szombat, augusztus 19, 2017

Színes világ

MTI

A parlament óratornyának nagyharangja augusztus 21-én délben szólal meg egy ideig utoljára.

Felséges hónapunk augusztus. Névadója Augustus, az első római császár, éppen 2003 éve halt meg, hónapja 19. napján.

A létesítmény a vár alatti, mintegy 10 kilométer hosszú barlangrendszerben született a második világháború idején.

MTI

A Sziget ezúttal is látványos end show-val, Dimitri Vegas és Like Mike tűzijátékkal körített dj-kocertjével ért véget.

MTI

A turisták inváziójától tartanak a horvátországi Vis szigetén a helybeliek, miután ott forgatják a Mamma Mia 2. részét – közölte a Jutarnji List című horvát napilap.

Barátai, ismerősei biztatására hazahozta alkotásait a budaörsi Gligor Attila Csaba természetfotós, aki az elmúlt napokban Székelybőben és Nyárádszeredában tette láthatóvá fényképeit a nagyközönség számára.

A kiemelkedő tehetségű fiatalember tudományos munkássága nehezen indult. Már közel járt a 30. évéhez, amikor a kolozsvári székhelyű Erdélyi Múzeum Egylet igazgatója 1864-ben pályázatot hirdetett természeti gyűjtő és konzervátori állás betöltésére. 

Bodor és Bolyai Farkas ismerték egymást, Bodor rendszeresen látogatta Bolyait a Nagy közbeli tanári szállásán.

34 éve, 1883. július 12-én az amszterdami állatkertben elpusztult az utolsó kvagga, az alföldi zebra alfajának utolsó egyede.

Július 31-én jómagam is részt vehettem – a székelykeresztúri polgármester által szervezett – Petőfi utolsó székelykeresztúri vacsorájának emlékünnepségén és emlékvacsoráján.

– Marosvásárhelyt ábrázoló képeslapot szeretnék vásárolni – fordult az eladóhoz a mosolygós, megnyerő tekintetű középkorú férfi –, cserére kell – tette hozzá. 

Nem mindennapi küldetést  vállalt egy erdélyi lelkészcsoport: arra vállalkozott, hogy kerékpártúra során felhívja a figyelmet az erdélyi felekezeti oktatás körülményeire, és egyúttal adományt gyűjt Svájcban.

A mai libanoni lakosság genetikai állománya megegyezik a négyezer évvel ezelőtt élő, a Bibliában szereplő kánaániak génjeivel friss kutatások szerint – közölte a Háárec című izraeli újság hétfőn.

Átestek életük első orvosi vizsgálatán a Nyíregyházi Állatpark egy hónapos perzsa leopárd (Panthera pardus saxicolor) ikrei szerdán.

Kányádi Sándor Marosvásárhelyen írta még 1953-ban a Nyár derekán versét.

VIII. Mivel lehet egy görbe partgübübe fövenyt hordani?

Habár az árvizekkel szembe kellett nézzenek a települések, Bolyai Farkas korában nem foglalkoztak szervezetten nagyarányú folyószabályozással, mert a folyószakasz többnyire annak a magánbirtokosnak a tulajdonában volt, akinek a földjeit átszelte.

Induljunk Anna-nap elébe Juhász Gyula egyik legszebb versével, a Nyárral!

Az erdélyi, székelyföldi csodák tárházából kihagyhatatlanok a sáromberki fehér gólyák. 

MTI

Keresetet nyújtottak be az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) ellen Raoul Wallenberg hozzátartozói szerdán Moszkvában annak érdekében, hogy cenzúrázatlan formában juthassanak hozzá azokhoz a dokumentumokhoz, amelyekből kiderülhet, hol és mikor halt meg a Szovjetunióban a svéd diplomata, aki a holokauszt idején zsidók tízezreinek életét mentette meg Budapesten.

MTI

A június 12. óta eltelt hat hétben nagyjából 1400, többségében apró földrengést mértek az Egyesült Államok nyugati vidékén elterülő Yellowstone Nemzeti Parkban.

„A másodfokú árvízkészültség szombat hajnalig tart, Hargita, Kovászna, Brassó, Szeben, Vâlcea, Argeş és Dâmboviţa megyére terjed ki. A hidrológusok szerint elsősorban a kisebb székelyföldi folyók árterületén nagy az árvízveszély”

152 éve, 1865. július 14-én hódították meg a wallisi Alpok legtetejét, az 4478 méter magas Matterhorn-csúcsot.

MTI

Hatályon kívül helyezte a Munkácsy Mihály Golgota című festményének védetté nyilvánításáról szóló per jogerős ítéletét a Kúria, amely döntésében az elsőfokú bíróságot új eljárás lefolytatására kötelezte.