2020. november 26., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

 Az EBRD tőkéje így 20 milliárd euróról 30 milliárd euróra emelkedett.

Érvénybe lépett az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) tőkeemelése, miután azt a közép-kelet-európai átalakulás finanszírozására éppen húsz éve létrejött londoni pénzintézet részvényes országainak több mint a fele lejegyezte – közölte kedden Londonban a bank.

 Az EBRD tőkéje így 20 milliárd euróról 30 milliárd euróra emelkedett. A 10 milliárd eurós emelésen belül a lehívható tőkehányad ideiglenes emeléséből 9 milliárd euró származik, emellett a tartalékokból egymilliárd eurót a befizetett tőkehányadba csoportosítottak át. Az emelés előtt 5 milliárd euró volt a befizetett tőke, és 15 milliárd a lehívható tőke aránya.

Működésének megkezdése – 1991 – óta a pénzintézet több mint 60 milliárd euró értékben folyósított finanszírozásokat a tevékenységi területéhez tartozó országoknak, és a programokhoz csatlakozó kereskedelmi társfinanszírozó cégek befektetéseivel együtt az EBRD eddig csaknem 180 milliárd eurót hajtott fel működési térsége számára.

Az EBRD a legnagyobb egyedi befektető a közép-kelet-európai és a közép-ázsiai országcsoportban.

A bank a tevékenységi területén végigsöprő pénzügyi-gazdasági válság miatt jó ideje felülvizsgálta azt a korábbi stratégiáját, amelynek alapján – ha megvalósult volna – a közép-európai EU-tagállamok már 2010-től gyakorlatilag nem részesültek volna új finanszírozásban a londoni pénzintézet részéről.

Az EBRD 2006-ban jelentette be, hogy az addig EU-taggá lett nyolc legfejlettebb közép-európai ország mindegyike várhatóan 2010-re „kiérik” a bankból, vagyis azután nem lesz már szükségük közvetlen EBRD-finanszírozásra.

A pénzügyi válság elhatalmasodása után, 2008-ban azonban az EBRD közölte, hogy a kialakult helyzetben leállítja a közép-európai EU-térségből már elkezdődött kivonulási folyamatot.

A működési területhez tartozó országcsoport támogatásának növeléséhez az EBRD ugyanakkor 50 százalékos tőkeemelést is kért a részvényes országoktól; ezt a Zágrábban megrendezett tavalyi éves közgyűlésen jóvá is hagyták.

A tőkeemelés az EBRD számításai szerint 2010-2012 között évi 9 milliárd euró, az utána következő három évben pedig évente 8,5 milliárd euró új finanszírozás folyósítását teszi lehetővé. Az EBRD ennek alapján arra számít, hogy 2010-től 2015 végéig összesen több mint 50 milliárd euró új finanszírozást tud nyújtani a működési területéhez tartozó országoknak.

A kereskedelmi bankok és más partnerek kapcsolódó társfinanszírozásaival együtt a londoni pénzintézet számításai szerint az EBRD irányításával megvalósuló programok értéke elérheti a 150 milliárd eurót a 2015 végéig tartó időszakban.