szombat, augusztus 19, 2017

Közoktatás

Marosvásárhely, Rózsák tere 5. szám

augusztus 21–25. között 

A megrendelhető tankönyveknek a 80 százalékát osztották ki megyénkben – tájékoztatott Gáll Csaba, a megyei tanfelügyelőség tankönyvlerakatának dolgozója. 

Múlt héten zajlott Kőrispatakon az erdőszentgyörgyi Bodor Péter Művelődési Egyesület évente megrendezendő színjátszó tábora. 

Az őszi vizsgasorozat augusztus 21-én, hétfőn kezdődik a román írásbelivel, 22-én anyanyelvből, 23-án a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból, 24-én a választott tantárgyból írásbeliznek a pótérettségizők.

 A múzeum idén nyolcadik alkalommal szervezett a növény- és állatvilág rejtelmeibe betekintést nyújtó nyári iskolát. 

Augusztus 6-a és 9-e között

1,9 százalékkal nőtt az átmenő jegyek aránya a tanárok véglegesítő vizsgáján az óvások elbírálása után, így a végleges adatok szerint a vizsgázók 47,63 százaléka ért el 7-es vagy azon felüli jegyet.

A pótérettségi augusztus 21–31. között zajlik.

A projekt célja két stratégiai prioritás megközelítése: egy nemzetközi fejlesztési stratégia hosszú távú végrehajtása, valamint a modernizáció, az innováció támogatása a Teleki Domokos Általános Iskola oktatási tevékenységeiben. 

Erdőcsinádon július 24–30-án nyolcadjára tartanak citeraoktató tábort. 

Augusztus 6-a és 9-e között vezetői készségeket fejlesztő expedíciót szervez az Outward Bound Romania a Görgényi-havasokban.

A számítógépes elosztás eredményeinek közzététele utáni napokban, július 13–17. között iratkozhattak be a Maros megyei középiskolákba a felvételt nyert diákok.

Miért is merültek fel jogi problémák a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum létrehozásával kapcsolatban? Azok, akik hibáztak, tényleg korrupt, elvetemült bűnözők?

Az idei, általános iskolát lezáró képességvizsgák, illetve az érettségi vizsgák során kiderült: immár a vizsgatételek meghatározása is probléma, nemcsak a megfogalmazás, illetve az egyes tantárgyak esetében a román nyelvből való lefordítás.

A nyári érettségi eredményeinek közzététele után országszerte összesen 42.215 óvást nyújtottak be a tanügyminisztérium adatai szerint. 

Forradalom utca 45. szám

Maros megyében 3171 diák vizsgázott, az érettségi oklevelet az óvások előtti vizsgajegyek szerint 65,44 százalékuk kapja meg.

július 10–14. között

Hétfőtől csütörtökig tölthetik ki a líceumi osztályba való jelentkezési íveket a nyolcadik osztályt végzett diákok. 

Az óvások utáni végső eredményeket július 10-én, hétfőn függesztik ki.

A Károlyi Gáspár Alapítvány idén is megszervezi a keresztény angol nyelvtábort, ahova 8–14 év közötti gyermekek jelentkezését várják. 

Péntek délben a meghirdetett 12 óra helyett több mint egyórás késéssel osztották ki a hosszú ideje várakozó iskolaigazgatóknak a megyei tanfelügyelőség kiadványát, a nyolcadik osztály végzettjeinek szóló tájékoztató füzetet, amelynek már májusban meg kellett volna jelennie. 

Péntek délben véget ért a kisérettségizők várakozása, a vizsgajegyeikkel elégedetlen, óvást benyújtó diákok megtudhatták a dolgozatok újrajavítása utáni, végső eredményeket.