hétfő, december 18, 2017

Közművelődés

Művészpedagógusok a Bernády Házban; Ifjú képzőművészek közös kiállítása; Térhatású fényképek a Nagy Háborúból

A nyolcvanas évek gyermekvárosa számomra decembertől februárig a világ közepe volt. 

Mint ismeretes, súlyos betegség után 2017. december 5-én svájci otthonában, 96 éves korában elhunyt I. Mihály román király, akit 16-án helyeznek örök nyugalomra a Curtea de Argeş-i új fejedelmi katedrálisban. 

Művészpedagógusok a Bernády Házban; Ifjú képzőművészek közös kiállítása; Térhatású fényképek a Nagy Háborúból

 

 

A Fölszállott a páva negyedik elődöntőjével lezárul a verseny második szakasza. Az utolsó fordulót a Duna december 8-án közvetíti, ezúttal a tizenkét induló közül négy külhoni versenyzőért szurkolhatunk.

Az elismeréseket december 4-én, hétfőn Sütő András Egy lócsiszár virágvasárnapja című drámájának előadását követően személyesen adták át az önkéntesek idei kedvenceiknek. 

Az alacsony, sovány nő mintha mindig fázott volna. Hajnalban a félig üres buszon is úgy húzta össze magát, hogy észrevenni is alig lehetett. 

Hírünk a nagyvilágban a címe a lapszámnak, amely azt vizsgálja, hogyan vélekedtek a történelem folyamán a magyarságról külhonból. 

A Maros Megyei Múzeum természetrajzi osztálya havonta egy-egy kiállított tárgyat ajánl az érdeklődők figyelmébe. 

Mikulás táján eszembe jut gyakran,

kis csomagot, nagy szeretetet kaptam –

A magyar verseknek is gazdát lelt a könyvtár: a George Bariţiu Elméleti Líceum román diáklányai meglepő átérzéssel szavalták Arany János „Barzii din Wales” és Petőfi Sándor „La sfârşit de septembrie” című versét, őszinte érdeklődéssel véve tudomásul, hogy a magyar tannyelvű iskolákban A walesi bárdokat mindenkinek kívülről kell tudni…

A V4 országok közös produkciójában ezúttal a gyümölcsök kerülnek terítékre. A néző olyan értékes fajtákkal ismerkedhet meg, amelyeket az utolsó pillanatban mentettek meg az emberiségnek.

November utolsó szombatján a dicsőszentmártoni Mihai Eminescu Művelődési Házban került sor a Kökényes néptáncegyüttes év végi gálaműsorára.

Életterek a jövőből – fotókiállítás; A Maros Mezőségi Művésztelep kiállítása; Ifjú képzőművészek közös kiállítása; Térhatású fényképek a Nagy Háborúból; Tér és forma; 8. Nemzetközi Fotóművészeti Szalon; Természetfotó-kiállítás; Még nyílnak a völgyben...

 

 

 

 

Artériák címmel új műsort indít mától az Erdélyi Magyar Televízió. Ebben azok az emberek kerülnek középpontba, akiknek a munkája megkerülhetetlen, nélkülözhetetlen, de mégis szinte láthatatlan.

A fővárosi Petőfi Sándor Művelődési Központban mutatkozik be a Maros-mezőségi Művésztelep. 

Tordai művészek Marosvásárhelyen; Szent László, a lovagkirály; 8. Nemzetközi Fotóművészeti Szalon; Természetfotó-kiállítás; Még nyílnak a völgyben…

Sokáig azt hittem, ismer valami titkos forrást. Ha így volt, akkor nemcsak hetvenévesen is ránctalan arcát, dús haját, sohasem pihenő kezét mosta meg benne, hanem derűs álmait, könnyed röptű gondolatait is. 

Szent László, a lovagkirály; Duha László tárlata; Kettős kiállítás; 8. Nemzetközi Fotóművészeti Szalon; Még nyílnak a völgyben...

Euripidész majd’ 2500 éve írt és még mindig igencsak időszerű drámáját mutatja be soron következő premierjeként a marosvásárhelyi Spectrum Színház. 

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház lapunkhoz eljuttatott közleményében értesíti nézőit, hogy 2017. november 11-től a Liviu Rebreanu Társulat új művészeti igazgatója Nicu Mihoc színművész. 

A Nagy Háború 100. évfordulóján mind Romániában, mind Magyarországon még mindig kényes témának számít az első világháború, hiszen ennek következményei ma is vitát váltanak ki a két ország történészei között, mi több, az évszázados távlatból se látszik, hogy valamiféle konszenzus születne ezen a téren. 

Távoli világból tért vissza a magas, őszes hajú férfi. Lassú járása, megfontolt beszéde is erről tanúskodik. Ahogy a zöld szemekből áradó fény is.

Az idei kiállításra 33 országból 153 szerző közel 1000 alkotását küldte be két kategóriában: szabad téma (színes fotók) és mesterségek (fekete-fehér felvételek).