hétfő, december 18, 2017

Múzsa

Valami nagy megilletődöttség

szokott erőt venni rajtam,

valahányszor ott járok a szalontai

Arany János-múzeumban.

A számok bűvöletében alkottak a művészpedagógusok? Úgy is lehet mondani, hiszen Viszonylatok című kiállításuk a bűvös 3 (hármas) jegyében a záruló esztendő jelentős évfordulóihoz kapcsolódik: a reformáció 500., Arany János és Kodály Zoltán születésének 200., illetve 135. jubileumához.

Váradon volt egy kedves, tehetséges grafikus barátom, Fux Pali. Szalontai születésű volt, és az ő javaslatára kaptam meg ezt a szép feladatot, hogy elkészítsem két kedvenc költőm, Petőfi és Arany szobrát Szalontára a Csonka toronyba, az Arany János Múzeumnak.

Albert-Lőrincz Márton haikukötete szűkszavú lírát sejtet, ez természetesen a műfajból fakadhatna, ha előzetes ismereteire vagy – rosszabb esetben – előítéleteire hagyatkozna az olvasó. 

Örvendj, Pannónia, szökkenj virágba:

ezentúl én vagyok a te mosolygó lelked,

Somlyóújlak múlt századbeli mindennapjaiba pillanthat be, asztaltáncoltatásról, esztendősbálról, „kőccsönkapálásról” és még sok egyéb érdekességről szerezhet tudomást Bódizs Edit Interjú a nagymamámmal című könyvének olvasója.

Boccsú Bimbit ugyanúgy hívják, mint a nagyapját, az is Boccsú Bimbi. De bá, vagyis Boccsú Bimbi bá.

Marcival ültél kinn a kertvendéglőben. A vacsora előtti pálinkát itáttok, nehogy azt higgye majd a gyomor, hogy a kutya ette meg a vacsorát. 

A Partiumi Keresztény Egyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Tanszéki Csoportja, valamint a Várad irodalmi és művészeti folyóirat 4. alkalommal hirdeti meg a Tabéry Géza-novellapályázatot. 

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása is szerepel a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára esélyes művek kilencesre szűkített listáján – jelentette be az amerikai filmakadémia péntekre virradóra Los Angelesben.

A Népújság Múzsa melléklete 1310. számának tartalma

Szerkeszti: Kaáli Nagy Botond

Bokánkig ér a hó, 

térdünk fölé a nyomorúság. 

Hogy induljunk el hozzád, Betlehembe? 

A szobrászról elsősorban az tudható, hogy az üvegművészet terén tűnt ki, néhány éve a Marosvásárhelyi Művészeti Líceum tanára.

Könyvbemutató a Bernády Házban

a csend végtelenbe úszó jégtábláin 

fókahomlokú tél higanyszürke havát 

nyeli mohón a hold zúzmarás fényéből 

Fontos nappá vált a december 5-i dátum a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház számára is, ugyanis 1985 óta az ENSZ Közgyűlése határozata nyomán ezen a napon ünnepelik az önkéntesség nemzetközi napját.

A rendezőt Mihail Bulgakov A Mester és Margarita című regényének egyik alapgondolata inspirálta, mely szerint „Rossz ember nincs a világon” – minden ember jó, senki sem rossz, csak boldogtalan. 

A Tbiliszi Művészetek Palotájában könyvbemutatóval egybekötött kiállítás-megnyitót rendeztek abból az alkalomból, hogy több mint harminc év után megjelent ismét Madách Imre műve, Az ember tragédiája georgiai nyelven, Zichy Mihály illusztrációival díszítve. 

Bemutatták A Dal 2018-ba bejutott harminc produkciót szerdán a budapesti Akvárium Klubban tartott sajtótájékoztatón. A dalválasztó show-t immár hetedik alkalommal rendezi meg a közmédia.

Szabó Magda Az ajtó című regényének színpadi változatát mutatták be Ausztriában, a bécsi Theater Brett színpadán csütörtökön az írónő születésének 100. évfordulója alkalmából a bécsi Collegium Hungaricum szervezésében.

A Népújság Múzsa melléklete 1309. számának tartalma

Szerkesztette: Nagy Miklós Kund

Akárhogyan lesz, immár kész a leltár.

Éltem – és ebbe más is belehalt már.

Október elején a Múzsában hosszabb interjúban emlékeztünk meg Csíky Boldizsár 80. születésnapjáról. 

(Kedei Zoltán Grafolíra című kötetéhez)