szombat, augusztus 19, 2017

Egészség

Neves orvos dinasztia ötödik leszármazottja, elődei, id. dr. Bókai János és fia, ifj. dr. Bókay János a magyar gyermekgyógyászat nemzetközi hírnevű megalapítói és elismert művelői voltak.

Június 22-én volt az agy világnapja, amelyet az ideggyógyászok világszervezetének ajánlása alapján 2014-ben tartottak meg első alkalommal. 

Beszélgetés a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának Onkoterápiás Intézetének vezetőjével, dr. Mangel László Csaba egyetemi tanárral.

MTI

Naponta átlagosan 4961 lépést tesznek meg az emberek világszerte.

A kanyarójárvány megfékezésének érdekében intézkedéscsomagot léptetnek életbe a belügyminisztériummal közösen – jelentette be kedden Florian Bodog egészségügyi miniszter. 

A marosvásárhelyi szülészeti klinikákra beutalt várandós nők közül 2014-ben a megkérdezett 1278-nak terhesség előtt a 29,8 százaléka dohányzott, 24 százalékuk pedig kénytelen volt elviselni, hogy férje vagy munkatársai mellette dohányoznak.

A nemzetközi részvétellel megrendezett XVII. CardioNET kardiológiai konferencián tartott előadást dr. Tatu-Chiţoiu Gabriel, a Román Kardiológiai Társaság elnöke, aki a nyitóünnepségen is köszöntötte a rendezvényt. 

A kullancs nyála új gyógyszerek „aranybányája” egy új brit tanulmány szerint – számolt be róla a BBC hírportálja.

MTI

A náthától az ízületi problémákon át az A-típusos tüdőgyulladásig számos betegséget okozhat a nem megfelelően karbantartott és beállított klímaberendezés.

MTI

Megállapításaik rácáfoltak arra az elméletre, hogy a férfiak termékenysége örökké tart.

Öt éve tartó átfogó és széles körű együttműködésre, tudományos munkára lehetőséget nyújtó dohányzáskutatási projekt befejező mozzanataként tartottak kiértékelő tudományos megbeszélést június 23-án a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem Közegészségtani Tanszékén. 

Életmódunkká vált az ülés. Autóval járunk munkába, órákat töltünk a számítógép előtt, pötyögtetjük a mobiltelefonunkat, este pihenésképpen lecövekelünk, és bámuljuk a tévé képernyőjét.

Szakterületének kiemelkedő képviselője, a pécsi prof. dr. Pytel József fül-orr-gégész, audiológus és foniáter szakorvos, egyetemi tanár nevéhez több új módszer kidolgozása kapcsolódik.

MTI

Az autista gyerekek általános iskolai integrációját segíti Stefanik Krisztina és Bartos Erika Csillagbusz című kötete, amelyet az év leginnovatívabb mesekönyvének választottak idén.

Prof. Dr. Kulcsár Zsolt, az intervenciós neuroradiológia nemzetközileg elismert szakembere Marosvásárhelyről indult. 

Ez a címe annak az országos konferenciának, amelyet június 26-28-a között tartanak Marosvásárhelyen neves romániai és külföldi szakemberek részvételével.

Pusztító következményekkel járhat, az önártalom előidézője lehet. 

A Román Bőrgyógyászati Társaság szervezésében, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemmel és a Maros Megyei Kórházzal partnerségben június folyamán is zajlik megyénkben az EuroMelanoma elnevezésű, bőrrák elleni nemzetközi kampány. 

MTI

A Semmelweis Egyetem belgyógyászati klinikája tanársegédjének elmondása szerint a korai stádiumban felfedezett pajzsmirigyrák gyógyítható, kialakulásának okait egyelőre vizsgálják.

Amióta megszüntették a Ligetben működő fizioterápiai klinikát és az állami kórházakban lévő kezelőket, a marosvásárhelyi Rheum-Care Alapítvány kezelőközpontja egyre nagyobb segítséget jelent a mozgásszervi betegek számára. 

MTI

A járványokra és veszélyhelyzetekre gyorsabban reagáló és összehangoltabban működő rendszereket kell kiépíteni, és ösztönözni kell a gyógyszerkutatásokat.

Május világszerte a melanóma hónapja. A melanóma, vagyis a festéksejtes bőrrák a legagresszívebb bőrráktípus, és a statisztikák szerint az ezzel diagnosztizált személyek száma egyre növekszik.

Amint a sorozat előző cikkeiből láthattuk, a tisztító- és fogyókúrákkal kapcsolatban megoszlik a szakemberek véleménye. 

MTI

További bizonyítékot találtak arra, hogy az alkoholfogyasztás, akár napi fél pohár bor is növeli a mellrák kialakulásának kockázatát.