péntek, október 20, 2017

Gazdaságpolitika

Első ízben indít esettanulmány-versenyt az OTP Bank, amelynek a célja megmutatkozási lehetőséget teremteni a romániai magyar szakemberek számára, illetve a helyi projektek civil szervezeteken keresztül való támogatása. 

A Maros Megyei Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) október 11–16. között utalta át az idei év II. harmadára vonatkozó gázolaj-támogatást. 

MTI

Szeptemberben 1,77 százalékra emelkedett az éves inflációs ráta, amely négyéves csúcs – közölte szerdán az országos statisztikai intézet.

A Ford craiovai gyárában csütörtökön elkezdték az új SUV EcoSport modell gyártását az európai piacra.

MTI

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) javította az idei és a jövő évi gazdaság növekedési előrejelzését őszi világgazdasági prognózisában.

november 17-én 14.30 óráig

MTI

A bruttó hazai termék (GDP) 6,1 százalékkal nőtt a második negyedévben a tavaly azonos időszakihoz mérten, az első fél évben a bővülés 5,9 százalékos volt éves összevetésben.

Dr. Nyárádi Imre-István adjunktus lapunknak elmondta: az egyetem kísérleti parcelláján bemutatták a megfelelő termesztési technológiát, dr. Fazakas Csaba adjunktus a talajtani viszonyokat ismertette.

A jogszabály leszögezi, hogy milyen szerepe van a támogatás folyósításában a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumnak, a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökségeknek (APIA). 

Szeptember 27-én a kormány jóváhagyta a 2017-es mezőgazdasági évi támogatásra szánt összegeket. A nemzeti átmeneti támogatás növénytermesztőknek és állattenyésztőknek 1,8 milliárd lej. 

Petre Daea mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter azt nyilatkozta a sajtónak, hogy október 16-ig minden gazda megkapja a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökségtől (APIA) igényelt támogatást. 

A marosszentgyörgyi Semtest BVN szarvasmarha-tenyésztő és kísérleti állomás október 6-án, pénteken tudományos tanácskozást, szombaton pedig tenyészbikaszemlét tartott a Tófalvi úti székhelyén. 

MTI

Az első három negyedévben 3,15 százalékkal kevesebb, 231.558 járművet gyártott a francia Renault tulajdonában levő Dacia, a legnagyobb romániai gépkocsigyártó. 

Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter kedden Besztercén azt mondta, az általa vezetett tárca munkabizottságban elemzi egy új környezetvédelmi illeték bevezetésének lehetőségét, amely a másodkézből vásárolt autókra vonatkozna.

November elsejére halasztotta az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) a gáz árának növelését. 

MTI

Változatlanul 1,75 százalék maradt az alapkamat, a Nemzeti Bank (BNR) igazgatótanácsa ugyanis keddi ülésén a jegybanki közbelépést sürgető kormányzati nyomás ellenére sem módosította az irányadó kamatot.

Enyhén – 0,1 százalékponttal – csökkent augusztusban a munkanélküliségi ráta az előző hónaphoz képest, amikor 5,2 százalékos volt ez az arány.

Október 1-jétől 6 százalékkal nő a lakosságnak szállított gáz ára – nyilatkozta kedden Emil Calotă, az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) elnöke. 

MTI

Enyhén mérséklődött az éves infláció, a fogyasztói árak augusztusban 1,2 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban.

MTI

Az első hét hónapban 11,5 százalékkal nőttek az ipari megrendelések a tavalyi azonos időszakhoz mérten – közölte hétfőn az Országos Statisztikai Intézet.

Október 16-ától elkezdi át utalni a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) az agrártámogatások előlegét, december 1-jétől pedig az összegek hátralevő részét is kifizetik.

Az év első nyolc hónapjában 265.000 turista kereste fel a vajdahunyadi várat, a város így több mint egymillió eurót nyert a belépőkből. Minden évben az augusztus hozta el a látogatói csúcsot.

MTI

Az első hét hónapban 8,1 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene a tavalyi év azonos időszakához mérten.

5,2%-ra nőtt júliusban a szezonálisan kiigazított munkanélküliségi ráta, ez 0,2 százalékpontos növekedést jelent az előző hónaphoz viszonyítva.