péntek, október 20, 2017

Egészség

MTI

Egy nehezen azonosítható, de jól kezelhető, ritka betegségre hívja fel a figyelmet a Ritka és Veleszületett Rendellenességgel Élők Országos Szövetsége (Rirosz) a nemzetközi Gaucher-nap hoz kapcsolódva.

A megelőzésről, valamint a kezelési lehetőségekről  dr. Gáspár Réka bőrgyógyász szakorvossal beszélgettünk. 

Idén október 12-re esik a látás világnapja. Magyarországon, ahogy más európai országokban is, 2005-től október a látás hónapja, amely több vizsgálóponton biztosított ingyenes látásvizsgálatot, szaktanácsadást jelent. 

MTI

A cirkadián ritmust, azaz a „napi biológiai órát” szabályozó molekuláris mechanizmus kutatásáért három amerikai tudós kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat – jelentették be október 2-án a Karolinska Intézetben Stockholmban.

Az OrtoProfil által szervezett ScoliCamp – Románia legelső szkoliózistábora – a bukaresti Nemzeti Színházban megszervezett díjátadó ünnepségen átvette a Krónikus Betegek Szervezeteinek Országos Szövetsége (COPAC) közönségdíját az Innováció a páciensek számára kategóriában. 

Az OrtoProfil Románia Silicon House műhely személyre szabott, egyedi kivitelezésű protézis termékcsaládja elnyerte a Magyar Termék Nagydíjat, valamint a ProfessionCert Kft. és a Sérültek.hu Magazin különdíját Budapesten az Országházban megszervezett díjátadó ünnepségen.

A Maros Megyei Cukorbeteg Gyerekek és Fiatalok Egyesülete (ASCOTID) egyedi kezdeményezést valósított meg idén nyáron. 

Befejeződött a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat idei májusi erdélyi gyógyító körútjának az összesítése. 

MTI

Az immunrendszer kóros működését, daganatos áttéteket és a Parkinson-kór hátterében álló fehérjemódosulatokat is vizsgálhatják az ELTE kutatói egy új röntgen-krisztallográfiai berendezéssel.

MTI

Történelmi jelentőségűnek nevezett immunterápiát engedélyezett a leukémia egyik fajtájának gyógyítására az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA).

MTI

További négy évig folytatódhat a Nemzeti Agykutatási Program (NAP), amely működésének első négy évében számos kiemelkedő eredményt hozott.

Megyénkben az idei év során 207-en betegedtek meg kanyaróban. 60 százalékuk marosvásárhelyi, 40-en vidékiek. 

A csecsemőtáplálásról, csecsemőkori betegségekről, a védőoltások jelentőségéről és gyakorlatáról tartott előadást Marosvásárhelyen július első napjaiban dr. Bókay János csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermek-gasztroenterológus főorvos, a budapesti Semmelweis Egyetem I. Számú Gyermekklinikájának osz-tályvezető egyetemi adjunktusa.

MTI

Négy magyar kutatócsoport összefogásával, egy hatalmas egészségügyi adatbázis elemzésével új, olykor meglepő kapcsolatokat mutattak ki ismert betegségek megjelenése között a kutatók. 

MTI

Az elmúlt években Magyarországon a régió számos országával szemben nem nőtt ugrásszerűen a HIV-fertőzések száma, a kiszűrt HIV-pozitív betegek több mint 90 százaléka pedig korszerű kezelésben részesül Szlávik János infektológus szerint.

Neves orvos dinasztia ötödik leszármazottja, elődei, id. dr. Bókai János és fia, ifj. dr. Bókay János a magyar gyermekgyógyászat nemzetközi hírnevű megalapítói és elismert művelői voltak.

Június 22-én volt az agy világnapja, amelyet az ideggyógyászok világszervezetének ajánlása alapján 2014-ben tartottak meg első alkalommal. 

Beszélgetés a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának Onkoterápiás Intézetének vezetőjével, dr. Mangel László Csaba egyetemi tanárral.

MTI

Naponta átlagosan 4961 lépést tesznek meg az emberek világszerte.

A kanyarójárvány megfékezésének érdekében intézkedéscsomagot léptetnek életbe a belügyminisztériummal közösen – jelentette be kedden Florian Bodog egészségügyi miniszter. 

A marosvásárhelyi szülészeti klinikákra beutalt várandós nők közül 2014-ben a megkérdezett 1278-nak terhesség előtt a 29,8 százaléka dohányzott, 24 százalékuk pedig kénytelen volt elviselni, hogy férje vagy munkatársai mellette dohányoznak.

A nemzetközi részvétellel megrendezett XVII. CardioNET kardiológiai konferencián tartott előadást dr. Tatu-Chiţoiu Gabriel, a Román Kardiológiai Társaság elnöke, aki a nyitóünnepségen is köszöntötte a rendezvényt. 

A kullancs nyála új gyógyszerek „aranybányája” egy új brit tanulmány szerint – számolt be róla a BBC hírportálja.

MTI

A náthától az ízületi problémákon át az A-típusos tüdőgyulladásig számos betegséget okozhat a nem megfelelően karbantartott és beállított klímaberendezés.