2019. december 12., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Feljutott a svájci férfi-kézilabdabajnokság élvonalába a TV Endingen, amelyet a marosvásárhelyi származású Májeri Zoltán edz.

A 47 éves szakember zsinórban 18 győzelmet ért el csapatával a második ligában (Nationalliga B), ezzel új rekordot állított fel Svájcban, és a ranglista első helyén végzett, majd az öt mérkőzésből álló selejtezős párharc első három összecsapásán is győzött a 2. liga második helyezettje, a Lakers Stäfa ellen, így jogot szerzett arra, hogy a következő bajnokságban az első osztályban szerepeljen. Májeri – miután az alsóházból vette át az együttest – a harmadik, mindent eldöntő utolsó selejtező mérkőzésen hazai pályán 28-25-re (14-13) diadalmaskodott alakulatával. 

„Őrült idényen vagyunk túl, minden mérkőzés nehéz volt, igazi kihívást jelentett ez az idény számunkra, de a legfontosabb az, hogy  a fiúk készen állnak az élvonalbeli játékra” – jegyezte meg Májeri a klub honlapján a feljutás után. 

Mint ismeretes, a szakvezető 2018. január 1-jétől két és fél évre kötelezte el magát a német nyelvterületen fekvő 26 kanton egyikében, Aargauban működő TV Endingennél, miután hét évig edzte az US Yverdon Handball Klubot (Vaud kanton), ahol egyidejűleg a klub férfi-, illetve női alakulatát is felkészítette (utóbbi 2012-ben újra felkerült az élvonalba), emellett párhuzamosan az ifjúsági csapatot és 2016 nyarától kezdődően az U17-es válogatottat is irányította! 

A marosvásárhelyi sikeredző azt nevezi a legfontosabbnak, hogy a csapatot minél fennebb juttassa. „Szeretnénk a legjobb teljesítményt nyújtani minden találkozón, ezért keményen kell dolgoznunk, és reméljük, hogy hosszú ideig pozitív teljesítményt nyújtunk majd. Én mindig egyet kérek a játékosaimtól: az ellenfél megnyerheti ugyan a mérkőzést, ha jobb, mint mi, de mi semmilyen körülmények között nem adjuk oda senkinek a pontokat. Erre kell összpontosítanunk!” – mondta Májeri Zoltán, akit Endingenbe családja is követett, így számukra is minden szempontból gyökeres változást jelentett a váltás: Brianna lányuk nagyon ügyesen beilleszkedett az iskolába, jól tanul,  ugyanakkor az is jólesik, hogy a városban sokat segítenek az emberek. 

Az öröm pillanatai


Májeri Zoltán játékospályafutásáról

A nyolc nyelvet folyékonyan beszélő Májeri 8 évesen kezdett el kézilabdázni a Marosvásárhelyi ISK-nál, aztán a Temesvári Politehnica csapatánál mutatkozott be az élvonalban. Kézilabdakapusként 20 évesen került külföldre: a francia Mulhouse és Besancon, majd a tunéziai Club Africane, aztán a győri Rába ETO, a norvég Vestli IL, a macedón VV Tikes Kavarci, az izlandi Fram Reykjavik, a kuvaiti Szulibihat alakulatait erősítette, később az ukrán ZTR Zaporozsje, a német Vfl Potsdam, a svájci Grasshopers Amiticia Zürich és a dán Aarhus M/THY Handbold MT együtteseinél kézilabdázott profiként, utóbbinál hagyta abba az aktív sportolást. 
Májeri Zoltán kézilabdázóként a tunéziai válogatott első számú biztos kapusaként vált ismertté, de volt macedón kupagyőztes, Ukrajnában bajnok, kupagyőztes és Szuperkupa-győztes is, Izlandon bajnok, Liga-kupa-győztes, aztán Szuperkupa-győztes, végül Svájcban bajnok és kupagyőztes lett. 
Ukrajnában és Izlandon a statisztikák szerint a bajnokság legjobb kapusa címet is átvehette, az izlandi bajnokság álomegyüttesébe is bekerült, ugyanakkor ő lett a szigetországi pontvadászat legjobb kézilabdázója. A kuvaiti csapattal győzött az Ázsiai Bajnokok Ligájában, majd beválasztották a BL All-Star csapatába, míg a tunéziai Club Africane-nal országos bajnok és kupagyőztes volt. Hasonló külföldi sikerekkel kevés hazai, egyben Maros megyei sportoló büszkélkedhet.

Készen állnak a kihívásra