szombat, augusztus 19, 2017

Oktatás

Marosvásárhely, Rózsák tere 5. szám

augusztus 21–25. között 

A megrendelhető tankönyveknek a 80 százalékát osztották ki megyénkben – tájékoztatott Gáll Csaba, a megyei tanfelügyelőség tankönyvlerakatának dolgozója. 

Múlt héten zajlott Kőrispatakon az erdőszentgyörgyi Bodor Péter Művelődési Egyesület évente megrendezendő színjátszó tábora. 

Az őszi vizsgasorozat augusztus 21-én, hétfőn kezdődik a román írásbelivel, 22-én anyanyelvből, 23-án a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból, 24-én a választott tantárgyból írásbeliznek a pótérettségizők.

Szeptember 11–16. között iratkozhatnak fel az őszi felvételire a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen a drámaírás iránt érdeklődők. 

 A múzeum idén nyolcadik alkalommal szervezett a növény- és állatvilág rejtelmeibe betekintést nyújtó nyári iskolát. 

A magyar nyelvű képzésre 268-an írtak tesztvizsgát, a legjobb diák 9,15-ös átlagot, a 135. diák 5,61-es átlagot ért el. 

Szerdán délelőtt tíz órától tartották a felvételi vizsgát a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem három karának kilenc szakjára.

Augusztus 6-a és 9-e között

1,9 százalékkal nőtt az átmenő jegyek aránya a tanárok véglegesítő vizsgáján az óvások elbírálása után, így a végleges adatok szerint a vizsgázók 47,63 százaléka ért el 7-es vagy azon felüli jegyet.

Mintegy 1.600-an iratkoztak be a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemre. 

A pótérettségi augusztus 21–31. között zajlik.

A projekt célja két stratégiai prioritás megközelítése: egy nemzetközi fejlesztési stratégia hosszú távú végrehajtása, valamint a modernizáció, az innováció támogatása a Teleki Domokos Általános Iskola oktatási tevékenységeiben. 

Erdőcsinádon július 24–30-án nyolcadjára tartanak citeraoktató tábort. 

Időpont: 2017. július 10-25. között, telefonszám: 0746-651-180.

Augusztus 6-a és 9-e között vezetői készségeket fejlesztő expedíciót szervez az Outward Bound Romania a Görgényi-havasokban.

A számítógépes elosztás eredményeinek közzététele utáni napokban, július 13–17. között iratkozhattak be a Maros megyei középiskolákba a felvételt nyert diákok.

Miért is merültek fel jogi problémák a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum létrehozásával kapcsolatban? Azok, akik hibáztak, tényleg korrupt, elvetemült bűnözők?

Az idei, általános iskolát lezáró képességvizsgák, illetve az érettségi vizsgák során kiderült: immár a vizsgatételek meghatározása is probléma, nemcsak a megfogalmazás, illetve az egyes tantárgyak esetében a román nyelvből való lefordítás.

A nyári érettségi eredményeinek közzététele után országszerte összesen 42.215 óvást nyújtottak be a tanügyminisztérium adatai szerint. 

Forradalom utca 45. szám

Július a vizsgák és beiratkozások időszaka. A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karán július 5-én az automatizálás és alkalmazott informatika szak végzős diákjai államvizsgáztak. 

Maros megyében 3171 diák vizsgázott, az érettségi oklevelet az óvások előtti vizsgajegyek szerint 65,44 százalékuk kapja meg.