2019. július 19., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

– vallja Tamás Levente marossárpataki sportíjász

Tamás Levente a megyeközpontból 25 évvel ezelőtt költözött Marossárpatakra. A településen szerény, becsületes embernek ismerik, de valószínűleg kevesen tudják róla, hogy kiváló eredményeket ért el sportíjászatban.

– A sportággal (íjászattal) már gyerekkoromban találkoztam. A Víkendtelepre jártunk futballozni, és mindig az íjászpálya mellett mentünk el. Ott rendszerint láttunk gyakorló íjászokat, gyakran inkább őket bámultam a foci helyett – mesélte a kezdetekről. – Elsősorban Berki András és László Sándor íjászok voltak kint, a Voinţa egyesülettől. Az ő segítségükkel ismertem meg Simon Alexandru edzőt, és így lettem én is, nagy örömömre, a Voinţa (Akarat) sportolója. A forradalom után az egyesület megszűnt, így félbeszakadt a karrierem. Jóval később, 26 év kihagyás után, rátaláltam a volt klubtársamra és barátomra, Matei Leventére, aki Magyarországon folytatta az íjászatot. Megtudtam, hogy itthon már nem szükséges a rendőrségtől engedély, így kedvet kaptam az újrakezdéshez. Levente segítségével beszereztem az íjat és a hozzá tartozó felszerelést, aztán elkezdtem lövögetni az udvaron. Aztán gondoltam, hogy jó lenne versenyezni is, hogy lássam, annyi év kihagyás után hol tartok. Ekkor találtam rá a Şoimii Mureş egyesületre, amelynek a színeiben jelenleg is versenyzem.

Tamás Levente (b) célja elnyerni az országos bajnoki címet


– Hogyan készülnek a versenyekre? Hol tartják az edzéseket?

– A sportíjászat több kategóriából áll, van csigás, olimpiai reflex, vadász reflex, hagyományos magyar íj stb. Szerintem nagyon szép sport, korhatár nélkül, a 99. évig űzhető. Van, aki csak hobbiszinten, kikapcsolódásként íjazik, mások versenyszerűen űzik. A sportág olyan izmokat mozgat meg, amelyeket súlyzós edzéssel sem lehet fejleszteni. Rendszeresen járunk edzésre, hetente kétszer, olykor háromszor. Ez elsősorban attól függ, hogy kinek hogyan engedi az ideje, mivel mindenki munka mellett sportol. Előre tudjuk, mikor milyen versenyre szeretnénk eljutni, és annak függvényében készülünk rá, 6 métertől 70 méterig terjedő távolságokkal. Az edzéseket a Ligetben tartjuk, mikor hol kapunk engedélyt, sajnos, nincs külön íjászpálya, ahogy volt régen a Víkendtelepen, amiből az évek során szeméttelep lett.

– Voltak sikerei?

– Már ifjúsági kategóriában is voltak említésre méltó, jó eredményeim, aztán felnőttkategóriában országos szinten is dobogóra állhattam, terepíjász-bajnokságon két 3. helyet szereztem 2017-ben. További sikereim: Target by night – 3. hely (2017), Erdélyi Kupa 3D – első hely (2018), Max Mures Archey Xtrem – első hely (2018), Kárpátok kupája – 3. hely (2018), valamint IFAA Indoor Online – 2. hely (2019).

– Beszéljen a legutóbbi, januári versenyről, ahol második lett. 

– Kissé eltérő volt a szervezés a megszokotthoz képest. Országosan öt versenyközpont gyűjtötte össze az íjászokat. A kétnapos eseményen összesítették az elért pontszámokat, aztán ennek alapján a második napon kihirdették, kategóriák szerint, az eredményeket. Az edzéseken elért jó eredményeim alapján bizakodva indultam a versenyen, s már az első nap a tabella első felébe sikerült felküzdenem magam. A második nap még jobb lövésekkel kezdtem, de sajnos, a fáradtság és az izgalom hatására nem jött össze a győzelem, a második helyen fejeztem be a küzdelmet. Összességében, úgy érzem, jól szerepeltem, remek verseny volt, de még van mit javítanom. 

– Mi a siker titka? Születni kell erre, vagy a gyakorlás teszi az embert mesterré?

– Egy verseny nagyon sok izgalommal és stresszel jár, fontos, hogy ezeket fejben legyőzzük. A tehetség sem elhanyagolható, de csak nagyon sok gyakorlattal és erős akarattal lehet jó eredményeket elérni.

– Mint tudjuk, az íjászat olimpiai sportág. A nemzetközi versenyeken pénzdíjak is vannak?

– Az íjászat az olimpiai sportágak között szerepel, de sajnos, hazánkban nem annyira elterjedt, kevésbé népszerű, mint külföldön. A nemzetközi versenyeken elért sikereket pénzdíjjal jutalmazzák.

– A felszerelést a klub biztosítja?

– A klubnak, sajnos, nincs lehetősége a felszerelést biztosítani, mivel nem igazán vannak támogatók ebben a sportágban. A felszerelés elég költséges, nekünk kell megvásárolni.

– Hogyan tovább, milyen tervei vannak a jövőre nézve?

– A továbbiakban is szeretnék minél több versenyen részt venni, és minél jobb eredményeket elérni. Legfőbb célom az országos pályaíjász-bajnokságot megnyerni, és ezzel megszerezni a nemzeti bajnoki mezt.

– Sok sikert kívánok ehhez, és köszönöm a beszélgetést.