hétfő, június 18, 2018

Környezetvédelem

A marosvásárhelyi Fókusz Öko Központ az Európai Klímaszövetséggel közösen Milyen jövőt szeretnék? címmel közös, hosszú távú programot kezdeményezett, amelynek célja a környezettudatos szemlélet erősítése. 

MTI

A kutatók szerint a hatékonyabb élelmiszer-felhasználás és -elosztás révén 2050-re akár 14 százalékkal lehetne csökkenteni a mezőgazdasági tevékenységekből származó károsanyag-kibocsátást.

Az Országos Környezetvédelmi Kutatóintézet több évtizede működik Romániában. A Marossárpatakon lakó Kozma Mónika az intézet igazgatójának, Deák Györgynek a tanácsadója. Vele beszélgettünk. 

A Föld napja minden évben alkalmat ad arra, hogy felhívjuk a figyelmet a környezetvédelmi gondokra. Az idén a Fókusz Öko Központ a Nyárád-szabályozási munkálatokkal (hidrotechnikai munkálatok a Nyárád vízgyűjtő területén, 665/2012 számú terv) kapcsolatban a következőkre szeretné felhívni a figyelmet:

MTI

Csaknem teljes, legalább 95 százalékos bizonyossággal állítható, hogy a hőmérséklet emelkedését az elmúlt évtizedekben főképp emberi tevékenység okozza.

A fenntartható fejlődés elveinek a bevezetése számos rendszerbeli változtatást igényel, és ezeket a változásokat a mindenkori politikai rendszer kell felvállalja.  

A jelenlegi társadalmi felfogás értelmében a gazdasági növekedés jelenti a fejlődést, és a gazdaság a fejlődés motorja.

Úgy tűnik, hogy a környezetvédelem az utóbbi idők egyik legvitatottabb közéleti kérdése, és főleg a fejlett országokban, az emberek nagy részét elméletben foglalkoztatja.

Az elhízottság D-vitamin-hiányhoz vezethet – állapították meg brit tudósok, akik összesen negyvenkétezer ember genetikai adatait elemezték.

A Föld órája kampány keretében idén március 23-án 20.30-tól borulnak sötétbe egy órára városok, nagy irodaépületek és műemlékek világszerte.

MTI

Szerdán volt az ökológiai túllövés napja: az emberiség szerdára felhasználta az egész évi erőforrásokat, amelyeket a Föld fenntartható módon képes előállítani – derült ki a Global Footprint Network (GFN) nemzetközi szervezet kutatásaiból.

MTI

Huszonnégymillió olasz fürdik szennyezett tengerben: a Legambiente környezetvédő szervezet fekete zászlóval büntette Olaszország legszennyezettebb tengerszakaszait; a strandjaira oly büszke Liguria tartomány tiltakozott a rossz osztályzat ellen.

MTI

A himalájai hópárducok élőhelyének 30 százaléka eltűnhet a globális felmelegedés miatt.

A megyében két település, Mezőkirályfalva és Gernyeszeg vállalta fel, hogy a környezetvédelmi alap támogatásával kísérleti tervként a volt szeméttelep helyén nitrátsemlegesítő állomást épít.

December 11-én, vasárnap közös megállapodással zárult az ENSZ Dél-Afrikában megrendezett 17. klímaváltozási konferenciája. A 14 napig tartó tanácskozás alkalmával különböző magas szintű képviselők (államelnökök, kormányfők, miniszterek) és 196 ország klímaváltozási szakemberei éghajlatváltozással kapcsolatos politikai, gazdasági, pénzügyi és technikai kérdésekben tanácskoztak.

Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszter tegnap a Fekete-tengeri régió környezetvédelmével és fenntartható fejlődésével kapcsolatos konferencián kiemelte, hogy hazánk elkezdte gyakorlatba ültetni a tengervédelmi keretegyezmény előírásait és készül az uniós víz-keretegyez-ménynek megfelelő Duna-medence menedzsmentterv.

A Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium által szorgalmazott országos integrált hulladékgazdálkodási infrastruktúra kiépítésében fontos szerep jut a tervek kivitelezéséért felelős önkormányzatoknak.

MTI

Az ember által alakított környezetben, a kultúrtájban egyre ritkábbak a vadon élő növények: ennek a mezőgazdaság intenzifikációja, mindenekelőtt a túlzásba vitt tápanyag-utánpótlás az oka – derítették ki kutatók 29 európai ország adatai alapján.

Október 11-e és 13-a között a Kelemen-havasokban levő nemzeti parkban 4000 borókafenyő és több mint 4000 havasirózsa-csemetét ültetnek ki az erdészek a megyei környezetvédelmi ügynökség által koordinált – az Európai Unió által támogatott –, a természeti sokféleség megőrzését célzó Natura Life + program keretében.

Az előrejelzések szerint a hét végén esős idő várható, ez azonban még nem elégséges a több mint másfél hónapig tartó szárazság okozta vízhiány pótlására. S bár úgy tűnik, hogy az utóbbi években nem volt ilyen hosszú, forró az ősz, hasonló éghajlati jelenséget a múlt század ’60-as éveiben is feljegyeztek.

MTI

Kézi távcsövek, teleszkópok és GPS-készülékek beszerzésével vett új lendületet a magyar–román határ menti megyékben indított madárállomány-felmérés. A mintegy 8 millió forint értékben vásárolt eszközök 2011 szeptemberétől szolgálják a madárállományok monitorozását.

A Fókusz Öko Központ által működtetett létesítményben több éve a kolozsvári és a franciaországi, bresti egyetem vidékfejlesztési szakának diákjai kéthetes nyári gyakorlatukat töltik. Ezenkívül több marosvásárhelyi és nyárádmenti elemista és középiskolás tanuló is itt ismerkedhet meg a környezetvédelemmel.

Az Európai Unió által támogatott Life program keretében a marosvásárhelyi Román Madártani Egyesület Milvus madarászcsoportja a nagyszebeni Regionális Környezetvédelmi Ügynökséggel 2011-ben hozzáfogott a kis békászósas megmentési programjának kivitelezéséhez.