péntek, október 20, 2017

Rendezvények

Emlékezetes előadások, tárlatnyitó ünnepség, különleges és valós egykori kapcsolatok a magyarság és a Kaukázus népei között – minderről szó esett a hét végén, szombaton és vasárnap megszervezett örmény tematikájú eseménysorozaton.

Zenei évfordulók 2017 címmel kedden 19 órakor rendkívüli kórushangversenyre kerül sor a Constantin Silvestri emlékére szervezett XXVII. nemzetközi zenei fesztivál keretében a marosvásárhelyi Kultúrpalota nagytermében

Johann Strauss zenéje erős visszhangra talált Marosvásárhelyen. Alig egy hónappal az előzetes jegyfoglalás meghirdetése után több mint 80 százalékban beteltek a helyek a Kultúrpalotában sorra kerülő hangversenyre.

A III. Székelyföldi Fotóbiennálén három, nemzetközileg is elismert fényképész tart majd előadásokat és műhelymunkákat Sepsiszentgyörgyön a hétvégi rendezvénysorozat keretében.

Táncoló Székelyföld – táncház a Jazzben; Fekete-piros: illusztrációkészítés Kós Károly jegyében; Rendhagyó tárlatvezetés a Tékában; Reformáció a Székelyföldön

A Maros Megyei Tanács, a Romániai Filmkészítők Szövetségével közösen, október 16. és 20. között második alkalommal szervezi meg a ROMÁN FILM NAPJAI fesztivált.

a VIII. Székelyföld napok keretében

November 2–4.

Két Gyöngykoszorú néptánctalálkozóra is sor került szombaton: a nagyobbak a tizedik kibédi rendezvényen, az apróságok Csittszentivánon ropták.

Fotókiállítások megnyitóján közhelyszámba menő fordulatként mindig elhangzik, hogy a képek önmagukért beszélnek. 

A telt házas közönséget Sebestyén Aba, a Yorick Stúdió vezetője köszöntötte, majd KAF mutatta be két beszélgetőtársát: Korpa Tamás költőt és Mészáros Márton irodalomtörténészt, kritikust.

Nyári szünet után Alfred Hitchcock-művekkel startol október 10-én, kedden a marosvásárhelyi Édentől keletre filmklub második évada.

November 7-én először lesz nyilvános – a TVR által élőben közvetített – jótékonysági bál a Kultúrpalotában, amely a szervezők szerint a bécsi nagy birodalmi bálok hangulatát idézi. 

A nagy sikerű Múzeumok Éjszakája nemzetközi rendezvénysorozat mintájára Marosvásárhelyen hamarosan sor kerül a Galériák Éjszakája címet viselő eseményre is.

A múlt szerdán a Deus Providebit Tanulmányi Házban mutatták be Puskás Bálint volt szenátor, az Alkotmánybíróság volt alelnöke, máltai lovag, a Máltai Szeretetszolgálat tiszteletbeli elnöke A szeretet szolgálatában című kötetét.

Vida Gábor új könyvét, az Egy dadogás történetét Marosvásárhelyen, az András Lóránt Társulat székhelyén, a Brăila utcai zsinagógában Szabó Róbert Csaba mutatja be szeptember 27-én, szerdán 18 órakor. Támogatók: NKA, Szépírók Társasága, András Lóránt Társulat. Partner: Marosvásárhelyi Rádió.

Az idei székely-mezőségi alkotótáborok sorát a múlt héten zajló mezőpaniti  Molnár Dénes Alkotótábor zárta. 

Jelentkezési határidő október 31. 

Egy jegy ára 15 lej, jegyek elővételben, illetve az előadás napján a Kultúrpalota jegypénztárában kaphatók.

Szeptember 21–24.

A marosvásárhelyi HAHOTA Színtársulat Puskás Győző 50. születésnapja tiszteletére összeállított ünnepi kabaréválogatásának bemutatójára október 15-én, vasárnap este 7 órától kerül sor a Maros Művészegyüttes előadótermében.

Jelentkezési határidő október 31. 

Immár második alkalom, hogy a szokványostól eltérően nyitja meg az új évadot a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház csapata, így szombaton reggeltől késő estig a színvonalas szórakozás szigetévé vált a Színház tér.

Szeptember 9-én, szombaton 100% Reloaded címmel egész napos programkavalkáddal várja a színházkedvelőket a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház.