2020. augusztus 12., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nem lesz élvonalbeli marosvásárhelyi kosárlabdacsapat a 2020-2021-es bajnoki idényben, sem a férfiaknál, sem a nőknél. Eddig még volt halvány remény arra, hogy legalább a női csapat folytathatja az élvonalban, a napokban azonban a sportági szövetség közzétette a beiratkozott klubok névsorát.

A férfi Nemzeti Ligába 15 csapat iratkozott be a 16 jogosult közül, a tavalyi mezőnyből mindössze a máramarosszigeti klub nem vállalta az indulást. Az északi határszélen található városban most arra összpontosítanak, hogy felújítsák a sportcsarnokot, eddig ugyanis egy iskolai sportteremben, mostoha körülmények között játszották hazai mérkőzéseiket. Ez viszont azt is jelenti, hogy ott lesz a rajtnál a Csíkszeredai VSK, amely egy adott pillanatban szintén a visszalépést fontolgatta, azóta azonban jobb belátásra tért. Mint tudjuk, a férfiaknál marosvásárhelyi csapatnak az idén nem volt nevezési joga az élvonalba, vélhetően az 1. ligában lesz képviselete a városnak. Indulhat a CSM és a CSU Medicina, mindkettő vagy egyik sem, ez egyelőre nem tisztázódott.

A női bajnokságba hét csapat jelentkezett: a Sepsiszentgyörgyi Sepsi SIC, a Szatmárnémeti CSM, az Aradi ICIM, a Kolozsvári U, a Brassói Olimpia, a Bukaresti Agronomia, valamint a CSM Târgoviște. Utóbbi azonban egyelőre felfüggesztés alatt áll, miután a szövetség 10 ezer eurós büntetést fizetett miatta a FIBA-nak, és a nevezését csak az összeg visszatérítése, illetve a büntetéshez vezető anyagi természetű nemzetközi konfliktus megoldása esetében fogadják el. Azonban Târgoviște kivételével is van hat csapat, márpedig a szövetség ezt a számot állapította meg minimumként, így – tartalmazza a közlemény – a többi klub az 1. ligában való részvételre jogosult. Közöttük a Marosvásárhelyi Sirius is, amelynek a menedzsere, Kiss István elmondta, egyre kevesebb esélyt lát arra, hogy részt vegyenek az új idényben a bajnokságban. Ha sikerül is megszerezni a részvételhez szükséges pénzt, az azonban már biztos a jelen állás szerint, hogy a Sirius csak az 1. ligában szerepelhet. Márpedig ez a 22-es csapdája, hiszen egy potenciális szponzort is elriaszthat, ha nem egy élvonalbeli csapatot kell támogatnia, a másodosztály kevésbé vonzó a számára. Egy hét múlva talán már többet lehet tudni arról, hogy a Sirius mire számíthat az új idényben – vélte Kiss István, aki még nem mondott le végleg a bajnoki részvételről.

Jó esetben is csak másodosztályos küzdelmeket láthatunk majd a következő szezonban. Fotó: Nagy Tibor


Sánta Szabolcs Kolozsvárra igazolt

A Kolozsvári U-BT-nél folytatja a marosvásárhelyi kosárlabda neveltje, Sánta Szabolcs. A játékos – akkor még fiatal tehetségként – már szerepelt a kolozsvári csapatban a 2009-2012 közötti időszakban, Marosvásárhelyen a Matos KK utolsó éveiben és a CSM első idényében meghatározó játékos volt, egyben a csapat kapitánya. Az előző idényt, miután a CSM-nél végleg elfogyott a pénz, a BCMU Pitești csapatában töltötte.

Tekintve, hogy Kolozsvár az egyik bajnokjelölt csapat, és a nemzetközi kupaporondon is érdekelt, Sánta érkezése kisebb meglepetés, a hírt kommentáló kolozsvári szurkolók szerint azonban csupán másodvonalas játékosnak szánják a klubnál, hogy kiváltsa néhány percre a külföldi beállósokat, Stipanovićot és Zganecet. Tény, hogy Sánta abban a korban van, amikor már kevésbé érdeklik a pályán töltött percek, annál inkább a szerződés anyagi vonzata, hiszen a marosvásárhelyi klubok a mai napig nem fizették ki minden tartozásukat neki, és a pályafutása végén meg kell ragadjon minden lehetőséget a pénzkeresésre.

Sánta Szabolcs mellett még három román állampolgárságú játékosa van a kolozsvári csapatnak: Kuti Nándor, Ștefan Grasu és Vida Dávid. A szabályok szerint egy belföldi játékosnak folyamatosan a pályán kell lennie (az első két negyedben ennek U23-as korosztályúnak kell lennie), míg a kupában két belföldi (az egyik U23-as) szerepeltetése kötelező.

Sánta Szabolcs dobását Ousmane Barro próbálja megakadályozni a Maros KK – Kolozsvári U-BT mérkőzésen (69:82), a 2016–2017-es évad 3. fordulójában. Fotó: Nagy Tibor