péntek, október 20, 2017

Oktatás

November 20–26. között trénerképzőt szervez az Outward Bound Románia élménypedagógia és outdoor módszertan témakörben.

Az elméleti líceumok kategóriájában a Bolyai csapata végzett az első helyen, az Unirea és az Al. Papiu Ilarian főgimnáziumok kerültek a második, illetve harmadik helyre.

A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége idén is díjazza a kiemelkedő tanulmányi eredményeket elért diákokat, valamint az oktató-nevelő munka mellett a felelősségteljes közéleti tevékenységet is kifejtett pedagógusokat. 

A Marosvásárhelyi Diákház október 20–22-én Szovátán fotó- és festészeti tábort szervez. 

Október 11-én nyílik meg a Művészetek és mesterségek vására a marosvásárhelyi várban, amelyet ötödik alkalommal szervez a polgármesteri hivatal a megyei tanfelügyelőséggel közösen. 

A két pedagógus a minisztériumi munkacsoport tagjaként részt vett a kisebbségi diákoknak szóló új román nyelv és irodalom tanterv kidolgozásában.

A szaktárca képviselői mellett a megyei tanfelügyelőségek vezetői, az oktatásügyi szakszervezetek, a tanulók, szülők, egyetemi hallgatók képviselői kaptak meghívást a televíziós eszmecserének tervezett rendezvényre, amelyen a sajtó is részt vehetett. 

október 13–14.

Novák Csaba Zoltán: Meg kell küzdeniük az állandó és eddig nem tapasztalt változásokkal, az életminták változásával, a társadalom általi elvárások kereszttüzével, a szellemi intimitás egyre szűkülő terével.

„16 év telt el a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem alapítása óta, és ez arra ad alkalmat, hogy meggyőzzük magunkat, jó úton járunk.”

A héten még lehet jelentkezni a marosvásárhelyi Artecotur Egyesület által működtett Artsy M diákszínjátszó csoportba. 

Változatos tevékenységekkel várják a 4-15 éves óvodás és iskolás gyerekeket.

Az idén I. évre bejutottak alapképzésen a román tagozaton 40, a magyaron 50, a mesterképzésen (magiszteri) román tagozaton 38, míg a magyaron 35 diák kezdi meg tanulmányait. 

A marosvásárhelyi Transilvania gazdasági szakközépiskola udvarán tiltakozott hétfő reggel a tanintézmény több mint száz diákja. 

A Marosvásárhelyi Művészeti Szaklíceumban zajló kamarazene-oktatást segítik elő azok az audiovizuális eszközök, amelyeket a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nél megnyert pályázatból vásároltak. 

A nagy érdeklődésre való tekintettel a marosvásárhelyi 30. számú Gróf Teleki Sámuel cserkészcsapat új őrsöket indít I–II., illetve V. osztályos gyermekek számára. 

A Tamacisza Kulturális Egyesület és a Kamaszok ifjúsági színtársulat gyermekszínész-jelölteket keres.

Amint az egyetem rektora hangsúlyozta, magas követelményeket támasztanak a hallgatók irányába, ugyanakkor az egyetem a megfelelő szakmai felkészültség érdekében megpróbál sokat is nyújtani számukra. 

Változatos tevékenységekkel várják az óvodás és kisiskolás gyermekeket a Tálentum Alapítvány évnyitóján szeptember 27-én, szerdán délután 5 órától. 

Felvételit hirdet a marosvásárhelyi Artecotur Egyesület által működtett Artsy M diákszínjátszó csoport. 

Jelentkezési határidő: szeptember 29.

Amint a szándéklevelében olvasható, a díjat prof. dr. Theodora Benedek egyetemi tanár ajánlotta fel, aki marosvásárhelyi tanácsosként egyik fontos feladatának tekinti a fiatalok támogatását.

A látszat ellenére nem volt felhőtlen a hétfői iskolakezdés sem a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceumban, sem a kezdő osztályaitól jogtalanul megfosztott Római Katolikus Teológiai Líceumban, amelynek a szerkezetét nem tartották meg, csak az osztályait csatolták a Bolyaihoz.

A tankönyvhiány és az át nem gondolt új rendeletek okozta nehézségek mellett a szülők egyik gondja az előkészítő osztályt végzett gyerek tudásszintje, vagy a negyedikből az ötödik osztályba való átmenet nehézségei.