péntek, október 20, 2017

Múzsa

Ki nyárból őszbe ballag át,

Sugárból szőne balladát –

Fölötte tépett, őszes ég,

Vörösbe tévedt szőkeség.

Újabb kerek évforduló, újabb jelentős mű. Jótékonyak ezek a születésnapok a zeneszerző számára. 

Csíky Boldizsárnak barátsággal –

és születésnapilag szeretettel a játszi szavakban

Igen, ez az emberközelség egyik fő jellemzője a 80 éves marosvásárhelyi fotóművésznek, Bálint Zsigmondnak. 

Ne gondoljunk regényre, Markó Béla friss kötete* Esszé, publicisztika alcímet visel, a pikareszk a szöveg szabad csapongásaira és képzettársításaira, a bele válogatott közel félszáz, 2011-2016 között született írás laza szövetére utal, sorrendjük tetszés szerint felcserélhető.

Az idén a szokásosnál egy héttel korábban nyitotta meg kapuit a művésztelep Borospatakán. 

Október 13-án kezdődött a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház és a Figura Társaság szervezésében a Nemzetiségi Színházi Kollokvium tizenkettedik kiadása. 

A Népújság Múzsa melléklete 1301. számának tartalma

Szerkeszti: Kaáli Nagy Botond

(ó! a hegy völgy még a régi)

de mindenütt csak kő terem

emlékeim bogáncs tépi

s egy kóbor angyal jön velem

Amint azt Kincses Elemér elmondta, rendkívül egyszerű műről van szó, amely ugyanakkor hallatlanul nagy titkokat takar, hiszen nincsen nagyobb dolog, mint az ember lelke.

A munka se szünetel. Ezt Knyihár Amarilla szokatlan címet viselő kiállítása is tanúsítja, egy olyan helyen, amelynek a neve szintén nem szokványos: Sezlon Galéria. 

Látó, 2017. október

Két héten át a Carp Art csoport négy tagja, a festő Radu Florea és Dorel Cozma, a festő, fotográfus Raluca Moisoiu és a szobrász Gheorghe Popa a marosvásárhelyi Kultúrpalota Art Nouveau Galériájában mutatta be a fenti címen megrendezett kiállítását. 

Lezárult a jelentkezés a III. Székelyföldi Fotóbiennáléra. A fényképészeknek, hobbifotósoknak szeptember 20-ig volt lehetőségük pályázni. 

Az összeomlás veszélye fenyegeti VIII. Henrik egykori zászlóshajójának, a dél-angliai Portsmouth egyik múzeumában őrzött Mary Rose-nak a roncsát, amelyet 35 évvel ezelőtt emeltek ki hullámsírjából.

Szent László emlékezete és a magyarok kaukázusi kapcsolatai témában szervezi meg a Marosvásárhelyi Örmény-Magyar Kulturális Egyesület és a Visegrádi Szent György Lovagrend helyi szervezete az Örmény Kultúra Napjait Marosvásárhelyen, 2017. október 14-15-én. 

Kazuo Ishiguro angol írónak ítélte oda idén az irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia, amely csütörtökön Stockholmban jelentette be döntését.

A Népújság Múzsa melléklete 1300. számának tartalma

Szerkesztette: Nagy Miklós Kund

Az ember kölcsön fényben él*,

Játéka görög, messzi Dél,

Ahol a tenger sistereg,

S boldogak mind az istenek;

Kettős könyvbemutatóra hívja olvasóit a Látó szépirodalmi folyóirat és a Fiatal Írók Szövetsége.

Kilencvenéves korában Tiszaújvároson elhunyt Birtalan József zeneszerző, karnagy, tanár, aki gazdag alkotói és eredményekben jelentős pedagógiai munkásságának nagyobb részét Marosvásárhely zeneszerető közössége javára gyümölcsöztette.

Az évekkel ezelőtt elhunyt fotóművésztől, Mihu Constantintól kaptam a portrét, amelyen a Mestert kottába mélyedve, gondolkodó pózban örökítette meg.

Lukácsovics Magdának

Pontosabban a Kerekes Istváné. Az ő képe a máramarosi kislány portréja, amely folytatja diadalútját a világban.