péntek, október 20, 2017

Színes világ

Felejthetetlen körúton vettünk részt az elmúlt nyáron négy balti országban és Oroszország nyugati, Balti-tenger melléki részén.

A műanyagok használatának visszafogására szólított fel Sir David Attenborough brit természettudós, dokumentumfilmes új televíziós sorozatának, A kék bolygó 2-nek a bemutatásakor.

134 éve, 1882. október 22-én fejezte be földi vándorútját az idén 200 éve született Arany János. Épp egy héttel legjobb barátja első budapesti szobrának felavatása után, melyre a megbetegedett Arany már nem tudott elzarándokolni.

Magyarországon elsőként a debreceni közösségi közlekedésben vezetik be az elektronikus jegyrendszert.

Margaret Atwood kanadai író kapta idén a Franz Kafka-díjat. Az elismerést az írónő kedden este vette át a prágai óvárosi városháza dísztermében.

Kiépült a negyvennégy erdélyi és magyarországi települést tömörítő, a lovagkirályhoz kapcsolódó kulturális, természeti és építészeti értékeket egyaránt bemutató Szent László-örökség út, amit múlt pénteken a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisvárdán nyitottak meg.

Nagyenyeden tartotta regionális konferenciáját az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem Erdélyi Köre (EPMSZ-EK). Az erdélyi reformáció fellegvárában alakult meg 17 évvel ezelőtt az európai protestáns értelmiség erdélyi fóruma.

Az alábbi eset 218 éve, 1799-ben történt Marosvásárhelyen, a református kollégiumban, tehát akkor még Bolyai Farkas sem volt a „Kolégyom” professzora, de annyira tanulságos, hogy akár ma is megtörténhetne… 

Minden évben ez idő tájt hozza nyilvánosságra döntését a Svéd Királyi Tudományos Akadémia.

MTI

Szombaton kezdődik Budapesten az Erdélyi Művészek Hete rendezvénysorozat, amelynek célja, hogy a lehető legszélesebb körben mutassa be a modern erdélyi kultúrát, különös tekintettel annak sokszínűségére.

MTI

Komoly tanulságokkal szolgálhatnak a jelenkor számára, különösen a természetvédelmi erőfeszítésekre vonatkozóan a földtörténet eddigi tömeges kihalásai – figyelmeztetnek a kutatók.

A heurisztikát, vagyis a felfedezések, újítások, szellemi alkotások módszertanát Pólya György (1887–1985) Amerikában élő világhírű magyar matematikus alkotta meg és dolgozta ki. 

Schwartz Lázár marosvásárhelyi ügyvéd volt, a harmincas években városunkban telepedett le, és itt tevékenykedett a hetvenes évek végéig, amikor felesége halála után leányához költözött Kolozsvárra. 

A népegészségügy területén tevékenykedő szerző jelen kiadvány előzményeként megvizsgálta a magyarországi közegészségügyi állapotok rendezésére, az ehhez szükséges jogi keretek, valamint orvosi-közegészségügyi közigazgatás megteremtésére, továbbá a betegellátás biztosítására szolgáló 1770. évi egészségügyi rendeletet. 

Tompa Mihály, még 1844-ben írt Őszi képek verseinek VI. darabja október hatodikára emlékeztet. 

MTI

November elsejétől megnyitják a látogatók előtt a Colosseum ókori római amfiteátrum nézőterének két legfelső emeletét, amely 40 éve zárva volt. 

Kaponay Réka ausztráliai magyar lány, aki nemrégiben Erdély városaiba, köztük Marosvásárhelyre is ellátogatott szülei, valamint ikertestvére, Lali társaságában. 

Legutóbbi találkozásunkkor még száz alatt volt a kiadott munkáinak száma, a minap viszont már a száztizenharmadikat mutatta meg, nem kis büszkeséggel, a kibédi Ráduly János. 

A szokatlanul vastag felhőpárna borította hajnali ég néha kitisztuló peremén, napkelte előtt három fertályórával a Vénusz fényes fehéren trónol a keleti égbolton, hogy aztán szinte átmenet nélkül halványuljon bele az érkező fénybe. 

MTI

Jobban értik az ok-okozati összefüggést a farkasok, mint a kutyák – állapította meg az osztrák Farkaskutató Központ új tanulmánya.

MTI

Először mérték fel a világ botanikus kertjeit egy nagyszabású tanulmányban, mely megállapította, hogy ezek a gyűjtemények jelentik „a legjobb reményt” a világ veszélyeztetett növényeinek megmentésére.

MTI

Kilencvennégy éves korában elhunyt Liliane Bettencourt francia milliárdos, a L’Oréal kozmetikai vállalat örököse – közölte csütörtökön lánya, Fran-coise Bettencourt -Meyers.

MTI

Hat év után emeli kategóriánként 1 millió svéd koronával (32,6 millió forinttal) a Nobel-díjjal járó pénzjutalom összegét a svéd Nobel Alapítvány.

Két dolog, amit illik megmagyarázni: hogy ez miért érdekes; a másik: kit érdekel, hogy járt-e a gernyeszegi Teleki-kasélyban Bolyai Farkas?