hétfő, június 18, 2018

Közművelődés

A forma hősei – szobrászati tárlat; Művészetis diákok kiállítása; Albert Olga egyéni kiállítása; Képzőművészeti tárlat a várban

június 18-24. között

A Litera publikálja a drámákat, a legjobb művek felolvasószínházi bemutatójára Arany János halálának évfordulójához közeli napon, azaz október 22. táján kerül sor.

Rendszerint két-három játszótárs csüngött mellette, kacarásztak, kiabáltak, néha sugdolóztak is. A fa pedig néma bölcsességgel hallgatta, őrizte a titkokat. 

Jegyet lehet foglalni a június 29. és július 1. között a 16. alkalommal sorra kerülő Csűrszínházi Napok előadásaira. 

Bár előzőleg 24-en jelentkeztek be, csaknem kétszer ennyien gyülekeztek szombat délelőtt a marosvásárhelyi virágóránál, ahonnan a belváros szecessziós épületeit feltérképező séta indult Oniga Erika művészettörténész, muzeológus vezetésével. 

Szépen kivitelezett vaskos kiadvány – Aranka György és a tudomány megújuló alakzatai  – bemutatójának helyszíne volt június 5-én, kedden kora este a Teleki Téka udvara. 

Kerámiakiállítás; Képzőművészeti tárlat a várban; Kontrasztkiállítás a várban

 

június 12-én, kedden este 7 órától

Marosvásárhelyen a megyei múzeum és a megyei tanács közreműködésével június 9-én, szombaton 10 órától indul magyar nyelvű szecessziós körséta a főtéri virágórától Oniga Erika művészettörténész, muzeológus vezetésével.

2018. május 17. – augusztus 31. 

A gyulai vár tövében, a rondella teraszon nyilatkozott a Gyulai Várszínház tavaly novemberben kinevezett igazgatója, Elek Tibor, az idei nyári évadjuk műsorszerkezetéről, marosvásárhelyi és erdélyi vonatkozású rendezvényeiről. 

 

Repdeső tekintete hol a kinti világ reggeli fényeibe olvadt bele, hol a szemközti ülésen olvasgató idős férfit ölelte át. 

június 6-án, szerdán délután 5 órától

A ballagást miniévad előzte meg, a végzős hallgatók államvizsgáikra készülnek, mi pedig dr. Balási Andrással, az egyetem rektorhelyettesével röviden az elmúlt tanévről és a soron következő esztendőről beszélgettünk.

Az állandó marosvásárhelyi színjátszás születésnapja alkalmából a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata közleményben tudatta, hogy június 12-én, kedden 19 órától ünnepi előadásként nagytermi nézőtérrel tűzi műsorra a Macbeth című produkciót.

A nyárelői forróságban kellemes, családias és jó hangulatú zenei délutánon vehettek részt mindazok, akik május 29-én, kedd délután ellátogattak a Sörház utcába. 

Bajaiak fotókiállítása; Craiovai fotóművészek kiállítása; Képzőművészeti kiállítások a várban; 22. Ariadné

 

Ma sem tartozik a divatos költők közé, holott verseiből „kirajzolódik a kisebbségi lét csaknem teljes domborzata” – maradtak meg bennem Farkas Árpád szavai Tompa László 2017-ben megjelent Válogatott versek című kötetéről írt méltatásából.

Sem magassága, sem öltözete nem utal a korkülönbségre, álmodozó, sötét szeméből pedig annyi kedvesség, ragaszkodás árad, amennyit egy kamaszlány a legritkább esetben sem szívesen vállal fel a nyilvánosság előtt.

Néhány éve hagyományosan a Csűrszínház az évadot június elsején a gyermeknap alkalmából bemutatott előadással kezdi. 

A berlini Deutsches Theater műsorra tűzte Székely Csaba Idegenek (Die Fremden) című könyvéből válogatott darabját (Ezek állatok), amelyet Dömötör András rendezett. 

Közzétette idei, 73. évadának júniusi műsorrendjét a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata. 

Bajaiak fotókiállítása; Képzőművészeti kiállítások a várban; 22. Ariadné