vasárnap, március 25, 2018

Közélet

Mint a bozóttűz, terjedt Jézus híre,

szájról szájra adták csodás tetteit,

amelyeket frissen, útközben művelt,

s amelyből a hívő új erőt merít.

Március utolsó szombatján világszerte megszervezik a Föld órája nevű nemzetközi környezetvédelmi akciót, amelynek célja felhívni a figyelmet a túlzott elektromosenergia-fogyasztás és a széndioxid-kibocsátás káros következményeire. 

Pénteken délelőtt 8.45 órakor Alsóbölkényen a 153-as megyei úton egy diákokat szállító besztercei kirándulóbusz, amely a zenei tantárgyolimpia helyszínére tartott, lecsúszott az úttestről. 

Március 24-én 11 órától a marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyerekszínház kistermében Nemzetek szabadsága, Európa biztonsága címmel szervez kisebbségvédelmi konferenciát a Magyar Polgári Párt. 

A legtöbb protestáns gyülekezetben március 25-én, virágvasárnap konfirmációi ünnepséget tartanak.

A megnyert 15 ezer eurót a csittszentiváni és mezőpaniti focipályák felújítására fordítják.

Tizenegy fős, fiatalokból álló nyárádmagyarósi csoport utazik áprilisban Portugáliába, ahol egy hét alatt európai társaikkal együtt megszövegeznek egy, a toleranciáról szóló chartát.

Minden évben egy-egy vízzel kapcsolatos témát dolgoznak fel, az idén a vizes élőhelyek megőrzését, rehabilitációját helyezik a figyelem középpontjába. 

Az egyesült államokbeli Avon kozmetikai cég támogatásának köszönhetően szinte kétszeresére növelik a Maros megyei menedékhely befogadóképességét, ahol a családon belüli erőszak áldozatainak ideiglenesen szállást adnak. 

Elégedetlenséget szült a kereskedők és árusok körében a nyárádszeredai tanácsnak az a határozata, amellyel jelentősen megemelték a helyi hetipiacon a helyet. A polgármester elmondta ennek okát, és a fejlesztési tervekről is szót ejtett.

Kerítés alapos gyanújával vett őrizetbe négy személyt a Maros Megyei Rendőr-felügyelőség bűncselekményeket vizsgáló ügyosztálya. 

május 3–6. között

Sorozatunkban folytatjuk az igazságszolgáltatással kapcsolatos általános ismeretterjesztő anyagot.

Egészségügyi asszisztensi állások Németországban; Húsipari dolgozókat várnak Belgiumba

A Maros Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség tájékoztatja a külföldön munkát vállaló román állampolgárokat azokról a módosításokról, amelyeket a 2017. évi 232-es számú törvénybe foglaltak.

Az RMDSZ pályázatot hirdet jogi bejegyzéssel rendelkező civil szervezetek, intézmények, egyházközségek számára a 2018-as centenáriumi évvel kapcsolatos tevékenységek támogatására; a március – december időszakban megszervezett/megszervezendő programokra lehet résztámogatást igényelni. 

Hétfőn délután mutatták be a Magyar Szülők Szövetségének programját a marosvásárhelyi Bolyai téri Téka Bisztróban. A nonprofit, politikamentes, a magyar diákok és szülők érdekeit képviselő szövetség kezdeményezői ismertették a szövetség létjogosultságát és a célkitűzéseiket. 

Hírügynökségi források szerint egy szívsebész lakásán és az orvos munkahelyén, a Marosvásárhelyi Szív-érrendszeri és Transzplantációs Intézetnél tartottak házkutatást hétfőn a rendőrség korrupcióellenes és gazdasági bűncselekményeket kivizsgáló alakulatai. 

A szokatlanul télies időjárás miatt azok, akik a héten vagy a hét végén úgy tervezik, hogy a Kelemen- és/vagy a Görgényi-havasokban túráznának, feltétlenül téli felszerelést vigyenek magukkal, ugyanis mindkét hegységben a gerincen a hóréteg vastagsága eléri az 1 métert.

Önerőből fogtak hozzá az önkormányzat székhelyének a javításához – tudtuk meg Fülöp László Zsolt polgármestertől. 

A község vezetői hétfőn megkoszorúzták Budapesten a Puczi Béla-emléktáblát. 

A Maros Megyei Területi Munkafelügyelőség februárban 40 ellenőrzést végzett a munkavédelmi szabályok betartását illetően. 

A marosvásárhelyi kövesdombi unitárius templomban március 21-én, szerdán délután 6 órai kezdettel imanapot tartanak. 

Március 15-én a küküllőszéplaki iskola második, negyedik osztályos tanulóinak kicsi szívében is fellobbant a vágy megemlékezni a szabadságharcban elesettekről.