hétfő, december 18, 2017

Vidék

Saját költségvetésből a község teljes közvilágítását korszerűsítették, melynek során takarékos, LED-es égőket szereltek az oszlopokra.

Betonozott udvarra tér be a szekér, a deres igásló komótosan lépked, majd engedelmesen megáll, türelmesen várakozik, közben bennünket figyel. Gazdája eközben  leszedi a szemes gabonával teli zsákokat, a segédekkel felöntik a garatra, és pár perc múltán már indulhatnak is haza az őrleménnyel. 

Szabó Lajos és felesége a ‘90-es években szalmakalap-készítéssel és seprűkötéssel is foglalkozott, elmondásuk szerint azonban a kínai kalapok kiszorították a piacról a helyi terméket, így lassan felhagytak vele, és más megélhetési lehetőségeket kerestek. Vámosgálfal-

ván vásároltak ingatlant, azóta a gazdálkodás mellett hengermalmot működtetnek, ahol állatok számára vegyes takarmányt, de kukoricalisztet és -kását is őrölnek, ennek most az idénye, mert a környékbeliek a töltött káposzta készítéséhez  is használják – kapcsolódik be a beszélgetésbe a háziasszony. 

Amint a házigazda elmondta, 1974–’97 között a dicsőszentmártoni Tehnolemn bútorgyárban dolgozott esztergályosként, a szakmáját mindmáig folytatja, a megrendelések függvényében. Szerszámnyeleket készít, darabjukat tíz lejért értékesíti. Arra a kérdésre, hogy mi a jó szerszámnyél készítésének titka, elmondta, hogy mindenekelőtt a környéken lévő gyertyán- és akácfából dolgozik, alapvető feltétel a nyélnek való darabot szálára vágni ahhoz, hogy használat közben, fizikai megterhelésnek kitéve se repedjen el. A szerszámnyelekhez használt alapanyag, a gyertyán- és akácfa űrméterét 120 lejért vásárolja. 

Küküllőpócsfalván Soós Levente  és testvére, István 22 fejőstehenet, 22 borjat és fiatal állatot nevel, a gazdaság állományából tizenhárom egyedet szabadban tartanak. 

A szőkefalvi Gorga utca leaszfaltozásával párhuzamosan sikerült kiépíteni a 24 kilométernyi szennyvízhálózatot  a községközpontban és Szőkefalván. 

A második mandátumát töltő, a rendszerváltás utáni hatodik polgármester a jelek szerint lekörözte elődeit azokkal a megvalósításokkal, amelyek a község lakosságának komfortérzetét hivatottak növelni. 

Miközben folyamatosan arról hallunk, hogy emelkednek az árak, jó hír az erdőszentgyörgyiek számára, hogy csökkent a hulladékelszállítási díj. 

December 3-án, vasárnap délután meghitt ünnepség keretében a falu időseit köszöntötték Nyárádgálfalván. 

Múlt szombaton Nyárádszeredában szervezett találkozót a nyárádmenti népművészek számára a Romániai Magyar Népművészeti Szövetség (RMNSZ).

A költő nagyméretű mellszobra Bálint Károly marosvásárhelyi szobrászművész alkotása, ez az első, köztéren felállított magyar vonatkozású szobor Marosszentgyörgyön.

Vasárnap meggyúltak az első gyertyák az adventi koszorúkon otthonainkban, templomainkban és közösségi tereinken. Több helyen is gazdag programot kínálnak az embereknek az adventi időszakban.

Néhány napja értékes adománycsomagot kapott a francia testvérektől a csíkfalvi otthoni beteggondozó szolgálat.

Kevesen hitték, hogy megvalósítható, a kezdeményezők mégis tartották magukat az adott ígéretükhöz, s novemberben befedték a szabédi ravatalozót. 

Dicsőszentmártonban az adók és illetékek tizenöt százalékos növeléséről döntött a helyi tanács a november 23-i tanácsülésen.

Az önkormányzat különös figyelmet fordít az iskolákra és a kórházra

Szabó József, a Petőfi Egyesület elnöke tájékoztatott a legutóbbi  magyar szórványnapi rendezvényekről, a Petőfi Egyesület, a Gaudeamus Alapítvány és a Kikerics Kulturális Egylet közös szervezésében.

– mondta egyebek között Bíró István református esperes.

Szombaton délután tucatnyi fiatal gyülekezett a backamadarasi művelődési otthonban, hogy adventi koszorút készítsenek a falu idősei számára. 

Különösebb fennakadást nem okozott a közlekedésben a hétfői havazás, kedden délre minden megyei és községi út járható volt a Nyárád és Kis-Küküllő völgyében, az áramszolgáltatás azonban több helyen szünetelt.

Pályázattal fejlesztené a gazdaságot 

Egyhetes turnén mutatta fel a jót és a rosszat az erdélyi közönségnek a celldömölki színház. Idei körútjukon tizenöt előadást tartottak.

Néhány napja ismét munkálatok zajlanak Nyárádszereda főterén, ezúttal az áthaladó forgalmat is korlátozzák. Ezt rövidesen feloldják.

Az elmúlt hónapok újdonságai közül a polgármester elsőként arról számolt be, hogy az országos helyi fejlesztési program keretében 6.500.000 lejt nyertek a községi utak aszfaltozására.

Fickón minden évben konfirmálnak

A magyarói Csurgó egyesület 6000 euróra pályázhat a Leader-programon keresztül.