péntek, október 20, 2017

Vidék

Kinyílt a világ, hangzott el annak idején, amikor megnyitották a Nyárádszeredát Nyárádmagyaróssal és Sóváraddal összekötő aszfaltutat.

A közbiztonságra vonatkozó kérdésünkre megtudtuk, hogy a legutóbbi helyi rendőrségi statisztikák szerint Székelybere az első három biztonságos község egyike Maros megyében.

Van medvénk bőven, tele vagyunk medvével – jött a válasz a nagyon aktuális, medvekárokra vonatkozó kérdésünkre.

Idén hamarosan aláírnak egy uniós projektet kultúrházak felújítására. 

Rendkívüli eseményre készülnek Mezőpanitban: október 14-én, szombaton 12 órakor felavatják II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem szobrát, Pogány Gábor Benő alkotását. 

Egyhetes tanulmányúton volt Edélyben a celldömölki Berzsenyi Dániel Gimnázium negyven diákja, akik a Határtalanul program keretében érkeztek Erdőszentgyörgyre. 

Szelíd dombok között, festői vidéken fekszik Magyarbükkös. A községhez tartozó Magyarózd határában érkezésünkkor kecskenyáj fehérlik, itatni hozta őket a tizenéves forma pásztor.

A megyei rendőr-felügyelőség szóvivője arról tájékoztatott, hogy a balesetet a haszonjármű ittas sofőrje okozta, aki szabálytalanul előzött.

Szombat este volt a szovátai Sirülők néptánccsoport hivatalos bemutatkozása és névadó ünnepsége. Az új csoport nem egyedül ünnepelt.

Kettéosztott diákság

Fejlődés uniós forrásból

Egy épületet átadtak, egy másiknak az alapkövét helyezték el pénteken Erdőszentgyörgyön, ahol végleges otthonra lel a Küküllői Református Egyházmegye esperesi hivatala. 

A közösségi nap megszervezésének hagyományáról kérdezve Sófalvi Sándor Szabolcs polgármester elmondta, hogy céljuk a helyi magyar közösség megerősítése.

Kettős ünnepre került sor kedden Erdőszentgyörgyön: köszöntötték a nyugdíjasokat az idősek világnapja alkalmából, valamint fennállásának tizedik évfordulóját ünnepelte a helyi idősek Naplemente csoportja. 

A Küküllői Református Egyházmegye, a 2014. évihez hasonlóan, idén is jubileumi missziós hetet szervez, ezúttal a reformáció 500. évfordulója kapcsán.

A kozmatelki és a vajdaszentiványi polgármesteri hivatalok kérésére a Román Vízügyi Hatóság folytatja a medertakarítási munkálatokat az Egres-pataknál.

Múlt hét végén együtt ünnepeltek a segítők és a megsegített család: a Tündér Ilona-nap keretében mondtak köszönetet mindazoknak, akik nem szemlélték közömbösen a jobbágyfalvi Szász családot ért tavaszi sorscsapást.

A korábbi malmot bérlő Sorin Ungur vállalkozó április 22-én fogott hozzá az építkezéshez.

Lovaglás, íjászat, magyar kutyafajták és harci bemutatók, kézműves-tevékenységek és sok színes program várja az érdeklődőket 

Az ünnepségre vasárnap, a nagyernyei kultúrotthonban került sor, ahol a délutáni órákban terített asztal, a színpadon Gyárfás József és népi zenekara várta azokat a 65 éven felülieket, akik elfogadták a meghívást.

Többször adtunk hangot annak, hogy milyen abszurd helyzet alakult ki a vajdaszentiványi oktatási intézmény körül. 

A 2015-ben alakult Art Equest Egyesület eltökélt szándéka, hogy a lovaskultúrát ápolja Erdélyben.

Úgy tartja a községben lakók többsége, hogy amióta Vasile Boer lett a polgármester, sikerült néhány látványos beruházást megvalósítani. 

Annak ellenére, hogy Vajdaszentiványon ma már két hagyományőrző csoport is van, egyre kevesebb fiatal kerül be az 1952 óta folyamatosan működő, a magyar nyelvterületen igen ismert néptáncegyüttesbe.