2019. szeptember 20., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Története során első alkalommal nyert bajnoki címet Csíkfalva labdarúgócsapata, a Millenium SK.

A csíkfalvi csapat a Maros megyei labdarúgó 6. ligában egy fordulóval a kapuzárás előtt magasba emelhette a trófeát. A címszerzés nem volt könnyű, hiszen Nyárádgálfalva, Somosd és Jedd mindvégig a sarkában volt, de miután az őszi idényben kiválóan teljesített Orbán István gárdája, a tavaszi idényben is tartani tudta az iramot, és csupán egyetlen fordulóban esett vissza a második helyre, egy hétre (akkor is csak a gólkülönbséget véve tekintetbe). A bajnoki hajrában az ötpontos előnyben álló csíkfalviaknak Jedd vagy Somosd ellen győzniük kellett, hogy megszerezzék a bajnoki címet, de Jedden – bár kétszer is vezettek – csak döntetlent tudtak elérni, így hazai pályán kötelező volt pontot szerezni, hogy megőrizzék a hárompontosra zsugorodott előnyüket, s számításba véve, hogy az utolsó fordulóban mindkét csapat győzni fog kevésbé jól szereplő ellenfeleivel szemben.

A mintegy 250 néző előtt zajló kemény csatát a hazai csíkfalviak kezdték jobban, Kovács első percbéli lövése kevéssel kerülte el a kaput, míg a 3. percben a vendégek kapusa kiejtett egy lövésből érkező labdát, Kovács pedig bekotorta (1-0). Ugyanő a következő percben is közel állt a gólszerzéshez, de 10 méterrről a kapu fölé lőtt, majd a vendégek találtak be, viszont Kapás gólját leshelyzet miatt érvénytelenítette a játékvezető. Ezt kihasználva a hazaiak a 9. percben ismét lecsaptak: Szabó szabadrúgását Novák fejelte a somosdi kapuba (2-0). Ez igencsak megzavarta a vendégeket, közel negyedóráig nem jutottak helyzetbe, majd Kiss távoli lövése szállt el a léc fölött, Henter szabadrúgását pedig a hazai kapus elcsípte a léc alatt. Ezt a csíkfalviak sem nézték válasz nélkül, de előbb Kovács lövése gurult el a kapu mellett, majd Csoma A. lövését hárította Nagy Zs. A 37. percben a vendégeknek sikerült betalálniuk a védők között beforduló Sălăghie révén, de szünetig újabb említésre méltó dolog nem történt.

A második játékrészt egyértelműn a csíkfalviak uralták, és már az újrakezdés után növelték előnyüket: Kovács szabadrúgását Nagy Zs. hárította, de Novák rálövése a hálóban kötött ki (3-1). A somosdiak nem hagyták annyiban a dolgot, ám Kapás közelről a léc fölé emelte a labdát, Nagy Cs. találatát ismét érvénytelenítette az amúgy mindkét fél által kritizált játékvezető, aztán a hazaiakon volt a sor, de Pap üres helyzetből kapu fölé lőtt, ám annál pontosabb volt Kovács a 71. percben: szabadrúgásból a rosszul helyezkedő Nagy Zs. hálójába szúrta a pöttyöst, ezzel végképp bebiztosítva a győzelmet. A hazaiak újabb gólt is szerezhettek volna, ám Veres közelről a kapu mellé gurított. A somosdiak sem adták fel végképp, de Sălăghie kapu fölé lőtt, ugyanígy Kiss is Henter szabadrúgásából. A hazaiak az egyedül maradt Aszalos révén hibáztak, amire válaszul a 87. percben a vendégek szépítettek: Suciu 35 méteres szabadrúgásból a léc alá küldte a labdát (4-2), de többre már nem futotta, így az utolsó sípszó után Csíkfalva örülhetett a bajnoki címnek és emelhette magasba a serleget. 

Orbán István edző elmondta: azzal a céllal vágtak neki ennek a bajnokságnak, hogy meg szeretnék nyerni, ennek megfelelően álltak pályára minden mérkőzésen. Az őszi idényt döcögve kezdte a legénysége, mert két vereség is bekövetkezett, de a tavaszi sorozat végére veretlenül érkeztek: nagyon jól összeállt a keret, jó volt a csapatszellem, egyre jobban működött az összjáték, és ez a szerzett és kapott gólok különbségében (89-25) is megmutatkozik. Köszönet jár a támogatásért az önkormányzatnak és a magánszemélyeknek, de a szurkolóknak is, akik mindvégig kitartottak a csapat mellett, és a kiszállásokra is elkísérték, buzdították a legénységet.

   Bajnokcsapat

 Fotó: Gligor Róbert László


Jegyzőkönyv

Maros megyei labdarúgó 6. liga, 21. forduló: Csíkfalvi Millenium – Somosdi Csillag 4-2 (2-1)

Csíkfalvi sportbázis, mintegy 250 néző. Vezette: Preda Florentin, Belényesi Csaba, Raţiu Cristian. Ellenőr: Sütő János (mindannyian Marosvásárhelyről).

Gólszerzők: Kovács (3., 71.), Novák (9., 48.), illetve Sălăghie (37.), Suciu (87.).

Sárga lap: Szabó, Gál, Csoma F., Kiss, illetve Nagy Zs., Szőcs.

Csíkfalva: Dávid – Kovács (84. Aszalos), Szabó, Pap, Simon, Gál, Csoma F., Fazakas, Vass (70. Kiss), Novák (54. Márton), Csoma A. (74. Veres).

Somosd: Nagy Zs. – Szőcs, Benedekfi, Henter, Suciu, Bodó (26. Rozsnyai), Sălăghie, Kapás, Simon, Kiss, Nagy Cs. (61. Szász).


Eredményjelző

* 4. liga, 21. forduló: Mezőrücs – Mezőzáh 7-2, Küküllődombó – Görgénysóakna 3-7, Mezőceked – Magyaró 4-5, Radnót II – Gernyeszeg 10-2, Kerelőszentpál – Kerelő 2-7. Az élcsoport: 1. Radnót II 45 pont/19 mérkőzés (88-40), 2. Magyaró 45/19 (71-34), 3. Görgénysóakna 37/18.

* 5. liga, Északi csoport, 18. (utolsó) forduló: Marosfelfalu – Galambod 0-3, Köhér – Nyárádremete 2-1, Mezőkirályfalva – Szászrégeni Înfrăţirea 3-0, Lövér – Tuson 3-0 (játék nélkül). 

* 5. liga, Déli csoport, 18. (utolsó) forduló: Mezőméhes – Harasztkerék 4-3, Mezőgerebenes – Balavásár 3-2, Mezőtóhát – Marosludas II 1-3.

* 6. liga, 21. forduló: Egrestő – Nyárádgálfalva 3-7, Székelybere – Hármasfalu 4-1, Küküllőszéplak – Sáromberke 9-1, Csíkfalva – Somosd 4-2, Csittszentiván – Jedd 2-0, Kibéd – Mezőpanit 1-6.

Bajnoki mez és serleg