hétfő, december 18, 2017

Rendezvények

Az RMDSZ, a Kós Károly Akadémia Alapítvány, valamint a Communitas Alapítvány által alapított Erdélyért Életműdíjat az idén a marosvásárhelyi  Csíky Boldizsár zeneszerző, a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia egykori művészeti titkára, majd igazgatója, a Kemény Zsigmond Társaság elnöke, a város kulturális életének egyik legismertebb személyisége vehette át. 

December 12-én, kedden 12.30 órakor: Mondják meg Zsófikának – színházi nevelési program, a Kupaktanács előadása 12 éven felülieknek – feliratkozás a 0747-942-181-es telefonszámon. 

a Kultúrpalota nagytermében

E címet viseli az az érdekesnek és nívósnak ígérkező rendezvény, amelyre december 7-én, csütörtök este kerül sor a Kultúrpalotában. 

A Marosvásárhelyen született, de Kolozsváron élő Benő Attila költő, nyelvész, egyetemi tanár épp ilyen fába vágta azt a bizonyos szimbolikus fejszét, az eredmény pedig egy olyan kötet lett, amelyet többen is a szerző főműveként tartanak számon. 

a Megyeháza Galériában

A Maros Megyei Múzeum szervezésében a Magyar Nemzeti Múzeum által összeállított nagy sikerű, első világháborús sztereofotókat bemutató vándorkiállítás érkezett 10. állomására, Marosvásárhelyre. 

A marosvásárhelyi Hahota Színtársulat december 28-án, csütörtökön este 7 órától mutatja be Nincs mese! című zenés szilveszteri kabaré-előadását a Maros Művészegyüttes előadótermében.

December elején újabb premierrel várja közönségét a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház. Henrik Ibsen Hedda Gabler című drámáját Keresztes Attila rendezésében mutatja be a Tompa Miklós Társulat.

A vasárnap délben véget ért 23. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásáron minden alkalommal – szerencsére – a bőség zavara fogadja a látogatót. 

Minden bizonnyal hatalmas bulinak ad otthont e hét péntek estéjén a marosvásárhelyi Jazz&Blues Club, amelynek mindhárom termében emlékezetes partira kerül sor. 

A női próza térhódításáról, külső és belső akadályokról, szakmai közönyről és figyelemről, feladásról és elvárásokról esett szó pénteken, a 23. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár egyik legizgalmasabb irodalmi estjén.

Szombat délelőtt telt házas gyermekközönségnek szerzett vidám perceket a Nemzeti Színház Nagytermében Lackfi János és a Kaláka együttes. 

Igazi könyvmámor járta át a hét végén a Nemzeti Színház tereit. A 23. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár csütörtöktől vasárnapig százasával vonzotta a színház előcsarnokába az olvasni szeretőket. 

Vasárnap délben véget ért az idei Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár, Erdély legjelentősebb könyves eseménye.

Idén is fiatal hangok, ezúttal marosvásárhelyi slammerek nyitották meg a novemberi könyvünnepet. 

A november 16–19. között tartandó 23. Nemzetközi Könyvvásárnak ez évben is a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház ad otthont, melynek előcsarnokában és több belső helyszínén zajlanak majd rendezvények, köztük emlékezetesnek ígérkező színházi produkciók.

Dr. Gyéresi Júlia, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem beszédtechnika-tanára arra vállalkozott, hogy a marosvásárhelyi könyvnapon egy ültében felolvassa Arany János összes versét. 

Még (vagy már?) elkaptam azokat az időket, amikor az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál amolyan kulturális lökéshullámként járta át és rengette meg az erdélyi közéletet. 

Lelkemben gyermekkórusok; Shakespeare’s Sonnets & Songs; Julius Caesar; Kutyából szalonna; Alla Rustica; Arany-est; Liselotte és a május

November 12–19. között a XII. Tiberius Nemzetközi Kamarazene-fesztiválnak ad otthont a Kultúrpalota nagyterme. 

A fesztivál díjkiosztójára november 11-én, szombaton 19.30-kor kerül sor a Kultúrpalota nagytermében.

A helyszín mindkét esetben a Kultúrpalota nagyterme.

Az idén immár a harmadik Freedom Blues Festivalt szervezte meg Döme és csapata, a koncertekre ezúttal a Piano teremben és a vele szomszédos, Bunker nevet viselő teremben került sor telt házas, jókedvű közönség jelenlétében.