hétfő, június 18, 2018

Kisrégió

Kevés az olyan család Magyarsároson, ahol nem termesztenek szőlőt és  nem készítenek jó bort. 

A Marossszentannai Polgármesteri Hivatal május 13-án, vasárnap 10 órától az udvarfalvi labdarúgópályán szervezi meg a 18. virágkiállítás és vásárt.

Termelők jelentkezését várják a következő kategóriákban: gyümölcslé, befőttek, szörpök, lekvárok, darabos gyümölcsízek, cukrozott gyümölcsök, befőttek és savanyúságok. 

május 4–6. között

A vendégek két nap alatt több gyárat és egy farmot is felkerestek. 

május 4–6. között

A vásár 10–14 óra között látogatható. 

Március elején, Petre Daea mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter jelenlétében egy Szeben megyei községben rajtolt az a kormányprogram, amelynek célja a hazai sertéshús fogyasztásának népszerűsítése. 

Savanyúság, leves, pástétom, zakuszka és szósz – mindezeket laskagombából készíti a parajdi Horváth Júlia, aki a Petry Látványműhely és Múzeum udvarán legutóbb szervezett helyi termelők vásárán kínálta termékeit. 

Április 22-ig a 0737-551-220-as telefonszámon vagy üzenetben a Petry Estate Winery Facebook-oldalán lehet jelentkezni a Petry Estate Winery által a Bolygó Hollandi ZRT. közreműködésével szervezett II. Erdélyi Magyar Boriskolába, amelyre nemcsak a szakmabelieket, hanem minden borkedvelőt várnak.

Mint ismeretes, a Pro Economica Alapítvány múlt évben pályázatot hirdetett a maros-mezőségi gazdák támogatására. 

Nem divatszakma a gazdálkodás   Farmot építettek, gépeket vásároltak, mindezt önerőből. Jelenleg 60 hektáros földterületük van, ezt legelőként és kaszálóként használják. 

A mezőbándi Szabó Dezső – aki a református egyházközség főgondnoka is – mezőgazdasággal, állattenyésztéssel foglalkozik.

Szombaton tizenhatodik alkalommal került sor a Nyárádszeredai Kertésznapra a Bocskai István Alapítvány, az Erdélyi Múzeum-Egyesület Agrártudományi Szakosztálya és a Sapientia EMTE marosvásárhelyi karának kertészmérnöki tanszéke szervezésében.

Dr. Kincses Sándor, a Maros Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság vezetője elmondta, az állatvásárok szervezésének feltételeit az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Főigazgatóság 2010. március 16-án kibocsátott 16-os számú rendelete szabályozza. 

Lehet igényelni a támogatásokat az APIA-tól

Március 8-án 14 és 16 óra között a marosvásárhelyi Sapientia EMTE épületében a kertészmérnök kar szervezésében a 230-as teremben a talajhumusz-menedzsmentről lesz előadás. 

Kissé lehangoló képet kaptunk pénteken délután a mezőcsávási kultúrotthonban szervezett fórumon az erdélyi, vagy legalábbis a Maros megyei mezőgazdasági helyzetről. 

Idén március 10-én, szombaton 9 órakor nyílik az immár hagyományossá vált nyárádszeredai kertésznap. 

Sikeres élelmiszer ipari vállalkozás 

Mindenekelőtt a hagyományos bort, búzát, békességet! köszöntővel kívánunk sikerekben gazdag új esztendőt. 

A kormány december 20-i ülésén elfogadta azt a sürgősségi rendeletet, amellyel módosítja a 407/2006-as vadászati és vadgazdálkodási törvény legeltetésre vonatkozó 23. cikkelye (1) alpontjának c) bekezdését. 

Szentgerincén kevés, mintegy féltucatnyi gazda mondhatja el, hogy nemcsak saját szükségletre termel, hanem nyereségcélúan gazdálkodik.

Miután többször elhalasztották a földtulajdon-visszaszolgáltatás lezárásának a határidejét, majd az ezt követő kataszterezést és az elektronikus nyilvántartás elkészítését, az unió felszólította Romániát, hogy 2020-ig fejezze be a folyamatot, ugyanis ezt követően megszűnik a földalapú támogatás, helyette a mezőgazdasági egységekre (exploataţie) lehet majd igényelni uniós pénzt.