vasárnap, március 25, 2018

Múzsa

Búsulnék veletek naphosszat,

Szólít a fejsze s a kapanyél,

Az ecset a fényben borozhat,

De festő igéből nem él.

Olyan sűrűn követik egymást az események, hogy alig lehet lépést tartani velük. Újra egy csoportos fotókiállításról kell írnunk, pedig csak nemrég ültetett számítógép elé egy másik hasonló, méltatandó rendezvény. 

 A tárlat pedig, miközben átfogó képet nyújtott a bábművészet alapos begyakorlást vagy éppen improvizatív készségeket igénylő sajátosságairól, ötletet, ihletet, változó játékteret is kölcsönzött az óriásbábokkal tüsténkedő diákok rögtönzéseire. 

Ennyi idős lenne a költő, festő április 2-án. Hat éve hunyt el, ritkán emlegettük, mióta a maga valójában nincs közöttünk. 

Páll Lajos Nagyapám című képe alá

Szepessy Béla kiállítása Marosvásárhelyen

Kolozsvári József technikus, műkedvelő, amatőr művész (szalmaintarziában) a Maros megyei Magyarsároson született 1944. december 11-én. 

Amálka megigazította a félrebillent kontyot, miután többször is úgy tűnt, hogy nincs a helyén. Nem állt oda, ahogyan szerette volna.

A Népújság Múzsa melléklete 1324. számának tartalma

Szerkeszti: Kaáli Nagy Botond

Betűk és ajkak fennen hirdetik:

Hogy a világ órjásilag halad;

Ülünk éjjel a klubban vagy a kocsmában, iszunk, fáradtak vagyunk, de nem vagyunk részegek. Beszélgetünk apróságokról, fáraszt már a parti, hazamennénk, de mégsem, tudat alatt ott sunnyog a gondolat, hogy megint nem pihenjük ki magunkat rendesen, mégis maradunk. 

 2016-ban jelent meg a Ki vagyok én? című önéletrajzi kötete, amely élete fontosabb állomásait, sikereit és kudarcait tálalja az olvasók elé. 

A magyar irodalom területén nyújtott kiemelkedő teljesítménye elismeréseként Magyarország Babérkoszorúja díjat kapott Bartis Attila marosvásárhelyi származású író, a Tompa Miklós Társulat Rendezés című előadásának szerző-rendezője.

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház szervezésében 2018. május elején kerül sor negyedik alkalommal a REFLEX4 Nemzetközi Színházi Fesztiválra. 

A Népújság Múzsa melléklete 1323. számának tartalma

Szerkesztette: Nagy Miklós Kund

 Mit hallottam, barátaim?

 Mit kellett hallanom e földön?

 Mi lephetett meg engem is,

 Ki semmitől meg nem lepődöm?

Az erdélyiek szeretnek dicsekedni a multikulturális szellemiséggel, azonban elég kevés érvényes modell létezik erre a román–magyar kapcsolatokban. 

Életének 82. évében elhunyt Ambrus Imre festő, grafikus, báb- és díszlettervező, a múlt század hatvanas-hetvenes időszakában fellendülő marosvásárhelyi művészeti élet egyik tevékeny képviselője. 

És itt még nincs vége. Mert Balázs Imre József könyvbe gyűjtött száz kritikája megjelenése után is folytatja a kortárs irodalom újdonságairól szerzett benyomásai és az ezekhez fűződő észrevételei tízmondatos közlését.

Sok éve immár ennek is, a 2000-es évek elején történt. A November 7. (népiesen Hétnovember) negyedben, az építőipari tröszt kantinja előtt várakoztam. 

A sokadik te lehetnél; Anyám nem félt

Újabb különleges fotókiállítás Marosvásárhelyen, amelyen magas szinten fonódik össze a globalitás és a lokalitás, az egyetemes és a helyi sajátosság. 

Huszonöt kortárs magyar drámát láthat a közönség a 12. Deszka fesztiválon, amelyet április 6. és 14. között rendez meg a debreceni Csokonai Nemzeti Színház.

Teremtőm, ki vagy Te, hol a képmásod?

Alakod változik, mint a fellegek; 

hordozom magamban tünékeny másod;

naponta rám ragyogsz – félve felelek.