hétfő, december 18, 2017

Turizmus

Az elkövetkezendő részekben az Alsó-Maros mentére kalauzoljuk olvasóinkat, azaz Marosvásárhelytől Radnót – Marosludas és a megyehatár irányába vesszük sorra mindazokat a látványosságokat, amelyek iránt felkeltenénk az érdeklődést. 

Az elkövetkezendőkben a Kelemen- és a Görgényi-havasok által őrzött falvakat ajánljuk a figyelmükbe.

Tovább folytatjuk utunkat a Maros völgyében, egy kis kitérővel a Luc-patak mentére. A mai összeállításunkban bemutatott települések az évszázadok során több nemesi család birtokában voltak.

Újabb tájegységet mutatunk be olvasóinknak. Az elkövetkezendőkben a Felső-Maros mentét – a Marosvásárhely – Szászrégen – Déda közötti településeket – ismertetjük több részben. 

A megye délkeleti sarkába kalauzoljuk el olvasóinkat. Dicsőszentmárton a Kis-Küküllő régió „fővárosa”. 

Olyan vidékre kalauzoljuk el olvasóinkat az elkövetkezendő részekben, amilyen a Kis-Küküllő menti borok igazi hazája. 

Ezekről a településekről könnyen elérhető a Bekecs, a Nagy-Mező-havas, de a Maros és Hargita megye határában levő Siklódkő is, ami tulajdonképpen a Hargita-hegység nyúlványa, és természetesen Szováta is alternatív programlehetőséget kínál.

Az elkövetkezendőkben Balavásártól Szovátáig kalauzoljuk el az érdeklődőket a Küküllőmenti-dombvidéken és a Sóvidék észak-nyugati sarkába. 

A Kelemen-havasok hossza 65 km, szélessége mintegy 40-50 km. Erdély legfiatalabb hegységei közé tartozik. 

Jellegzetessége, hogy nem egy főgerinc köré szerveződő hegytömb, hanem szélesebb területen a Maros völgyétől a Libán-hágóig terjed, északon a Kelemen-havasok, keleten a Gyergyói- és Maroshévízi-medence határolja. 

Sós fürdők, dolinák 

Sós fürdők, dolinák 

Az Erdélyi-medencében kialakult öböl sekélyebb felületein vastagabb sóréteg rakódott le. 

A görgényszentimrei kastélyon kívül a Görgény völgye még számos érdekes látnivalót kínál. Az egyik az igen különleges Mocsár-erdő, ahol több száz éves kocsányos tölgyeket láthatunk. 

A Szászrégentől keleti irányba haladó Görgény völgye évszázadok óta a királyok, fejedelmek, majd modern korunk elöljáróinak is kedvelt vadászterülete volt.

A Nyárád alsó szakasza mentén fekvő településeken is van látnivaló. 

A Maros Megyei Tanács közreműködésével lapunkban új sorozat indul Barangoló címmel. Szándékunk szerint – az oldal terjedelmének függvényében – bemutatjuk Maros megye fontosabb turisztikai látványosságait, azzal a céllal, hogy felkeltsük az érdeklődést megyénk kulturális öröksége, természeti szépségei iránt.

A turistaidény teljében vagyunk, ilyenkor sokan kerekednek fel, és nem csak a tengerpartot keresik fel, hanem a hegyekbe is szívesen kirándulnak, túráznak. 

Kanyargós, félelmetes szerpentinen kapaszkodtunk fel a Kárpátok tetejére, de a győzelem diadala, a szabadság parttalansága helyett a tetőn csupán sebezhető emberi kicsinységünket éreztük át. 

A minap megjelent kiadvány örömteli hírt közöl rögtön az elején: idén sem marad el Erőss Zsolt erdélyi előadás-sorozata, melyen még nagyobb teret nyernek a rendhagyó földrajzórák. Ezenkívül beszámolót olvashatnak a XX. EKE-vándortáborról és a küldöttgyűlésről, a Retyezátba, a Büdös-hegyre kalauzolnak a belföldi túraleírók, Indonéziába, illetve Marokkóba invitálnak a világ másik végén járók, és az ezúttal bemutatkozó Szlovák Turistaklub is számos kínálattal kecsegtet.

Egyes uniós államok, mint Spanyolország, Portugália, a turizmus fellendítése végett szezonon kívül kedvezményes árú üdülési csomagokkal próbálják odavonzani a turistákat. Az akciós csomagok, amelyek egy része 55 éven felülieknek szól, a marosvásárhelyi utazási irodákban is elérhetők.

A kellemesnek ígérkező gyalogút mellett a gombákkal való ismerkedés volt a célja a gombászegyesület által meghirdetett szombati túrának.

Vízi, kerékpáros és gyalogos túrát szervez Békéscsaba és Belényes között a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület.