hétfő, december 18, 2017

Közönségszolgálat

A Maros Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség az EURES hálózat révén nyolcszáz megüresedett állásra toboroz jövő évre mezőgazdasági tevékenységre  munkásokat Spanyolországba. 

Olyan hátrányos helyzetű fiatalok nyújthatnak be pályázatot 2018. január 27-ig,  akiknek munkavállalásnál feltétel vagy előny a hajtási engedély, illetve ha már dolgoznak, hasznos eszköz a munkaköri teendők ellátásában.

Az ajándékozás (donaţie) érvényességének formai kelléke a r. PTK 1011. paragrafusa szerint a közhiteles (autentic) irat, amely alól viszont léteznek kivételek is.

Amint azt már jeleztük, az ajándékozás érvényességének formai kelléke a Ptk. 1011. paragrafusa szerint a közhiteles (autentic) irat, viszont léteznek kivételek is. 

November 22-étől eltörölték a testmagassághoz kötött követelményeket a rendőriskolákba való felvételnél, így azok is jelentkezhetnek az altisztképzőkbe, akik ez idáig nem tehették meg a kizáró jellegű kritérium, az alacsony testméretük miatt. 

December 12-éig várja a Schola Particula 1557 – Bolyai 2000 Egyesület marosvásárhelyi középiskolások esszépályázatát Találkozásom Bolyai Jánossal, a „geometria Kopernikuszával” címmel.

A műszaki biztonság egyik alapkövetelménye a futómű és a gumiabroncs kifogástalan állapota. A köd, a szitáló hó, a csúszós utak mindennapossá válnak, ezért a hirtelen fékezés balesetveszélyes lehet. 

A Maros Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség tájékoztatója szerint azok a munkáltatók, akik inasképzést vállalnak a szakterületnek megfelelő munkahelyeken, a képzés időtartamára havi 1.125 lejes támogatásban részesülnek az erre szánt pénzalapok függvényében. 

A Ştiinţescu Maros Alap és a Marosszéki Közösségi Alapítvány által kezdeményezett program vissza nem térítendő finanszírozást ajánl nevelési projektek lebonyolítására. 

Az Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság tájékoztat annak kötelezettségéről, hogy a háztáji gazdaságokban nevelt és levágott sertés húsát kötelező módon meg kell vizsgáltatni, mivel a trichinellával fertőzött hús fogyasztása súlyos következményekkel jár. 

Habár az ünnepek közeledtével már aktuálissá vált – talán túl hamar is – az ajándékozás kérdése, jelen cikket nem ez ihlette, hanem az ajándékozás (donaţie) jogi hátterének ismertetése. 

Internet-adatvédelmi rendelet (GDPR) (II. rész)

A jelenléti napló vezetésének fokozottabb ellenőrzése, a törvényes szigorítások és a területi munkaügyi felügyelőségek közleményei kapcsán felvetődött azon alkalmazotti kategóriák helyzete, amelyek foglalkoztatottsága a munkavégzésük jellegéből adódóan nincs helyhez és időhöz kötve. 

Mivel a trichinellával fertőzött hús fogyasztása súlyos következményekkel jár, a háztáji gazdaságokban nevelt vagy levágott sertés húsát kötelező módon meg kell vizsgáltatni.

A Maros Megyei Rendőr-felügyelőségen november 6-án sajtótájékoztató keretében bocsátották közvitára azt a törvénytervezetet, amely a rendőrség működésének rendszabályzatát új törvényes keretek közé helyezné. 

Bárki, aki az online világba bekapcsolódik, valamilyen szinten, ilyen vagy olyan formában felviszi az internetre személyes adatait, amelyek fokozott védelemre szorulnak, hiszen azokkal visszaélve nagyon komoly erkölcsi és anyagi kárt okozhatnak az azokat engedély nélkül és rosszhiszeműen felhasználó személyek. 

Első házként a szenátus elfogadta azt a tervezetet, amely lehetővé tenné a napszámosoknak, hogy évente összesen akár 180 napot is dolgozhassanak a mezőgazdaságban egy megbízónál.

A Bărbulescu-ügy konkrétan arról szólt, hogy az említett személy eladási munkakörben volt alkalmazva egy romániai magántársaságnál. 

Megkezdődött a kutyák és macskák veszettség elleni kötelező védőoltási kampánya, amely február 28-áig tart. 

Ezerhatszáz helyre hirdetnek versenyvizsgát a câmpinai és kolozsvári posztliceális rendőriskolákba, melyekre érettségi oklevéllel rendelkező jelentkezőket várnak. 

Az elektronikus kommunikációs eszközök terjedésével egyre több problémát szültek a gyakorlatban azok a kérdések, amelyek arra vonatkoztak, hogy a munkaadónak jogában áll-e megfigyelni a munkahelyen munkaidőben az alkalmazott telekommunikációs eszközeinek használatát, azok magáncélú használatát korlátozhatja-e, és ha igen, milyen mértékben. 

A Maros Megyei Csendőrség mobil egysége katonai iskolákba toboroz jelentkezőket.

Bár szeptember 30-án lejárt a türelmi idő az épületek tűzvédelmi engedélyének beszerzésére, december 31-éig abban az esetben nem bírságolnak a tűzvédelmi engedély hiányában, ha az engedélykérés dokumentációját ez év szeptember 30-ig benyújtották, vagy bármilyen olyan bizonylatot felmutatnak, amellyel tűzvédelmi beruházást szándékoznak végezni. 

Az ősz beköszöntével a gumiabroncsok cseréje is esedékes. A szakemberek szerint télen téli gumit, nyáron nyárit érdemes használni.