2021. október 17., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ének- és zeneszótól volt hangos múlt héten Mezőkölpény, ahol a hagyományos néptánctábor idei kiadására került sor, és ahová népes csapat érkezett az anyaországi Martonvásárról.

Mezőkölpény és Martonvásár között évtizedek óta testvértelepülési kapcsolat áll fenn, hivatalosan 1992-től. A két település néptánccsoportjai hosszú évek óta évente felváltva Erdélyben és Magyarországon szerveznek tánctáborokat, ahol mindkét fél részt vesz. „Ezek az alkalmak is arról szólnak, hogy a kapcsolat élő és valóságos” – mondta el lapunknak Koncz László Ferenc mezőkölpényi református lelkész. Ezek a találkozások hosszú ideje folyamatosak, kiemelkedő volt az, amikor a kölpényiek az anyaországban tették le a magyar állampolgársági esküt, az utóbbi években viszont a tánctalálkozók voltak a meghatározó jellegűek.

Múlt héten felcsíki és mezőkeszüi táncokat tanultak a táborban

Fotó: Koncz László Ferenc


Az idei találkozó augusztus 1. és 6. között zajlott le a Bethlen Gábor Alap anyagi támogatásával. Ezúttal két martonvásári csoport utazott a mezőségi településre, a Szabó Szilárd és neje, Német Ildikó vezette Százszorszép, valamint a Patócs Dónát Endre és Aranyos Nórina irányította Nagymalom néptánccsoport, összesen 41 személy. Az idei alkalom azért is marad emlékezetes sokuk számára, mert Szabó Szilárd átadja a stafétabotot Sáfrány Balázsnak, aki a következő időszakban oktatni fogja a Százszorszépet. A táborokban mindkét település csoportja részt vesz, így a Bognár Zsolt és Csatlós Blanka oktatta házigazda Vackorvirág hagyományőrző néptánccsoport is ott volt a múlt héten az intenzív oktatáson, ahol délelőtt és délután is táncoltak, majd csütörtökön este bemutatták a szépszámú helyi közönségnek, hogy mit sikerült elsajátítaniuk a felcsíki és mezőkeszüi táncrendből. Szerda este istentiszteletre került sor, amelynek keretében bemutatták a települést azoknak, akik első alkalommal jöttek a Mezőségre. Csütörtökön volt egy marosvásárhelyi kiruccanás is, a vendégek a főteret, a Kultúrpalotát, a Somostetőt és az állatkertet látogatták meg.

„Szép esemény volt, ami sok fáradozást igényelt, de annál több szellemi és kulturális feltöltődést nyújtott” – értékelte a rendezvényt a lelkész, kiemelve, hogy számos kölpényi család is bekapcsolódott a szervezésbe, vendégszeretettel vállalva az anyaországiak elszállásolását is. A következő tábort remélhetőleg jövőben Martonvásáron tarthatják meg. Az egyháznak elsőrendű feladata a hívek pásztorálása, de a martonvásári kapcsolat is az egyházközség támogatásával létezik, a hívek is kiveszik ebből a részüket – mutatott rá a lelkész.

Idén két martonvásári csoport negyvenegy táncosa érkezett Maros megyébe