2019. december 12., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Múzeumok Éjszakája 2019

Az elmúlt évtizedek során számos, kimondottan hasznos és a kultúra, illetve a közjó szempontjából is értékes és fontos kezdeményezés honosodott meg szűkebb világunkban is. Ezek egyike a Múzeumok Éjszakája címet viselő rendezvénysorozat, amely francia példa alapján terjedt el a múlt század végén, és több esztendeje immár Marosvásárhelyen is megszervezésre kerül. 

Az eltelt időszak alatt háromnapossá bővült rendezvénysorozat – nemzetközi tradíció szerint – a múzeumlátogatást igyekszik minél népszerűbb, trendibb foglalatossággá tenni, ennek érdekében pedig éjjeli nyitvatartással, kulturális eseményekkel, nívós programpontokkal, számos kiegészítő rendezvénnyel várja az érdeklődőket. Akikből ez évben sem volt hiány, a többnapos kínálatra több ezer látogató volt kíváncsi.

Fotó: Nagy Tibor


A 2019-es eseménysorozat főszervezője ezúttal is a Maros Megyei Múzeum és a hozzá tartozó társintézmények voltak, de a programba partnerekként ez évben is sokan bekapcsolódtak, teljes kulturális élménycsomagot kínálva ezáltal kicsiknek és nagyoknak. A május 17-én, pénteken kezdődő és vasárnap véget érő kulturális hétvégének idén sem csak Marosvásárhely adott otthont, a programba tevékenyen bekapcsolódott a mikházi régészeti park és az ott felállított Time Box nevű, az ókori római limes helyi szakaszát bemutató pavilon is.

Ami a vásárhelyi eseményeket illeti, nagy érdeklődés övezte a múzeumjárás összes stációját. Nagy sikernek örvendett az eseménysorozat idejére kinyitó nagy zsinagóga és a helyi zsidó közösség múzeuma, ismét kulturális-kulináris élvezetekkel, Éttermi etikett című interaktív műhellyel ízesítette a programot a Petry Látványműhely és Múzeum, illetve a Sonkatrezor hentesmúzeum, számos érdeklődő látogatott el a városban lévő állandó, avagy ideiglenes kiállításokra – a Kultúrpalotában berendezett Román Művészeti Galériába, a Tonitza-tárlatra, Jaeger Tibor és Kenneth Pils képzőművészeti kiállítására, a várban lévő Puszták aranya, Múlt és jelen, Interetnofotográfia című tárlatokra, de ugyanitt volt megtekinthető a Kallós Zoltán Alapítvány kiállítása, valamint a Hagyományok Háza virtuális bemutatkozása is. Sokan voltak kíváncsiak a Néprajzi Múzeum, valamint a Természettudományi Múzeum kínálatára, ahol ugyancsak állandó és időszakos kiállítások várták a látogatókat, közöttük olyan, érdekes tematikával bíró tárlatok, mint a Lövészárkok háborúja című kiállítás, amely a nagy háborút a légirégészet szemszögéből közelíti meg. A hét végén ez évben is látogathatóvá vált a Keresztelő Szent János-plébániatemplom kriptája, a Teleki Téka pedig a BrExlibris című angol könyvekből álló kiállítás megnyitójával várta – állandó tárlatai mellett – a szép számban megjelent látogatókat. A programnak idén is partnere volt a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, ahol kulisszajárásra, előadásra, nyilvános próbára és könyvbemutatóra is hívták a közönséget, míg a Bernády Ház a Barabás Miklós Céh csoportos kiállításával és Vas Géza fotóművész egyéni tárlatával jelentkezett. Érdekes anyaggal nyitott a Nyár utcai Vízmúzeum, amely nemzetközi szinten is ritkaságszámba megy, a civilizáció fejlődését a vízszolgáltatás történetének szemléltetésén keresztül mutatja be mind az épületben, mind annak kertes udvarán. A K’ARTE szobában kortárs művészeti kiállítással várták az érkezőket, az állatkertben családi programokon vehettek részt, a várudvaron pedig ugyancsak nagy sikernek örvendő íjászversenyt tekinthettek meg az érdeklődők.

Fotó: Nagy Tibor


A Múzeumok Éjszakájának egyik legnagyobb vonzerővel bíró programcsomagját a különböző múzeumpedagógiai tevékenységek jelentik, amelyeket elsősorban gyerekeknek, gyerekes családoknak ajánlanak. Az idén is számos ifjú érdeklődő vette birtokba ezen tevékenységek helyszíneit: a Természettudományi Múzeumban és a Kultúrpalota különböző galériáiban, emeleti szárnyaiban, Tükörtermében és kistermében többek között puzzle-es múzeumfelfedezés, üvegfestés, arcfestés, agyagmodellezés, maszkkészítés vette igénybe kicsik (és nagyobbak) fantáziáját. A háromnapos eseménysorozat nívóját pedig olyan rendezvények emelték, mint a Gauguin életéről szóló életrajzi film bemutatása, avagy a pénteki nap kettős, fő eseménye: a 100 Tagú Cigányzenekar délutáni és esti, mindkét esetben teljes telt házas koncertje a Kultúrpalota nagytermében. Az eseménysorozat hagyományaihoz híven a szinte az összes eseményre, tárlatra ugyanazon, kimondottan kedvezményes áron megvásárolható karszalag felmutatásával lehetett belépni. 

A Múzeumok Éjszakája az eltelt esztendők alatt a laza, nívós, érdekes, interaktív és közvetlen, a nagy érdeklődés mellett is családias jellegű, a magas kultúrát nem elefántcsonttoronyként, hanem a hétköznapi élet részeként megélő, megéltető és bemutató, a reméltnél jóval nagyobb számú tömeget megmozgató, kimondottan jó hangulatú rendezvénysorozat szinonimájává vált, amelyet méltán előz meg várakozás. Kívánjuk, hogy ez még sokáig így legyen!