szombat, augusztus 19, 2017

Kultúra

A megújuló, ódon kastély, „Maros (egykori) ékköve” és csodálatos „tóskertje” a kortárs művészet fiatal képviselőit is ellenállhatatlan alkotói ingerek özönével árasztja el.

Két marosvásárhelyi alkotó kiállítása nyílik szombat délután a svéd fővárosban. 

Egy mindössze tízegynéhány esztendőt átölelő életmű reprezentatív alkotásait mutatja be a marosvásárhelyi Bernády Házban jövő csütörtökön, augusztus 24-én 18 órakor nyíló kiállítás. 

MTI

Negyven éve, 1977. augusztus 18-án hunyt el Déry Tibor Kossuth- és Baumgarten-díjas író, műfordító, a 20. századi magyar próza egyik jelentős képviselője. 

Péntektől átfogó kiállítás idézi fel a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban (EMŰK) a két éve elhunyt marosvásárhelyi képzőművész, performer, Szabó Zoltán JUDÓKA (1952–2015) munkásságát.

MTI

Úton van a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) Arany János-mozgókiállítása, az Arany-busz. A Kolozsvári Magyar Napokra is eljutott.

Sokáig nem értettem, miért sikoltoznak a lányok olyan furcsán. Esterházynál láttam, hogy a szlovák nők a szerelmi csúcson azt sivítják: Joj! 

Ma kevesen ismerik Kónya Lászlót, az erdélyi papköltőt. Most megjelentetett posztumusz kötete1 alkalom arra, hogy beszéljünk róla, mint olyan irodalmi munkásról, aki a verset a papi szolgálat egyik eszközének tekintette.

MTI

Befejeződött a Valami Amerika harmadik részének forgatása. A rendkívül népszerű filmsorozat legújabb része február 15-én kerül a mozikba.

MTI

Felavatták Arany János emléktábláját a 45. Tokaji Írótábor résztvevői a tanácskozás utolsó napján vasárnap Tokajban.

A Vásárhelyi Forgatag jótékonysági céljairól, valamint a népművészeti és színházművészeti rendezvényeiről, a Borudvar kínálatáról számoltak be a szervezők a G kávézóban csütörtök délelőtt a sajtó képviselőinek. 

A 73. évad közeledtével a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata idén is változatos repertoárral készül, amelyben Sütő, Ibsen, Molière, Radu Afrim, William Golding szövegei is színpadra kerülnek. 

Augusztus 14–20.

A mező-dimenzió; Festészeti kiállítás; Zichy-tárlat a Kultúrpalotában; Legyen a zene mindenkié!

 

 

A jeles nap kínálatában helyszíni közvetítések, az első királyunkról szóló összeállítások és a jeles nap szelleméhez illő filmek szerepelnek.

A Maros Mezőségi Művésztelep szervezésében augusztus 17-én kezdődik a XVI. Mezőmadarasi Nemzetközi Alkotótábor.

Augusztus 18-án, pénteken kezdődik a Vásárhelyi Forgatag rendezvénysorozata.

Vasárnap díjak átadásával és az idei alkotások megtekintésével zárult a huszonötödik alkalommal megrendezett Nagy Pál-alkotótábor Makfalván.

– Gyermekként is mindig segíteni akartam – kezdi történetét.

Elaludt Mária, megnyílott az ég,

amire ő vágyott nagyon-nagyon rég,

mióta Fia az Atyjához szállott,

ki megváltotta a bűnös világot.

A Nyárád alsó szakasza mentén fekvő településeken is van látnivaló. Érdemes akár kerékpárral elmenni a megyeszékelytől alig 30 km-re levő településekre, a Nyárád és a Kis-Küküllő vízválasztójába ékelt kis falvakig, ahol sajnos már csak elvétve, de találkozhatunk hagyományos nyárádmenti stílusban épített régi falusi házakkal.

A vonat közvetlenül Isonzó (Soca) mellett halad. Helyenként olyan szűk a szoros, hogy csak a sínpárnak, az autóútnak és néha a sziklába vájt kerékpárútnak van helye. A folyó színe méregzöld, helyenként világos- vagy sötétkék, és kristálytiszta. Találgatjuk, hogy mitől ilyen. 

A Népújság Múzsa melléklete 1293. számának tartalma

Szerkeszti: Kaáli Nagy Botond

Minisztereket rehabilitálnak, kiket 

golyók vagy más sérelmek értek. 

Dicsőség nékik, nem pedig gyalázat! 

Derék dolog, helyeslem, egyetértek.