péntek, október 20, 2017

Kultúra

Október 23-ától, hétfőtől 28-áig, szombatig tart a 20. Bernády Napok rendezvénysorozata. 

A marosvásárhelyi kövesdombi gyülekezet 1993-ban született. Ebben az évben a III. alsóvárosi gyülekezet több mint 7000 lelket számlált, amiből 2700 tag az akkor érvényben levő egyházi törvények szerint önálló gyülekezetté szerveződött, és id. Szilágyi Imre lelkipásztort választotta meg első elöljárójaként. 

A ligeti tölgyóriások közt guggoló szőke kislány messziről olyannak tűnt, mint egy kincset ásó, apró manó.

Az ’56-os forradalom és szabadságharc évfordulóját a magyar közmédia is méltó módon ünnepli meg. A műsorfolyamban a megemlékezések és a dokumentumfilmek kockái a dicső napokat idézik fel. 

Emlékezetes előadások, tárlatnyitó ünnepség, különleges és valós egykori kapcsolatok a magyarság és a Kaukázus népei között – minderről szó esett a hét végén, szombaton és vasárnap megszervezett örmény tematikájú eseménysorozaton.

Negyedszázada született meg Marosvásárhelyen a városépítő polgármester nevét viselő, a megye magyarságának kulturális jólétét, gazdagodását szolgáló Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány. 

Ungvári Anita, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem audiovizuális kommunikáció – média szakos hallgatójának filmje a 62. Országos Függetlenfilm-fesztiválon részesült elismerésben.

Zenei évfordulók 2017 címmel kedden 19 órakor rendkívüli kórushangversenyre kerül sor a Constantin Silvestri emlékére szervezett XXVII. nemzetközi zenei fesztivál keretében a marosvásárhelyi Kultúrpalota nagytermében

A marosvásárhelyi Hahota Színtársulat Puskás Győző 50. születésnapja tiszteletére összeállított ünnepi kabaréválogatása legközelebb október 22-én, vasárnap este 7 órától látható a Maros Művészegyüttes előadótermében. 

Johann Strauss zenéje erős visszhangra talált Marosvásárhelyen. Alig egy hónappal az előzetes jegyfoglalás meghirdetése után több mint 80 százalékban beteltek a helyek a Kultúrpalotában sorra kerülő hangversenyre.

A Népújság Múzsa melléklete 1302. számának tartalma

Szerkeszti: Nagy Miklós Kund

Ki nyárból őszbe ballag át,

Sugárból szőne balladát –

Fölötte tépett, őszes ég,

Vörösbe tévedt szőkeség.

Újabb kerek évforduló, újabb jelentős mű. Jótékonyak ezek a születésnapok a zeneszerző számára. 

Csíky Boldizsárnak barátsággal –

és születésnapilag szeretettel a játszi szavakban

Igen, ez az emberközelség egyik fő jellemzője a 80 éves marosvásárhelyi fotóművésznek, Bálint Zsigmondnak. 

Ne gondoljunk regényre, Markó Béla friss kötete* Esszé, publicisztika alcímet visel, a pikareszk a szöveg szabad csapongásaira és képzettársításaira, a bele válogatott közel félszáz, 2011-2016 között született írás laza szövetére utal, sorrendjük tetszés szerint felcserélhető.

Az idén a szokásosnál egy héttel korábban nyitotta meg kapuit a művésztelep Borospatakán. 

Október 13-án kezdődött a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház és a Figura Társaság szervezésében a Nemzetiségi Színházi Kollokvium tizenkettedik kiadása. 

Október 31-én, kedden 19 órától ismét premier! Sütő András méltán közismert drámáját, az Egy lócsiszár virágvasárnapja című alkotást tűzte műsorra a társulat.

A III. Székelyföldi Fotóbiennálén három, nemzetközileg is elismert fényképész tart majd előadásokat és műhelymunkákat Sepsiszentgyörgyön a hétvégi rendezvénysorozat keretében.

Táncoló Székelyföld – táncház a Jazzben; Fekete-piros: illusztrációkészítés Kós Károly jegyében; Rendhagyó tárlatvezetés a Tékában; Reformáció a Székelyföldön

Reformáció 500 – képzőművészeti kiállítás; Még nyílnak a völgyben...; Bálint Zsigmond kiállítása; Fotókiállítás Kibéden és Szovátán; Továbbra is látogatható a jégkorszakról szóló kiállítás

 

A Maros Megyei Tanács, a Romániai Filmkészítők Szövetségével közösen, október 16. és 20. között második alkalommal szervezi meg a ROMÁN FILM NAPJAI fesztivált.

a VIII. Székelyföld napok keretében