vasárnap, március 25, 2018

Publicisztika

Nem újdonság, hogy a tél mindig meglepetésszerűen éri a közutak tisztán tartásáért felelős hatóságokat, cégeket. 

…amikor eszembe jutott, hogy én a kilencvenes évek derekán találkoztam személyesen Soros Györggyel, akit a minap egy közéleti szereplő legyuribácsizott és otthon marasztalt Amerikában.

Ilyen ez a március. Lelkesítő és elkeserítő. Minden évben újjászületik bennünk a lánglelkű fiatalok bizakodása, hogy változtatni lehet, változtatni tudunk a minket fojtogató világon. 

Száz éve már, több is talán. Több bizony, egy kevéssel. 

Marosvásárhely, 1990. március 19–20. Azokban a napokban az azóta „fekete márciusként” elhíresült magyarellenes eseményeket az egész világ megdöbbenten szemlélte. 

Kerek évfordulóját ültük idén az 1848-as tavasznak. Melynek forradalmi hulláma az egész öreg kontinensen végigterjedt, ékköve pedig a magyar ifjak tizenkét pontos kiáltványa volt, amely egy értelemben megágyazott a ma ismert polgári demokráciáknak. 

Tavaly ismét sereghajtónak bizonyult Románia – 30 európai ország egészségügyi rendszereit összehasonlító elemzésekből legalábbis ez derül ki. 

Március 15-e nemzeti mitológiánk legfényesebb eseménye, a magyarság tudatában a szabad nemzetté válás ünnepe.

Belátom, ez nem kimondottan március 15-i vagy azzal kapcsolatos cikk. De ha a negyvennyolcasoknak rendelkezésükre állott volna ez a technikai eszköz, kommunikációs lehetőség, akkor bizonyosan ezzel mozgósították volna a tömegeket a Pilvaxba, a Nemzeti Múzeum lépcsejéhez. 

Közzétették az idei első bérstatisztikákat, és ezek láttán már az első elemzések is azt vetítik előre, amit lehetett sejteni: a fiskális forradalom nem úgy sül el, ahogy kapkodó tervezői remélték. 

Én vagyok én! Döngetik a mellüket nagy garral a politikusok. Határon innen és túl ők a legjobbak, legszebbek, legokosabbak. Mindig, mindenhol, mindenben ők mondják a tutit.

Nagyon mozgalmas volt politikai szempontból az elmúlt hétvége. A legnagyobb sajtóvisszhangot kiváltó esemény kétségkívül a marosvásárhelyi székely szabadság napi megemlékezés és menetelés volt.

Múlt pénteken arra jártamban megálltam, és elkeseredetten néztem, ahogy tovább csonkolják a „bulevárd” ostorfáit, amelyek Marosvásárhely hajdani pezsgő, virágzó korszakára emlékeztetnek. 

A botrányt az váltotta ki, hogy a pénzügyminiszter eldicsekedte: úgy „szerzett” diplomát ebben az intézményben, hogy tulajdonképpen arrafelé sem járt. 

Első házként fogadta el a szenátus szerdán azt a tervezetet, ami szerint ezentúl csak a közlekedésrendészet megkülönböztető jelzéseit viselő rendőrautóból lehetne sebességet mérni az utakon. 

A fóbiát, illetve a fóbiákat úgy határozza meg a lélek tudománya, mint „tartós, nem reális, igen erős szorongást, meghatározott külső helyzetekre adott választ, amilyen például a magasból való lenézés, vagy egy kis kutya közelsége”. 

Végre kihirdették a szép hazánkat az Európai Unió iskolaprogramjához csatlakoztató törvényt, így friss gyümölcsöt és zöldséget is kaphatnak az iskolások.

Csillapodóban az Oscar-láz, beszélhetünk a málnáról. Arról a bizonyosról, amelyet a csillogó, nagy Los Angeles-i filmes gála előtt egy nappal osztogat Hollywood.

Mert ezzel az országgal valami nincs rendben. Nem is volt soha. Annyi jót várt mindenki, és annyi minden bizonyult illúziónak. 

Nemrég csengett le a családorvosok tiltakozása, akiknek a kért tíz százalék helyett a költségvetési alapból 5,8 százalékot ígértek, holott az adóreform következtében sokkal magasabbak lesznek a kiadásaik a rendelők fenntartását és a középkáderek bérét illetően. 

Egy közepes várost egy évig gond nélkül lehetne működtetni közel 150 millió euróból.

Eltűntek a színes műanyag piramisok, gúlák, amelyeket az ürítési szakférfiak és szaknők (de fiatalkorú besurranók és becsusszanók is) csonkítottak mindenféle mértani előtanulmányok nélkül.

Azt mondják, az új seprű jobban seper. Ami ugye eléggé relatív... Egy biztos: ugyanazt a „mocskot” sepregeti évek óta, és még mindig szemetes a „ház”. 

Ismét vihar dúl pénzügyi körökben. A parlament két házának összevont szakbizottságai után a szenátus plénuma is elfogadta a banki kamatoknak felső határt szabó törvényjavaslatot.