vasárnap, március 25, 2018

Magazin

Az utóbbi időben többen is megkérdezték tőlem, hogy tudok-e arról a hírről, miszerint Albert Einstein (1879–1955) az első világháború előtt Marosvásárhelyen járt, és elvitte Bolyai János (1802–1860) kéziratát a relativitáselméletről. 

A március idusa utáni nem várt havazás idézteti bennem Farkas Árpád Alagutak a hóban című versét. 

Sorozatunkkal 990 év erdélyi nagyjaira emlékezünk

Marosvásárhely központjában virágvasárnapról virágvasárnapra megelevenedik Jézus keresztre feszítésének és feltámadásának története. 

MTI

Több szexuális zaklatással vádolták meg az Oscar-díjakról döntő amerikai filmakadémia elnökét, John Baileyt. 

Egy patakba esett, a fején megsérült őzet mentettek ki vasárnap a helyi patakból a zernyesti tűzoltók.

Horváth Szekeres István karikatúrája 

Minden igyekezetem, tervem ellenére nem lehetek jelen 2018. március 11-én Mezőfelében az istentisztelet után Az igazság szabaddá tesz című kötet ismertetésén...

Sorozatunkkal 990 év erdélyi nagyjaira emlékezünk, akikről talán nem tudunk semmit, de ők tették naggyá Erdély kultúráját, tudományát vagy vitték el hírét a nagyvilágba, s tetemes részt vállaltak az egyetemes magyar kultúra és tudomány gazdagításában.

Március van! Március idusa. Forradalmak ideje. Égen, földön. Hóvirágok között s emberek között.

Római hagyomány szerint az év akkori első hónapját Romulus nevezte el apjáról, Marsról.

Molnár Mária 1886. szeptember 11-én született Várpalotán. Hetvenöt éve, 1943. március 17-én tragikus körülmények között hunyt el. 

MTI

A nők és férfiak közötti fizetési egyenlőtlenség elleni tiltakozásul 25 százalékkal drágábban árusították csütörtökön a Libération című francia napilapot a férfiaknak, mint a nőknek a nemzetközi nőnap alkalmából.

A szárhegyi származású marosvásárhelyi gróf Lázár család szerepe az 1848–49-es szabadságharcban kiemelkedő figyelmet érdemelne nemcsak a történészek, hanem a város lakosságának részéről is.

MTI

Március 10-én lesz hatvanéves Sharon Stone, a nagy vihart kavart Elemi ösztön című film főszereplője, sokak szerint még ma is Hollywood egyik legdekoratívabb és legokosabb színésznője. 

MTI

Megnyílt Európa első, magyar fejlesztésű okostelefonos alkalmazással vezérelhető szállodája, a KViHotel Budapest – jelentették be a fejlesztők és a tulajdonosok a hotel sajtóbejárásán hétfőn Budapesten.

MTI

Cenzúrázta a Facebook a világ egyik legősibb Vénusz-szobrát, mert pornográfnak találta.

Március 8. – március 19. A természeti év ama tucatnyi napja – közelít március második dekádja –, amikor az ember „rászervezte” történelme eseményeit a természet történüléseire. 

Sorozatunkkal 990 év erdélyi nagyjaira emlékezünk.

MTI

A nemzetközi nőnapot 1911-ben ünnepelték meg először, időpontja 1913 óta március 8. A nők jogai és a nemzetközi béke napját 1977-ben tette hivatalos ünneppé az ENSZ Közgyűlése.

MTI

A szokásosnál két órával hosszabb nyitvatartással ünnepelhetik az angliai és a walesi pubok Harry herceg és menyasszonya, Meghan Markle esküvőjét.

MTI

Tizenhárom jelölésből négyet váltott díjra A víz érintése a 90. Oscar-gálán helyi idő szerint vasárnap Los Angelesben. 

A szokásosnál két órával hosszabb nyitvatartással ünnepelhetik az angliai és a walesi pubok Harry herceg és menyasszonya, Meghan Markle esküvőjét. 

MTI

A Dal 2018 a metálzene győzelme volt, a produkciónkkal meg akartuk mutatni, hogy létezik a műfaj Magyarországon, és azt nagyon is sokan szeretik – mondta Siklósi Örs, a közmédia dalválasztó show-jában győztes zenekar, az AWS énekese az MTI-nek.

Horváth Szekeres István karikatúrája