péntek, október 20, 2017

Magyarország

MTI

Az a kötelességünk, hogy megvédjük a magyar embereket, éljenek Magyarországon, a határon túl, vagy akár több ezer kilométerre – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

MTI

A marosvásárhelyi iskolaügy miatt szerdán berendelték a Külgazdasági és Külügyminisztériumba (KKM) Románia magyarországi nagykövetét, Marius Gabriel Lazurcát.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerint Magyarországnak, Izrael példája alapján, meg kell védenie minden magyart, bárhol él a világban. A politikus erről pénteken, a Külhoni Magyarságért Díjak átadásán beszélt az Országházban.

A virágkarnevál „kistestvéreként” idén is megrendezik a Galiba gyermekfesztivált Debrecenben – közölték a szervezők a nagyerdei állatkertben hétfőn tartott beharangozó sajtótájékoztatón.

Fontos, hogy minél több külhoni magyar állampolgár regisztráljon a jövő évi országgyűlési választásokon való részvételhez – mondta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára Gödöllőn, a Kisebbségvédelem Európában című nyári egyetem hétfői megnyitóján.

Idén megújítják az augusztus 20-i ünnepi tűzijáték struktúráját és koncepcióját – jelentette be a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón. 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a 20.000 forintos bankjegy 2016. december 31-én történt bevonása után bevonja a régi 2000 és 5000 forintos bankjegyeket is.

Eddig ismeretlen okok miatt kedden hajnali 5 órakor egy bolgár rendszámú kisbusz belerohant egy álló lengyel kamionba Biharkeresztes közelében a 42-es számú főúton. 

Ünnepi bélyegkisívvel emlékezik meg Arany János születésének 200. évfordulójáról a Magyar Posta Zrt. 

MTI

Megújították a Himnusz kéziratának letéti szerződését, amelynek értelmében továbbra is az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) marad Kölcsey Ferenc költeményének kézirata.

MTI

Megérkezett a debreceni Déri Múzeumba a hét végén az Ősi arany- és ezüstkincsek Romániából című kiállítás több mint ezer darabja.

MTI

Egymilliárd forintot biztosít a magyar kormány az Arany János Toldi című elbeszélő költeménye alapján készülő 12 részes rajzfilmsorozatra.

MTI

Az erdélyi magyar közösség aktuális problémáiról, kihívásairól tárgyalt egymással Orbán Viktor miniszterelnök és Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke hétfő délelőtt az Országházban. 

MTI

Az interneten is kutatható már az első világháborúban a Magyar Királyság területén felállított katonai egységek és tagjaik története – hangzott el a http://www.magyarezredek.hu/ honlap indulása alkalmából tartott csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.

MTI

Életének 85. évében elhunyt Jókai Anna Kossuth Nagydíjas és Kossuth-díjas író, a nemzet művésze – tette közzé honlapján a Magyar Művészeti Akadémia (MMA), amelynek az alkotó rendes tagja volt.

MTI

Hétfő kora délután vették őrizetbe a német hatóság által körözött 81 éves Horst Mahlert a soproni rendőrök – közölte honlapján a magyar rendőrség.

Áder János újraválasztott magyar köztársasági elnök hétfőn letette esküjét az Országgyűlés plenáris ülésén. A Fidesz-KDNP államfőjelöltjét az Országgyűlés 131 szavazattal választotta újra március 13-án. 

Gyergyószék települései a díszvendégei az idei Székely Fesztiválnak, amelyet a hét végén rendeznek meg a budapesti Millenáris parkban, ahol kulturális programokkal, székely ételekkel, italokkal, kézműves termékekkel várják a látogatókat. 

MTI

2018 januárjától kiterjeszti Magyarország az anyasági támogatásra jogosultak körét, a juttatást akkortól azok is megkaphatják, akiknek a gyermeke külföldön születik meg.

MTI

Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) programjainak és működésének finanszírozására csoportosítanak át 138,5 millió forintot az idei költségvetésben.

Egymilliárd forintot szán idén a Nemzetpolitikai Államtitkárság a külhoni magyar családi vállalkozások megsegítésére – jelentette be kedden egy nagyváradi fórumon Szilágyi Péter helyettes államtitkár.

MTI

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói Budapesten fogtak el egy terrorcselekmény miatt körözött 36 éves román állampolgárt.

A memorandumban kiemelték: a törvényjavaslat nyomán a CEU – Közép-európai Egyetem (KEE) számára a további magyarországi működés lehetetlenné válna.

Pénteken, Kisvárdán tanácskoztak a Kárpát-medencei ifjúsági szervezetek képviselői.