péntek, október 20, 2017

Publicisztika

Az egészségügyi minisztérium újabb nagyszabású prevenciós kampányra készül. Tulajdonképpen a kormányprogramot szeretnék megvalósítani.

A szerda reggeleknek meghatározott szertartása van. Évszaktól és politikumtól függetlenül. Halogatástechnikával élek. 

Tele az internet színpompás felvételekkel. Aki csak teheti, elkészíti a maga fotóit, megosztja élményeit ismerősökkel, ismeretlenekkel.

Traian Băsescu volt államfő hétfőn párját ritkító nacionalista kirohanással „szórakoztatta” a szenátust. 

Kibővítette a roncsprogram költségvetését múlt heti ülésén a kormány. 

Józan ésszel azt gondolná az ember, hogy egy olyan nemzet, amely évszázadokon át csak lélegzetvételnyi időszakokra ízlelhette meg a függetlenséget, és a több évtizedes orosz fennhatóság alól kiszabadulva az Európai Unió felé tart, jobban megérti, nagyobb mértékben tiszteletben tartja a nemzetiségek jogait.

A kisebbségi léthelyzet önmagában is kihívás, és ezt különösen megnehezíti, amikor az ilyen sorban élő közösségek helyzetét célzó kezdeményezések a rossz előkészítés miatt buknak meg.

A jövő orvostudományáról, orvoslásáról, a sebészet fejlődéséről szerveznek a közeljövőben konferenciát Marosvásárhelyen. 

Egyszer Tusnádon nyaraltunk. Úgy értem, az egész család, Apa, Anya, András és én. Megvan az már vagy hatvan éve. Akkoriban még úgy nyaraltunk. 

Még nem telt el egy év a választások óta, és már a második kormányválságnak ágyaznak meg a Dâmboviţa-parton. 

Amit a politika rombol le az életünkből, azt nehezebb helyrehozni, megelőzni sem igen lehet. A természeti csapások kiszámíthatatlanok, bizonyos politikusok beszámíthatatlanok.

Nincs még egy ilyen ország a földkerekségen. Igaz, már a kezdetektől borítékolható volt, hogy ezt a gyönyörű és gazdag országot a politikusai teszik tönkre. 

Tart a méltatlankodás, hogy a parlament nem volt hajlandó 20-ról 15 százalékra csökkenteni az anyanyelvhasználat jogát. 

A Ponta-kormánytól kapott rövid megbízatása után újra tanügyminiszternek kinevezett Liviu Pop szakszervezeti vezető és középiskolai matematikatanár tisztségének az elnyerése óta „a tévedések vígjátékával” szórakoztatja a nagyközönséget. 

A családi adózás már elvetélt tervezete után a társadalombiztosítási járulékoknak a munkavállalókra való áthárítását illetően is visszakozhat a kormány. 

Megint jól szájba vertek minket a többségi honatyák, és saját hőstettüket tapssal ünnepelték. 

Kohnt, az abszolút civilt, mindjárt az első héten az első vonalba küldik az I. vil. háb. idején. Rögtön erős kartácstűzbe kerülnek. 

Még meg sem száradt a föld az autóregisztrációs adó sírhantján, máris új sarcon töri kobakját a kormány környezetvédő illetékese. 

Úr ír. A minap óhatatlanul ez az egyszerű mondatocska jutott eszembe Írországban. Alany és állítmány, ennyi. 

Fenntartható, megfelelő és gyors – ezek az elvárásai Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszternek a Kolozs megyei EU-konform hulladéklerakó megépítését illetően. 

Dráguláshullámmal köszöntött ránk október. Most lépett életbe az üzemanyag árába visszaépített jövedékiadó-emelés második lépcsője, emellett a villanyáram és a földgáz is drágult, és emelkedett a lej bankközi kamatlába, ami a hitelrészletek drágulásában fog jelentkezni. 

Egyelőre a jogászok vitáznak afelett, hogy a korrupcióellenes ügyészségnek volt-e joga vagy nem eljárást indítani ama két jelenlegi minisztert is érintő ügyben, ahol egy dunai sziget addig vándorolt az állam kezei közt, míg magánvállalkozás kezdett róla hasznot lefölezni.

Jól nézek ki! Legnagyobb sajnálatomra, elkezdtem sajnálni Klaus Johannist. 

Csapatról beszél, amiben együtt dolgozik a városvezetés és a szaktárca a polgárok elvárásainak megfelelő, feltétlenül szükséges egészségügyi infrastruktúra fejlesztésén.