vasárnap, március 25, 2018

Közönségszolgálat

Egészségügyi asszisztensi állások Németországban; Húsipari dolgozókat várnak Belgiumba

A Maros Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség tájékoztatja a külföldön munkát vállaló román állampolgárokat azokról a módosításokról, amelyeket a 2017. évi 232-es számú törvénybe foglaltak.

Az RMDSZ pályázatot hirdet jogi bejegyzéssel rendelkező civil szervezetek, intézmények, egyházközségek számára a 2018-as centenáriumi évvel kapcsolatos tevékenységek támogatására; a március – december időszakban megszervezett/megszervezendő programokra lehet résztámogatást igényelni. 

Újabb munkahelyeket kínál a Maros Megyei Munkaerő-közvetítő Hivatal  EURES-irodája. Ez alkalommal 100 mezőgazdasági munkást keresnek Nagy-Britanniába. 

A Maros Megyei Munkaerő-közvetítő Hivatal EURES-irodája révén 150 máltai munkahelyet kínál. Máltában 150 buszsofőrt alkalmaznának meghatározatlan időre, hat hónapos próbaidővel. 

A Maros Megyei Személynyilvántartó Igazgatóság tájékoztatja a lakosságot, hogy módosult a külföldön használandó anyakönyvi  bizonyítványok és kivonatok, valamint a lakhelyre  és tartózkodásra vonatkozó  220/2006. számú kormányhatározat 5. melléklete. 

A Belügyminisztérium, az Országos Útlevél-igazgatóság, továbbá a Külügyminisztérium a Konzulátusi Hivatal révén március 7-étől egy új rendszert üzemeltet, mely arra hivatott, hogy az útlevél közeledő lejárati határidejét közölje a román állampolgárokkal. 

Tanúskodni a beidézett félnek állampolgári kötelessége, a meg nem jelent tanút elővezetheti a bíróság, vagy ha más megyében van a lakhelye, megkeresett bíróságon keresztül is kihallgathatja, költségeit az elmarasztalt fél megtéríti.

A demokratikus berendezkedésű államok alapelve a törvények uralma, angolul a „rule of law”, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy az emberi kapcsolatokat absztrakt jogszabályok mentén szabályozzák. 

A kanadai Rákóczi Alapítvány pályázatot hirdet a 25. Diákok Határok Nélkül – Magyarságismereti Mozgótábor programjára.

Március 17-én 18 órától az Alpha Transilvană Alapítvány negyedik alkalommal rendezi meg a Reménység bálját a Romarta Luxury Events együttműködésével.

Megrökönyödéssel olvastam a február 28-i lapszámban, hogy a közúti rendőrség több gépjármű törzskönyvét is felfüggesztette és a gépjárművezetőket 9–20 büntetőpont értékű bírsággal sújtotta. 

A Maros Megyei Munkaközvetítő Hivatal az EURES Románia révén 30 dániai munkahelyet hirdet meg kézbesítői munkakörbe (lapok, újságok, csomagok). 

Romániában 2003 óta szabálysértésért nem lehet börtönbüntetést kiszabni (închisoare contravenţională). 

Működő magyar sajtótermékek támogatására hirdet pályázatot az RMDSZ a Kisebbségi Tanács 2018. évi alapjából, beküldési határidő: március 19. 

Február 23. – március 31. között közösségi projektekkel lehet benevezni a 2018-as SWIMATHON.ms adománygyűjtő úszóversenyre, mely megteremti annak lehetőségét, hogy a közösségi kezdeményezések megvalósítására támogatókat találjanak. 

Az előző részben általában írtunk a szabálysértésekről, ezúttal a leggyakoribb kérdésekre próbálunk választ adni.

A Maros Megyei Munkaerő-nyilvántartó és Elhelyezési Ügynökség szakmai képzési programokat szervez márciusban különböző mesterségek és foglalkozások elsajátítására. 

Február 19-e és 25-e között Együtt egy európai, civilizált városért címmel felvilágosító kampányt szervez Marosvásárhely helyi rendőrsége, a megállni és várakozni tilos jelzőtáblákat figyelmen kívül hagyó sofőröket célozva. 

A Belügyminisztérium február 19-i közleményében pontosítást juttatott el szerkesztőségünkhöz a vidéki rendőrőrsök tevékenységéről a médiában megjelent hírek kapcsán.

Talán soha nem volt olyan időszerű megemlékezni a betegek világnapjáról, mint ma, amikor ország- és városszerte tombol az influenza. 

A gyakorlatban nagy jelentősége van a szabálysértések kérdésének, hiszen ez az az első szankcionálási kör, amikor az állam az állampolgáraival szemben büntetéseket foganatosíthat és hajthat végre.

Az Országos Gépjármű-bejegyzési Hivatal (RAR) elutasítja azt a hírt, miszerint bűnügyi dossziét állítanak ki a gépjármű-tulajdonos nevére, illetve börtönbüntetést kaphat, ha lejárt a gépjármű műszaki ellenőrzése vagy az ideiglenes bejegyzés érvényét vesztette. 

A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal a Lakosság-nyilvántartó Hivatal révén segítséget nyújt azoknak a személyazonossági igazolványt igénylő mozgásképtelen személyeknek, akiket nem lehet szállítani, akárcsak a szülészeten személyi nélkül jelentkező kismamáknak.