péntek, október 20, 2017

Magazin

Felejthetetlen körúton vettünk részt az elmúlt nyáron négy balti országban és Oroszország nyugati, Balti-tenger melléki részén.

A műanyagok használatának visszafogására szólított fel Sir David Attenborough brit természettudós, dokumentumfilmes új televíziós sorozatának, A kék bolygó 2-nek a bemutatásakor.

134 éve, 1882. október 22-én fejezte be földi vándorútját az idén 200 éve született Arany János. Épp egy héttel legjobb barátja első budapesti szobrának felavatása után, melyre a megbetegedett Arany már nem tudott elzarándokolni.

Magyarországon elsőként a debreceni közösségi közlekedésben vezetik be az elektronikus jegyrendszert.

Margaret Atwood kanadai író kapta idén a Franz Kafka-díjat. Az elismerést az írónő kedden este vette át a prágai óvárosi városháza dísztermében.

Kiépült a negyvennégy erdélyi és magyarországi települést tömörítő, a lovagkirályhoz kapcsolódó kulturális, természeti és építészeti értékeket egyaránt bemutató Szent László-örökség út, amit múlt pénteken a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisvárdán nyitottak meg.

Milánóban és Bergamóban kedden korlátozták a járműforgalmat a szálló por túl magas koncentrációja miatt.

Magánszertartás keretében búcsúztatták el hétfőn Los Angelesben Tom Petty legendás amerikai rockert.

Mintegy húszmilliárd euróval  támogatta az Európai Unió tavaly a klímaváltozás elleni küzdelmet a fejlődő országokban – derült ki az uniós tagállami kormányokat tömörítő tanács keddi közleményéből.

Olyan vidékre kalauzoljuk el olvasóinkat az elkövetkezendő részekben, amilyen a Kis-Küküllő menti borok igazi hazája. 

A Béke ösvénye nemzetközi projektnek köszönhetően alig pár száz méterre a mai szlovén–olasz határtól újjáépítették az olasz állásokat, ahol szabadtéri múzeum várja a látogatókat. 

Horváth Szekeres István karikatúrája

Nagyenyeden tartotta regionális konferenciáját az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem Erdélyi Köre (EPMSZ-EK). Az erdélyi reformáció fellegvárában alakult meg 17 évvel ezelőtt az európai protestáns értelmiség erdélyi fóruma.

Az alábbi eset 218 éve, 1799-ben történt Marosvásárhelyen, a református kollégiumban, tehát akkor még Bolyai Farkas sem volt a „Kolégyom” professzora, de annyira tanulságos, hogy akár ma is megtörténhetne… 

Minden évben ez idő tájt hozza nyilvánosságra döntését a Svéd Királyi Tudományos Akadémia.

MTI

Szombaton kezdődik Budapesten az Erdélyi Művészek Hete rendezvénysorozat, amelynek célja, hogy a lehető legszélesebb körben mutassa be a modern erdélyi kultúrát, különös tekintettel annak sokszínűségére.

MTI

Komoly tanulságokkal szolgálhatnak a jelenkor számára, különösen a természetvédelmi erőfeszítésekre vonatkozóan a földtörténet eddigi tömeges kihalásai – figyelmeztetnek a kutatók.

Ezekről a településekről könnyen elérhető a Bekecs, a Nagy-Mező-havas, de a Maros és Hargita megye határában levő Siklódkő is, ami tulajdonképpen a Hargita-hegység nyúlványa, és természetesen Szováta is alternatív programlehetőséget kínál.

Alig pár kilométerre Kobaridtól (Caporettó) elérjük a 210 méter magasan fekvő Idrsko falut, ahonnan meredek, csupa hajtűkanyarból álló út visz fel a Tolmintól nyugatra lévő hegysorra. 

Horváth Szekeres István karikatúrája

A heurisztikát, vagyis a felfedezések, újítások, szellemi alkotások módszertanát Pólya György (1887–1985) Amerikában élő világhírű magyar matematikus alkotta meg és dolgozta ki. 

Schwartz Lázár marosvásárhelyi ügyvéd volt, a harmincas években városunkban telepedett le, és itt tevékenykedett a hetvenes évek végéig, amikor felesége halála után leányához költözött Kolozsvárra. 

A népegészségügy területén tevékenykedő szerző jelen kiadvány előzményeként megvizsgálta a magyarországi közegészségügyi állapotok rendezésére, az ehhez szükséges jogi keretek, valamint orvosi-közegészségügyi közigazgatás megteremtésére, továbbá a betegellátás biztosítására szolgáló 1770. évi egészségügyi rendeletet. 

Tompa Mihály, még 1844-ben írt Őszi képek verseinek VI. darabja október hatodikára emlékeztet.