vasárnap, március 25, 2018

Esemény

Március utolsó szombatján világszerte megszervezik a Föld órája nevű nemzetközi környezetvédelmi akciót, amelynek célja felhívni a figyelmet a túlzott elektromosenergia-fogyasztás és a széndioxid-kibocsátás káros következményeire. 

Pénteken délelőtt 8.45 órakor Alsóbölkényen a 153-as megyei úton egy diákokat szállító besztercei kirándulóbusz, amely a zenei tantárgyolimpia helyszínére tartott, lecsúszott az úttestről. 

Március 24-én 11 órától a marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyerekszínház kistermében Nemzetek szabadsága, Európa biztonsága címmel szervez kisebbségvédelmi konferenciát a Magyar Polgári Párt. 

Minden évben egy-egy vízzel kapcsolatos témát dolgoznak fel, az idén a vizes élőhelyek megőrzését, rehabilitációját helyezik a figyelem középpontjába. 

Az egyesült államokbeli Avon kozmetikai cég támogatásának köszönhetően szinte kétszeresére növelik a Maros megyei menedékhely befogadóképességét, ahol a családon belüli erőszak áldozatainak ideiglenesen szállást adnak. 

Kerítés alapos gyanújával vett őrizetbe négy személyt a Maros Megyei Rendőr-felügyelőség bűncselekményeket vizsgáló ügyosztálya. 

május 3–6. között

Hétfőn délután mutatták be a Magyar Szülők Szövetségének programját a marosvásárhelyi Bolyai téri Téka Bisztróban. A nonprofit, politikamentes, a magyar diákok és szülők érdekeit képviselő szövetség kezdeményezői ismertették a szövetség létjogosultságát és a célkitűzéseiket. 

Hírügynökségi források szerint egy szívsebész lakásán és az orvos munkahelyén, a Marosvásárhelyi Szív-érrendszeri és Transzplantációs Intézetnél tartottak házkutatást hétfőn a rendőrség korrupcióellenes és gazdasági bűncselekményeket kivizsgáló alakulatai. 

A szokatlanul télies időjárás miatt azok, akik a héten vagy a hét végén úgy tervezik, hogy a Kelemen- és/vagy a Görgényi-havasokban túráznának, feltétlenül téli felszerelést vigyenek magukkal, ugyanis mindkét hegységben a gerincen a hóréteg vastagsága eléri az 1 métert.

A község vezetői hétfőn megkoszorúzták Budapesten a Puczi Béla-emléktáblát. 

A Maros Megyei Területi Munkafelügyelőség februárban 40 ellenőrzést végzett a munkavédelmi szabályok betartását illetően. 

A béremelésből kimaradnak a magánszférában dolgozó orvosok, egészségügyi középkáderek, háziorvosok, ami máris aggodalmat kelt: a magánkórházak vezetői attól tartanak, nem fogják tudni megtartani a szakembereket.

Villogó rendőrautó, elkerítő szalaggal lezárt terek, Sherlock Holmes világát idéző, kalapos, ballonkabátos, mozdulatlan figurák – szombat délután igazi bűnügyi helyszínné változott a marosvásárhelyi Kultúrpalota. 

Március 19-én megkezdik a beszakadt Poklos-híd javítását a marosvásárhelyi Arató utcában – tette közzé Claudiu Maior, Marosvásárhely polgármesterének tanácsadója. 

Jelenleg Romániában 17 ezer felnőtt sérültet látnak el intézményes keretek között, ugyanakkor 8 ezer sérült gyerek van a rendszerben, akik, miután betöltik a 18. életévüket, szintén a felnőttintézetekbe kerülnek. 

Saját apját fenyegette; Épülő ingatlanból loptak

Nemcsak csütörtökön, hanem egész héten folytak és folynak a megemlékezések a nemzeti ünnep alkalmából, a sáros településektől a csillogó nagyvárosokig mindenütt tisztelegnek a magyarok az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt. 

Módosult az iskolai tízóraiprogramra vonatkozó szabályzat: ezentúl nemcsak a megyei, hanem a helyi önkormányzatok is lebonyolíthatják a diákok asztalára kerülő élelmiszer beszerzését. 

Közlemény környezetvédelmi engedélyeztetésről

A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége, a magyar kormány Kárpát-medencei óvodafejlesztési projektjének a Hagyományok Háza közreműködésével megvalósított akkreditált továbbképzésére az érdeklődők március 18-áig jelentkezhetnek egész Erdélyből.

Tegnaptól megnyílt a lehetőség a 2018. évi vissza nem térítendő támogatások pályázatainak benyújtására a Maros Megyei Tanács saját költségvetéséből finanszírozott kiírásai esetében. 

A gernyeszegi rendőrök 23 éves fiatallal szemben jártak el, akit a marosvásárhelyi bíróság 3 év és 7 hónap szabadságvesztésre ítélt. 

Március 19-én 17.30 és 19.30 óra között 16 és 65+ év közötti életkorú lányokat, asszonyokat várnak, akik vázát szeretnének készíteni újrahasznosítható anyagokból Debreczeni Hajnal segítségével.