vasárnap, március 25, 2018

Közművelődés

Kacsó Darabont Magdolna mindennap legalább ötven egyforma részre osztja szeretetét. 

Mindenkit várunk szeretettel Marosvásárhely főterére, a virágórához, mácius 21-én, szerdán déli 12 órakor.

A fenntartható fejlődés, azaz, hogy gazdaságunkat virágzóvá, korrektté és környezetvédelmileg fenntarthatóvá tegyük, a jelenlegi idők legfontosabb céliránya.

a marosvásárhelyi Deus Providebit Házban

A Kultúrpalota kistermében vetített képekkel mutatták be Margittai Gábor Tiltott kastély című könyvét.

A kiállításon a címek általi kontextualizálás hiányzik, így egyből a festmények közvetlen, tapasztalati terébe lépünk, és mediálatlanul ízlelgetjük az élményt. 

Március 14-e rendkívüli ünnep volt a marosvásárhelyi Kultúrpalotában. Az Örökségünk őrei – Fogadj emlékbe egy műemléket elnevezésű, középiskolás diákoknak szervezett vetélkedő Maros megyei szakaszának döntője. 

Nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából idén is kiosztották a magyar kultúra művelésének és ápolásának elismeréséért járó legmagasabb magyar állami kitüntetést, a Kossuth-díjat, amelyet ez alkalommal is Magyarország köztársasági elnöke adott át csütörtökön, a Parlamentben.

Március 22–25. között

Marosvásárhelyen az Orbán Balázs Fotóklub; Csóka Szilárd Zsolt kiállítása

Orbán Pál sokszor látta már ébredni és nyugovóra térni a várost, mégis, mintha minden találkozás a megismételhetetlen első lenne. 

A Maros Művészegyüttes és a marosvásárhelyi Művészeti Líceum közös műsort szervezett nőnap alkalmából. 

Az 5. Székelyföldi Grafikai Biennálé pályázati kiírása már nyilvános, a hazai és nemzetközi grafikusművészek 2018. március 30-án déli 12 óráig jelentkezhetnek.

Az Erdélyi Magyar Televízió március 11-én, vasárnap 20 órától vetíti a Haller József neves marosvásárhelyi képzőművész munkássága előtt tisztelgő emlékkiállítás megnyitójáról készült összeállítását.

MTI

Interneten hozzáférhető hangzóanyag készül Arany János 130 költeményéből és 70 leveléből a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Hallgatni Aranyt! projektjének részeként.

Fotókiállítás a Bernády Házban; Haller József-emlékkiállítás; Nemzetközi fotóbiennálé

A kiállítás április 19-ig látogatható.

A múzeum szakemberei által gyűjtött és preparált növények 1997 óta képezik az intézmény tulajdonát.

Bató Katalin világában nincsenek bizonytalan vonalak, tétova színek. Minden a helyén van, békességről, nyugalomról mesél. 

A Libris Eminescu könyvesbolthálózat márciustól mobil értékesítési standot alakít ki Maros megyei román és magyar írók számára, lehetőséget nyújtva arra, hogy a szerzők bemutathassák műveiket.

A Yorick Stúdióval közösen létrehozott produkció az Interkulturális párbeszéd a kortárs dráma tükrében című projekt IX. kiadásának keretében került bemutatásra, melynek célja a nemzetiségek és a kultúrák közti párbeszéd kezdeményezése és elősegítése. 

Korunk, 2018. március

Haller József-emlékkiállítás; Nemzetközi fotóbiennálé; Fotókiállítás a Bernády Házban; Szakács Imre kiállítása; Pedro Grama kiállítása

 

Kedd délután teljes telt házas közönség jelenlétében nyílt meg Haller József emlékkiállítása a Kultúrpalota földszinti Art Nouveau galériáiban.