2019. május 26., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Péter Ferenc és Vincze Loránt közös sajtótájékoztatója

– Jelenlétünk az Európai Parlamentben nemcsak erdélyi, de összmagyar ügy, és fontos, hogy brüsszeli képviselőink ezt képviseljék. Esélyünk van arra, hogy a magyar képviselet a második legnagyobb legyen a németek után az Európai Néppártban, ezt szeretnénk erősíteni – jelentette ki tegnap Péter Ferenc, az RMDSZ Maros megyei elnöke Vincze Loránttal, a FUEN elnökével, az RMDSZ EP-lista második helyezettjével közösen tartott sajtótájékoztatón. 

Péter Ferenc, miután marosvásárhelyiként is köszöntötte Vincze Lorántot, mindenekelőtt a májusi európai parlamenti választásokhoz szükséges aláírásgyűjtésről beszélt. Mint mondta, az országos szinten kötelező 200.000 támogató aláírásból Maros megyének 45 ezret kell összegyűjtenie, jelenleg ennek a felénél tartanak. Nagyon fontosak az aláírások ahhoz, hogy a jelöltlistákat le tudják adni. 

Őshonos közösségek jogvédelme

Péter Ferenc fontosnak nevezte gazdasági szempontból is az európai jelenlétet, hiszen „településeink, gazdáink európai uniós pénzekből sokat lehívnak. Egy friss kimutatás szerint az elmúlt években több százmillió euró került a gazdákhoz csak Maros megyében” – mondta a megyei elnök. 

Kiemelten fontosnak nevezte a kisebbségi jogokat, hangsúlyozta, hogy a Minority SafePack RMDSZ-kezdeményezés volt. „Azt szeretnénk, hogy Európa őrizze meg keresztény identitását, őshonos nyelveit és kultúráját, és ebben óriási szerepe lesz Vincze Lorántnak”. Az elnök reméli, hogy végre sikerül egy olyan kisebbségvédelmi törvényt megszavaztatni, amely biztosítja a kisebbségi jogokat Európában. 

Vincze Loránt és Péter Ferenc

 Fotó: Karácsonyi Zsigmond


Keresztény identitást az átalakuló Európában

Vincze Loránt a jelölést hatalmas felelősségnek nevezte, mert a magyar közösség és az RMDSZ érdekeinek szolgálatát jelenti „olyan időkben, amikor Európa változás előtt áll, a változást pedig mi az erdélyi magyarok javára szeretnénk fordítani. Azt szeretnénk, hogy Európa őrizze meg keresztény identitását, őshonos nyelveit és kultúráját, szavatolja polgárai biztonságát” – mondta, majd hozzátette, hogy ezek mellett két konkrét témája is van: „az elmúlt években az európai kisbbségvédelmi és az Európai Parlamentben szerzett eredményei a legjobb névjegykártyánk, amellyel a május 26-i választáson az RMDSZ az erdélyi magyar emberek támogatását kéri”.

A két meghatározó témák egyikének az EP-választások előtt a Minority SafePack kisebbségvédelmi kezdeményezést nevezte, amelyet az Európai Parlamentben kell továbbvinni. Mint mondta, siker volt az aláírások összegyűjtése, viszont a meghatározó életszakasza ennek a kezdeményezésnek az Európai Parlamentben, az európai intézményekben fog majd eldőlni. „Nekünk az a célunk, hogy elérjük az őshonos kisebbségek európai uniós védelmét erős jogszabályok által. Ehhez európai szövetséget kell létrehozni az Európai Parlamentben, és ennek a megteremtése lesz az egyik feladatunk. Én ezért dolgoztam az elmúlt években, ezért jártam Európát. Azt gondolom, jó pillanatban van ez a projekt. Az európai parlamenti választásokat követően majd az új Európai Bizottsággal kell elkezdenünk ennek a projektnek a továbbvitelét az anyanyelvhasználatról, az anyanyelvi oktatásról, a szimbólumhasználatról”. Hangsúlyozta, hogy a kezdeményezés Erdélyből indult az RMDSZ-től, de hatalmas szolidaritást sikerült létrehozni Európában. Kisebbségvédelmi mozgalommá nőtte ki magát, és nemzetpolitikai üggyé vált, ami hatalmas érték.

Szükség van az uniós pénzalapokra

A második témakörnek saját közössége érdekeinek a képviseletét nevezte, a fejlődéshez szükséges európai eszközök megőrzését és bővítését. Ezek rálátást követelnek nagyon sok európai uniós szakpolitikára, amire készen állnak, hiszen a cél az, hogy „közösségünk tovább fejlődjön európai uniós pénzalapokból, épüljön úthálózat, iskolák, az önkormányzatoknak legyen minél több befektetése, éljenek jobban a gazdák, fejlődjenek a kis- és közepes vállalkozások” – emelte ki Vincze Loránt. 

Könyv és Gyertya díjátadó

Péter Ferenc a március 15-i rendezvényekről szólva kiemelte a magyar külügyminiszter, illetve a szövetségi elnök jelenlétét a március 14-i postaréti megemlékezésen, majd a 15-én 19 órakor kezdődő Könyv és Gyertya díjátadó gáláról szólt, amelyen olyan személyeket szeretnének kitüntetni, akik munkájukkal és szolgálatukkal az elmúlt években a magyar közösségeket erősítették. Azt is elmondta, hogy Sebestyén Márta Kossuth-díjas népdalénekes koncertje zárja a rendezvényt, amelyre a belépés ingyenes, de arra kéri a részt venni óhajtókat, hogy jelentkezzenek az RMDSZ-székházban a helyjegyek miatt.
Kapcsolódó cikkek: