szombat, augusztus 19, 2017

Közönségszolgálat

Megjelent az afrikai sertéspestis Romániában, a fertőző gócot a magyar–román határ  közelében levő Szatmárnémeti környékén fedezték fel a hatóságok egy háztáji gazdaságban.

Otthonukban részesülhetnek sürgősségi betegellátásban mindazok, akik havi bérletet váltanak maguk és családjuk számára. 

A Telefonos Szeretetszolgálat, a Bioeel támogatásával, IX. alkalommal szervez ingyenes gyermekkirándulást olyan 7 és 14 év közötti iskolásoknak, akik egész nyarukat megszokott környezetükben töltötték.

A Marosszéki Közösségi Alapítvány pályázatot hirdet marosvásárhelyi óvodák számára futóbiciklik és kellékek beszerzésére. A pályázat leadási határideje augusztus 30.

Otthonukban részesülhetnek sürgősségi betegellátásban mindazok, akik havi bérletet váltanak maguk és családjuk számára. 

A Nagyboldogasszony napja alkalmából elrendelt hivatalos munkaszüneti napokon, augusztus 14-én, hétfőn és 15-én, kedden is fogadják reggel 8.30 és 16.30 óra között az útlevéligényléseket.

Tíz évre visszamenőleg igényelhetik az állampolgárok azokat az összegeket, amelyeket regisztrációs adóként, környezetszennyezési illetékként, illetve környezetvédelmi bélyegilletékként fizettek be az államnak 2007 óta a használt autók vásárlása során.

Anyagunk jelen részében azokról a káreseményekről fogunk beszélni, amelyek bekövetkeztekor a biztosító, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás alapján, kártérítést fizet.

A nyári idényben sem szünetel, esetenként gyakoribbá válnak a csalók, illetéktelenül behatolók ténykedései. A lopások, pénzcsalások elkerülhetők, ha az érintettek éberek és kétkedve fogadják a hívatlan „vendégeket”.

Az országosan előforduló kútba esések – főleg gyerekek – számának növekedése folytán mindazok, akiknek udvarán kút található, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy az biztonságos legyen.

A közúti balesetek megelőzése érdekében a nyári szabadságolások időszakában  a megyei rendőr-felügyelőség elővigyázatosságra inti a járművel közlekedőket. 

Sorozatunk előző részeiben a 2017. július 12-től életbe lépett 132. sz. 2017. évi törvény elemzését és ismertetését kezdtük el, amely a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás jogi kereteit szabályozza, több fontos és hasznos újítást hozva. 

Amint az előző részben már jeleztük, 2017. július 12-től Romániában a kötelező járműbiztosítási jogszabályrendszert módosították. 

Az inasok esetében a változások a képzési szintekre vonatkoznak, anélkül hogy az inasi szerződés időtartama módosult volna. 

Az országos méhészeti program keretében 2017–2019 között is támogatják a méhészeket. 

Ha nem jelennek meg a megadott határidőn belül, elvesztik a támogatást, azt a listán következő személy kapja meg. 

A Maros Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség idén január elsejétől július 23-ig 278 tüzet regisztrált, lakások és gazdasági épületek gyúltak meg. 

A gyakorlatban manapság már ritka azon háztartások száma, ahol nincs legalább egy gépjármű, ezért a kötelező jármű-felelősségbiztosítások (RCA) jelentősége nagyon megnőtt.

Maros megyében 18.407 személy személyazonossági iratának járt le az érvényességi határideje, ebből 3.670 személynek folyó évtől, míg 14.737 személynek az elmúlt évektől nincs érvényes okmánya. 

Több halasztás után 2017. augusztus elsején lép hatályba a 2015. évi 151-es számú magáncsődtörvény, amely a 2015. június 26-i 464-es számú román nyelvű Hivatalos Közlönyben jelent meg. 

Az Agrointeligenta www.agrointel.ro honlapján közlik azokat a rendkívüli helyzeteket, amikor értesíteni kell az APIA-t.

A  közúti törvény szabályozza a mentőautók közlekedését a közutakon annak érdekében, hogy a sürgősségi esetekben elláthassák életmentő küldetésüket.

A nyolcéves Telefonos Szeretetszolgálat a nyári szabadságok ideje alatt is várja mindazok hívását, akik részesülni szeretnének az ELDI-pékségekben elhelyezett perselyekben összegyűjtött kenyértámogatásban.

Az illyefalvi KIDA Központban szeptemberben indul a központi idegrendszeri sérültekkel foglalkozók számára az első erdélyi konduktor alapképzés, amelyet a budapesti Pető András Főiskola szakemberei tartanak.