2020. szeptember 21., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az év felénél is tartani tudták a román illetékesek a nemzetközi hitelezőkkel kijelölt államháztartási hiánycélt, mint az a pénzügyi tárca napokban közzétett féléves adataiból kiderül.

Az év felénél is tartani tudták a román illetékesek a nemzetközi hitelezőkkel kijelölt államháztartási hiánycélt, mint az a pénzügyi tárca napokban közzétett féléves adataiból kiderül. Ezek szerint az államháztartási deficit június végén 11,3 milliárd lejt tett ki – ami a bruttó nemzeti össztermék (PIB) 2,07%-ának felel meg –, ez 1,3 milliárddal kevesebb a féléves céladatnál. Az első elemzői vélemények szerint a hiánycélt a második félévben is tartani lehet, a szakértőket egyedül az aggasztja e tekintetben, ha az év végére megnövelnék az állami kiadásokat. Az aggodalmak nem alaptalanok.

A féléves költségvetési adatokra visszatérve, az állam bevételei 85 milliárd lejre rúgtak. A múlt év azonos időszakához képest, mint az eddig is megfigyelhető volt a tavalyi adóemelések hatásaként, a héa- és luxusadó-bevételek 31,5%-kal, illetve 27,1%-kal voltak magasabbak a tavalyiaknál, de a társadalombiztosítási bevételek már csak 4,7%-kal, a nyereségadó-bevételek pedig mindössze 1,42%-kal haladták meg a tavalyi értékeket. A 96,2 milliárd lejre rúgó kiadási oldalon a személyzeti költségek 18,9%-os, a szociális kiadások és a szubvenciók egyaránt 18,6%-os csökkenése követhető nyomon, illetve az is, hogy az európai pályázatok számlájára történő kifizetések 60,9%-kal voltak magasabbak a tavalyi első félévhez képest.

Az államháztartási hiány második félévi alakulásával kapcsolatos elemzői aggodalmak azért tűnnek megalapozottnak, mert az egyik vezető román internetes hírportálon névtelen forrásokra hivatkozva megjelent értesülések szerint az elnöki és a kormányhivatalban éles tárgyalások folynak a nemzetközi hitelezők küldöttségével az egészségügyi rendszerbeli körbetartozások és az állami vállalatok veszteségei kapcsán. Úgy hírlik, hogy a hitelezők a hamarosan várható költségvetés-kiigazítás során az egészségügyi rendszerbeli adóssághalmaz teljes törlesztését szorgalmazzák, míg a román hatóságok csak részben fizetnék ki ezeket a tartozásokat, és inkább a kormányzati beruházásokra helyeznének nagyobb hangsúlyt, nem is titkoltan már választási célzattal. Az állami vállalatok veszteségei kapcsán pedig úgy tűnik, hogy ennek a szektornak a reformja nem a tervek szerint halad. Az állami vállalatok veszteségeit jelenleg nem számítják bele az államháztartási hiányba, ám jövőtől a hitelezők feltételei szerint már oda fogják, és ez a jelenlegi adatokon alapuló számítások szerint a PIB további 1%-ával növelné meg az államháztartási deficitet. Vagyis a jelek szerint a kormány az optimista nyilatkozatok ellenére sem teljesít fényesen – hogy ezt miként fogják körülírni, illetve ez adott esetben mit hozhat az adófizetőnek, arra a hitelezők küldöttségének látogatása végén derül fény.