vasárnap, március 25, 2018

Színes világ

A március idusa utáni nem várt havazás idézteti bennem Farkas Árpád Alagutak a hóban című versét. 

Sorozatunkkal 990 év erdélyi nagyjaira emlékezünk

Marosvásárhely központjában virágvasárnapról virágvasárnapra megelevenedik Jézus keresztre feszítésének és feltámadásának története. 

Minden igyekezetem, tervem ellenére nem lehetek jelen 2018. március 11-én Mezőfelében az istentisztelet után Az igazság szabaddá tesz című kötet ismertetésén...

Sorozatunkkal 990 év erdélyi nagyjaira emlékezünk, akikről talán nem tudunk semmit, de ők tették naggyá Erdély kultúráját, tudományát vagy vitték el hírét a nagyvilágba, s tetemes részt vállaltak az egyetemes magyar kultúra és tudomány gazdagításában.

Március van! Március idusa. Forradalmak ideje. Égen, földön. Hóvirágok között s emberek között.

Római hagyomány szerint az év akkori első hónapját Romulus nevezte el apjáról, Marsról.

Molnár Mária 1886. szeptember 11-én született Várpalotán. Hetvenöt éve, 1943. március 17-én tragikus körülmények között hunyt el. 

A szárhegyi származású marosvásárhelyi gróf Lázár család szerepe az 1848–49-es szabadságharcban kiemelkedő figyelmet érdemelne nemcsak a történészek, hanem a város lakosságának részéről is.

MTI

Március 10-én lesz hatvanéves Sharon Stone, a nagy vihart kavart Elemi ösztön című film főszereplője, sokak szerint még ma is Hollywood egyik legdekoratívabb és legokosabb színésznője. 

MTI

Megnyílt Európa első, magyar fejlesztésű okostelefonos alkalmazással vezérelhető szállodája, a KViHotel Budapest – jelentették be a fejlesztők és a tulajdonosok a hotel sajtóbejárásán hétfőn Budapesten.

MTI

Cenzúrázta a Facebook a világ egyik legősibb Vénusz-szobrát, mert pornográfnak találta.

Március 8. – március 19. A természeti év ama tucatnyi napja – közelít március második dekádja –, amikor az ember „rászervezte” történelme eseményeit a természet történüléseire. 

Sorozatunkkal 990 év erdélyi nagyjaira emlékezünk.

MTI

Tizenhárom jelölésből négyet váltott díjra A víz érintése a 90. Oscar-gálán helyi idő szerint vasárnap Los Angelesben. 

Amiért ezt a történetet kiemeltük, annak az az oka, hogy a református kollégium történetében Gecse Dániel tette – éppen a kollégium 100 éves fennállásának tiszteletére – a legbőkezűbb alapítványt. 

Március küszöbén a télből érkező, remélve jégcsapok csepegését, csak úgy átbotlik. Akár az örök kamasz Dsida Jenő. 

Sorozatunkkal 990 év erdélyi nagyjaira emlékezünk.

Manapság a háztartásokban átlagosan 2,4 fő, 0,3 háziállat és 6,3 okoskészülék van. Bizony, jelenleg több okoseszköz található egy lakásban, mint amennyi ember és háziállat együttesen, és ezek egyre fontosabb szerepet töltenek be az életünkben. 

MTI

1916. április 28-án született a Ferrara közelében fekvő Centóban, szülei szőlősgazdák voltak. Már kiskorában apja traktorát bütykölte, s természetesen gépészmérnöknek tanult.

Kovásznai Tóth Sándor irodalmi alkotásai, nevezetesen a versei közül különösen érdekesek azok, melyek Marosvásárhely történetére vonatkoznak. 

(Marosvásárhely, november 14.) Nemrégiben meglátogatott Avi-Saul jeruzsálemi hírlapíró, és felkért, hogy kísérjem el szomszédos Marosszentkirályra, hogy az ottani régi zsidó templomot és temetőt megnézze. 

Heinrich Heinével bűvölöm magam is február végét. Lelkemben tavaszi rét. E Képes Géza fordította sorokkal vértezetten indulok ez évi utolsó februári utamra.

MTI

Saját sikerességük, gyors elterjedésük és jó alkalmazkodó képességük lehetett a dinoszauruszok veszte egy új kutatás szerint, mely feltérképezte az ősgyíkok elterjedését a Földön – írta a BBC hírportálja.

Horváth Szekeres István karikatúrája