, hogy az állatorvos a feltett kérdésekre pontos, lényegretörő válaszokat kapjon. Ezt követően az állatot a feje tetejétől a farka végéig át kell vizsgálni. A szemeket oftalmoszkóppal ellenőrzik, hályog- és szemfenékbetegségre utaló jeleket keresve, a kötőhártyát, a harmadik szemhéjat és a szem körüli szöveteket is megnézve. A hosszú, kanyargós hallójáratokat otoszkóppal kell átnézni, gyulladás, paraziták, idegen test után kutatva. A szájüregben a fogkövek, fogmederi betegségek jelenlétét, a szájban található szervek állapotát kell ellenőrizni. A szívet és tüdőt sztetoszkóppal hallgatja meg a szakember, és megtapintja a pulzust. Vizsgálni kell a látható nyálkahártyák (kötőhártya, szájnyálkahártya) színét, értékelni a nedvességüket, gyengéden megnyomva meghatározni a kapillárisok újratöltődési idejét. Ezekkel a vizsgálatokkal idejekorán felismerhetők egyes szívbetegségek és légzőszervi problémák. A hasüreg áttapintásával igyekszünk megtalálni az esetleges anomáliákat (lép, máj, vese szervmegnagyobbodás, daganatok jelenléte), a húgyhólyag teltségét. Szemrevételezéssel vizsgáljuk külső paraziták (bolha, kullancs, tetvek) jelenlétét. Értékeljük az esetleges sérülések, növedékek, duzzanatok jelentőségét, a szőrzet állapotát, ugyanis a bőr és a szőrzet az állat egészségének érzékeny mutatója. Az elérhető nyirokcsomókat megtapintjuk, és vizsgáljuk szimmetriájukat, nagyságukat, érzékenységüket. Az idegrendszer működését a házi kedvenc viselkedésének megfigyelésével és reflexeinek tesztjével mérjük fel.

A külső nemi szervek, emlők esetében vizsgáljuk az abnormális váladékozást, színt, duzzadtságot és duzzanatokat. A prosztata állapotát végbélnyíláson át történő vizsgálattal mérjük fel. Ugyanakkor fontos a járás, a testhelyzet megfigyelése, az, hogy sántít-e az állat. Az ízületeket megtapintjuk – vizsgáljuk fájdalmasságukat, mozgáskorlátozottságukat, duzzadtságukat. Legvégül pedig értékeljük az állat testsúlyát. Ezért is fontos időben elvégeztetni az első vizsgálatot, mert akkor az állatorvos felméri a kedvenc adottságait. Keresi az esetlegesen meglévő veleszületett rendellenességeket (bizonyos szívbetegségek, csontanomáliák, sérvek jeleit), megállapítja, hogy az állat korának megfelelően fejlett-e.

Fotó: Karácsonyi Zsigmond