vasárnap, március 25, 2018

Oktatás

március 28–31. között

Az eredményeket március 30-án hozzák nyilvánosságra.

Mintegy 3500 tizenkettedikes és hozzávetőlegesen ugyanennyi tizenegyedikes diák próbaérettségizik mától Maros megyében.

március 23–25. között

Március 9-én Marosvásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön és Szatmárnémetiben folytatódott a Magyarország kormányának támogatásával megvalósuló Kárpát-medencei óvodafejlesztési program második szakasza. 

Megyénkben a tervezett száz előkészítő osztályba kell beírassák kötelező módon március 8-tól azokat a gyermekeket, akik augusztus 31-ig betöltik a hatodik életévüket. 

Hétfőn és kedden a sepsiszentgyörgyi Osonó színházműhely Maros megyében tartott előadásokat, amelyek révén a románok és magyarok együttéléséből fakadó kérdéseket boncolgat, a fiatalok szemszögéből.

A beiratkozás második szakasza áprilisban zajlik. 

Az ajánlatokat április 5-én 16 óráig várják, a kiértékelésre április 11-éig sor kerül.

Az Örökségünk őrei verseny negyedik hónapjában járva, mi, a Telekiek Unokái csapat, visszatekintve az eddigiekre, napról napra megérthetjük, tapasztalhatjuk, hogy az eltelt hónapok során folytatott munka nem volt hiábavaló.

Ezzel a címmel jelent meg a Nicolae Bălcescu általános iskolában iskolaújság, amelyet február 22-én az iskola diákjai által színpadra állított, hangulatos, jókedvű és leleményes előadás keretében mutattak be a Mihai Eminescu Művelődési Központ dísztermében. 

Az Elektromaros Technológiai Líceum szalagavatóján megtapasztalhattam minden ilyen érzelmet, és büszke vagyok, hogy egy ilyen csoda részese lehettem.

A Mi leszek, ha nagy leszek? című, különböző életpályákat bemutató interaktív előadássorozat került megszervezésre március 2-án 11 órai kezdettel a Besztercei Magyar Diáktanács és a Besztercei Magyar Demokrata Ifjúsági Szövetség által. 

Maros megye egyetlen tanintézetében sem bojkottálták hétfőn a nyolcadikos diákok próbavizsgáját – tájékoztatott Illés Ildikó megyei főtanfelügyelő-helyettes.

Március 8-áig, csütörtökig zajlik a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Nyitott kapuk című, egyhetes rendezvénysorozata.

Az első szakaszból kimaradt gyermekek szülei április 12–18. között tölthetik ki a beiratkozási űrlapokat, a végső névsort április 23-án függesztik ki. 

A rajzokat, üdvözleteket március 16-ig lehet postázni vagy személyesen beadni az intézmény marosvásárhelyi, Borsos Tamás utca 16. szám alatti székhelyére. 

Elfogadhatatlan az a helyzet, hogy a harmadikos kisdiákok úgy fogják befejezni a tanévet, hogy az idegen nyelven kívül semmilyen más tantárgyból nem volt tankönyvük. 

A rendszeres foglalkozásokat irodalmi és médiaszakemberek vezetik. 

Március 1-8. között a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen nyitott kapuk várják az érdeklődőket. 

Javában zajlik az Örökségünk őrei című országos verseny, amelyre szászrégeni csapatom, a Kemény Kastély Őrei elnevezésű is benevezett. 

Február 24-én, szombaton a Bolyai Farkas Elméleti Líceumban tartották a Mikes Kelemen Magyar Nyelv és Irodalom Tantárgyverseny megyei szakaszát az 5–12. osztályos diákok számára.

Jövő hét elején öt község nyolcadikosai – mintegy 160 gyermek – népesítik be a gernyeszegi Teleki Domokos Általános Iskolát. 

A tanügyminisztérium március 5–7-re időzítette a kisérettségire készülő nyolcadikosok próbavizsgáit.