2019. december 12., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A marosvásárhelyi kötődésű egykori kézilabdázó, majd edző, a Lyonban született 47 éves Májeri Zoltán együttesével, a TV Endingen férficsapatával éllovasként vezeti a svájci második ligát (Nationalliga B), sőt a zsinórban elért 18 győzelemmel új rekordot állított fel Svájcban! 

Májeri a tavaly január 1-től két és fél éves szerződést írt alá a svájci második ligában szereplő TV Endingen férfiegyüttesével, miután hét évig edzte az US Yverdon Handball Klubot, ahol az évek során sikert sikerre halmozott: egyazon időben készítette fel a klub férfi-, illetve női csapatát (amely 2012-ben újra felkerült az élvonalba), emellett párhuzamosan az ifjúsági együttest, és 2016 nyarától az U17-es válogatottat is.

A TV Endingen bajnokságbeli kiváló teljesítményéről és a siker titkáról a következőket nyilatkozta Májeri Zoltán a Népújságnak: „A svájci német területen található, Aargau kantonban működő TV Endingent tavaly vettem át, miután hét évig Svájc francia területén, a Vaud kantonban létező US Yverdon Handball Klubot edztem sikeresen. A TV Endingen a múlt idényben kiesett a tízcsapatos élvonalbeli bajnokságból, akkor kilenc játékos távozott az együttestől, négy jött a helyükre; a csapat zömét ugyanakkor főleg a kantoni kézilabdázók alkotják, de van négy idegenlégiós is az alakulatnál. Nagyon fiatal a csapat, de tagjai közt találhatunk néhány rutinos, tapasztaltabb játékost is, akik az együttes magját alkotják. Mi a siker titka? Csapatmunka!” – vágta rá a nyolc nyelven folyékonyan beszélő szakember, aki 20 éves korától külföldön tevékenykedik, és egykoron a Marosvásárhelyi ISK színeiben ismerkedett meg a kézilabdával, majd a Temesvári Politechnika csapatánál mutatkozott be az élvonalban.

Fotó: TV Endingen


Májeri Zoltán kijelentette, számára az a legfontosabb, hogy a csapat a lehető legjobb teljesítményt nyújtsa, és ennek megfelelően minél fennebb juttassa, „ezért hétről hétre keményen kell dolgoznunk, hogy az idény végén feljussunk az élvonalba. Hogy mi lesz azután, nem tudni, de reméljük, hogy hosszú ideig fogunk pozitív teljesítményt nyújtani. Mindig egyet kérek a csapat tagjaitól: nem veszíthetjük el a meccset, az ellenfél megnyerheti ugyan a találkozót, ha jobbak, de mi nem adjuk oda senkinek a mérkőzést! 18 győzelem után, sajnos, kikaptunk, de jelenleg az együttes az első helyen van, 11 ponttal többet gyűjtött, mint a második helyezett Lakers Stäfa, amely azonban eggyel kevesebb meccset játszott (az első kettő jut fel az első ligába – a szerk.), és 13 pontra a harmadik helyezettől” – említette meg a neves egykori kézilabdakapus, aki a tunéziai Club Africane, a francia Mulhouse és Besancon, aztán a győri Rába ETO, a macedón VV Tikes Kavarci, az izlandi Fram Reykjavik, a kuvaiti Szulibihat, az ukrán ZTR Zaporozsje, a német Vfl Potsdam, majd a svájci Grasshopers Amiticia Zürich, aztán a dán Aarhus M/THY Handbold MT együtteseinél kézilabdázott, és utóbbi alakulatnál hagyta abba az aktív sportpályafutást. 

Érdekességként említhető, hogy Májeri Zoltán játékosként a tunéziai válogatott első számú biztos kapusaként vált ismertté, de volt macedón kupagyőztes, majd Ukrajnában bajnok, kupagyőztes és Szuperkupa-győztes is, Izlandon Ligakupa-győztes, aztán Szuperkupa-győztes lett. Mindkét országban „A legjobb kapus” címet is átvehette, az izlandi bajnokság álomcsapatába is bekerült, sőt ő lett a szigetországi pontvadászat legértékesebb kézi- labdázója! A kuvaiti Szublibihattal megnyerte az Ázsiai Bajnokok Ligáját, majd beválasztottak a BL All-Star csapatába, míg a tunéziai Club Africanéval országos bajnok és kupagyőztes volt. 

Kettős győzelemmel a négyes döntőben a címvédő Győr, kiesett a Ferencváros és a Bukarest

A címvédő Győr kettős győzelemmel jutott tovább a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjéből, mivel a párharc szombati visszavágóján házigazdaként 33-21-re nyert a dán Odense ellen. A sorozatban ugyancsak érdekelt Ferencváros ugyanakkor az egymást követő negyedik évben esett ki kettős vereséggel a BL negyeddöntőjében: a múlt vasárnap Érden elszenvedett vereség után a párharc szombati visszavágóján 33-22-re kikapott az orosz Rosztov-Don otthonában. Hasonlóan kettős vereséggel búcsúzott a Bukaresti CSM: a román együttes 23-22-re alulmaradt a francia Metz Handball otthonában.