hétfő, december 18, 2017

Egészség

Jelentősen csökkentheti a migrénrohamok gyakoriságát és súlyosságát egy antitestalapú új terápia, amelyet a világon elsőként kifejezetten a migrénrohamok megelőzésére fejlesztettek ki.

A nemzetközi kampány november 25-től december 10-ig tart.

Úgy gondolom, a résztvevők közül talán senki nem maradt, akiben ne hagyott volna valamilyen nyomot az a jól szervezett, rendkívül összetett, a tudományoktól a művészetekben való feloldódásig ívelő tanácskozás, amely november első napjaiban a marosvásárhelyi Kultúrpalotában zajlott. 

A fájdalomról rendezett marosvásárhelyi konferenciáról szóló beszámolóban az orvosi és egyéb világi vonatkozásokról számoltunk be. A tanácskozáson három katolikus lelkész is előadást tartott a fájdalomnak a lelki életben, a teológiában és a keresztény lelkiségben betöltött szerepéről. Ezekből válogattam néhány tanulságos idézetet.

Prof. dr. Melegh Béla egyetemi tanár, a Pécsi Tudományegyetem Orvosi Genetikai Intézetének vezetője érdekes előadásaival az RMOGYKE továbbképző tanfolyamán hamar felkeltette a marosvásárhelyi hallgatók és a szervezők érdeklődését.

Mit lehet feltárni, elmondani a fájdalomról a kutató, az orvos, a pszichológus, a szociológus, a lelkész és a művész szemszögéből? Erről szólt a november 3–6. között a marosvásárhelyi Kultúrpalotában tartott konferencia.

Beszélgetés dr. doc. Verzár Zsófia egyetemi előadótanárral a sürgősségi betegellátásról

Jövő héten, november 13–17. között egészen pici babák fényképei lesznek megtekinthetőek a marosvásárhelyi Deus Providebit Házban, a Gyulafehérvári Caritas Korai Nevelő- és Fejlesztőközpontja idén is színes programmal készül a koraszülöttek világnapja alkalmából. 

Jövő év elején kísérleti jelleggel elindulhat a mellrákszűrési program, amelyet egy 21 millió eurós vissza nem térítendő pályázatból finanszírozna az állam, tájékoztatott az egészségügyi tárca. 

Miközben országszerte tüntettek a védőoltások ellen, megyénkbe 720 adag influenza elleni oltóanyag érkezett, amit először is a legnagyobb veszélynek kitett kórházi dolgozóknak adnak be. 

Pénteken nyílik meg a több tudományterületet érintő kinetoterápiai kutatásokról szóló nemzetközi tanácskozás, amelyen a sportolók fizikai aktivitásáról és táplálkozásáról hangzanak el előadások. 

Belső óránk személyenként kisebb-nagyobb eltéréssel működik, de nagy általánosságban mindenki besorolható a két különböző típus valamelyikébe. 

MTI

Szigoríthatják az abortusztörvényt Horvátországban, miután az alkotmánybíróság új törvény megalkotására kötelezte a parlamentet.

MTI

A régióban elsőként Magyarországon elérhetővé vált a jóindulatú emlődaganatok egyik leggyakoribb típusának műtét nélküli eltávolítása fagyasztásos eljárással, krioablációval.

Az Ortoprofil cég az általuk kezdeményezett tábor révén próbálja felkarolni a gerincferdüléses fiatalokat, segíteni abban, hogy megbarátkozzanak a gerincfűzővel, és lelki támaszt is nyújtani, hogy ne érezzék: amiért korzettviselésre kényszerülnek, attól másak lesznek, mint a társaik. 

MTI

Egy nehezen azonosítható, de jól kezelhető, ritka betegségre hívja fel a figyelmet a Ritka és Veleszületett Rendellenességgel Élők Országos Szövetsége (Rirosz) a nemzetközi Gaucher-nap hoz kapcsolódva.

A megelőzésről, valamint a kezelési lehetőségekről  dr. Gáspár Réka bőrgyógyász szakorvossal beszélgettünk. 

Idén október 12-re esik a látás világnapja. Magyarországon, ahogy más európai országokban is, 2005-től október a látás hónapja, amely több vizsgálóponton biztosított ingyenes látásvizsgálatot, szaktanácsadást jelent. 

MTI

A cirkadián ritmust, azaz a „napi biológiai órát” szabályozó molekuláris mechanizmus kutatásáért három amerikai tudós kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat – jelentették be október 2-án a Karolinska Intézetben Stockholmban.

Az OrtoProfil által szervezett ScoliCamp – Románia legelső szkoliózistábora – a bukaresti Nemzeti Színházban megszervezett díjátadó ünnepségen átvette a Krónikus Betegek Szervezeteinek Országos Szövetsége (COPAC) közönségdíját az Innováció a páciensek számára kategóriában. 

Az OrtoProfil Románia Silicon House műhely személyre szabott, egyedi kivitelezésű protézis termékcsaládja elnyerte a Magyar Termék Nagydíjat, valamint a ProfessionCert Kft. és a Sérültek.hu Magazin különdíját Budapesten az Országházban megszervezett díjátadó ünnepségen.

A Maros Megyei Cukorbeteg Gyerekek és Fiatalok Egyesülete (ASCOTID) egyedi kezdeményezést valósított meg idén nyáron. 

Befejeződött a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat idei májusi erdélyi gyógyító körútjának az összesítése. 

MTI

Az immunrendszer kóros működését, daganatos áttéteket és a Parkinson-kór hátterében álló fehérjemódosulatokat is vizsgálhatják az ELTE kutatói egy új röntgen-krisztallográfiai berendezéssel.