péntek, október 20, 2017

Közélet

Október 11-étől mintegy két hónapig karbantartási munkálatokat végeznek a Maros Vízügyi Hatóság szakemberei, ezért alacsony a Maros folyó szintje Marosvásárhelyen a két gát között. 

A Romániai Magyar Orvos- és Gyógyerészképzésért Egyesület jövő heti továbbképző ülésszakán a Pécsi Tudományegyetem Orvostudományi Karának három oktatója lesz a vendég. 

Új nevelési projektet kezdett el a marosvásárhelyi Milvus madártani és természetvédelmi egyesület. Az első találkozót Csíkfalván szervezték, kedden a gyerekekkel természetismereti foglalkozásokat tartottak, a felnőttekkel műhelymunka keretében a község természeti értékeit azonosították.

A Maros Megyei Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) adatai szerint az idén a 211/2017-es kormányrendelet alapján megyénkben 1166 tejhasznú szarvasmarhát tenyésztő gazdának nyújtanak tejtermelési támogatást. 

Október 20-án, pénteken délelőtt 10.30-tól faültetésre kerül sor Kerelőszentpálon és a községhez tartozó Búzásbesenyőben. 

November 20–26. között trénerképzőt szervez az Outward Bound Románia élménypedagógia és outdoor módszertan témakörben.

A kis- és közepes vállalkozások hatékony működését a jelenlegi törvénykezés által túlbonyolított ügyintézések gátolják, a nyugati befektetők távolmaradásának okai pedig a gyakori törvénymódosítások és minisztercserék.

A reformáció emléknapján, október 31-én zárul Szabó Balázs orgonaművész Bach összes orgonaművét bemutató sorozata a ceglédi evangélikus templomban.

A klímaváltozás tematikával háromnapos nemzetközi konferencia veszi ma kezdetét Marosvásárhelyen. A házi-gazda Marosvásárhelyi Kulturális Tudományegyetem partnerei az Országos Meteorológiai Szolgálat, valamint egy oslói egyetem.

Krízishelyzetben lévők és rászorulók számára ingyen biztosítana ideiglenes szállást a Telefonos Szeretetszolgálat. E terv életbeültetésének feltétele a vendégszoba, fürdőszoba és konyha kialakítása a nemrég birtokba vett új székhelyen, amelynek költsége tizenötezer lej.

Az ősz beköszöntével a gumiabroncsok cseréje is esedékes. A szakemberek szerint télen téli gumit, nyáron nyárit érdemes használni. 

A Maros Megyei Lakosság-nyilvántartó Hivatal tájékoztatja azon külföldön élő román állampolgárokat, akiknek nincs személyi számuk, de szükségük van rá...

 A hűvös időszak beköszöntével megkezdődik a fűtés. Ezzel egyidejűleg a nem megfelelően használt vagy meghibásodott fűtőtestek, eldugult kémények miatt megnő a tűz-esetek száma. 

Magyarországi olvasó elektronikus levélben azzal a kéréssel fordult szerkesztőségünkhöz, hogy egy ügyvédi munkaközösség listájáról tájékoztassuk arra az esetre, ha a közeljövőben Romániában adásvételi ügyintézése adódna.

A különböző adásvételi szerződések mellett az egyik leggyakrabban előforduló szerződéstípus az ingatlanbérleti szerződés (contract de închiriere), melynek alapján az ingatlantulajdonos a bérlőnek vagy felhasználónak meghatározott vagy meghatározatlan időre bér ellenében vagy ingyen átadja az 

ingatlan használati jogát. 

Az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Baloldal platform október 21-én, szombaton 18 órától,  az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Maros megyei szervezete október 19-én, csütörtökön 17 órától szervez emlékrendezvényt.

A Lorántffy Zsuzsanna Kulturális Egyesület Aranka György születésének 280., halálának 200. évfordulója tiszteletére irodalmi pályázatot hirdet IX-XII.-es diákok számára.

Bűnvádi eljárást indított és három személyt hallgat ki a szászrégeni rendőrség a város zsidó temetőjének meggyalázása miatt. 

A Lorántffy Zsuzsanna Kulturális Egyesület szervezésében idén is megemlékeztek Kőrösi Csoma Sándorról halálának 175. évfordulóján. 

Jó hangulatú tűzoltó-találkozóra gyűltek össze vasárnap a környék alakulatai, amelynek immár negyedszerre volt a házigazdája a Jeddi Önkéntes Szervezet (JÖSZ).

Izgalmas játékfilmkínálattal jelentkezik ez évben is az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm- fesztivál, amelyre november 8-a és 12-e között kerül sor a marosvásárhelyi Kultúrpalotában. 

Újabb szervkivételt végeztek hétfőn a Marosvásárhelyi Sürgősségi Kórházban. Ez volt idén a nyolcadik ilyen beavatkozás.

Kovács Szabolcs nyárádszentimrei református lelkésszel beszélgettünk, akitől megtudtuk, hogy a falué a környék legrégibb temploma: az építés idejét kb. a XIV. század elejére datálják.

Közzétették a Maros Megyei Környezetvédelmi Ügynökség internetes oldalán a 2016. október 10–24. között zöldházprogramra pályázó 58 elutasított magánszemély nevét.