szombat, augusztus 19, 2017

Rendezvények

Augusztus 14–20.

Augusztus 18-án, pénteken kezdődik a Vásárhelyi Forgatag rendezvénysorozata.

Amint arról keddi lapszámunkban is olvashattak, a tegnap este kezdetét vette Marosvásárhelyen az immár tizenkettedik alkalommal megszervezett Harmonia Cordis Nemzetközi Gitárfesztivál.

Augusztus 8-án, ma este kezdetét veszi az immár tizenkettedik alkalommal megszervezett Harmonia Cordis Nemzetközi Gitárfesztivál, Kelet-Európa legnagyobb és legnépszerűbb klasszikusgitár-szemléje. 

Augusztus 8-13.

Mint minden évben, az idén is sok irodalom- és kultúrtörténeti érdekességet tartogatott a helikoni leszármazottak találkozójának első napja.

Nemzetközi alkotótelepnek, majd tárlatnyitónak ad otthont idén is július 31-e és augusztus 11-e között a gernyeszegi Teleki-kastély.

A Tompa Miklós Társulat rendkívüli színházi előadással szerepel az idei Vásárhelyi Forgatag programsorozatának keretében.

A Maros mentiek a Nagy Háború lövészárkaiban elnevezésű projekt célja az első világháború Maros menti vonatkozású szellemi és tárgyi örökségének a feltárása, elemzése és népszerűsítése a történelemtudomány, régészet, néprajztudomány, antropológia és muzeológia interdiszciplináris módszereivel. 

július 26–30. 

Ez évben is Kelet-Európa legnagyobb és legnépszerűbb gitárfesztiváljának ad otthont Marosvásárhely. Az augusztus 8-a és 13-a között, immáron 12. alkalommal megszervezett nemzetközi fesztivál programjai idén is a város különböző pontjain, főbb koncertjei pedig a Kultúrpalotában és a várban zajlanak.

A nyár legnagyobb szabású marosvásárhelyi dzsesszkoncertjére kerül sor e hónap végén: a Sörház utcai Jazz Clubban július 28-án, pénteken és 30-án, vasárnap a magyar dzsesszélet két nagy neve lép fel.

A kortárs művészetre igencsak jellemző a különböző képzőművészeti ágazatok mozaikszerű egymásra tevődése. Ebbe az általános környezetbe olyan helyi művészeti kezdeményezések illeszthetők be, amelyek a stílusbeli és a kulturális interferenciákat helyezik előtérbe. 

Hatalmas – nemzetközi kitekintésű – fesztivál házigazdája lesz 10 évig a gernyeszegi Teleki-kastély, amelynek tulajdonosa, Teleki Kálmán partnerszerződést írt alá a fesztiválszervezőkkel. 

július 26–30. között

július 9-én, vasárnap zárul

Erdély római korának feltárásában örök érvényűt alkotó, mégis kevesek által ismert régészprofesszor, a nyolcvan éve elhunyt Buday Árpád emléke előtt tisztelgett szerda délben a Maros Megyei Múzeum. 

A VIBE-ot joggal emlegetik Erdély legszínesebb fesztiváljaként, hiszen óriási programkínálatot készítettek elő a Maros-partra látogatóknak.

Marosvásárhely július 6–9. között a helyiek és az erdélyi fiatalok találkozóhelyévé válik. 

Jegyeket már lehet vásárolni a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház kistermi jegypénztárában, majd előadás előtt a Nagyteremnél. További információk: tel. 0735-806-152.

július 3–7. között

MTI

„A biztos pont” lesz a jelmondata a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábornak (Tusványos), amelyen a részt vevő meghívottak egyebek mellett Kelet-Közép-Európáról, mint biztos pontról fognak előadást tartani és véleményt cserélni.

a Maros-parton

 A Maros Megyei Múzeum vezetősége a tudós kutató halálának 80. évfordulója alkalmából állít emléket a várbeli épületben.