szombat, augusztus 19, 2017

Magazin

MTI

Negyven éve, 1977. augusztus 16-án halt meg a rock and roll Királya, Elvis Presley, minden idők egyik legnagyobb hatású és legsikeresebb előadóművésze, akinek népszerűsége halála után sem csökkent. 

MTI

A parlament óratornyának nagyharangja augusztus 21-én délben szólal meg egy ideig utoljára.

Felséges hónapunk augusztus. Névadója Augustus, az első római császár, éppen 2003 éve halt meg, hónapja 19. napján.

A létesítmény a vár alatti, mintegy 10 kilométer hosszú barlangrendszerben született a második világháború idején.

MTI

A Sziget ezúttal is látványos end show-val, Dimitri Vegas és Like Mike tűzijátékkal körített dj-kocertjével ért véget.

MTI

A turisták inváziójától tartanak a horvátországi Vis szigetén a helybeliek, miután ott forgatják a Mamma Mia 2. részét – közölte a Jutarnji List című horvát napilap.

MTI

Továbbra is Melbourne a világ legélhetőbb helye londoni elemzők szerint. 

Horváth Szekeres István karikatúrája

Barátai, ismerősei biztatására hazahozta alkotásait a budaörsi Gligor Attila Csaba természetfotós, aki az elmúlt napokban Székelybőben és Nyárádszeredában tette láthatóvá fényképeit a nagyközönség számára.

A kiemelkedő tehetségű fiatalember tudományos munkássága nehezen indult. Már közel járt a 30. évéhez, amikor a kolozsvári székhelyű Erdélyi Múzeum Egylet igazgatója 1864-ben pályázatot hirdetett természeti gyűjtő és konzervátori állás betöltésére. 

Bodor és Bolyai Farkas ismerték egymást, Bodor rendszeresen látogatta Bolyait a Nagy közbeli tanári szállásán.

34 éve, 1883. július 12-én az amszterdami állatkertben elpusztult az utolsó kvagga, az alföldi zebra alfajának utolsó egyede.

Július 31-én jómagam is részt vehettem – a székelykeresztúri polgármester által szervezett – Petőfi utolsó székelykeresztúri vacsorájának emlékünnepségén és emlékvacsoráján.

Horváth Szekeres István karikatúrája

– Marosvásárhelyt ábrázoló képeslapot szeretnék vásárolni – fordult az eladóhoz a mosolygós, megnyerő tekintetű középkorú férfi –, cserére kell – tette hozzá. 

Nem mindennapi küldetést  vállalt egy erdélyi lelkészcsoport: arra vállalkozott, hogy kerékpártúra során felhívja a figyelmet az erdélyi felekezeti oktatás körülményeire, és egyúttal adományt gyűjt Svájcban.

A mai libanoni lakosság genetikai állománya megegyezik a négyezer évvel ezelőtt élő, a Bibliában szereplő kánaániak génjeivel friss kutatások szerint – közölte a Háárec című izraeli újság hétfőn.

Átestek életük első orvosi vizsgálatán a Nyíregyházi Állatpark egy hónapos perzsa leopárd (Panthera pardus saxicolor) ikrei szerdán.

Kányádi Sándor Marosvásárhelyen írta még 1953-ban a Nyár derekán versét.

VIII. Mivel lehet egy görbe partgübübe fövenyt hordani?

Horváth Szekeres István karikatúrája

Habár az árvizekkel szembe kellett nézzenek a települések, Bolyai Farkas korában nem foglalkoztak szervezetten nagyarányú folyószabályozással, mert a folyószakasz többnyire annak a magánbirtokosnak a tulajdonában volt, akinek a földjeit átszelte.

Induljunk Anna-nap elébe Juhász Gyula egyik legszebb versével, a Nyárral!

Az erdélyi, székelyföldi csodák tárházából kihagyhatatlanok a sáromberki fehér gólyák.