szombat, augusztus 19, 2017

Közművelődés

A mező-dimenzió; Festészeti kiállítás; Zichy-tárlat a Kultúrpalotában; Legyen a zene mindenkié!

 

 

A jeles nap kínálatában helyszíni közvetítések, az első királyunkról szóló összeállítások és a jeles nap szelleméhez illő filmek szerepelnek.

A Maros Mezőségi Művésztelep szervezésében augusztus 17-én kezdődik a XVI. Mezőmadarasi Nemzetközi Alkotótábor.

Vasárnap díjak átadásával és az idei alkotások megtekintésével zárult a huszonötödik alkalommal megrendezett Nagy Pál-alkotótábor Makfalván.

– Gyermekként is mindig segíteni akartam – kezdi történetét.

Elaludt Mária, megnyílott az ég,

amire ő vágyott nagyon-nagyon rég,

mióta Fia az Atyjához szállott,

ki megváltotta a bűnös világot.

A Nyárád alsó szakasza mentén fekvő településeken is van látnivaló. Érdemes akár kerékpárral elmenni a megyeszékelytől alig 30 km-re levő településekre, a Nyárád és a Kis-Küküllő vízválasztójába ékelt kis falvakig, ahol sajnos már csak elvétve, de találkozhatunk hagyományos nyárádmenti stílusban épített régi falusi házakkal.

A vonat közvetlenül Isonzó (Soca) mellett halad. Helyenként olyan szűk a szoros, hogy csak a sínpárnak, az autóútnak és néha a sziklába vájt kerékpárútnak van helye. A folyó színe méregzöld, helyenként világos- vagy sötétkék, és kristálytiszta. Találgatjuk, hogy mitől ilyen. 

Gál László: Wild Transylvania - Erdei élet

A Szabadi Úti Református Egyházközség a marosvásárhelyi református gyülekezetek közül sorban a negyedik. Története viszont bizonyítja, hogy már jóval korábban, a XX. század előtt megkezdődött a térség gyülekezeti önállósodása. 

A 4-es buszra várt mindenki a Színház téren. Az U alakban elhelyezett padokon fázósan húzták össze magukat az emberek, pedig különösen meleg este volt. 

A vonat begördül Most na Sociba. Idegenvezetőink tudtunkra adják, hogy megemlékező esemény részesei leszünk, így mindenki leszáll.

Festészeti kiállítás; Zichy-tárlat a Kultúrpalotában; Legyen a zene mindenkié!

Róza néni sokáig haragudott a világra. Páréves ismeretségünk alatt egyszer sem láttam felhőtlennek  szürke tincsek mögé rejtőző tekintetét. 

Antal János (1767-1854) volt az első református püspök, aki a marosvásárhelyi kollégiumban kezdte tanulmányait, majd egyetemi tanulmányai végeztével és rövid ideig tartó lelkészi tevékenység után visszatért, és egykori iskolájában több évtizeden át annak professzora lett.

IV. Nemzetközi Kastélypark Művésztelep; Török Gáspár kiállítása; Grafikai kiállítás; Zichy-tárlat a Kultúrpalotában; Legyen a zene mindenkié!; Nyári szünet a Bernády Házban

 

 

 

 

 

Adás: július 29., szombat (Duna 13.25)

Nemzetközi alkotótelepnek, majd tárlatnyitónak ad otthont július 31-e és augusztus 11-e között a gernyeszegi Teleki-kastély. 

Hatalmas, meleg kaptár az ébredő Budapest. A munkába sietők és a ráérősen várost nézők mozaikjában mindegyre feltűnik egy mozdulatlan, szürke pont. 

Utoljára lép fel Legendák kertjében című előadásával Nyárádszeredában a Bekecs néptáncegyüttes. 

Zene és irodalom kétségkívül egymás szoros kötelékei. Lehet a megközelítés az esztétika, az auditív élmény, a szövegértelmezés, a ritmika irányából egyaránt. 

Grafikai kiállítás; Zichy-tárlat a Kultúrpalotában; Legyen a zene mindenkié!; Nyári szünet a Bernády Házban

 

 

 

A Szféra Kortárs Művészeti Fesztivál három napig tart, és egy csodálatos helyszínen, a szebb napokat megért Aranykakas kertjében zajlik. 

A Régizenei Nyári Egyetem életébe bepillantást engedve mindannyiunk számára ezúttal a budapesti Széplaki Zoltán, a fafúvós hangszerek mesterkurzus oktatója válaszolt.