2020. október 30., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Maros megyei klinikai kórház Nyárádszereda–Szováta kórház és a dicsőszentmártoni kórház olyan integrált informatikai rebdszer kiépítését tervezi, amely az ellátás színvonalának növelését, a kórházak adminisztrációjának egyeszerűsítését eredményezné.

A Maros megyei klinikai kórház Nyárádszereda–Szováta kórház és a dicsőszentmártoni kórház olyan integrált informatikai rebdszer kiépítését tervezi, amely az ellátás színvonalának növelését, a kórházak adminisztrációjának egyeszerűsítését eredményezné.

A megyei közgyűlés holnap dönt a hatmillió lejes projekt elfogadásáról, amelynek önrésze 98 ezer lej. Ha majd a finanszírozási szerződést aláírják, a térség e három kórháza közös informatikai rendszert használ majd, ami jelentősen megkönnyíti a páciensek hozzáférését az egészségügyi szolgáltatásokhoz, lehetővé teszi a betegek orvosi adatainak gyors lehívását a rendszerből, a kórházak belső munkafolyamatainak egyszerűsítését, aminek eredményeképpen 10 százalékra becsülik a költségmegtakarítást. Elsősorban a beszerzés, gyógyszerelés, marketing és pénzügyi menedzsment hatékonyabbá tételéről van szó. Konrád Judith, a projektet előkészítő Maros megyei klinikai kórház menedzsere szerint a legtöbbet a páciensek nyernek: a vizsgálatok esetében a várakozási idő 30 százalékkal csökken. Egy gombnyomással lehetővé válik például az időpont kérése a szakrendelésre küldött beteg számára, a páciens „útjának” követése a kórházak között és az ezekhez tartozó járóbeteg-rendelőkben, az adatokhoz, analízisekhez való hozzáférés – gyakorlatilag a beteg elektronikus dossziéjának nyilvántartása, a típusnyomtatványok, beutalók, kibocsátók stb. nyomtatása, a költségek nyomon követése, a biztosítónak, közegészségügyi igazgatóságnak, statisztikai hivatalnak eljuttatott kórházi jelentések összeállítása egyszerűbbé, gyorsabbá válik.

A megyei közgyűlés elé kerülő projekt megközelítőleg 150.000 személy t érint, ugyanakkor a kedvezményezettek között említik a kórházak 2.293 alkalmazottját is.

Az előterjesztésben úgy értékelik, a projekt pozitív és példaként szolgálhat más egészségügyi ellátók számára is, amivel egyet is értünk. De nem kétséges: mindez csupán aprócska részlete a nagy e-egészségügynek nevezett rendszernek. Aminek bevezetésére már jó pár éve készülnek, kevés sikerrel. Ez ugyanis átláthatóságot eredményezne az egészségügyben, a közpénzek elköltésében, ami ma még nem érdek. Ott tartunk még, hogy annak az egyszerű információnak a lekérésére sem nyílik elektronikus lehetőség, hogy az ellátóhoz forduló beteg biztosítotti státusban van-e vagy sem, ennél sokkal könnyebb a páciensre hárítani a dolgot: tolongjon csak az egészségbiztosítónál egy biztosítotti jogállást bizonyító igazolás beszerzése érdekében!