vasárnap, március 25, 2018

Rendezvények

A Vártemplomban nagyszerű és felemelő művészi élményben volt része a marosvásárhelyi közönségnek. 

A műhely működtetője a Marosvásárhelyi Örmény-Magyar Kulturális Egyesület. 

Idén ünnepli 25. születésnapját az Alvin és a Mókusok, melynek apropóján február elején turnézni indult a magyarországi csapat. 

Részegek;  Az ördög próbája; Fekete Péter; Karamazovok; Retromadár blokknak csapódik, és forró aszfaltra zuhan

Hagyományos tavaszi turnéjára indul a Maros Művészegyüttes Magyarországra március 17-26. között.

Közel negyven kisdiák szavai nyomán múltunk eseményeinek meseszerűvé szelídített változata elevenedett meg március 10-én, szombaton a jobbágyfalvi művelődési ház kellemes, kényelmes nagytermében, ahol a harmadik osztályos tanulók regemondó versenyének megyei szakaszát tartották. 

Dr. Osváth Pál diplomata Vadászat és vadásztrófeák című előadására hívta meg az érdeklődőket a Bolyai Farkas középiskola 10. B osztályának 14 tagú diákcsapata.

„Kiváló orvos, forrófejű professzor, de mindenekelőtt: ember, aki bármilyen tekintéllyel szembeszállt, ha jogtiprást, üldözést vagy elnyomást látott.”

Szombaton a Kultúrpalota nagytermét zsúfolásig megtöltő közönség előtt kétórás élő műsorral köszöntötte önmagát és hallgatóit a hatvanéves marosvásárhelyi területi rádióstúdió magyar szerkesztősége.  

Amint arról korábban is hírt adtunk, március 3-án, szombaton került sor a tatabányai székhelyű Peron Music Alapítvány által szervezett és a marosvásárhelyi Rocksuli közreműködésével létrehozott marosvásárhelyi tehetségkutató vetélkedő döntőjére, amelyen végül hét zenekar vett részt. 

Ha március 8., akkor nők napja. De kicsoda a nő? Az élet maga. 

Március 3-án 13–18 óra között a marosvásárhelyi Jazz & Blues Clubban a Peron Music Alapítvány a marosvásárhelyi Rocksuli közreműködésével tehetségkutató vetélkedőt szervez.

Február 28-a és március 4-e között a Művész moziban, a G kávézóban és a K’Arte galériában tartják a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet és a marosvásárhelyi K’Arte Egyesület által a nyolcadik alkalommal szervezett magyar filmnapokat. 

A Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet és a marosvásárhelyi K’ARTE Egyesület február 28. – március 4. között immár nyolcadik alkalommal szervezi meg a Magyar Filmnapokat Marosvásárhelyen.

Ünneplő fehérbe öltözött, megilletődött gyermekek léptek – talán életükben először – színpadra péntek este a Maros Művészegyüttes kövesdombi termében.

A térségben egyedi népszokásról, a menyasszonynak, vőlegénynek, illetve szépeknek és csúfoknak öltözött tizenéves fiúk télűző játékáról az elmúlt években rendszeresen beszámoltunk olvasóinknak. 

Február 23–25. között immár 26. alkalommal szervezi meg a reneszánsz hangulatú Kolozsvári Mátyás Napokat az Amaryillis Társaság. 

Február 27-én 19 órától a budapesti Fészek klubban mutatja be a Csűrszínházi Egyesület Eric-Emmanuel Schmitt Rejtélyes viszonyok című darabját, amelyben Abel Znorko szerepében Nagy István és Erik Larsenéban Szélyes Ferenc lép fel. 

A Hahota színtársulat január 9-én, pénteken az 50. alkalommal játssza a Nincs mese! című kabaré-előadását.

Marosvásárhelyen járt Bíró-Balogh Tamás magyarországi irodalomtörténész, Radnóti Miklós-kutató, aki a Látó szépirodalmi folyóirat legutóbbi, immár 88. irodalmi estjén vett részt. 

Az impériumváltás stációi Erdélyben: 1918–1920 címmel tartott kedden délután előadást dr. Fodor János történész, a kolozsvári Babeş– Bolyai Tudományegyetem tanársegédje Marosvásárhelyen, a Bernády Házban. 

Fiatalok és idősebbek, gyermekek és szülők, diákok és tanárok együtt a tanulás, fejlődés, buli, zeneszeretet és rockmuzsika jegyében. 

A közel háromezer kilométeres körút állomásai alatt egy igen jó humorérzékkel rendelkező, végtelenül szerény, olvasott és közvetlen embert ismerhetett meg a közönség annak a jó útra tért élő legendának a személyében, aki egykor Közép-Kelet-Európa legsikeresebb bankrablójaként tett szert világhírnévre. 

Ferencesek Székelyvásárhelyen – e címmel tartott vetített képes előadást Győrfi Zalán régész, a Maros Megyei Múzeum munkatársa a péntek délutáni misét követően a Deus Providebit ház előadótermében.