2019. szeptember 17., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A minap a Bolyai Farkas Elméleti Líceum szervezésében a sportcsarnokban rendezték meg a harmadik osztályos (10 éves) gyerekek számára kiírt megyei öttusaversenyt. A találkozó első három helyezettje – sorrendben a bolyaisok együttese, a Farkasok, a nagykendi Csillagok és a szovátai S. Illyés Lajos Általános Iskola együttese – kvalifikálta magát a 9. alkalommal megrendezendő országos rendezvényre. A megmérettetést ötletgazdája, a Napsugár főszerkesztője, Zsigmond Emese álmodta meg évekkel korábban.

Böjthe Zsombor, a marosvásárhelyi illetőségű nagykendi testnevelő tanár a megyei rendezvényről mesélt a Népújságnak: – Összesen 24 Maros megyei együttes vett részt rajta – közülük 11 marosvásárhelyi iskolát képviselt. Minden csapat négy gyerekből állt, volt olyan csapat, amely pótjátékost is nevezett, de nem volt kötelező, akik ügyességi akadálypályán (mind a négy versenyző rajthoz állt), célbadobásban (egy versenyző), helyből távolugrásban (két versenyző), egyensúlyozásban (egy versenyző) és váltófutásban (négy versenyző) ügyeskedtek. A versenyzők időre kellett teljesítsék a próbákat, az időintervallumok pontszámának összesítése alapján kerültek ki a győztesek – ismertette a versenyszámokat Böjthe Zsombor. 

     Pillanatkép a díjazásról


A nagykendi gyerekek teljesítményéről és a versenyre való felkészülésükről így nyilatkozott a testnevelő tanár: – A gyerekeket – Albert Mózes, Albert Vivien, Gergely Zsófia, Bakó Domokos és Magyari Barna (pótjátékos) – már októberben kiválasztottam a 28 tanulóból álló osztályból, novembertől elkezdtük a felkészülést, ami meg is hozta a gyümölcsét, hiszen másodikok lettünk, megelőzve több, kiváló felkészülési lehetőségekkel büszkélkedő Maros megyei általános iskolát. A felkészülés során szerencsénk volt az idő szempontjából is: mivel nincs sporttermünk, mint a vásárhelyi vagy más vidéki általános iskoláknak, sokat edztünk a szabadban, a műfüves pályánk nagy segítségünkre volt. Kedvezőtlen időjárás esetén a gyerekeket a 11x6 méteres sporttermünkben készítettem fel, de mivel a staféta és az akadálypálya is sokkal hosszabb, ezekre a próbákra a termünkben nem igazán volt lehetőség, ezért is értékes számunkra a megyei második hely. 

Én már a megyei verseny előtt megígértem a kendi gyerekeknek, ha továbbjutunk az országos bajnokságra, akkor a kolozsvári utat összekötjük egy kirándulással, meglátogatjuk a város nevezetességeit – magyarázta a kendi tanár. 

Böjthe Zsombor a testnevelés mellett évek óta a hagyományos sportágak mellett a gyeplabdázást is ismerteti a helyi iskolásokkal, akik számos rangos megyei, országos és nemzetközi megmérettetésen vettek részt, egyesek többszörös országos bajnokok, ami Kui Csaba gyeplabdaedzőnek köszönhető. – Ötödikes koruktól kezdtem megismertetni velük a sportágat, majd elküldöm őket a Szász Albert Sportlíceumba, Kui Csaba edzőhöz, így az utánpótlás egy részét is biztosíthatjuk a megyében – fejezte be mondandóját Böjthe Zsombor.