2019. december 14., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A francia kerékpáros körverseny történetében először végzett az összetett verseny első helyén kolumbiai versenyző Egal Bernal személyében. Az Ineos versenyzője ráadásul pályafutása első háromhetes körversenyén diadalmaskodott, mindössze 22 évesen és 196 naposan, tehát ebben a sportágban, amelyben a tapasztalat rendkívül fontos, nagyon fiatal még. Érdekesség, hogy Bernal romániai versenyeken hívta fel először magára a figyelmet, hisz megnyerte a Bihar körversenyt és a Nagyszeben körversenyt is, ezek az eredmények segítették hozzá, hogy az Ineos beválogassa a Tour de France-on induló csapatba, ahol eredetileg a tavalyi győztes brit Geraint Thomast kellett volna segítse, a verseny azonban úgy alakult, hogy végül Thomas a második helyen zárt összetettben. Harmadik a holland Steven Kruijswijk lett, ő pályafutása során először végzett dobogón Grand Tour-versenyen.

Bernal természetesen a legjobb fiatalt illető fehér trikót is megnyerte, míg a legjobb hegyimenőnek járó pöttyös trikót a francia Romain Bardet érdemelte ki. A sprinterek pontversenyében nem történt meglepetés, a győztes a szlovák Peter Sagan lett, aki rekordot jelentő hetedik alkalommal szerezte meg a zöld trikót. A csapatversenyben a spanyol Movistar zárt az élen.

A záróetapon – amelyen szokás szerint már csak ünnepeltek a kerékpározók – Caleb Ewan bizonyult leggyorsabbnak a sprintbefutóban a Champs-Élysées-n, neki ez volt a harmadik szakaszgyőzelme ezen a versenyen.


Eredmények:
21. (utolsó) szakasz, Rambouillet-Párizs, Champs-Élysées, 128 km:
1. Caleb Ewan (ausztrál, Lotto-Soudal) 3:04:07 óra
2. Dylan Groenewegen (holland, Team Jumbo-Visma) azonos idővel
3. Niccola Bonifazio (olasz, Total Direct Energie) a. i.

Az összetett végeredménye:
1. Egan Bernal (kolumbiai, Ineos) 82:57:00 óra
2. Geraint Thomas (brit, Ineos) 1:11 perc hátrány
3. Steven Kruijswijk (holland, Jumbo-Visma) 1:31 p. h.
4. Emanuel Buchmann (német, BORA-hansgrohe) 1:56 p. h.
5. Julian Alaphilippe (francia, Deceuninck – Quick-Step) 4:05 p. h.
Kapcsolódó cikkek:

Előzetes a korai télhez

2019-12-04 16:44:03 // Sebestyén Mihály

Csütörtöki kimenő