hétfő, december 18, 2017

Olvasó írja

Ezt a kedves sztorit a férjem mesélte évekkel ezelőtt, és azóta is tollhegyemre kívánkozik.

A Bolyai Tudományegyetem  kémia karára látogatott el dr. Groza Péter akkori miniszterelnök. 

Ezúton szeretném valamennyi munkatársam nevében ismételten megköszönni Önöknek, hogy érdeklődésükkel, amellyel a 23. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásárt kísérték, vásárlókedvükkel, a nem könnyű életviszonyok közepette is derűs ráhangolódásukkal ismét értelmet adtak mindannyiunk munkájának.

A Népújság műsormellékletében találtam egy újabb, figyelemre méltó magyar tévécsatorna, a Duna World műsorát és az elmúlt napokban azt is, hogy ingyenes ez az adás.

A reneszánsz építészeti elemek viszonylag későn kerültek be a hazai építészetbe, mely késésnek sajátos földrajzi, gazdasági és politikai jéllegű okai voltak. Így magyarázható az, hogy amíg a XV. század végi Itáliában a reneszánsz építészet fejlődése a virágkorát élte, addig Erdély városaiban éppen csak megjelentek a gótikus stílusról a reneszánsz stílusra váltó áttérés első jegyei. 

A Keresztelő Szent János plébánia udvarán egy óriási adventi koszorú áll. A Máltai Szeretetszolgálat tagjai helyezték oda, és a helyszínen építették fel az előre elkészített kis fenyőcsokrokból.

 
A projekt egymásra épülő munkafolyamatokra, témákra, találkozókra van osztva a programban részt vevő iskolák országában. Így öt találkozóra kerül sor. 

A marosvásárhelyi Kéknefelejcs Nótatársulat harmadszor szervezte meg a Csak tiszta forrásból elnevezésű népdal- és nótaversenyt. 

Mivel 1973 és 1979 között a Metalotehnica minőségi főellenőreként az ország nagyon sok könnyűipari gyárában és szövetkezetében megfordultam, a géphitelesítések és a reklamációk megoldása során alkalmam volt tudomást szerezni a gyapjúipar gondjairól is. 

Palkó Ágoston római katolikus lelkész és máltai lelki vezető számára ismerős ez a hely, hiszen ott tartja a hittanórákat a hidegvölgyi gyermekeknek. 

A Tiberius vonósnégyes nem ismeretlen Segesváron, mivel már többször fellépett a Gaudeamus Alapítvány által szervezett kamarazenei hangversenyeken.

Nem hagyhatom szó nélkül a november 20-a legszebb óráját. Tulajdonképpen köszönetet szeretnék mondani László József fizikatanárnak, mert végtelen szerénységgel meghívott egy zenei előadásra. 

Advent küszöbén vagyunk, a naptári év legsötétebb időszakában, a téli napforduló környékén.

Sok születésnapokat vígan megélhess! –  köszöntötte a tizennyolc éves Hajdina néptáncegyüttest a Pávadíjas Harmadik és a Tokos  zenekar vegyes bandája a marosludasi  XV. Kárpát-medencei Folklórtalálkozón.

Márton-nap körül Dicsőszentmárton lakói ünnepségsorozat részesei lehettünk. November 10-én az ősi unitárius templomban meghallgathattuk a felvidéki (Ipolybalog) Szent Korona Kórus lélekgazdagító műsorát. Az ünnepi hangversenyt a reformáció 500. évfordulója alkalmával rendezték. 

Elsőként a nagyenyedi várat látogatták meg, majd a gyulafehérvári várban gyönyörködtek. Következett Csernakeresztúr, ahol a bukovinai magyarok tájházát látogatták meg.

November 12-én, vasárnap délután a kultúrotthonban tartották Csittszentivánon az idősek napját. 

Feledhetetlen kiránduláson vettünk részt, amely élmények sokaságával tett gazdagabbá.

Kirándulásunk első megállója Máriaradnán volt, ahol hajnalban a gyönyörűen kivilágított kegytemplomot tekintettük meg. 

Köztudott, hogy Koronkában több gazdasági egység van, amelyek Marosvásárhely közelsége miatt telepedtek itt meg. Ilyen gazdasági egység a PITCO Kft., amely a tulajdonos nevéből ered.

Élménydús Iskola másként hét zajlott a mezőpaniti Kádár Márton Általános Iskolában október 30. és november 3. között.

Október 21-én, szombaton este a Kultúrpalota kistermében az 1956-os hősökre és áldozatokra emlékeztünk kegyelettel, főhajtással. 

Mint a tűz lángja, úgy terjedt a hír arról a szomorú esetről, ami október 22-én Magyarfülpös határában történt. Fejbe lőttek egy falopáson ért szegény, védtelen embert. 

Ezúton szeretnénk segítséget kérni az újságban, mivel 2015. júliustól várjuk a polgármesteri hivatal szakosztályát kérésünk megoldására. 

Dicsőszentmártonban végzett osztályok között is „híresen összetartó” közösségként voltunk elkönyvelve, és mindig a dicsői osztálytársak szervezték a találkozókat. 

„Gyerekek, mi jut eszetekbe arról, hogy Arany-óra?” – ezzel a kérdéssel indította Varró Sándor nagyszebeni református lelkipásztor az Arany János-szavalótáborban a költőről tartott előadását.