2019. december 14., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Félévi tűzoltósági mérleg

Igencsak hasznosnak bizonyult a marosvásárhelyi Azomureş vegyi kombinátban néhány hónappal ezelőtt megnyitott rohammentő-szolgálati egység, amely nemcsak az ipari egységnek biztosítja az állandó szolgálatot, hanem a környékbeli településeket is ellátja – többek között erről és az utóbbi időszak tűzeseteivel kapcsolatosan tartottak sajtótájékoztatót pénteken délelőtt a Horea katasztrófavédelmi felügyelőség udvarán levő,tömegkatasztrófa esetén használandó parancsnoki haszonjármű fedélzetén. A média képviselőinek Ovidiu Maior, az Azomureş szóvivője és Handrea Călin ezredes, a felügyelőség parancsnoka számolt be. 

Fotó: Vajda György


A legtöbb esethez Marosvásárhelyre riasztották őket – ugyanis a működtetési egyezség szerint az egység a város délnyugati részét látja el elsősorban. Így létesítésétől, 2019. március 31-től a sajtótájékoztatót megelőző dátumig összesen 643 bevetésen voltak, ebből 378-szor helyszíneltek a városban a kombinátnál állomásozó rohammentő szolgálat munkatársai. Ezenkívül Nyárádtőre 59, Maroskeresztúrra 55, Vidrátszegre 21, Kakasdra és Szentkirályra 13-13, míg Csergedre 12 alkalommal riasztották a mentősöket és a tűzoltókat. A többi településen – Sármástól Gernyeszegig, illetve Nyárádszeredától Dicsőszentmártonig – tíz alatt volt a bevetések száma. Falun 8,46, míg városon átlagban 11,57 perccel rövidült le a helyszínre érkezés ideje. Szerencsére a gyár területén nem volt intervenció. 

A parancsnok elmondta, már az egység megnyitásakor felmerült az, hogy a kombinát bejárata előtt kialakított vasúti aluljáró túl alacsony, ezért ezt sürgősségi esetben nem tudják használni, amikor a fénysorompó „le van engedve”. Azóta tárgyaltak több érintett hatósággal (Román Vasúti Társaság, vízügy, útügy stb.), és keresik a megoldást. A terület ugyanis a vízügyi igazgatóság tulajdona. A legnagyobb akadály az, hogy amennyiben mélyítenék az átjárót, a talajvíz magas állása miatt vízben kellene áthajtaniuk. Az a kompromisszumos megoldás született, hogy a vasút a fénysorompót két percre időzítette, így valóban keveset kell várni riasztáskor, ha véletlenül a vonattal egyszerre ér az átjáróhoz a mentő- vagy a tűzoltóautó. 

Mihai Aniţei, az Azomureş vezérigazgatója a rohammentő egység avatóján


A tűzoltóparancsnok elmondta, hogy 2019 első félévében 11.587 bevetésük voltt, a tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva 12,59%-kal nőtt az elsősegélynyújtások, míg 36%-kal a tűzoltások száma. A legtöbbször a dicsőszentmártoni (26%), a marosvásárhelyi (23%) és a mezőrücsi (17%) alakulatok oltottak tüzet. Igen megszaporodtak a tarlótüzek, az idén tavasszal a szárazság miatt a legnagyobb gondot ezeknek az oltása okozta. Egy esetben két személy elégett, amikor a lángok a tarlón igen gyorsan elterjedtek. Kiemelkedő eset volt a Ratosnya fölötti legelőtakarításkor keletkezett tűz is, amikor az erdő, illetve az ezt övező bokrok is meggyúltak. Mindezek ellenére tarlótűz okozásáért egy személyt bírságoltak meg, a ratosnyai ügy is bíróságon van, de még döntés nem született. Volt olyan eset is, amikor tetten érték a földterület tulajdonosát, aki viszont azt nyilatkozta, hogy „nem meggyújtotta, hanem el akarta oltani a tüzet”. Bizonyítékok hiányában legtöbbször azonban elmarad a büntetés. Egyedül a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) hozhat némi büntető intézkedést azáltal, hogy a legelő vagy a szántóföld nem megfelelő (tilos a tarlóégetés) megtisztításáért megvonják a támogatást a tulajdonostól. De legtöbb esetben ezt is megóvják, hiszen nem vállalják a felelősséget ezért a gazdák. (Sz.m.: Más okozta a tüzet és nem ők.) Az Azomureş is azt ajánlja, hogy talajjavítás céljából inkább szántsák be az ősszel megmaradt növényi hulladékot, mert lebomolva ez gazdagítja a talajt. 

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy nagyszabású mentőgyakorlatot hajtanak végre a kombinátban, hiszen a mentési protokollumot időnként fel kell újítani. Valószínű, hogy francia szakértők is részt vesznek majd ebben. Ezenkívül öt más helyszínen is tartanak majd terepgyakorlatot, amelyen részt vesznek a vegyi kombinátban működő egység tagjai is. Szó esett még az önkéntes alakulatokról is. Megyénkben hét ilyen működik. A szolgálatot teljesítőket a helyi önkormányzat fizeti, illetve tartja fenn. Ezeket nemsokára átveszik a katasztrófavédelmi felügyelőségek (az országban alig mintegy öt megyében vannak önkéntes alakulatok). Az erre vonatkozó jogszabályt elfogadta a képviselőház, következik a szenátusi vita. Jó eséllyel néhány hónapon belül érvénybe léphet a törvény – mondta a parancsnok, aki örömét fejezte ki azért, hogy a rohamentő szolgálat mintegy 150 önkéntese is dolgozik és ezen téren a Maros megyei SMURD még mindig az élen jár, és követendő példa. Marosvásárhely mellett a szászrégeni és segesvári alegységeknél is vannak önkéntesek. A felszereltséget illetően is van javítanivaló. Várják azt a 4000 literes tűzoltóautót és a C típusú intenzív terápiára alkalmas rohammentő gépkocsit is, amellyel kiegészítik a kombinátnál levő egység gépparkját. Az utóbbiból az említett mellett még egy mentőt ígértek a megyének. Ezeket a járműveket a minisztériumtól kapják. A parancsnok tudomása szerint 10.000 literes haszonjárművet is kapnak majd, de a beszállító kiválasztásáért a minisztériumban meghirdetett versenytárgyalást megóvták, így egyelőre nem lehet tudni, hogy ezeket az autókat mikor juttatják majd el a megyei egységekhez. Októberre várhatóan megérkeznek a kisebb kapacitású új tűzoltóautók is. Handrea Călin elmondta, arra készülnek, hogy a parancsnokságot a marosvásárhelyi vegyipari líceum épületébe költöztessék, amelyet az ígéretek szerint manzárdosítanak. De felmerült az is, hogy a megyei tanács által a hegyimentő szolgálatnak megépítendő épületben kap helyet egy képzőközpont, ahova a katasztrófavédelmi felügyelőség jelenlegi székhelyén már működő felszerelést átköltöztetik, és így regionális központtá alakulhatnak. Az épület felépítéséhez a Regionális Operatív Program 12 millió lejjel járul hozzá, és a tervek szerint 2023-ig kell befejezni. 

A továbbiakban szó volt a radnóti középiskolás önkéntes tűzoltócsoportról is, akik A tűzoltók barátai című országos vetélkedőt megnyerték, és eljutottak Azerbajdzsánba, ahol egy nemzetközi versenyen vettek részt. Ugyanakkor a feszítő-vágó alakulatok is a craiovai regionális versenyen elsők lettek, így esélyük van kijutni szeptemberben a Párizsban szervezett világbajnokságra. Így megint bebizonyosodott, hogy megyénkben működik az ország egyik legprofibb tűzoltó és rohammentő központja.