2021. január 28., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Évfordulós online miniévad

A marosvásárhelyi Yorick Stúdió idén ünnepli megalapításának 15. évfordulóját. A Sebestyén Aba által alapított magyar nyelvű stúdiószínháznak egy különleges, nem konvencionális tér ad otthont: a marosvásárhelyi vár Mészárosok bástyájában működik kísérleti színházként 2005 óta. A Yorick Stúdió tevékenysége a kultúraközi párbeszéd témája köré összpontosul. Minden évadban két kortárs drámaíró szövegét viszi színre: egy magyar és egy román nyelvűt. Az immár tíz kiadást megért Kultúraközi párbeszéd a kortárs dráma tükrében c. projekt keretében az évek során jelentős előadások születtek, amelyek számos hazai és külföldi fesztiválon szerepeltek, és fontos díjakat hoztak haza.

A Yorick Stúdió 2020-ig több mint 30 előadást hozott létre, és több mint 200, különböző nemzetiségű és etnikumú művésszel dolgozott együtt. Előadásait játszották Romániában, Magyarországon, az Amerikai Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában. Szerbiában, Lengyelországban és Belgium-

ban. 

A legnépszerűbb előadások: Székely Csaba: Bányavirág (koprodukció a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatával, 85 előadás); Székely Csaba: MaRo (75 előadás); Székely Csaba: Szeretik a banánt, elvtársak? (72 előadás); Székely Csaba: Bányavakság (koprodukció a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatával, 65 előadás), Kocsis István: A tér (61 előadás) és Gianina Cărbunariu: 20/20 (50 előadás). 

A Yorick Stúdió minden előadása román nyelven feliratozott. A színháznak 15 éves aktivitása alatt – az interkulturális párbeszédnek köszönhetően – sikerült egy lelkes kétnyelvű közönséget építenie.

A 15. évforduló alkalmából a Yorick Stúdió meghívja közönségét, hogy újra megtekinthesse a kedvenc előadásait, melyek mellett az évfordulós miniévad műsorán az ország más színházaiból meghívott előadások is szerepelnek. A Kultúraközi párbeszéd a kortárs költészet és a kortárs zene tükrében c. projekt IV. kiadása is az ünnepi miniévad részeként kerül bemutatásra. A Kór-Társak zenekar előadásában újabb költeményeket hallgathatnak meg Cári Tibor zeneszerző eredeti hangszerelésében. 

A miniévad folyamán (Zoom felületen) Elise Wilk és Kincses Réka drámaírók vezetésével két drámaírói műhely is lesz, amelyek elsősorban a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem diákjainak szólnak. 

Az előadások a Studio Yorick YouTube-csatornán lesznek követhetők, a hozzáférés díjtalan.

A miniévad kedden Elise Wilk Eltűntek/Dispariţii, című, Sebestyén Aba rendezte előadásával és Székely Csaba Szeretik a banánt, elvtársak? című, Sorin Militaru rendezte darabjával kezdődött.

A további műsor:

Szerda, november 11.

18:00 20/20, a szöveget írta és rendezte Gianina Cărbunariu (2009) – román nyelven feliratozott előadás.

21:00 Kocsis István: A tér (Bolyai), rendezte Török Viola (2010) – magyar nyelvű előadás.

Csütörtök, november 12.

19:00 Elise Wilk: Eltűntek/Dispariţii, rendezte Sebestyén Aba (2019) – román nyelven feliratozott előadás; a Centrul Educaţional Replika Facebook-oldalán lesz közvetítve. Az előadást az alkotócsapattal való beszélgetés követi.

21:00 Mihaela Michailov: Familia fără zahăr, rendezte Radu Apostol. A bukaresti Teatrul Mic és a Centrul Educaţional Replika produkciója – meghívott előadás.

Péntek, november 13.

18:00 99,6 % Adorjáni Panna, Raul Coldea, Csala Hermina, Radu Dogaru, Petro Ionescu, Bogdan Olarson, Ötvös Kinga, Oana Mardare és Adi Tudoran közös alkotása. A kolozsvári Reactor de Creaţie şi Experiment alkotása – meghívott előadás.

20:00 Kór-Társak koncert – a Kultúraközi párbeszéd a kortárs költészet és a kortárs zene tükrében c. projekt IV. kiadása. Zeneszerző: Cári Tibor. Előadják: Koszorus Krisztina – Koszika és Sebestyén Aba. 

Szombat, november 14.

18:00 Székely Csaba: Bányavirág, rendezte Sebestyén Aba (2011). A Yorick Stúdió és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának koprodukciója.

21:00 Székely Csaba: Bányavakság, rendezte Sebestyén Aba (2012). A Yorick Stúdió és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának koprodukciója, román nyelven feliratozott előadás.

Vasárnap, november 15.

19:00 Elise Wilk: Eltűntek/Dispariţii, rendezte Sebestyén Aba (2019) – román nyelven feliratozott előadás.

21:00 Székely Csaba: MaRO, rendezte Andi Gherghe (2015), kétnyelvű előadás, román és magyar nyelven feliratozva.

Az eseményt létrejöttét Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala támogatta.