2019. március 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Jó hangulatú táncházzal, születésnapi tortával és múltidézéssel

ünnepelte fennállásának tizedik évfordulóját az erdőszentgyörgyi Százfonat néptánccsoport. De nem csak ezért mozdultak meg szombaton a helyiek.

Szombaton délután ismét élet töltötte be az erdőszentgyörgyi Rhédey-kastély udvarát, népviseletbe öltözött, jókedvű fiatalok sétáltak, mókáztak a tömegben és táncoltak a színpadon. A Márton-napi vigadalom ezúttal egybeesett a helyi néptánccsoport fennállásának tizedik évfordulójával, ezért is volt színesebb a hétvége a városban. Erdőszentgyörgyön az 1990-es évekig Berei Kálmán vezette a néptánccsoportot, majd egy évtizedes szünet után 2008-ban ismét elkezdődött a néptáncoktatás, és megszületett a Százfonat együttes. Ezt Veress Kálmán oktatónak köszönik, és elismerésüket fejezik ki, hiszen nélküle nem lenne, és neki köszönhetők a Vándorcsizma találkozók is – mondta el a Népújságnak Ambrus Emese, a Százfonat szocio-kulturális egyesület vezetője. Veress Kálmán közel öt évig oktatta a szentgyörgyi fiatalokat. 

 Szombaton az ünneplésen, a táncon volt a hangsúly 


Szárnyakat és gyökereket ad

Mindig újra kell tanulnunk a kultúránkat, a gyerekeknek pedig gyökeret és szárnyakat kell adni – vallja Ambrus Emese. Úgy érzi, ebben tudtak hasznosak lenni, hiszen a tíz év alatt közel ötszáz gyermek és fiatal fordult meg a Százfonatban. A teljes generációcsere épp az idén lett volna, de visszatért néhány volt táncos, akik most már munkatársként is besegítenek. A néptánccsoportban közel száz gyereket és fiatalt számlálnak, a felnőtt- és utánpótlás-csoportokat Tőkés Csilla és Lóránt oktatják, a kisebbekkel Ambrus Emese foglalkozik, de hegedűoktatás is folyik Sinkó András szakmai felügyeletével. A csoport „hivatalos” zenekara a Kedves, az húzta a talpalávalót a hét végén, de meghívták a székelykeresztúri Lelkes zenekart is. Az elmúlt tíz évre szombaton este a művelődési házban emlékeztek képsorok vetítésével, az ünnepi „torta” felszolgálásával és táncházzal. A bensőséges hangulatú találkozón a halálra táncoltatott lány balladája bözödi változatát is bemutatták, és természetesen a táncos korosztályok és a hegedűsök megmutatták tudásukat a szülőknek, érdeklődőknek.

Barabás Hunor nyolc éve táncol a Százfonatnál. Kérdésünkre, hogy mit adott neki ez az együttes, elmondta: eleinte szórakozásból táncolt, aztán, ahogy nőttek, egyre több felelősséget ruháztak rájuk a csoportban, s ma már munkát is ad a Százfonat, hiszen amellett, hogy táncol, ő oktatja a felnőtteket, szülőket is minden vasárnap este. 

Lúd, liba, galiba

A Márton-napi vásárt ötödik alkalommal tartották meg a kastélyudvaron, ahol számos erdőszentgyörgyi termelő mellett bözödiek, gyulakutaiak, kendiek is kínálták termékeit, de érkeztek Kebeléből, Nyárádgálfalváról, Koronkából is. Száraz és festett virágok, őszi dekorációk, tökből készült dísztárgyak, népviseleti darabok, szőttesek mellett levendulás illatzsákok, olajok, díszek, továbbá szörpök, lekvárok, borok, pálinkák, bőrdíszmű, festett üveg és kerámia, faragott fatárgyak, vesszőfonat tárgyak sorakoztak az asztalokon, de már megjelentek az adventi koszorúk is.

Emellett ilyenkor hagyományosan börzét tartanak a helyi iskolások: saját készítésű vagy otthon fölöslegessé vált tárgyaikat viszik el a gyerekek, szülők, a bevétel pedig az osztálypénztárakba kerül. Idén könyv- és tanszerbörzét szerettek volna a szervezők, de most is sokan vittek ruhaneműt, játékot, plüssállatot eladásra. Ezenkívül az osztályok maguk készítette finomságokat kínáltak, a többféle sütemény mellett rucazsíros és libamájas kenyeret hagymával. Az osztályok a hangulathoz illő neveket választottak, így voltak Ludasok és Galibák is. Az ötödik osztályosokat vezető Beke Tünde tanárnőtől megtudtuk: idén kevesebb idő jutott arra, hogy iskolaidőben az előkészületekkel foglalkozzanak, de mivel a gyerekek már négy éve járnak vásárokra, szüleik, nagyszüleik segítségével két hét alatt mindent elkészítettek. Nagyon jól árultak szombaton, és ha a karácsonyi vásáron is ilyen eredményesek lesznek, az egynapos kirándulásra valót elő is teremtik.

Számos egyéb program is várta a látogatókat, miközben vagy miután bevásároltak, a színpadon a helyi Százfonat gyerek- és utánpótlás-csoportjának, valamint a gyulakutai Szivárvány, a balavásári Vásár és a szovátai Sirülők táncosainak tapsolhattak, aztán kisorsolták a tombolanyereményeket. Természetesen mindenki a nap fődíját szerette volna elvinni, s miközben a közszemlére tett libát megsimogatta, Döbrögivel és Lúdas Matyival is fényképet készíthetett. A gágogó jószágot végül Fülip Erik helyi ötödikes diák vihette haza, a többi gyermek pedig lovaglással, fajátékokkal, a kézművesasztaloknál gyöngyfűzéssel, filcfigurák készítésével vigasztalódhatott, vagy főtt kukoricát, kézműves fagylaltot, kürtőskalácsot ehetett.

A nap fődíja, az élő liba ezúttal is helybelié lett
 Fotó: Gligor Róbert László