vasárnap, március 25, 2018

Vidék

Tizenegy fős, fiatalokból álló nyárádmagyarósi csoport utazik áprilisban Portugáliába, ahol egy hét alatt európai társaikkal együtt megszövegeznek egy, a toleranciáról szóló chartát.

Elégedetlenséget szült a kereskedők és árusok körében a nyárádszeredai tanácsnak az a határozata, amellyel jelentősen megemelték a helyi hetipiacon a helyet. A polgármester elmondta ennek okát, és a fejlesztési tervekről is szót ejtett.

Önerőből fogtak hozzá az önkormányzat székhelyének a javításához – tudtuk meg Fülöp László Zsolt polgármestertől. 

A 2016-os statisztikai adatok szerint 600 ezer vendégéjszaka volt hivatalosan Szovátán, ami meglehetősen nagy szám, azt is jelenti, hogy ezeknek az embereknek ahhoz, hogy jól érezzék magukat, és vissza is térjenek, kellemes környezetet kell biztosítani. 

Március 14-én, amikor Szovátán jártunk, narancssárga árvízriadót adtak ki mind a Nagy- , mind a Kis-Küküllőre. 

Szováta két projekttel került fel a támogatottak listájára. 

A fejlesztési minisztériumnál tettek le pályázatot az illyésmezői út aszfaltozására. 

Még a tavaly felújították az önkormányzat gépparkját. 

Szombaton egyházi és világi méltóságok jelenlétében Backamadarason letették az építendő református óvoda és bölcsőde alapkövét, mint a magyar jövő egyik zálogát.

Valószínű az idén sikerül teljesen felújítani a nyárádmagyarósi református templomot, miután 2015-ben a tetőszerkezetet és a cserepeket cserélték ki és 2016-ban a külső munkálatokat is elvégezték.

Az új tanév elejére megújul a torboszlói óvoda és a nyárádmagyarósi általános iskola épülete. Az előbbire az országos vidékfejlesztési alapból 560.000, míg az utóbbira 2 millió lejt szánnak. 

A Nyárádmagyarósi Polgármesteri Hivatal tervei szerint az idén nagyobb lélegzetű korszerűsítési beruházások lesznek, amelyek a községet megyénk egyik legfejlettebb települései közé emelik majd. 

A nyárádmagyarósi önkormányzat a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumhoz tartozó Vidékfejlesztési Beruházási Ügynökségen keresztül 499.983 eurós támogatást nyert a községközpontban levő kultúrotthon felújítására.

Szombaton kerül sor a Backamadarason építendő református óvoda és bölcsőde alapkövének letételére. 

A dicsőszentmártoni borlovagrend tagjai több ízben is megfogalmazták rendezvényeik célját, mely mindenekelőtt a Kis-Küküllő menti minőségi bor termelésének és fogyasztásának népszerűsítése. 

Nem kedvezett a március eleji fagyos, havas időjárás a virágkertészeknek. Pedig ekkorra termelik a sok idényvirágot, mert köztudottan március elsején és nyolcadikán van a legnagyobb kereslet rá.

A Rhédey-kastély körüli tér rendezésének költségeire jelentős támogatást nyert el a kisváros a Kis-Küküllő LEADER Egyesület által kiírt egyik pályázaton. 

Mind a részvétel, mind a nevezett borminták tekintetében minden eddigit fölülmúlt a hét végén rendezett balavásári nemzetközi borverseny.

Radu Mircea polgármester, volt megyei tanácsos és Horváth Árpád alpolgármester vezetésével több fejlesztési projektet indítottak el a nagyközségben.

Beiktatták az új lelkészt

2010-ben alakult a Csipkebogyó néptánccsoport, vezetőjük Szabó Éva. Kezdetben 22 gyerek táncolt, de idénre már 60 gyerek kapcsolódott be a csoportokba. 

A múlt hét végén értékes elismeréseket szerzett Magyarországon a nyárádszentsimoni Csípán Pálinkaház: három aranyéremmel, egy kategóriagyőzelemmel s a legjobb erdélyi pálinkafőzdének kijáró díjjal tértek haza.

Jó hír a dicsőszentmártoni helyi közösség számára az új óvoda létesítése, amely a tervek szerint nyolcvan gyerek befogadására lesz alkalmas. 

Csütörtöktől igényelni lehet a mezőgazdasági támogatásokat, de a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) Maros megyei munkatársai még az utolsó napokban is szerveztek tájékoztatókat a vidéki gazdáknak.