szombat, augusztus 19, 2017

Vidék

Idén kéttucatnyian érkeztek a Nyárádmentére szórakozni és tanulni.

Dicsőszentmártonban a rendszerváltást követő évek során teljesen felszámolták a vegyipari kombinátot, a tavaly pedig az ipari egység Kis-Küküllőre épített zsiliprendszere is vélhetőleg ócskavasba került, amit több ízben tettek szóvá a környéken lakók. 

Augusztus 26-án és 27-én Jedden falunapokat és pálinkafesztivált tartanak.

„Élünk-halunk minden évben ezért a találkozóért, természetesen, vannak közömbösek is, akik számára jelentéktelenek  a hasonló együttlétek”

A múlt hét végén tizenegyedik alkalommal tartottak községi napokat Gyulakután, s aki az itteni programokat választotta, nem csalódott: a jó kínálat és koncertek hatalmas tömegeket vonzottak a színpad elé idén is.

Sikeresen működik a négy évvel ezelőtt halálra ítélt kórház

Csibi Attila polgármester szerint a környéken lévő településekhez viszonyítva Erdőszentgyörgyön jól alakul a gyermeklétszám.

Kétszázötvenezer euróra van szükség ahhoz, hogy újjáépítsék a víz alá süllyesztett Bözödújfalu jelképéül szolgáló egykori katolikus templomot. 

Bár a kisvárosban jelenleg ez az egyik legégetőbb probléma, úgy tűnik, egyhamar nem sikerül megszüntetni a balesetveszélyt, azaz járdát kialakítani és védőkorlátokat elhelyezni a Dózsa György utcában, ugyanis egyetlen szakember sem vállalja a tervezést.  

A Fűzfa utcában több vállalkozás létesített telephelyet. Az egyik közülük a Tiberiu Glas, amely ablaküvegekkel foglalkozik.

A Szentkirály Szövetség a hét végén tartotta  XXI. találkozóját a felvidéki Sajószentkirályon. A marosszentkirályiak 16 tagú csoporttal vettek részt a rendezvényen, jelen volt Sângeorzan Remus polgármester, valamint Gál Sándor alpolgármester és több választmányi tag.   

A Maros-híd közelében a Bese-patak fölött  új híd  épül, ami lehetővé teszi, hogy a Maros-part mentén  utat építsenek a teherforgalom számára.

Rövidesen megjelennek a Leader program keretében a pályázati kiírások. Szentkirály a GAL3 egyesület tagjaként egy multifunkcionális erőgépet  szeretne vásárolni. 

A vízhálózatot részben helyi költségvetésből, részben a kormánytól kiutalt összegből valósítjuk meg.

A magyarói születésű Nagy Ferenc lelkipásztor és felesége, Edit  1995-ben került a jódtelepi református gyülekezethez. A lelkész nemcsak a községben, hanem a Felső-Maros mente (Maros völgye) településein is szórványszolgálatot végez, vagy  mondhatnánk: őrzi az utolsó bástyát. 

Annak ellenére, hogy a legszükségesebb infrastrukturális beruházásról van szó, a legnehezebben a községekben az ivóvíz- és a csatornahálózat kiépítése halad.

Július 29–30-án a 13. alkalommal tartották meg a Ratosnya melletti Sétatér (La Alei)  tisztáson a Maros völgye fesztivált, amelyet eredetileg a környékbeli községek bemutatására szántak.

Tizenhárom éve végzik nyári gyakorlatukat Csíkfalván a marosvásárhelyi Sapientia EMTE kommunikáció és közkapcsolatok szakos másodéves diákjai. 

A nyári vakáció idejére benépesül a gegesi Barátság Háza és annak udvara, gyermekcsoportok veszik birtokba többnyire egyházi nyári táborok alkalmával. 

Negyvenfős houteni holland csoport vállalt missziói munkát Mezőbándon a roma közösség gyermekei és fiataljai körében. 

Színes hétvégének néznek elébe a kisváros főterére látogató helyiek és környékbeliek, hiszen három napig tartó rendezvénysorozatot követhetnek-élvezhetnek végig.

Nagyernye és környéke

Idén különösen odafigyeltek a szervezők, hogy a rendezvény programjai főleg a helyieknek és a helyiekről szóljanak. 

Az elmúlt napokban nagytakarítás zajlott sor Jedden.