2024. july 8., Monday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Egyéves számvetés

Több mint egy évvel ezelőtt a helyhatósági választásokon Szászrégenben, ahol alig 20%-os a magyarok létszáma, az RMDSZ jelöltje, Márk Endre nyerte el a polgármesteri széket. Ambíciós programot készített, amely több nagy horderejű fejlesztési tervet is tartalmazott. Egyebek mellett arról beszélgettünk a polgármesterrel, hogy egy év után mennyire sikerült beváltani a kampányígéreteket? A városvezető véleménye, hogy többet is megvalósíthatott volna, ha nem hátráltatja a tervek menetét a túlburjánzott bürokrácia. 


Márk Endre polgármester  
Fotók: Vajda György



– Mennyire volt valósághű a kampányprogram, s ezt illetően valóban  haladás tapasztalható, vagy voltak olyan, előre nem látott tervek, munkálatok, amelyekre nagyobb hangsúlyt kellett fektetni, mint a korábbi ígéretekre?

– Úgy vélem, nagyon jó kampányprogramunk volt, arra építkeztünk és sikeresen népszerűsítettük. Az emberek elfogadták, ezt tükrözi, hogy végül a helyhatósági választásokon elnyertem a bizalmukat. Ezért ragaszkodtunk ahhoz, hogy a programot követjük, és minél többet megvalósítunk belőle. Minden ígéretet be lehet tartani, csak idő kell hozzá. Ez a legkényesebb kérdés. Bosszantó, hogy mennyire bonyolult az adminisztráció a bürokrácia miatt. Ezért nehezen haladunk. Bármilyen tervhez rengeteg engedélyt kell beszerezni, vaskos dokumentációt állítunk össze, néhány iratot fölöslegesen teszünk a dossziéba. Ez hátráltat. 

S hogy csak egy példát említsek: felújítjuk a polgármesteri hivatal udvarát és a parkot, hiszen a gyűlésteremben esketünk, továbbá itt fogadjuk a vendégeinket. Sokkal ünnepélyesebb külseje lesz, amit a műemlék épülethez igazítunk. Az ötlet az idén februárban született meg, március végétől vártuk a műemlékvédelmi igazgatóság engedélyét. Hét hónapot kellett karba tett kézzel ülnünk az engedélyért. 

Ettől eltekintve kijelenthetem, hogy a szászrégeni adminisztrációban sikerült irányt váltanunk. Azzal a nagy hajóval, amelyet eddig vezettek, más, derűs vizekre eveztünk. Mandátumom első négy hónapjában az irányváltásra fektettük a hangsúlyt. Megértettük az emberekkel, hogy mást akarunk, másként – átláthatóan, követhetően, szakszerűen  – költjük el a közpénzt. Azon a szürkeségen változtattunk, ami nyolc évig jellemezte a várost. Több olyan témát vetettünk fel, amelyek a 21. század kihívásai is. Hangsúlyt fektettünk a környezetvédelemre, a szelektív hulladékgazdálkodás népszerűsítésére. A családi házaknál majdnem minden háztartáshoz szelektív gyűjtőzsákokat osztottunk ki. Jövőben pedig – előre egy évre – mindenhova eljuttatunk hasonlókat. Több gyűjtőhelyszínt hoztunk létre a központban is. Ezeket a közösségi médiában, a sajtóban is reklámoztuk. És ennek már látható eredménye van. Korábban Szászrégenben a lakosság a szemét 7-8%-át gyűjtötte szelektíven, jelenleg ez az arány 35%, célunk elérni a 60%-ot. Ez még messze van, de úgy érzem, hogy ezen a téren is jó irányba haladunk, és esélyünk van arra, hogy elérjük. Ez is sikerélmény. Korszerűsítettük a közszállítást. Sikeresen pályáztunk hibrid autóbuszok vásárlására. Ezeket megkapta a város. Átszerveztük az útvonalakat is, úgy, hogy reggel a gyerekeket a lakónegyedekből az iskolák közelébe szállítjuk. Ezzel az a cél, hogy minél kevesebben vigyék el az iskoláskorú gyerekeket az oktatási intézményig, így tehermentesítjük a városi közlekedést. A jegyárusítást kell megoldanunk. Be akarjuk vezetni az e-ticketing rendszert. Most az átfedési időszakban vagyunk. Jelenleg az autóbuszon jegyárusok adják a jegyet, de dolgozunk a korszerű rendszer bevezetésén. A buszok üzembe helyezésével is azt üzenjük az embereknek, hogy támogatjuk a környezetkímélő alternatív közlekedést, hiszen a járművek nem szennyeznek, tiszta, civilizált szolgáltatást tudunk nyújtani. Az Állomás utcába fákat ültettünk, ahol hiányzott a parkokból a fű, újragyepesítettük. 


Az új oxigéntartály a városi kórház udvarán



– Meg kell jegyeznünk, hogy a város számos utcája javításra szorul…

– A költségvetés függvényében számos kisebb utcát aszfaltoztunk le. A nagyobbakat pályázati támogatással teljesen felújítjuk. Négy fontos utcát rehabilitálunk. Nekifogtunk az Akácos útnak, az alapoktól újítjuk fel. Itt lefolyókat is kialakítunk, rendbe tesszük a járdát. Itt vezetjük el a teherforgalmat a központból, így fontos, hogy olyan alapja legyen, ami hosszú távon bírja majd a terhelést. Ezenkívül felújítjuk az Axente Sever, a Herbus és a Mező utcákat is. Jövő év végéig befejezzük. Ezeken is közlekednek majd az említett új autóbuszok, emiatt is korszerűsítjük. 32 millió eurós csomagban pályáztunk a munkálatokra. Ehhez hasonló nagy munka az abafájai út felújítása, szintén a fejlesztésügyi minisztérium támogatásával. Itt mintegy 2 km-es szakaszon az alapoktól felújítjuk az utat, kicseréljük az ivóvíz- és lefolyóhálózatot, a járdákat, a kábeleket föld alatti csatornába helyezzük. Tervezzük az Unirii negyedi főút teljes felújítását kerékpárutak kialakításával, járdákkal. Ez is óriási befektetés. Reméljük, az Anghel Saligny programmal sikerül támogatást nyernünk a kivitelezésre. Meg kell említenem, hogy jól állunk a közel két évtizede kezdeményezett terelőút tervével is. Egy hét múlva elkészül az országos útügyi hatóság, a CNAIR által megrendelt műszaki tanulmány. Ezzel párhuzamosan a polgármesteri hivatal kataszterezi a nyomvonalon levő földterületeket, mivel ezeket ki kell sajátítani. Következő lépésként a megvalósíthatósági tanulmányt kormányhatározattal fogadják el, ezután együttműködési szerződést köt a CNAIR a szállítási minisztériummal, majd meghirdetik a versenytárgyalást a kivitelezésre. A munkálatokat a nagy infrastrukturális beruházásokat támogató program (POIM) keretében uniós támogatásból finanszírozzák. 2023-ig el kell készüljön az út. Bízom abban, hogy két éven belül lehet licitálni a munkálatokra.

– Nem csak a nagy projektek esetében történt előrelépés, hanem a viszony is megváltozott a polgármesteri hivatal és a város lakossága között. Ameddig a járványhelyzet lehetővé tette, egyre több népszerű rendezvényt kezdeményeztek a központi parkban. 

– Felráztuk a várost, hiszen egy másik fontos program volt a családbarát település kialakítása. Ezért első lépésként kicseréljük a játszóterek bútorzatát. Eddig kettőt sikerült megvalósítanunk belőle, egyet a központban, a Rodnei negyedben, a másikat az Uniriiban. Korszerű, német bútorzat került oda, műgyepet helyeztünk ki, labdajátékokra alkalmas pályát kerítettünk el, térfigyelő kamerákat szereltünk fel. Nyáron minden vasárnap gyerek- és családbarát programokat szerveztünk civil egyesületekkel közösen. Az volt a cél, hogyha vasárnaponként lezárjuk a főteret, töltsük is meg „tartalommal”. Nagyon népszerű táncvillámcsődület, sport-, lovas rendezvény, töklámpásnap volt, a rohamrendőrök fegyverbemutatót tartottak a gyerekeknek, bemutattuk az új autóbuszokat. Ezekre a rendezvényekre több ezren eljöttek családostul, és igen pozitív volt a visszajelzés. 

– Korábbi beszélgetésünkkor felmerült az ötlet, hogy a főteret átrendezi a polgármesteri hivatal, visszahozva a promenád, az egykori vásárok hangulatát, megőrizve ugyanakkor korszerű rendeltetését is. 

– Elkészült a látványterv, a kivitelezésre azonban pályáznunk kell, de egyelőre nincs ahova. Parkok, terek felújítására nincs lehetőség. Reméljük, hogy az új régiófejlesztési programban (PNRR) lesz kiírás. A református és a katolikus templomig terjedő főutat alakítjuk át, ennek az értéke több mint 20 millió lej, amelyet nem tudunk előteremteni saját költségvetésből. Van egy olyan tervváltozatunk, amely szerint mélygarázst alakítunk ki, egy pedig anélkül. Meglátjuk, miként sikerül pályázni. 

Ennél jobban áll az Ifjúsági park átrendezése. Tavasszal a fejlesztésügyi minisztériumban aláírtuk az iratokat annak a pályázatnak a kivitelezésére, amelyből a parkot átrendezzük, és a Kohl István-múzeumnak egy új, korszerű épületet húzunk fel. Ennek értéke 21 millió lej. Dolgozunk a terveken. Nemsokára versenytárgyaláson kiválasztjuk a műszaki tervezőt, utána meghirdetjük a versenytárgyalást a kivitelezésre. Reméljük, jövő nyár elejéig elkezdhetjük a munkát. 

Jó hír, hogy a főtéren levő egykori Patria mozi átrendezése is jól halad. Hét hónapot vártunk, hogy kiválasszuk a kivitelezőt. Van már nyertesünk, de a tél közeledtével nem fognak hozzá a munkákhoz, csak márciustól, remélhetőleg  nem kell aktualizálni az árakat. Ez a beruházás is a CNI támogatásával valósul meg. 

Tudni kell, hogy a beruházási alap támogatásával épült fel a piaci csarnok. A polgármesteri hivatal elvégezte a feladatát, de a bürokrácia miatt elakadt a munka. Mivel a kivitelező cég a meghirdetett ár alá licitált, most a pénzhiány miatt be nem fejezett munkálatra újabb kivitelezőt kell keresni, és újrajárjuk a procedúrát, ami elhúzódik. Tulajdonképpen a benti tér kialakításáról van szó. 


Nemrég parkolójegy-automatákat helyeztek ki a városban



– A kampányprogramban volt még egy izgalmas környezetbarát projekt is, a Malomárok átalakítása, aminek alapján a város közepét átszelő, kihasználatlanul álló vízpartot a polgármesteri hivatal közösségi térré változtatná, a partján kerékpárút és sétány lenne.

– Sajnos egy 30 millió lejes pályázatot elveszítettünk, mert a civil környezetvédő szervezetek nem egyeztek bele, nem értettek egyet a part kibetonozásával, emiatt meghiúsult a tervünk. Támogatjuk az Un DA Verde egyesületet az ötletük megvalósításában. Klaus Birthler műépítész javaslatára jövőre kitakarítjuk a partot, egy szakaszon kimélyítjük az árkot, csónakázhatóvá tesszük, de nem lesz sétány és kerékpárút a partján. A vizet majd zsiliprendszerrel szabályozzuk. A munkához valószínűleg jövő tavasszal fogunk hozzá. 

– Támogatja-e a helyi tanács a polgármesteri hivatal terveit?

– Van egy makacs, PNL-s tanácsosokból álló ellenzék. A legutóbbi költségvetés-kiigazítást is elutasították, annak ellenére, hogy tudták, minden rendben van, és a többi tanácsos elfogadta. Populista módon támadnak minden tervet. Megakadályozták a kormány által garantált „elkötelezettségi hitelfelvételt”, amelyből a 108 millió lej összértékű projektjeink önrészét, mintegy 19 millió lejt fedezhetnénk. Az év végi költségvetési feleslegből szeretnénk kisebb utcák aszfaltozására, fejlesztésre fordítani. Ezek között van a Marosvásárhely felől érkező és a görgényszentimrei út elágazásánál levő körforgalom aszfaltburkolatának megerősítése. Ebbe sem egyeztek bele, számunkra érthetetlen módon. Sok esetben nem indokolják meg, miért nem értenek egyet terveinkkel, határozatainkkal. Például a gyermeknapot jóval a sokéves átlagköltség alatti összegből sikerült megszervezni. Korábban 150.000 lejt szántak erre, most sokkal színvonalasabb rendezvényt szerveztünk a Kerekerdőben 10.000 lejből, bevonva a civil egyesületeket, saját intézményeinket is. Azért nem szavazták meg a hozzájárulásunkat, mert kevesellték az erre szánt pénzt. Ősszel szerveztünk egy utcai étkezési (street food) fesztivált, amelynek költségvetése 40.000 lej volt, ezt meg túl drágának tartották. Az RMDSZ-frakció a PSD-s tanácsosokkal közösen hozza meg a számunkra fontos döntéseket. 

– Milyen a lakosság visszajelzése? Korábban említette, hogy a belső politikai csatározások ellenére értékelik az eddigi megvalósításokat, igaz, nem lehet mindenkinek a kedvében járni. 

– Legjobban a közösségi online médiafelületeken tudjuk mérni a visszajelzéseket. Ezeket követik a kollégáim. Úgy vélem, hogy pozitív. Nemrég a városi kórházban igen rövid idő alatt korszerű orvosioxigén-ellátó pontot alakítottunk ki, ahonnan hosszú távon biztosíthatjuk az ellátást a rászorulóknak, főleg a Covid–19-fertőzötteknek. Gyorssegélyt kaptunk a magyar kormánytól a járvány leküzdésére, annak köszönhetően, hogy a többségében románok lakta városnak magyar a polgármestere, és ezt nemzetiségtől függetlenül mindenki értékelte, „tetszikelték” ezeket a lépéseket. Természetesen az utcán is megállítanak az emberek. Úgy tűnik, hogy a városban két tábor alakult ki. Van, aki látja és értékeli a munkánkat, és vannak, akik nem értenek egyet azzal, ami történik. Remélem, a többség úgy látja, hogy rendben mennek a dolgok. Nagyon széles igényspektrumot igyekszünk kielégíteni, nemtől, kortól, nemzetiségtől függetlenül. Ezt tükrözték a szászrégeni napok rendezvényei is, amelyeket szintén piknik formájában az Ifjúsági parkban tartottunk, a régitől eltérő szemlélettel.

– Nyilvánvalóan vannak hosszú távú tervek is. Lesz-e idő ezek beváltására a hátralevő három évben? 

– Ahogy a bürokrácia hátráltatja a munkánkat, az az érzésem, hogy kevés az idő a nagy tervekre. Mintha a közbeszerzési és egyéb hatósági eljárásokat, engedélyeztetési procedúrákat azért találták volna ki, hogy fékezzék a helyi közigazgatási munkát. A város központjának az átalakítása is olyan elgondolás, amelyet nem hiszem, hogy ebben a mandátumban megvalósíthatok. Az új városi kórház tervének a dokumentációi is elkészültek, de valószínű, hogy ennek a kivitelezéséhez sem lesz elég a három év. Bízom abban, hogy az irány jó, a célokat kitűztük. Négy év kevés a kampányprogramban ígértek betartásához, de az egy év bizonyította, hogy ha ilyen ütemben haladunk, a helyi tanáccsal, a civil szervezetekkel és a városlakókkal közösen sok mindent megvalósíthatunk a szászrégeniek érdekében. 

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató