hétfő, június 18, 2018

Egyetem

Idén is háromnapos rendezvénysorozat keretében ballagnak a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának végzős hallgatói. 

Miközben növelte a romániai felsőoktatás tandíjmentes helyeinek számát, a közoktatási minisztérium a rangsorban az első helyen álló egyetemeknek kevesebb államilag támogatott helyet biztosított. 

Idén is háromnapos rendezvénysorozat keretében ballagnak a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának végzős hallgatói. 

A pénteki rendezvény sajnos nem az elképzelések szerint alakult, a Csíksomlyóra tartó buszok többórás késése miatt a zarándokok és lelki vezetőik nem érkeztek meg a meghirdetett időre. 

Két éve a Marosvásárhelyi Kulturális és Tudományegyetem vállalta fel, hogy a szakoktatás és mesterségek vásárának főszervezője lesz. 

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Magyar Kara idén májusban is tart ingyenes felvételi felkészítőt. 

21. Marosvásárhelyi Diáknapok   

Ünnepi üléssel és a legjobb dolgozatok szerzőinek díjazásával zárult szombaton a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar tagozatos hallgatóinak a 25. Tudományos Diákköri Konferenciája.

Huszonöt éves jubileumi rendezvényére minden eddiginél gazdagabb programmal várja az egyetemi hallgatókat, rezidens orvosokat és az érdeklődő szakembereket a 2018-as Tudományos Diákköri Konferenciára (TDK) a Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség. 

március 28–31. között

A Mi leszek, ha nagy leszek? című, különböző életpályákat bemutató interaktív előadássorozat került megszervezésre március 2-án 11 órai kezdettel a Besztercei Magyar Diáktanács és a Besztercei Magyar Demokrata Ifjúsági Szövetség által. 

Március 8-áig, csütörtökig zajlik a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Nyitott kapuk című, egyhetes rendezvénysorozata.

Március 1-8. között a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen nyitott kapuk várják az érdeklődőket. 

Az első felkészítő február 24-én reggel 9 órakor kezdődik. 

Kedden délután a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen kétórás egyeztető ülést tartottak, amelynek témája a Petru Maior Egyetemmel (PME) való társulás menetét tartalmazó tervezet megvitatása volt. 

A konferenciára április 13–14-én kerül sor. 

Hátrányos helyzetű és kiemelkedő tanulmányi eredményekkel rendelkező egyetemi hallgatókat támogat az OrtoProfil vezetősége, Frunda György és dr. Boga Ferenc. 

December 15–17-én a Sapientia EMTE Kolozsvári Karán tartották meg a Romániai Magyar Középiskolások Szövetségének XXIV. kongresszusát.

A Sapientia EMTE marosvásárhelyi diákjai Miújság.zip néven diáklapot szerkesztenek. A hatodik évfolyamhoz érkezett kiadvány megjelentetését a Népújság kezdetektől abban a reményben támogatja, hogy a magyar médiának és kommunikációs térnek felkészült és hiteles szereplői lesznek az itt publikáló diákok. 

December 8–9-én tizennyolcadik alkalommal szervez nemzetközi színháztudományi konferenciát a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem.

A hagyományhoz híven pénteken este a Művészeti Egyetem Stúdió termében mutatkozhattak be a „nagyközönség” előtt az idén bejutott diákok. 

November 6. és 13. között 

A 2018. januári felvételire 350-350 helyet hirdettek meg a drăgăşani-i Grigore Alexandru Ghica és a fălticeni-i Petru Rareş altiszti iskolákba, ezek közül három helyet romáknak, kettőt más nemzetiségűeknek tartanak fenn. 

2004-től a 14. nagyszabású nemzetközi konferenciát szervezi a fenti címmel a Petru Maior Egyetem, az utolsó két évben a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemmel közösen, amellyel 2015 óta konzorciumot alkotnak.