péntek, október 20, 2017

Egyetem

Az idén I. évre bejutottak alapképzésen a román tagozaton 40, a magyaron 50, a mesterképzésen (magiszteri) román tagozaton 38, míg a magyaron 35 diák kezdi meg tanulmányait. 

Amint az egyetem rektora hangsúlyozta, magas követelményeket támasztanak a hallgatók irányába, ugyanakkor az egyetem a megfelelő szakmai felkészültség érdekében megpróbál sokat is nyújtani számukra. 

Szeptember 14-én pótfelvételi vizsgát tart a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem Általános Orvosi, Fogorvosi és Gyógyszerészeti Kara.

Szeptember 1-jén megkezdődött a beiratkozás a júliusi felvételi után betöltetlen maradt helyekre az Erdélyi Református Egyházkerülethez tartozó kántor-tanítóképzőben, amely egyben a Károli Gáspár Református Egyetem kihelyezett tagozata.

A Babeş–Bolyai Tudományegyetem Pszichológia és Neveléstudományok Karának marosvásárhelyi tagozata őszi felvételit hirdet az óvodai és elemi oktatás pedagógiája szakra.

A Babeş–Bolyai Tudományegyetem Pszichológia és Neveléstudományok Karának marosvásárhelyi tagozata őszi felvételit hirdet az óvodai és elemi oktatás pedagógiája szakra.

Szeptember 11–16. között iratkozhatnak fel az őszi felvételire a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen a drámaírás iránt érdeklődők. 

A magyar nyelvű képzésre 268-an írtak tesztvizsgát, a legjobb diák 9,15-ös átlagot, a 135. diák 5,61-es átlagot ért el. 

Szerdán délelőtt tíz órától tartották a felvételi vizsgát a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem három karának kilenc szakjára.

Mintegy 1.600-an iratkoztak be a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemre. 

Időpont: 2017. július 10-25. között, telefonszám: 0746-651-180.

Július a vizsgák és beiratkozások időszaka. A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karán július 5-én az automatizálás és alkalmazott informatika szak végzős diákjai államvizsgáztak. 

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem négy pályázatát bírálták el kedvezően, így az oktatási intézményt összesen 500.000 lejes támogatásban részesíti az Oktatásügyi Minisztérium az egyetemeknek szánt támogatási alapjából.

Július 3-án megkezdődött a beiratkozás a Marosvásárhelyi Kántor-Tanítóképző Főiskolába, a Károli Gáspár Református Egyetem kihelyezett tagozatára. 

A Babeş–Bolyai Tudományegyetem Pszichológia és Neveléstudományok Karának marosvásárhelyi tagozata felvételit hirdet az óvodai és elemi oktatás pedagógiája szakra.

Múlt héten tizenegyedik alkalommal szervezték meg a marosvásárhelyi Sapientia Egyetem másodéves kommunikáció szakos hallgatói nyári gyakorlatát Csíkfalva községben.

Öt év után ismét a legmagasabb minősítést kapta a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem az intézményi akkreditáció nyomán a felsőoktatást ellenőrző hatóság (ARACIS) részéről. 

A felvételi vizsgát az Általános Orvosi Karon, a Fogorvosi Karon és a Gyógyszerészeti Karon július 26-án tartják. 

A ballagási ünnepség pénteken délelőtt volt a Vártemplomban. 

Az orvos-, gyógyszerész- és fogorvosképzésben igen hasznos didaktikai és orvostechnikai eszközökre nyújtott be pályázatot, és kapott kedvező elbírálást a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem tíz oktatója. 

Kiállítással egybekötött sajtótájékoztatón mutatták be tegnap a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Kara hallgatóinak a közelmúltban megrendezett különböző versenyeken elért eredményeit.

Szórakoztató produkciók, valamint a szemekbe könnyeket csaló, őszinte vallomások tették különlegessé a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem pénteki ballagási ünnepségét. 

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem első alkalommal adományozott Doctor Honoris Causa címet.

Az is elhangzott, hogy számba kellene venni azokat az erdélyi származású oktatókat, akik hajlandóak lennének Erdélyben is tanítani, és ennek érdekében honosítanák a diplomájukat.