hétfő, december 18, 2017

Gazdaságpolitika

Egy piackutatás szerint a romániaiak idén átlagosan 340 lejt költenek Mikulásra. Ez kevéssel több, mint a tavaly Mikulás-ajándékokra szánt összeg. 

Az idei év tizedik hónapjában 2016 októberéhez mérten 4,6 százalékkal nőttek a feldolgozóipar árai, míg a kitermelésben a drágulás üteme elérte a 8,8 százalékot. 

Negyedik éve változatlanul Ion Ţiriac vezeti a leggazdagabb romániaiak toplistáját a Top 300 Capital kiadvány szerint. Ion Ţiriac vagyona 1,7-1,8 milliárd euró, ez 7,6%-os gyarapodást jelent a tavalyhoz képest. 

A miniszterelnök-helyettes reméli, hogy jövőre több európai uniós támogatást sikerül lehívnia Romániának, ugyanis minden tengelyen megnyíltak a pályázati lehetőségek.

MTI

A tavaly novemberi előrejelzéshez képest enyhén, az idei GDP-növekedési ütemet 0,3 százalékponttal, a jövő évit pedig 0,1 százalékponttal emelték.

Több mint 670.000 román állampolgárnak van hátraléka a bankoknál és nem bank jellegű pénzintézeteknél, ám számuk hónapról hónapra nő, a hátralékok összértéke megközelíti a hatmilliárd lejt.

November 14-én Bukarestben a fenntartható jövőért témakörben országos konferenciát tartottak, ahol eldöntötték, hogy felújítják az országos fenntartható fejlődési stratégiát.

Petre Daea azt nyilatkozta szombaton Nagyszebenben, hogy az élelmiszerek indokolatlanul drágultak, de a minisztériumnak nincs hatáskörében, hogy olcsóbbá tegye ezeket.

A tavalyi év ugyanezen időszakához képest 20,3%-kal nőtt az Európában eladott Dacia személygépkocsik száma.

A 2017. január-szeptember időszakban nyers adatként 7,7 százalékkal nőtt a román ipar termelése az előző év azonos periódusához mérten, kiigazított értékben a gyarapodás 8,7 százalékos.

MTI

Az első kilenc hónapban 28 százalékkal, 8,887 milliárd euróra nőtt a román külkereskedelmi mérleg hiánya a tavalyi azonos időszakhoz képest.

Nemrég a képviselők és szenátorok egy csoportja olyan törvénytervezetet nyújtott be a szenátushoz, amelynek javaslatai alapján átszerveznék a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumot és a hozzá tartozó intézményeket. 

A 2017. június 30-án elfogadott sürgősségi kormányrendelet szerint a közalkalmazottak számára egyszeri alkalommal 1.450 lejes üdülőjegyet kell biztosítani a 2017 július 1. – 2018. november 30. közötti időszakra. 

MTI

A Román Nemzeti Bank (BNR) kedden változatlanul 1,75 százalékon tartotta az irányadó kamatot, amely 2015 májusa óta történelmi mélyponton van. 

Október végén a bukaresti nemzetközi mezőgazdasági kiállításon, az Indagrán hirdették meg a gazdák a román sertéstenyésztés fellendítéséről szóló programot, amelynek célja a hazai sertéshús fogyasztásának népszerűsítése. 

MTI

Az első kilenc hónapban 9,8 százalékkal nőtt Romániában a kiskereskedelmi forgalom volumene a tavalyi azonos időszakhoz képest.

Az előző napi 1,87 százalékról 1,89 százalékra nőtt szerdán a háromhavi irányadó bankközi kamatláb, a ROBOR 3M, ami 2014 szeptembere óta nem volt ilyen magas.

4,14%-ra mérséklődött szeptemberben a munkanélküliség, ez 0,06 százalékpontos csökkenést jelent az előző hónaphoz és 0,63 százalékpontos visszaesést 2016 szeptemberéhez viszonyítva.

Megadózza ezentúl a kormány azokat az összegeket, amelyeket a multinacionális cégek külföldre utalnak át – közölte csütörtökön Ionuţ Mişa pénzügyminiszter.

Mihai Tudose miniszterelnök csütörtökön leszögezte, hogy 10 százalékos lesz a jövedelemadó aránya, amint azt már bejelentették, Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke pedig hozzátette, idén és 2018-ban is 3 százalék alatt marad az államháztartási hiány.

Az Országos Szociális Felügyeleti és Kifizetési Ügynökség (ANPIS) adatai szerint szeptemberben több mint 60 millió lejt fizettek ki szociális segélyként, garantált minimális jövedelem címén.

A román energiaügyi miniszter szerint az Israel Electrica Corporation egymilliárd eurós beruházásból megoldja azt is, hogy az erőmű egyes generátorcsoportjai földgázzal működjenek.

MTI

Az idei első nyolc hónapban 18,5 százalékkal kevesebb volt a külföldi közvetlen tőkeberuházások értéke, mint a tavalyi év azonos időszakában – közölte hétfőn a Román Nemzeti Bank.

Első ízben indít esettanulmány-versenyt az OTP Bank, amelynek a célja megmutatkozási lehetőséget teremteni a romániai magyar szakemberek számára, illetve a helyi projektek civil szervezeteken keresztül való támogatása.