hétfő, december 18, 2017

Magazin

Folytatva a történelmi visszapillantót,  tovább taglaljuk a román királyi ház és ezen belül I. Mihály király viszonyát az erdélyi magyarokkal. 

Mátyás király emlékévet hirdet 2018-ra a magyar nemzetpolitikai államtitkárság – jelentette be Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.

És mi elhagyjuk a Holdat a Taurus-Littrow-on, elhagyjuk, ahogyan érkeztünk, és Isten akaratából vissza fogunk térni, békével és az egész emberiség reménységével.

Az északi vagy parti út (angolul: Coastal Route; franciául: Le Chemin du litoral) adományai között tartom számon a keresztény kultúra építészeti csodáit is.

Horváth Szekeres István karikatúrája

Gernika ürügyén megemlékeznek a spanyol polgárháború borzalmairól, különösképpen a német és olasz légierő együttes támadásáról (1937. április 26.), amely 80%-ban lerombolta a város házait. 

3. Észtország

Sütő András fog kézen e szavakkal az Anyám könnyű álmot ígér soraival, s az ember kezdi otthon érezni magát itt, ahol anyanyelvén szól hozzá a táj. 

MTI

A Winklevoss fivérek az elsők, akik a bitcoin nevű virtuális devizába való befektetéseiknek köszönhetően váltak milliárdossá – írta a The Sunday Telegraph című brit napilap.

Így, november végére csupaszon nyújtják ég felé koronájukat a fák, s lapulnak a lehullt lombok, akárcsak Kányádi Sándor versében, mely először a ’80-as évek derekán a Haza Sólymai gyereklap hátsó oldaláról izent, társaival együtt. 

MTI

Nagy tengeri szivacsokkal igyekeznek elcsábítani a nőstényeket a hím púposhátú delfinek egy nemzetközi kutatócsoport megfigyelései szerint.

A santanderi piaccsarnokban van egy igen elegáns vendéglő, ahol a vasárnapi menüben 20-60 euró közötti áron kínáltak egy-egy fogást.

Litvániától északra terül el a 64,5 ezer négyzetkilométer nagyságú, közel 2 milliós népességű ország, Lettország. 1991-től független, 2004-től az Európai Unió tagja.

MTI

A Magyar Írószövetség kezdeményezi, hogy 2018-tól minden évben február 18-án, Jókai Mór születésnapján rendezzék meg Kárpát-medence-szerte a magyar próza napját. 

Horváth Szekeres István karikatúrája

Már középiskolás koromban megismertem Bolyai Farkas (1775–1856) matematikaprofesszor nevét és jelentős tudományos eredményeit. 

Kubik Anna, a debreceni Csokonai Színház művésze nyerte a legjobb színésznőnek ítélt díjat a 28. brassói Nemzetközi Kortárs Dramaturgiai Fesztiválon.

 A Skorpió hava november 14-én délután egy körülbelül focilabda nagyságú tauroida meteoroid tüneményes csóvájával búcsúztatott az ősztől.

Utam végállomásához közel, a Güemes nevű helységben szálltam meg, mert a Budapestről beszerzett útikönyvemben csupa jót olvastam erről az albergóról. 

Horváth Szekeres István karikatúrája

A 2015-ös zarándokutam beszámolójában írtam le a következő mondatot: „Az Úton – nem is percenként, hanem lépésenként – megcsodálhatod a mesébe illő természeti környezetet és elámulhatsz a nyolcszáz kilométeres távon elszórt ezerszáz műemlék épp eléd kerülő példányán”.

Öreg császárkörte az udvar sarkában. Régóta megtűrtje a háznak. Ha hoz is termést, keveset s aprót. 

MTI

Egy új kutatás szerint Szent Kristóf-ábrázolás lehetett Küküllővár református temploma mindeddig tatárfejnek tekintett falfestménye. 

MTI

Száz éve, 1917. november 17-én halt meg Auguste Rodin francia szobrász, aki először ábrázolta az emberi testet a maga természetes szépségében a lelkiállapotok és érzelmek kifejezésére.