2019. szeptember 20., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Kezdődik a turistaszezon, négy charterjárat Marosvásárhelyről

Miután tavaly sikeresnek bizonyult az antalyai charterjárat,  nagyon  nagy számú turistát szállítottak a török Riviérára, idén újabb járatokat indítanak. Az első tegnap, június 10-én szállt fel egy turistacsoporttal. 

A járatot a  Paralela 45 turisztikai ügynökség és a Corendon Airlines  légitársaság együttműködése révén indították, és minden hétfőn és csütörtökön közlekedik.  Ezenkívül lesz még egy charterjárat Antalyába, amelyet a Cristian Tours  és a Tarom légitársaság vasárnaponként indít. Egy másik úti cél az egyiptomi Hurghada, amely az Amara turisztikai ügynökség és az Amasria légitársaság közös együttműködésének köszönhető, már a múlt szerdán elindították az első charterjáratot.

Felszállnak az utasok a Corendon Airlines gépére. Úti cél: Antalya

 Fotó: Nagy Tibor


Jövőre több úti cél

A tegnapi sajtótájékoztatón Peti András, a marosvásárhelyi nemzetközi repülőtér igazgatója, valamint Rodin Malcea, a Paralela 45 turisztikai cég fejlesztési igazgatója tájékoztatták a sajtót a járatokról. 

– Második éve dolgozunk együtt a marosvásárhelyi repülőtérrel, s a nagy érdeklődés bizonyítja, hogy együttműködésünk sikeres. Célunk, hogy minél több járat indulhasson Marosvásárhelyről. Siker, hogy a tavalyi heti egy járat helyett idén kettőt üzemeltetünk. Tekintettel arra, hogy a marosvásárhelyi turisztikai irodákkal nagyon jó az együttműködésünk, reméljük, hogy a közeljövőben fejleszteni tudjuk a turisztikai kínálatot – fogalmazott az igazgató, és bemutatta a Kolozsvárról elérhető úti célokat, ezek Antalyán kívül:  Kréta, Zakythos, Észak- és Dél-Ciprus, Mallorca, Costa del Sol, Costa Blanca, Costa Brava és Rimini. Terveik szerint pár éven belül ezek is elérhetők lesznek Marosvásárhelyről, hiszen a turizmus sokat fejlődött ebben  az övezetben. 

– Miért választottuk elsőnek Antalyát? Azért mert jelenleg ez a legkeresettebb, a szolgáltatások  minősége rendkívül jó az árhoz képest, nagyon jók a szállodák, a turisztikai csomagot főként gyermekes családok veszik igénybe. Az első járat június 10-én indult, az utolsó szeptember 23-án száll fel – tájékoztatott az igazgató.  

Több utas, jobb esélyek

Peti András igazgató elmondta, hogy  tavaly is elkötelezett partnerük volt a Paralela 45 turisztikai ügynökség, hiszen órási  bizalomról tett bizonyságot akkor, amikor a repülőtér még fejlesztés alatt állt, s mégis áruba bocsátotta a jegyeket. A járat tavaly már nyereségesnek bizonyult. Amikor idénre is meghirdették a járatot, a nagy érdeklődésre való tekintettel a második járatot is be kellett iktatni. 

– A nagy légitársaságok már 2021 nyarára készítik a repülési tervüket. Ahhoz, hogy bármilyen újdonságról számoljunk be, kérjük az utazókat, hogy lokálpatriotizmusról tegyenek tanúbizonyságot, és elsősorban a marosvásárhelyi repülőteret vegyék igénybe, hiszen a nagyobb  utasszám hozzájárul újabb célállomások bevezetéséhez – mondta Peti András. 

Újdonság, hogy szeptemberben a memmingeni repülőtér felújítása miatt a járatokat ideiglenesen átköltöztetjük a fridrichschafeni repülőtérre, amely a Bodeni-tó közelében található. A jegyeket már eladásra bocsátotta a Wizz Air légitársaság. Ha kellő érdeklődés lesz, akkor nem kizárt, hogy megmarad ez a  járat is.  

Folyamatos fejlesztések 

Az igazgató elmondta, hogy a Maros Megyei Tanács kiemelt fontosságúnak tekinti a repülőtéri fejlesztéseket, ennek érdekében jelentős forrásokat különítettek el. Most vesznek át  egy új ambuliftet, ami a mozgáskorlátozottak felszállását könnyíti meg a repülőgépbe. Nemsokára átadják a repülőtéri vendéglőt és bisztrót, hogy magas színvonalú szolgáltatást nyújtsanak az utasoknak. A terminált tovább fogják fejleszteni és korszerűsíteni, idén az eszközvásárlásra tevődik a hangsúly. 

Az Országos Légügyi Hatóság  elkezdte az engedélyezési folyamatot a nagyszabású fejlesztés jóváhagyására, mely keretében  kibővítik a repülőgép-parkolót és a kifutópályát, továbbá új utasfogadó terminált építenek. Ennek összértéke körülbelül 50 millió euró. 

Állami támogatás a reptérnek 

Nagyon szigorú szabályok  mentén finanszírozhatók a repülőterek egy 2014-es európai jogszabály megjelenése óta. Románia kormánya az Európai Bizottsághoz benyújtott egy állami segélyre vonatkozó konstrukciót, elsősorban azoknak a repülőtereknek, amelyeknek utasforgalma nem éri el az évi 200 ezres  határt. Mivel a marosvásárhelyi repülőtér beletartozik ebbe,  a megyei tanács elemezte és jóváhagyta a repülőtér által benyújtott üzleti tervet, amelyből kiderül a finanszírozási hiány a működési költségek tekintetében.  Ez 4,8 millió lejt tesz ki. Az idei évre vonatkozóan jóváhagyták az állami segélykeretet. 

– A repülőtér tavaly a felújítási munkálatok miatt csak egy fél évig működött, ezért az utasszám 63 ezer volt. Idén ezt a számot megduplázzuk, és további 20 százalékos növekedéssel számolunk,  azaz 153 ezer utasra számítunk. Az első félévi teljesítményt figyelembe véve, ezt a számot túlszárnyaljuk. Az évi növekedésnek minimálisan 20 százaléknak kell lennie. Az uniós jogszabályoknak megfelelően állami, azaz közpénzt a repülőterek működési javításához  2024-ig lehet felhasználni. Addig olyan mértékben kell növekedjen az utasforgalom és a bevétel, hogy megszűnjön a deficit, és ne kelljen támogatáshoz folyamodni. Kimutatták, hogy a repülőterek önfenntartásához az utasforgalomnak el kell érnie a  700 ezret, amiből már olyan bevétel származik, ami kizárja az állami támogatást – fogalmazott Peti András.