vasárnap, március 25, 2018

Kultúra

Búsulnék veletek naphosszat,

Szólít a fejsze s a kapanyél,

Az ecset a fényben borozhat,

De festő igéből nem él.

Olyan sűrűn követik egymást az események, hogy alig lehet lépést tartani velük. Újra egy csoportos fotókiállításról kell írnunk, pedig csak nemrég ültetett számítógép elé egy másik hasonló, méltatandó rendezvény. 

 A tárlat pedig, miközben átfogó képet nyújtott a bábművészet alapos begyakorlást vagy éppen improvizatív készségeket igénylő sajátosságairól, ötletet, ihletet, változó játékteret is kölcsönzött az óriásbábokkal tüsténkedő diákok rögtönzéseire. 

Ennyi idős lenne a költő, festő április 2-án. Hat éve hunyt el, ritkán emlegettük, mióta a maga valójában nincs közöttünk. 

Páll Lajos Nagyapám című képe alá

Szepessy Béla kiállítása Marosvásárhelyen

Kolozsvári József technikus, műkedvelő, amatőr művész (szalmaintarziában) a Maros megyei Magyarsároson született 1944. december 11-én. 

Amálka megigazította a félrebillent kontyot, miután többször is úgy tűnt, hogy nincs a helyén. Nem állt oda, ahogyan szerette volna.

Marosvásárhelyen az Orbán Balázs Fotóklub; Csóka Szilárd Zsolt kiállítása; Albert Olga tárlata; Laczkó Aranka festménykiállítása

 

 

Szabó Dániel bábművész felhívása – „Valóságos csudát fognak látni, a holt anyag élővé válik a szemük előtt” – megtette a hatását, az erősödő havazás ellenére egyre többen álltak meg a virágóránál, hogy részeseivé váljanak a kétnyelvű – magyar, román – villámprodukciónak. 

A Vártemplomban nagyszerű és felemelő művészi élményben volt része a marosvásárhelyi közönségnek. 

Kacsó Darabont Magdolna mindennap legalább ötven egyforma részre osztja szeretetét. 

Mindenkit várunk szeretettel Marosvásárhely főterére, a virágórához, mácius 21-én, szerdán déli 12 órakor.

A fenntartható fejlődés, azaz, hogy gazdaságunkat virágzóvá, korrektté és környezetvédelmileg fenntarthatóvá tegyük, a jelenlegi idők legfontosabb céliránya.

a marosvásárhelyi Deus Providebit Házban

A műhely működtetője a Marosvásárhelyi Örmény-Magyar Kulturális Egyesület. 

A Kultúrpalota kistermében vetített képekkel mutatták be Margittai Gábor Tiltott kastély című könyvét.

Idén ünnepli 25. születésnapját az Alvin és a Mókusok, melynek apropóján február elején turnézni indult a magyarországi csapat. 

A kiállításon a címek általi kontextualizálás hiányzik, így egyből a festmények közvetlen, tapasztalati terébe lépünk, és mediálatlanul ízlelgetjük az élményt. 

Március 14-e rendkívüli ünnep volt a marosvásárhelyi Kultúrpalotában. Az Örökségünk őrei – Fogadj emlékbe egy műemléket elnevezésű, középiskolás diákoknak szervezett vetélkedő Maros megyei szakaszának döntője. 

Nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából idén is kiosztották a magyar kultúra művelésének és ápolásának elismeréséért járó legmagasabb magyar állami kitüntetést, a Kossuth-díjat, amelyet ez alkalommal is Magyarország köztársasági elnöke adott át csütörtökön, a Parlamentben.

Március 22–25. között

A Népújság Múzsa melléklete 1324. számának tartalma

Szerkeszti: Kaáli Nagy Botond

Betűk és ajkak fennen hirdetik:

Hogy a világ órjásilag halad;