2020. szeptember 23., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Öt hónapos kényszerszünet után ismét fociznak Európában, noha a márciusban félbeszakított Bajnokok Ligája és Európa-liga speciális szabályok szerint folytatódik. Közben pedig, jelentős késéssel, az új európai kupaidény is rajtolt.

A Bajnokok Ligájában a nyolcaddöntők közül csak négynek a visszavágóját kellett lejátszani, és két nagy meglepetés is született. Kiesett már a legjobb 16 között a Real Madrid és a Juventus is. A Realnak egygólos hátrányt kellett volna megfordítani a Manchester City otthonában, két edzőóriás, Pep Guardiola és Zinedine Zidane összecsapásán. Zidane mindent a támadásra tett fel, azonban hiába Benzema helyzetei, illetve a gólja, ha a védelemben Varane két szarvashibája a City két gólját eredményezte. Guardiola csapata így otthon is 2-1-re nyert, és ezzel bejutott a nyolcas döntőbe.

Nem tudta megszerezni a Juventus sem a továbbjutást a lyoni vereség után. Mi több, a franciák egy olyan tizenegyesből jutottak vezetéshez, amelyet azóta is vitatnak az olaszok. Cristiano Ronaldo két góljával (az első büntetőből) a Juventus megfordította ugyan az eredményt, de a továbbjutáshoz ez nem volt elég, és Maurizio Sarri vezetőedzőnek mennie kellett. A Barcelona azonban, Messi két rendkívüli megmozdulásának köszönhetően, nem hagyott esélyt a Napolinak, noha az olaszok végigtámadták a második félidőt. Ugyanakkor Bayern formaságot teljesített a Chelsea ellen.

A BL nyolcas döntőjének Portugália a házigazdája. Az első negyeddöntőt augusztus 15-én, az utolsót 18-án játsszák, az alábbi sorrendben: Atalanta – Paris St. Germain, RB Lipcse – Atlético Mardrid, Barcelona–Bayern, Manchester City – Olympique Lyon.

Az Európa-ligában az egyetlen izgalmasabb összecsapást Wolverhamptonban játszották, ahol a házigazda Wolves egy büntetőből szerezte meg a továbbjutást jelentő gólt az Olimpiakosz Pireusz ellen. A görögök a balszerencse mellett a videobírót is szidhatják, hisz az egyenlítő góljukat néhány centiméteres (milliméteres?) les miatt vették el. Nincs az az éles szemű partjelző, aki ezt a videotechnika felhasználása nélkül észlelhette volna... A többi visszavágón papírforma eredmény született. A legsimábban a Manchester United jutott tovább, de nem volt gondja a Bayer Leverkusennek sem a Ianis Hagival felálló Glasgow Rangersszel szemben. Noha a nyolcas döntőt Németországban rendezik, a három német csapatból csak a Leverkusen jutott tovább, kiesett a Wolfsburg és a Frankfurt is. Két párharcban egyetlen menet döntött, mert ezeknek az első menetét sem sikerült lejátszani a márciusban kirobbant egészségügyi krízis előtt. Minkettő 2-0-s sikerrel zárult az esélyesebbnek tartott csapatok javára.

A nyolcas döntő augusztus 10-én, hétfőn rajtol az Internazionale – Bayer Leverkusen és a Manchester United – FC Koppenhága találkozókal. Másnap, 11-én a Sahtyor Doneck – FC Basel és Wolverhampton – Sevilla meccseket játsszák. A győztesek augusztus 16-17-én az elődöntőben mérkőznek meg, míg a döntőt augusztus 21-én rendezik.

Közben pedig megkezdődött az előselejtezővel a 2020–21-es idény is. Az első meccsek után az északír Linfield és a koszovói Drita közötti döntő alakult ki az első selejtező körbe jutásért.

Eredményjelző:

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágók:
Manchester City – Real Madrid 2-1 (összesítésben: 4-2)
Juventus – Olympique Lyon 2-1 (össz.: 2-2, a Lyon több idegenbeli góllal jutott tovább)
Bayern München – Chelsea 4-1 (össz.: 7-1)
FC Barcelona – Napoli 3-1 (össz.: 4-2)

Európa-liga, nyolcaddöntő, visszavágók:
Sahtyor Donyeck – Wolfsburg 3-0 (össz.: 5-1)
FC Koppenhága – Istanbul Başakşehir 3-0 (össz.: 3-1)
Manchester United – Linzer ASK 2-1 (össz.: 7-1)
Wolverhampton – Olimpiakosz Pireusz 1-0 (össz.: 2-1)
Bayer Leverkusen – Glasgow Rangers 1-0 (össz.: 4-1)
FC Basel – Eintracht Frankfurt 1-0 (össz.: 4-0)
Nyolcaddöntő, egyetlen menet:
Inter Milano – Getafe 2-0
Sevilla–Roma 2-0.

2020–21-es idény, BL előselejtező torna (egyetlen menet): 
Tre Fiori (San Marinó-i) – Linfield United (északír) 0-2
Drita (koszovói) – Inter Club d’Escaldes (andorrai) 2-1