hétfő, december 18, 2017

Közoktatás

A községbeli tanintézetekbe jelenleg 315 gyermek jár. 

December 12-éig várja a Schola Particula 1557 – Bolyai 2000 Egyesület marosvásárhelyi középiskolások esszépályázatát Találkozásom Bolyai Jánossal, a ,,geometria Kopernikuszával” címmel.

A Kulcs Szociálpedagógusok Egyesülete 5. alkalommal szervezi meg a szakmai napot az élmények és a mozgás vonzásában, november 30-án, csütörtökön. 

A Máltai Szeretetszolgálat irodalmi pályázatot hirdet iskolások részére.

Egy újabb érettségi vizsgaidőszak bevezetéséről is vannak tárgyalások, amelyet „valamikor decemberben, esetleg februárban” szerveznének meg.

Az első két vetélkedőt a tanintézet a Dr. Bernády György Általános Iskolával, a harmadikat a 7-es Számú Általános Iskolával közösen szervezi. 

A Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség (MMDSZ) szervezésében november 10–12. között 350 erdélyi diák látogatja meg a marosvásárhelyi egyetemeket a tizennegyedik egyetemi nyílt napokon.

A Kultúrpalota balladák termeként is emlegetett Tükörtermében díjazták vasárnap délután az Arany János-emlékév tiszteletére szervezett balladamondó verseny győzteseit. 

A többéves kapcsolat újabb láncszemeként a kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola pedagógusai október utolsó napjaiban a marosvásárhelyi Dr. Bernády György Általános Iskolába látogattak.

A Magyar Termék védjegyet elnyert Petry Látványműhely és Múzeum egyik fontos tevékenysége a látogatók számára a Kiskukták elnevezésű programsorozat.

Szeptember végétől Fodor Sándor József az oktatási minisztérium nemzeti kisebbségi államtitkárságán a magyar nyelvű  oktatásért felelő tanácsosként  tevékenykedik. 

A Lorántffy Zsuzsanna Kulturális Egyesület szervezésében Arany János születésének 200. évfordulója tiszteletére versmondó versenyre kerül sor a költő balladáiból V–VIII. és IX–XII. osztályos diákok számára. 

Az 500 éves reformáció és a 460 éves Marosvásárhelyi Református Kollégium múltját, jelenét és jövőjét ünnepelték szerda délelőtt a tanintézmény zsúfolásig telt dísztermében.

Szerdától elérhetők az oktatási tárca honlapján a nyolcadikosok országos felmérője, valamint az érettségi vizsga tételmintái.

Döntő házként, ellenszavazat nélkül fogadta el a képviselőház plénuma kedden azt a törvénytervezetet, amelynek értelmében érdemösztöndíjban fognak részesülni a nemzetközi tantárgyversenyek díjazott tanulói. 

A Marosvásárhelyi Református Kollégium az iskola fennállásának 460. évfordulóját ünnepli november elsején.

Az oktatás 6-án, hétfőn folytatódik, és december 22-éig tart.

 A tanév rendjét előíró tanügyminisztériumi rendelet értelmében az őszi szünidő november 5-éig tart, 6-án újrakezdődik az oktatás. 

A múlt hét végén ismét a Temes megyei Újszentesen rendezték meg az Őszirózsa országos magyar népdalvetélkedőt, amelyen általános iskolák diákjai vesznek részt négy korcsoportban.

Október 30-tól november 5-éig őszi vakációra mennek az óvodások és kisiskolások. 

A magyar nyelvű oktatás terén fennálló helyi problémák feltérképezése volt a célja annak a megbeszélésnek, amelyen a gyulakuti, székelyvéckei, erdőszentgyörgyi és balavásári iskolák vezetőivel és pedagógusaival találkozott Novák Csaba Zoltán szenátor. 

november 20–26. között

Ezen a pályán nem „aranyban” mérik az elismerést, hiszen ahogy az Ezüstgyopár díj neve is mutatja, az ezüstös színben játszó, zord környezetben honos havasi virágról elnevezett plakett, a hozzá tartozó oklevél és könyvecske jelenti a szakma jutalmát egy élet munkájáért. 

A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének Ezüstgyopár díjával tüntettek ki negyven hazai és egy határon túli pedagógust október 14-én, szombaton a szovátai Teleki Oktatási Központban.