szombat, augusztus 19, 2017

Múzsa

A megújuló, ódon kastély, „Maros (egykori) ékköve” és csodálatos „tóskertje” a kortárs művészet fiatal képviselőit is ellenállhatatlan alkotói ingerek özönével árasztja el.

Két marosvásárhelyi alkotó kiállítása nyílik szombat délután a svéd fővárosban. 

Egy mindössze tízegynéhány esztendőt átölelő életmű reprezentatív alkotásait mutatja be a marosvásárhelyi Bernády Házban jövő csütörtökön, augusztus 24-én 18 órakor nyíló kiállítás. 

MTI

Negyven éve, 1977. augusztus 18-án hunyt el Déry Tibor Kossuth- és Baumgarten-díjas író, műfordító, a 20. századi magyar próza egyik jelentős képviselője. 

Péntektől átfogó kiállítás idézi fel a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban (EMŰK) a két éve elhunyt marosvásárhelyi képzőművész, performer, Szabó Zoltán JUDÓKA (1952–2015) munkásságát.

MTI

Úton van a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) Arany János-mozgókiállítása, az Arany-busz. A Kolozsvári Magyar Napokra is eljutott.

Sokáig nem értettem, miért sikoltoznak a lányok olyan furcsán. Esterházynál láttam, hogy a szlovák nők a szerelmi csúcson azt sivítják: Joj! 

Ma kevesen ismerik Kónya Lászlót, az erdélyi papköltőt. Most megjelentetett posztumusz kötete1 alkalom arra, hogy beszéljünk róla, mint olyan irodalmi munkásról, aki a verset a papi szolgálat egyik eszközének tekintette.

MTI

Befejeződött a Valami Amerika harmadik részének forgatása. A rendkívül népszerű filmsorozat legújabb része február 15-én kerül a mozikba.

MTI

Felavatták Arany János emléktábláját a 45. Tokaji Írótábor résztvevői a tanácskozás utolsó napján vasárnap Tokajban.

A Népújság Múzsa melléklete 1293. számának tartalma

Szerkeszti: Kaáli Nagy Botond

Minisztereket rehabilitálnak, kiket 

golyók vagy más sérelmek értek. 

Dicsőség nékik, nem pedig gyalázat! 

Derék dolog, helyeslem, egyetértek. 

Halálának 25. évfordulójára

Mindent tudok, mit tudni érdemes.

Szívós erővel róttam lassú pályám

Letűnt koroknak mélységére szállván

Csapásomon, mely szűk, de érdekes.

A műfordítás az én esetemben a színjátszáshoz hasonló tevékenység. Interpretáció. Mintha mindig olvasó-értelmező próbán volnék – a színházban is az a legérdekesebb! 

Képzőművészeti pályázatot írt ki nemrég a Vásárhelyi Forgatag szervezőcsapata. Amint azt megfogalmazták, „a kortárs művészetre igencsak jellemző a különböző képzőművészeti ágazatok mozaikszerű egymásra tevődése. 

 2017-ben a Radu Afrim: Retromadár blokknak csapódik és forró aszfaltra zuhan című produkció tervezője, Irina Moscu  a legjobb díszlet és a legjobb jelmez kategóriában kapott jelölést.

Elöl, a gangos, rangos házban házinéniék laktak.

Középütt fekete árnyú, fekete törzsű, hatalmas gesztenyefák lakták a kertet. 

A Népújság Múzsa melléklete 1292. számának tartalma

Szerkeszti: Nagy Miklós Kund

Szerencsések a marosvásárhelyiek, igazi otthonára talált városunkban a gitármuzsika. Augusztus 8-án, kedden este immár a 12. Harmonia Cordis Nemzetközi Gitárfesztivál nyitó hangversenyének tapsolhatunk. 

E szokatlan címmel került közönség elé a marosvásárhelyi Kultúrpalota Art Nouveau galériájában Mariana Şerban grafikus egyéni kiállítása.

Az 1924. január 30-án született, 2015. szeptember 4-én elhunyt író, szerkesztő, irodalomtörténész, színházkritikus Nagy Pált szülőfaluja post mortem díszpolgári címmel tünteti ki a napokban zajló mezőkölpényi falunapokon.

Fülöp Kálmánra nem hat bénítóan a látszólag eseménytelen vidéki lét. Nagykendi magányában sűrűn jut szóhoz költői énje, lelki szükségletté vált számára a versírás.

Elekes Ferenc Bekameron című könyvét elsősorban azoknak ajánlom, akik alig ismerik őt, vagy még egyáltalán nem is olvastak tőle egyetlen mondatot sem.