2019. június 27., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Tordai Sticla Arieşul elleni bajnoki mérkőzés sem volt a negatív sorozat megtörésének az állomása a Marosvásárhelyi MSE 3. ligás labdarúgócsapata számára. Ezúttal szinte negyven percen át teljesen nyitott volt a mérkőzés, de néhány játékvezetői ítélet 180 fokkal megfordította a találkozó menetét.

Azzal az eltökélt szándékkal lépett pályára az MSE Nyárádszeredában, hogy megszerezze első tavaszi pontjait. Bár az első két helyzetet a vendégek hagyták ki, pontosabban Rigmányi avatkozott közbe kétszer is Chiţu fejesénél, illetve blokkolta ugyanőt, a 25. percben Ruja előtt ott volt a nagy lehetőség, de a rövid sarokra küldött lapos lövését lábbal szögletre mentette Pop. Jó iramban zajlott a mérkőzés, érezhető volt, hogy nagyon fontos, ki rúgja az első gólt, és az egyensúlyt egy furcsán alakuló akció törte meg. Többen ütköztek az MSE tizenhatosa előtt, ketten is földön maradtak a hazai játékosok közül, a bíró azonban nem állította meg a meccset, és mielőtt a védők felocsúdtak volna, Bria belopakodott a hátvédek mögé, beadását pedig a felszabadítani akaró Török Dávid egyenesen a felső sarokba lőtte (0-1). Mielőtt még eldőlt volna a vita a nézők között, hogy a játékvezetőnek meg kellett volna-e állítania a játékot a gól előtt, vagy nem, Alexandru Gornic aradi sípmester gondoskodott a számbeli egyensúly megtöréséről is: Török Szabolcs belépését piros lapra érdemesnek látta. Hogy mennyire volt jogos, azt a partvonalról nehezen lehet eldönteni, de itt jegyezzük meg, hogy Török Dávidot még a 7. percben úgy letalpalta az egyik tordai játékos, hogy szünetben cserélni kellett. Az agresszor még sárga lapot sem kapott...

A játékvezető aztán az első félidő hosszabbításában tette fel dicstelen tevékenységére a koronát. Egy bal oldalon előrevágott labdára a tizenhatos oldalvonala táján egyszerre ért oda Rigmányi és a tordai csatár. Rigmányi az oldalvonalon túlra küldte a labdát, a csatár pedig látványosan átbukott az MSE kapusának lábán. Kétszeresen sem volt tizenegyes, egyrészt Rigmányi a labdát játszotta meg, másrészt az üközés a vonalon kívül történt, a bíró mégis büntetőt ítélt, amit Vitan értékesített, noha a kapus rajta volt a labdán (0-2).

Kétgólos hátrányból és egy emberrel kevesebbel szinte lehetetlen feladat előtt állt a második félidőben az MSE. Az egyensúly hét perccel az újrakezdés után tört meg végleg, amikor Lemnaru fejesét Rigmányi nem tudta hárítani (0-3), ezt követően pedig egyre gyakrabban került veszélybe a hazai kapu. A fiatal marosvásárhelyi kapus megfogott, kiütött, amit tudott, de a védelem által megengedhetetlenül üresen hagyott Varodi lövéseivel két esetben nem tudott mit kezdeni (0-4, 0-5). Eközben a legjobb lehetőségek is kimaradtak Pop kapujánál. Előbb Sánta lopott labdát a félpályán, üresen vezethette rá, de már 25 méterre lövésre szánta el magát, és a kapus szögletre ütötte. Aztán Balla kapáslövése szállt el a rövid sarok mellett, majd Hasirov 35 méteres bombája tévesztett célt. A legnagyobb lehetőséget azonban Velichea hagyta ki, aki ajtó-ablak helyzetben 11 méterről nem találta el a kaput. Igaz, ekkor már a 90+1. percben jártunk.

Az MSE számára pedig a 24. forduló sem ígér sok jót, hiszen az FK Csíkszereda otthonába látogat Hajnal Gyula edző csapata.

Eredményjelző

* 1. liga, 5. forduló: felsőház: Konstancai Viitorul – CSU Cra-iova 2-1; alsóház: Concordia Chiajna – Dunărea Călăraşi 3-0, Jászvásári CSM Politehnica – Bukaresti Dinamo 0-1, FC Botoşani – Nagyszebeni Hermannstadt 1-0. Az élcsoportok: felsőház: 1. Kolozsvári CFR 37 pont/4 mérkőzés, 2. Bukaresti FCSB 34/4, 3. CSU Craiova 30/5; alsóház: 1. Medgyesi Gaz Metan 28 pont/4, 2. Bukaresti Dinamo 28/5, 3. Jászvásári CSM Politehnica 23/5.

* 2. liga, 29. forduló: Sportul Snagov – Nagyváradi Luceafărul 2-4, CS Mioveni – Bákói Aerostar 2-0, Konstancai SSC Farul – Temesvári ASU Politehnica 1-1, Dacia Unirea Brăila – Energeticianul Şirineasa 3-1, Aradi UTA – Zsilvásárhelyi Pandurii 3-3, Petrolul Ploieşti – FC Argeş Piteşti 1-2, Temesvári Ripensia – Chindia Târgovişte 0-2; 30. forduló: Zsilvásárhelyi Pandurii – Academica Clinceni 0-2, Bákói Aerostar – Bukaresti Daco-Getica 2-1, CS Baloteşti – Sportul Snagov 0-0, Kolozsvári Universitatea Cluj – Konstancai SSC Farul 2-1. Az élcsoport: 1. Academica Clinceni 70 pont/30 mérkőzés, 2. Kolozsvári Universitatea 63/29, 3. Chindia Târgovişte 63/29.

* 3. liga, I. csoport, 22. forduló: CSM Râmnicu Sărat – Karácsonkői Ceahlăul 2-2, Sănătatea Darabani – Bodzavásári SCM Gloria 0-6, Galaci Suporter Club Oţelul – Şomuz Fălticeni 0-1, Sporting Lieşti – CSM Focşani 0-1, Bodzavásári Metalul – Foresta Suceava 1-1; 23. forduló: FC Botoşani II – CSM Paşcani 0-2, Kézdivásárhelyi KSE – CSM Râmnicu Sărat 3-1, Foresta Suceava – Sporting Lieşti 3-1, CSM Focşani – Galaci Suporter Club Oţelul 2-1, Şomuz Fălticeni – Ştiinţa Miroslava 0-3, Radóci Bucovina – Sănătatea Darabani 2-0, Bodzavásári SCM Gloria – Karácsonkői Ceahlăul 6-1. Az állás: 1. Bodzavásári Gloria 62 pont, 2. Galaci Suporter Club Oţelul 46, 3. Radóci Bucovina 44, ...10. Kézdivásárhelyi KSE 23.

* 3. liga, V. csoport, 23. forduló: Lénárdfalvi Comunal – Csíkszeredai FK 2-4, Kolozsvári CFR II – Medgyesi Gaz Metan II 5-1, Radnóti SK – Szászhermányi AFC 3-2, Székelyudvarhelyi FC – Tasnádi Unirea 2-0, Dési Unirea – Barcarozsnyói Olimpic Cetate 0-1, Nagybányai Minaur – Szászrégeni Avântul 1-0, Besztercei Gloria – Kolozsvári Sănătatea 2-1, Marosvásárhelyi MSE – Tordai Sticla Arieşul 0-5.

Jegyzőkönyv

Labdarúgó 3. liga, V. csoport, 23. forduló: Marosvásárhelyi MSE – Tordai Sticla Arieşul 0-5 (0-2)

Nyárádszeredai labdarúgópálya, 100 néző. Vezette: Alexandru Gornic (Arad) – Sebastian Pantea (Arad), Alin Botaş (Temesvár). Ellenőr: Marian Bordean (Nagyszeben), Somolyák István (Székelyudvarhely).

Gólszerzők: Török Dávid (38. – öngól), Vitan (45+3, büntetőből), Lemnaru (49.), Varodi (63., 87.).

Sárga lapok: Balázs Szabolcs (15.), illetve, Băeţan (81.).

Piros lap: Török Szabolcs (42.).

MSE: Rigmányi – Balázs Szabolcs, Bucur, Ungur, Török Szabolcs, Aldea (46. Hasirov), Török Dávid (46. Balla), Petriş, Ruja (61. Velichea), Sánta, Dudás (65. Moldován). 

Sticla Arieşul: Pop Rareş – Chiş, Marcu, Cocoară, Savu (65, Oltean), Ionescu, Paleoca, Vitan (57. Silaghi), Bria (80. Băeţan), Chişu (61. Varodi), Lemnaru.
Kapcsolódó cikkek:

Maraton a békéért és a családért

2019-06-23 17:05:13 // Gligor Róbert László

Szakralitás és sport negyedszer