vasárnap, március 25, 2018

Egészség

MTI

Valamilyen betegség és a rendszertelen életmód is okozhat alvászavart – hívta fel a figyelmet Purebl György, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatóhelyettese.

MTI

Egy nemzetközi vizsgálat szerint őssejtterápiával javítani lehet a szklerózis multiplexben szenvedő betegek állapotát. 

A gerincbántalmak és a gerincsérv mára már szinte ugyanolyan népbetegséggé váltak, mint például a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás. De vajon mit csinálunk ennyire rosszul? 

Patik Enikő elmondta, hogy a napi tevékenység és az évi két alkalommal elvégzett átfogó szűrővizsgálat mellett a főiskolai végzettségű iskolai védőnők rendszeresen tartanak előadásokat a diákoknak az egészségnevelés témakörében. 

MTI

A D-vitamin pótlása rendkívül fontos, mert annak hiányában nemcsak a krónikus betegségek kockázata, hanem a halálozási kockázat is megnő.

Az elmúlt héten megyénkben ketten haltak meg, akiknél bebizonyosodott, hogy egyéb bántalmaik mellett influenzások voltak. 

A marosvásárhelyi Jazz&Blues Clubban családias hangulatban, egykori ismerőseinek, diáktársainak a jelenlétében tartott előadást a függőségről dr. Petke Zsolt marosvásárhelyi származású, Magyarországon élő addiktológus szakorvos. 

MTI

„A tudomány gyors fejlődése révén egyre több ritka betegséget tartanak számon, de a gyógyíthatóság aránya is nő.”

MTI

Az e-cigaretta napi használata majdnem duplájára növeli a szívroham kockázatát egy új, nagy létszámú amerikai kutatás szerint.

A napokban jelentették be, hogy 2019. február 15-től életbe lép a 201162/EU irányelv, amely arra kötelezi a gyártókat, hogy hozzanak létre egy olyan rendszert, amely lehetővé teszi a gyógyszerek eredetiségének az ellenőrzését az EU-ban. 

MTI

Svéd kutatók elkészítették az agyi vérereket és az úgynevezett vér-agy gátat alkotó sejtek részletes molekuláris atlaszát, amely új információkkal segíti az agy különböző betegségeinek kutatását.

A kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem szakemberei, pszichológusok, szociális munkások a jelenség okait vizsgálták.

Romániában 29-re emelkedett az influenzavírus miatt elhunyt személyek száma, miután az elmúlt napokban öt halálesetet jelentettek a hatóságok; az egyik áldozat egy Maros megyei 63 éves nő. 

MTI

A spárgában, a szárnyasokban és egyéb élelmiszerekben is megtalálható, aszparagin nevű aminosav csökkentése, illetve blokkolása jelentősen megnehezítette a melldaganatok áttétképződését egereken végzett kísérletekben.

MTI

Talajmintákban fedeztek fel amerikai tudósok új antibiotikumcsaládot, melynek a nehezen kezelhető fertőzések elleni küzdelemben lehet haszna – írta a BBC hírportálja.

MTI

Azok, akik lassan esznek, kisebb valószínűséggel híznak el – állapították meg japán kutatók.

Kinevezését követően Sorina Pintea egészségügyi miniszter kijelentette: az egészségügyi tárca rugalmatlan struktúra, amely nem felel meg a betegek igényeinek, és alapjaiban kell megreformálni.

Megyénkben két személy halt meg influenzában az elmúlt időszakban, egy ötvenéves segesvári illetőségű és egy negyvenéves gernyeszegi lakos. 

Elsősorban azért, mert olyan folyamatokat indíthat el, amelyek hasonlítanak a stresszre, ezért szervi elváltozásokat okozhatnak.

MTI

Modern szív-CT készüléket mutattak be a budapesti Semmelweis Egyetem (SE) Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján február másodikán.

Az idén ünnepli megalakulásának negyedszázados évfordulóját a marosvásárhelyi Rheum-Care Alapítvány, amely Kinizsi Pál utcai Kezelési és Rehabilitációs Központjában fizioterápiai, reumatológiai szakrendelést, a mozgásszervi és reumás betegek komplex kezelését, az agyvérzésen, műtéten átesett, balesetet szenvedett, mozgásképességükben korlátozott személyek rehabilitációját biztosítja a székhely mellett a betegek otthonában is. 

Európa-szerte január 22–28. között van a méhnyakrák megelőzésének a hete, amikor a nőket sújtó megbetegedés veszélyeire, a rendszeres szűrővizsgálatok és a védőoltás fontosságára hívják fel a figyelmet. 

MTI

A nőknél a terhesség, a szoptatás, a menstruáció miatt is kialakulhat vashiányos vérszegénység, ami még a vegetáriánusok körében a leggyakoribb.

MTI

Amerikai tudósok összefüggést találtak a várandós anya alacsony szénhidrátbevitele és a baba születési rendellenességének kockázata között – számolt be a medical-xpress.com.