szombat, augusztus 19, 2017

Esemény

Augusztus 26-án és 27-én ötödik alkalommal tartanak találkozót a iaşi-i egyetemeken végzett magyar véndiákok.

augusztus 18–19.

Az augusztus 11–15. közötti meghosszabbított ünnepen a rendőrök több mint 100 szabálysértést állapítottak meg, 550 bírságot róttak ki és 50 hajtási jogosítványt, valamint 11 törzskönyvet vontak vissza. 

Összegezte első fél évi tevékenységét a Maros Megyei Munkaügyi Felügyelőség. 

Az augusztus 18–27. között ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Vásárhelyi Forgatag keretében ismét bográcsgulyásfőző versenyt szerveznek, amely augusztus 27-én, vasárnap 9.30 órától kezdődik a Ligetben. 

A Maros megyei útlevélosztályon közel 17 ezer útlevélkérelmet fogadtak az idei év első felében, mintegy 4500-zal többet, mint a tavalyi év azonos időszakában. 

Másodszor szervezte meg a gerincferdüléses gyermekek és fiatalok számára a ScoliCamp egyhetes tábort az Ortoprofil Románia cég, amelynek Hídvég utcai székhelyén minden adott ahhoz, hogy az elváltozással való együttélés, a kezelés és a gyógyulás elősegítését elérjék.

Az útvonal: Tordai-hasadék, kolozsvári botanikus kert, Nicula-kolostor.

 Színes és mondhatni időket, korokat átfogó sokadalom vette birtokba szombaton Mikházát. A nyárádmenti falut érdeklődő turisták és az őket vendégül látó ókori római polgárok sokasága szállta meg, ami csak első olvasásra tűnik hihetetlennek.

Az őszi vizsgasorozat augusztus 21-én, hétfőn kezdődik a román írásbelivel, 22-én anyanyelvből, 23-án a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból, 24-én a választott tantárgyból írásbeliznek a pótérettségizők. 

Az előrejelzések szerinti nagy meleg miatt a Nyugdíjasok Romániai Szövetségének marosvásárhelyi szervezete által augusztus 16-ára tervezett kirándulást augusztus 30-ára halasztják.

A Vásárhelyi Forgatag augusztus 25–27-e közötti programjába fonódik bele a VII. Bolyais Világtalálkozó, amelybe beépül a Marosvásárhelyiek V. Világtalálkozója. 

Augusztus 11-én, pénteken ünnepélyes keretek között vonult nyugállományba  a Maros Megyei Horea Vészhelyzeti Felügyelőség vezetője, Dorin Oltean dandártábornok.

Augusztus 14-én, hétfőn a marosvásárhelyi Mihail Kogălniceanu utca 14. szám alatt, a közúti rendőrség székhelyén a hajtási jogosítványok és törzskönyvek kibocsátása 8–12 óra között zajlik. 

A Női Akadémia szeretettel várja  a 6-12 éves korú, játékot kedvelő gyermekeket a Játéktár által szervezett hétfői játszódélelőttökre augusztus minden hétfőjén 11 és 13 óra között a Forradalom (Revoluţiei) utca 45. szám alatt. 

A napokban mintegy hatvan gyermek népesíti be a csíkfalvi iskola udvarát. Ennek fele helyi, a többiek Székelykakasdról és a magyaroszági Kakasdról érkeznek.

Augusztus  12–13-án, szombaton és vasárnap a Nyárádkarácson községi Somosdon  hagyományos falunapokat tartanak. 

Pályázati felhívás

Amint többször írtunk róla, február 13-án beszakadt a bözödi gyűjtőgát zsilipei vezérlőszekrényének otthont adó toronyhoz vezető gyaloghíd. 

Vasárnap a falunap keretében tájházat nyitott a Székelyvajáért Egyesület. A fiatal helyi tehetségek bemutatását célzó rendezvény a vihar ellenére is sikeres volt.

A Vásárhelyi Forgatag és az Erdélyi Pálinka Lovagrend által minden év utolsó augusztusi hétvégéjén Marosvásárhelyen megszervezett Erdélyi Pálinka- és Párlatverseny idei újdonságaként megnyitják a zsűrizést az érdeklődők előtt.

A marosvásárhelyi ASA Futballklub tehetségválogatót tart a 2007-ben született gyermekeknek szeptember elsejéig hetente.

Minden csütörtökön este 10 órától a 80-as, 90-es évek slágereire szórakozhatnak a marosvásárhelyi Sinaia/Sörház utcai Jazz Club vendégei. 

Az őszi vizsgasorozat augusztus 21-én, hétfőhöz egy hét a román írásbelivel kezdődik, 22-én anyanyelvből, 23-án a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból, 24-én a választott tantárgyból írásbeliznek a pótérettségizők.