péntek, október 20, 2017

Közművelődés

A marosvásárhelyi kövesdombi gyülekezet 1993-ban született. Ebben az évben a III. alsóvárosi gyülekezet több mint 7000 lelket számlált, amiből 2700 tag az akkor érvényben levő egyházi törvények szerint önálló gyülekezetté szerveződött, és id. Szilágyi Imre lelkipásztort választotta meg első elöljárójaként. 

A ligeti tölgyóriások közt guggoló szőke kislány messziről olyannak tűnt, mint egy kincset ásó, apró manó.

Az ’56-os forradalom és szabadságharc évfordulóját a magyar közmédia is méltó módon ünnepli meg. A műsorfolyamban a megemlékezések és a dokumentumfilmek kockái a dicső napokat idézik fel. 

Negyedszázada született meg Marosvásárhelyen a városépítő polgármester nevét viselő, a megye magyarságának kulturális jólétét, gazdagodását szolgáló Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány. 

Ungvári Anita, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem audiovizuális kommunikáció – média szakos hallgatójának filmje a 62. Országos Függetlenfilm-fesztiválon részesült elismerésben.

A marosvásárhelyi Hahota Színtársulat Puskás Győző 50. születésnapja tiszteletére összeállított ünnepi kabaréválogatása legközelebb október 22-én, vasárnap este 7 órától látható a Maros Művészegyüttes előadótermében. 

Október 31-én, kedden 19 órától ismét premier! Sütő András méltán közismert drámáját, az Egy lócsiszár virágvasárnapja című alkotást tűzte műsorra a társulat.

Reformáció 500 – képzőművészeti kiállítás; Még nyílnak a völgyben...; Bálint Zsigmond kiállítása; Fotókiállítás Kibéden és Szovátán; Továbbra is látogatható a jégkorszakról szóló kiállítás

 

Rendező: Kincses Elemér. Előadják: Tatai Sándor, Mózes Erzsébet, Kárp György és Márton Katinka. 

A 2017/2018-as évadban a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának repertoárján szerepel William Shakes-peare: Macbeth című tragédiája, Keresztes Attila rendezésében, Szabó Lőrinc fordításában. 

Jakab Irma portáján hatalmas, tört szárnyú madár az idő. Tollai beborítják a fekete kendős, kicsi asszonyt, akinek arcán megszámlálhatatlan sorokban szántottak végig az évek, évtizedek. 

A Vastaps díj többéves hagyományra tekint vissza, a legtöbb előadást játszott, valamint legtöbb próbán részt vett színésznő, illetve színész jogosult rá. 

Rekordszámú jelentkező, mintegy 717 gyerek és fiatal, azaz 239 csapat vesz részt idén a 23. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár Olvasd el, és játssz velünk! irodalmi vetélkedőjén. 

A példány Parajdról származik, 1969-ben került a múzeum tulajdonába.

Galériák éjszakája; Reformáció 500. a képzőművészetben; Bálint Zsigmond kiállítása; Csíkszentdomokosi életképek – fotókiállítás; Továbbra is látogatható a jégkorszakról szóló kiállítás; Deus Providebit. Reformáció a 16. században

 

Az Erdélyi Gyopár őszi, idei ötödik lapszámát veheti kezébe az olvasó, benne a nyár élményeivel, ugyanakkor a hidegebb napokra való kellemes-hasznos olvasmányokkal.

Pozsgai Zsolt Liselotte és a május (rendező: Harsányi Zsolt) című tragikomédiájával nyitja bemutatói sorozatát a 73. évadban a Tompa Miklós Társulat. 

Malkotsch – e nevet viseli az a kis dobrudzsai falu, amely egészen különleges történelemmel rendelkezik. 

október 29-ig látogatható

A 2002-ben alapított Szent István-díjat ebben az évben a Duna Televízió kapta. 

A magas, barna bőrű férfi árnyékként követte tekintetével a keréktalpakon lépkedő, szemüveges kislányt. 

Évről évre megdönti saját rekordjait az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál, amelyet ez évben november 8-a és 12-e között immáron a 25. alkalommal tartanak a marosvásárhelyi Kultúrpalotában.

Egy dadogás története – ez a címe Vida Gábor legutóbbi kötetének, amely ez esetben: önéletírás. 

Hangjátéksorozatokkal emlékezik a Kossuth rádió Szabó Magda születésének századik, halálának tizedik évfordulójára.