péntek, október 20, 2017

Mozaik

Magánszertartás keretében búcsúztatták el hétfőn Los Angelesben Tom Petty legendás amerikai rockert.

Mintegy húszmilliárd euróval  támogatta az Európai Unió tavaly a klímaváltozás elleni küzdelmet a fejlődő országokban – derült ki az uniós tagállami kormányokat tömörítő tanács keddi közleményéből.

Olyan vidékre kalauzoljuk el olvasóinkat az elkövetkezendő részekben, amilyen a Kis-Küküllő menti borok igazi hazája. 

A Béke ösvénye nemzetközi projektnek köszönhetően alig pár száz méterre a mai szlovén–olasz határtól újjáépítették az olasz állásokat, ahol szabadtéri múzeum várja a látogatókat. 

Horváth Szekeres István karikatúrája

Ezekről a településekről könnyen elérhető a Bekecs, a Nagy-Mező-havas, de a Maros és Hargita megye határában levő Siklódkő is, ami tulajdonképpen a Hargita-hegység nyúlványa, és természetesen Szováta is alternatív programlehetőséget kínál.

Alig pár kilométerre Kobaridtól (Caporettó) elérjük a 210 méter magasan fekvő Idrsko falut, ahonnan meredek, csupa hajtűkanyarból álló út visz fel a Tolmintól nyugatra lévő hegysorra. 

Horváth Szekeres István karikatúrája

Az elkövetkezendőkben Balavásártól Szovátáig kalauzoljuk el az érdeklődőket a Küküllőmenti-dombvidéken és a Sóvidék észak-nyugati sarkába. 

Tolmintól északnyugatra az Isonzó szélesebb, majd szűkebb völgyön szalad le forrásvidékéről, a Júliai-Alpokból (Trigláv). 

Horváth Szekeres István karikatúrája

Előtted és mögötted hátizsákokkal, vizespalackokkal felszerelkezett látogatók csoportja üget a frankfurti Messe csarnokaiban berendezett Internationale Automobil-Ausstellungra, avagy az IAA-ra, amit magyarul úgy ismerünk: Frankfurti Autószalon. 

A Kelemen-havasok hossza 65 km, szélessége mintegy 40-50 km. Erdély legfiatalabb hegységei közé tartozik. 

San Martino del Carsótól rövid, kanyargós út vezet a Doberdói-fennsík alatti Foglianóba. A település helységnévtáblája mellett álló felirat jelzi, hogy történelmi településen járunk. 

Horváth Szekeres István karikatúrája

Elpusztult a nagyváradi állatkert kisoroszlánja, akit nem fogadott el az édesanyja, ezért a gondozók cumisüvegből táplálták.

Ma dús növényzet takarja az egykori állásokat, de 100 évvel ezelőtt a lakosság nagy része kecsketenyésztéssel foglalkozott, és az állatok mindent lelegeltek, így csak fű és a csupasz fehér karsztsziklák uralták a tájat.

Horváth Szekeres István karikatúrája

Sós fürdők, dolinák 

Sós fürdők, dolinák 

A következő helyszín is a Doberdó-fennsík védvonalában állt. Itt harcoltak többek között a nagyváradi 4. honvéd gyalogezred katonái, akik között nagyon sok erdélyi is szolgált. 

Szováta – sóstavak 

A Ruszka-havasok keleti lejtőjének egészen a Cserna folyóig benyúló lankás magaslatán, a Csernába tor-kolló Zalasd-patak mentén fekszik Vajdahunyad vára, amelyet Mikszáth Kálmán „a várak királyának” nevezett.

Alig pár száz méterre a Monte San Michele csúcsától van a Schönburg-alagút, amelyet 100 évvel a bejáratánál lezajlott csatározás után, 2016-ban azért állítottak helyre, mert ennek a védelméért folyó küzdelem volt a doberdói ütközetekre jellemző legádázabb harc.