szombat, augusztus 19, 2017

Gazdaságpolitika

Az idei első fél évben 13,32 százalékkal, 1,841 milliárd euróra csökkentek a külföldi közvetlen tőkeberuházások Romániában a tavalyi azonos időszakhoz képest.

Több mint 79 ezer céget alapítottak 2017 első fél évében, ami 31százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakában mért adatot.

A kormány csütörtöki ülésén létszámstopot rendelt el az év végéig a központi közigazgatásban. 

 A kormány szerint az elmúlt időszakban a részmunkaidős szerződések száma gyorsabb ütemben nőtt, mint a teljes munkaidős szerződéseké.

MTI

Romániában 17 százalékkal nőtt az új járművek értékesítése az első fél évben a tavalyi azonos időszakhoz képest – közölte a román autógyártók és -importőrök egyesülete. 

Több mint 19 ezer üzleti tervet nyújtottak be a Start-up Nation program keretében – a legtöbb projekt Bukarestből, valamint Kolozs és Temes megyéből érkezett. 

Mihai Tudose miniszterelnök hétfőn bejelentette, a kormány lemondott az üzleti forgalom megadózásáról, azonban még zajlanak a szimulációk a szolidaritásadó kapcsán.

A vezérigazgató többek között elmondta, hogy az érdekvédelmi egyesület 2004-ben jött létre, 2008-ban csatlakozott a hasonló szakterületen működő európai szervezethez.

Ha nem jelennek meg a megadott határidőn belül, elvesztik a támogatást, és a listán levő következő személy kerül előnyösebb helyzetbe. 

Július 7-ig lehet benyújtani a támogatási igényt az APIA-központokhoz.

„A villanyáram árának mint-egy 8 százalékos növekedése országos átlagot jelent, vannak régiók, ahol a drágulás üteme eléri a 15 százalékot, máshol azonban csak 5 százalékos, s van, ahol csökkent.”

MTI

Az év első öt hónapjában 5,4 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma a tavalyi azonos időszakhoz mérten.

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke bejelentette, hogy a nyugdíjak már augusztustól nagyobbak lesznek, mert a nyugdíjpont értéke július 1-jétől 1.000 lejre nőtt. 

Petre Daea mezőgazdasági miniszter azt nyilatkozta szombaton Botoşani-ban, hogy a 2017-re vonatkozó mezőgazdasági támogatások folyósítását október 15-én kezdik meg. 

A külföldi hitelek költségeinek növekedése, az importok drágulása és az uniós alapok lehívásának késlekedése kétmilliárd eurónál is többre növeli a politikai válság által az üzleti életben okozott kárt.

Amint egy korábbi interjúban jeleztük, a közbirtokosságokkal és önkormányzatokkal egyeztetve, Korodi Attila parlamenti képviselő, a képviselőház frakcióvezetője és Tánczos Barna szenátor szándékában áll az erdészeti kerettörvényt módosító javaslatot benyújtani a törvényhozó testületekhez. 

A román deviza 2012 júliusa óta nem volt ilyen gyenge az egységes európai fizetőeszközhöz képest. 

2,6 millió lej értékben szabott ki bírságokat az Országos Adóhatóság (ANAF) a teraszok, éttermek és klubok működtetőire a június 16-17-én zajlott ellenőrzések nyomán.

Az E.On Románia múlt évben 438 millió lej beruházást eszközölt főként a gáz- és villanyhálózat korszerűsítésére. 

A munkaadók havi 250-300 euró értékű támogatást kaphatnak, amennyiben fiatal inasokat, frissen diplomázott gyakornokokat alkalmaznak.

Már márciusban kimerítette a 2017-es Első otthon programra megállapított keretet a Román Kereskedelmi Bank, így jelenleg nem fogadnak el újabb kérelmeket. 

MTI

Az első négy hónapban 7,3 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma a tavaly azonos időszakihoz képest – közölte kedden a statisztikai intézet.

A hétfőn közölt, Globális gazdasági kilátások címet viselő jelentés szerint 4,4%-os gazdasági növekedés várható idén Romániában.

A romániai cégek és egyéni vállalkozói engedéllyel rendelkező személyek június 7-étől egy új, európai egyedi azonosító kódot kapnak (EUID), amelynek alapján az európai cégbejegyzési rendszerekben beazonosíthatóak lesznek.