2024. july 30., Tuesday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Közművesítési dilemmák

A tavalyi év is anélkül telt el, hogy az Aquaserv regionális vízszolgáltató átvette volna a marosszentgyörgyi valamint a nagyernyei csatornahálózatot. A két település elvileg különálló beruházásai mégis összekapcsolódnak, hiszen a negyernyei szennyvízvezeték a marosszentgyörgyibe csatlakozik.

Fotó: archív


A tavalyi év is anélkül telt el, hogy az Aquaserv regionális vízszolgáltató átvette volna a marosszentgyörgyi valamint a nagyernyei csatornahálózatot. A két település elvileg különálló beruházásai mégis összekapcsolódnak, hiszen a negyernyei szennyvízvezeték a marosszentgyörgyibe csatlakozik. Az Aquaserv erre hivatkozva köti az ebet a karóhoz: csakis egyszerre hajlandó átvenni a két község vezetékhálózatát, mégpedig akkor, amikor megoldódnak a műszaki problémák a szentgyörgyi szivattyúállomásnál. Az Aquaserv technikai hibákat sorol, Marosszentgyörgy polgármestere műszaki szakvéleményre hivatkozva alaptalannak, „rosszakaratú feltételezésnek” nevezi a vízszolgáltató vádaskodását, és nem zárja ki az önálló közműszolgáltató létrehozását sem. Hogy mit lépnek az érintettek, nem tudni, egy biztos: a beruházások garanciaideje pereg, a végleges átadást sem lehet a végtelenségig halasztani.

A közművesítéssel már Gernyeszegtől érdemes foglalkoznunk, hiszen nagyjából egy időben és egyazon program keretében pályáztak a szóban forgó önkormányzatok, a beruházások pedig mondhatni részben „átívelnek” a községhatárokon. Az esetenként késlekedő kifizetések, illetve emiatt a kivitelezési munkálatok leállítása hátráltatja a teljes közművesítési programot. Gernyeszeg és a hozzá tartozó Körtvélyfája, valamint a Nagyernye községhez tartozó Sáromberke részben közös kanalizálási projektje a 7-es sürgősségi kormányrendelet alapján indult, a gernyeszegi vezetékhálózat 90-95 százalékban megvan, a Sáromberkére tervezett ülepítő (amire Körtvélyfája is rácsatlakozna) mintegy 70 százalékban elkészült, de a csatornahálózat csupán Sáromberke 40 százalékát fedi le.

Kolcsár Gyula, Gernyeszeg polgármestere elmondta, a községnek saját vízhálózata van, az Aquaserv szászrégeni kirendeltségétől kapja a vizet a vezetékhálózatra csatlakozott mintegy 450 család. A Környezetvédelmi Alaphoz benyújtott pályázattal Marosjárában megkezdett vízbevezetési és kanalizálási, víztisztítóállomás-építési munkálataival leállt a kivitelező, mivel a finanszírozás elakadt: a 420.000 lej értékben elvégzett munkálatokat már nem fizette ki a szaktárca.

Míg a csatornázást Marosjárában külön víztisztítóval oldanák meg, Körtvélyfájáról és Gernyeszegről a szennyvízelvezetés Sáromberke felé történne, ide tervezték a víztisztító állomást, amit Nagyernye község kell befejezzen. Jánosi Ferenc, Nagyernye polgármestere szerint a beruházás befejezéséhez megközelítőleg 500.000 lej kellene még, a hálózati csatlakozások sincsenek meg, de az önkormányzat fő célja, hogy a közművesítés teljesen lefedje Sáromberkét, aminek a becsült költsége 3,5 millió lej. „2014-ben a közművesítésre valószínűleg a Leader programon keresztül pályázunk” – tette hozzá a községvezető.

„Úgy számoltak, mintha sose esne eső”

Míg a vízellátással kevesebb gond van, a csatornahálózat átvétele az Aquaserv által valószínűleg nehéz dió lesz Nagyernyében és Marosszentgyörgyön. Aurel Ciupe, a vállalat vízellátásért felelős menedzsere szerint Ernyében a vízszolgáltatást az Aquaserv 2011-ben átvette, a rendszerrel nincsenek problémák, a kanalizálási munkálatokat tavaly fejezték be. „Ernyében jó a csatornarendszer kivitelezése, de nem tudjuk átvenni, mert kapcsolódik a marosszentgyörgyi szennyvízelvezető rendszerhez. Mondhatni »jegyességben« készült a terv: az ernyei szennyvízelvezető vezeték a marosszentgyörgyibe ömlik, így érkezik hozzánk. A probléma: Marosszentgyörgyön a főszivattyú kapacitása nem elég ahhoz, hogy befogadja a teljes szennyvízmennyiséget. Nagy esőzésekkor a víz elárasztja a község egy részét. Nemcsak a szivattyúállomás, az ide becsatlakozó vezetékek is alulméretezettek. A beruházás Marosszentgyörgy és az Országos Befektetési Alap (CNI) közös, jóváhagyott projektje, ezért a vita most a megrendelő helyi tanács, a CNI, a kivitelező, a tervező között zajlik. E technikai gondok miatt nem vehetjük át a rendszert, mert a problémákat vennénk át akkor, amikor megkötnénk a szerződéseket a fogyasztókkal, és nem vállalhatjuk a felelősséget az árvízért. Kértük a Marosszentgyörgyi Polgármesteri Hivatalt, oldja meg a problémát, tárgyaljon a CNI-vel” – jelentette ki a menedzser.

Kérdésünkre, hogy ha az Aquaserv előzetesen jóváhagyta a műszaki dokumentációt, a szennyvízhozamokat, utólag miért „mossa kezeit”, Aurel Ciupe hangsúlyozta, a projekt korábban indult, még 2008 előtt, a helyi önkormányzatok közvetlenül a CNI-vel dolgoztak, amikor még nem alakultak meg a kistérségi társulások, sem pedig a regionális vízszolgáltató, tehát nem volt szükség az Aquaserv jóváhagyására. „Minden adatot Marosszentgyörgyön gyűjtöttek össze, számítottak ki, mégpedig úgy, mintha sose esne eső. Az Aquaserv figyelmeztetett a helyzetre, de mi nem szabunk meg határidőket. Ha nem vesszük át a rendszert, akkor előbb-utóbb létre kell jönnie egy szerződésnek a polgármesteri hivatal és az Aquaserv között a közműszolgáltatásra, ezt pedig a tanácsnak jóvá kell hagynia. Koronkában, ahol 2010-ben fejezték be a munkálatokat, hasonló problémák voltak a kanalizálással (alulméretezett szivattyú, a vezetékek nem megfelelő elhelyezése), de kérésünkre ezek egy részét megoldották, így 2013 júliusában az Aquaserv átvette a közműrendszert, azzal a kitétellel, hogy a polgármesteri hivatal vállalja a felelősséget bizonyos helyzetekben” – tette hozzá Aurel Ciupe.

A piac nyitott, önállóan is működtethetik a csatornahálózatot

Amint Sófalvi Szabolcs, Marosszentgyörgy polgármestere elmondta, a községben 2009-ben fogtak neki közel 50 utcában az új víz- és csatornavezetékek elhelyezésének egy 80%-ban kormánypénzből finanszírozott pályázat alapján, az Országos Beruházási Alappal (CNI) kötött protokoll értelmében.

– Ez egy különálló projekt volt, sem Ernyével, sem a várossal nem közös, a munkálatok pedig 2011-ben fejeződtek be. A mennyiségi és minőségi munkák elvégzését jegyzőkönyvben rögzítettük, amit mind a tervező, a kivitelező, a kormány képviselői, a műszaki ellenőrök, a helyi és megyei önkormányzat képviselői, mind pedig az Aquaserv víz- és csatornaágazati szakemberei aláírtak, kifogások vagy fenntartások nélkül. Hogy ezenfelül ki mit mond vagy nyilatkozik a technikai problémákról, az kevésbé érdekel és kevésbé fontos! Lehet azt mondani, hogy ez vagy amaz nem működik, de mindaddig, amíg egy műszakilag alátámasztott szakvélemény vagy kimutatás nem igazolja az esetleges rendellenességet, addig csak rosszakaratú feltételezések vagy olyan jellegű kijelentések, amelyekkel azt akarják egyesek elérni, hogy a Marosszentgyörgyi Polgármesteri Hivatal olyan munkálatokra költsön pénzt, amelyek megvalósítása a jövőbeli üzemeltetőnek (a mi esetünkben az Aquaservnek) lenne a feladata vagy kötelessége! – mondta a polgármester, aki hozzátette, ezt nem fogják megtenni, már csak azért sem, mert ők is rendelkeznek kellő szaktudással. Sófalvi Szabolcs hangsúlyozta, a lassan már két éve üzembe helyezett marosszentgyörgyi víz- és csatornahálózat szinte hibátlanul működik, és több mint 1000 család csatlakozott az új vezetékekre. „A 2008–2009-ben készült új vízhálózat és csatornarendszer műszaki tervein pedig – amelyek alapján a kivitelezés történt, beleértve a szivattyúállomásokat és a nyomóvezetékeket is – igenis ott van az Aquaserv vízszolgáltató jóváhagyása” – jelentette ki Marosszentgyörgy polgármestere, aki szerint „az ernyei hálózatot, amely jól működik, nyugodtan átveheti az Aquaserv, hiszen külön közigazgatási és külön leltári procedúrával történik az átvétel”.

– Amúgy a marosszentgyörgyitől teljesen különálló vízvezetékkel van ellátva az ernyei hálózat! Ha pedig a marosszentgyörgyi rendszerrel van gondja az Aquaservnek, akkor egy felelős szakember tegye ezt papírra, és tényekkel támassza alá. Ha ilyen-olyan feltételezett gondok miatt nem akarja átvenni az Aquaserv az új víz- és csatornarendszert (működtetés céljából), hát akkor ne vegye át! Még várunk egy picit, és ha az átvétel nem történik meg, visszalépünk minden együttműködésből, és más irányba indulunk! A piac nyitott, ne szorítson senki sarokba az esetleges monopolhelyzete miatt, sőt nem zárkózunk el attól sem, hogy az önkormányzat saját közszolgáltatót hozzon létre, minden más társulást felbontva! Visszatérve a csatornarendszer körüli feltételezésekre: mi lemértük és papírra vetettük, hogy a Nagy-ernyéből érkező szennyvízmennyiség (és amely a marosszent-györgyi vezetékbe és a fő szivattyúállomásba ömlik bele) jóval nagyobb, mint ahogy azt a műszaki tervben előméretezték. Hogy miért, azt derítsék ki ők vagy a szolgáltató! Ha nem, mi mindent meg fogunk tenni, hogy a szivattyúállomásaink vagy a nyomóvezetékeink túlterhelését megszüntessük! – közölte a polgármester. Az Aquaserv menedzserének állításait, miszerint a szolgáltató nem hagyott jóvá semmilyen technikai dokumentációt, Sófalvi Szabolcs mellett Jánosi Ferenc polgármester is cáfolta, hangsúlyozva, a vezeték csatlakozási pontjai meg voltak határozva a tervben, az Aquaserv pedig jóváhagyta a hozamokat (Ernye esetében még 2005 februárjában).

– Az Ernyéből távozó szennyvíz nem haladja meg a megengedett hozamot. A méréseket elvégezzük, a rendszer végén van mérőóra, a rákötéseknél mindig ott van az Aquaserv egy szakembere a hálózatra való csatlakozásnál. Két éve működik a rendszer, nyugodtan le lehet olvasni az adatokat. A hat átemelőszivattyú működési költségeit az önkormányzat fizeti, árvízkor lezárjuk a pumpákat. Mi akkor adhatjuk át a vezetékrendszert az Aquaservnek, amikor Marosszentgyörgy is átadja a saját közműhálózatát, és az Aquaserv bizonyítsa be, hogy nem jó a rendszer, ha ezt állítja – mondta Jánosi Ferenc.

Az önkormányzati vezetők állításaiból az derül ki, hogy mindenhol működik a közműszolgáltatás, az Aquaserv mégis, műszaki hibákra hivatkozva, elzárkózik a rendszer átvételétől, pedig az számára tevékenységbővítést jelentene. Miközben az egymásra mutogatás folyik, a kivitelezések garanciaideje pereg, a jelenlegi patthelyzetben pedig kétségtelenül a fogyasztók a nyertesek, akik egyelőre egyes közműszolgáltatásokért nem fizetnek. Egyelőre…

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató