hétfő, december 18, 2017

Belföld

Egy pénteken ismertetett tanulmány szerint több mint 30 ezer román orvos és kutató dolgozik külföldön.

Tőkés László szerint a volt kommunista országokban folyamatos rendszerváltásra lenne szükség, Romániában viszont a visszarendeződés lett folyamatos.

Az első tíz hónapban 7,5 százalékkal csökkent a román építőipari termelés volumene a tavalyi azonos időszakhoz mérten – közölte csütörtökön az országos statisztikai intézet.

Egy év alatt közel száz petíció érkezett Romániából az Európai Parlamentbe, lakosságarányosan ebből az országból jött a legtöbb bejelentett panasz vagy kérés.

Románia és Bulgária készen áll a schengeni csatlakozásra, ezek az országok és polgáraik évek óta várják a pozitív döntést az uniós belügyminiszterektől.

Az RMDSZ oktatásügyi szakemberei hathatós munkájának eredményeként az anyanyelven megírt tankönyveket ezentúl nem kell románra fordítaniuk a tankönyvíró pedagógusoknak. 

Módosításokkal elfogadta szerda este a képviselőház plénuma a megosztott héafizetésről szóló 

sürgősségi kormányrendeletet.

A Bloomberg elemzése szerint Romániában regisztrálják az Európai Unió legnagyobb gazdasági növekedését, amely azonban a legmélyebb szegénységet takarja.

Felix Stroe közlekedésügyi miniszter a csütörtöki kormányülés első felében arról biztosított mindenkit, hogy nem lesznek gondok a hóviharok miatt sem a vasúton, sem a közutakon vagy autópályákon. 

A munkaszerződések módosításának bejelentési határidejét rendhagyó módon 2018. március 31-éig hosszabbítják meg. 

Románia az Európai Uniós alapok 5%-os abszorpciójával zárja az idei évet, amely 1,23 milliárd eurónak felel meg, nyilatkozta csütörtökön Marius Nica európai alapokért felelős miniszter.

2018-ban 2 milliárd lej áll az Első otthon program rendelkezésére – áll a pénzügyminisztérium által közvitára bocsátott tervezetben. 

Lucian Şova távközlési miniszter visszautasította a Tulajdonalap (FP) javaslatát, hogy kezdjék meg a Román Posta fizetésképtelenné nyilvánítási folyamatát.

Január 23-án dönthet az alkotmánybíróság a Klaus Johannis államfő által benyújtott, a köztisztviselők jogállásáról szóló törvénnyel kapcsolatos panaszáról. 

Elfogadta tegnap a képviselőház a házszabály módosítását, amelynek értelmében ha egy módosító javaslatot megszavaznak, a többi elutasítottnak tekintendő. 

Az elmúlt időszakban több mint tízezer megbetegedést okozott és 36 halálos áldozatot követelt az országban tomboló kanyarójárvány. 

Orbán Viktor miniszterelnök kedd délelőtt hivatalában fogadta Kelemen Hunort, az RMDSZ elnökét, aki tájékoztatta őt a romániai politikai helyzetről.

Októberben 19,4 százalékkal nőttek az új ipari megrendelések Romániában a tavalyi tizedik hónaphoz mérten.

Novemberben folytatódott az inflációs ráta emelkedése, amely az előző havi 2,6 százalékról 3,23 százalékosra emelkedett.

Az üdülési jegyeket 2018 első évnegyedében osztják ki, ezekre 842 millió lejt szánt a minisztérium a 2018-as évi költségvetésből.

A munkaügyi minisztérium egyes alintézményeinek dolgozói tiltakoztak kedden országszerte a 2018. január elsejétől várható fizetéseik alacsonynak ítélt összege, valamint a nem megfelelő munkakörülmények miatt.

A fenti a mottóval szerveztek kampányt a családon belüli és általában az  erőszak megfékezésére, amelynek eredményeiről tegnap sajtótájékoztatón számoltak be. 

Két személy életét vesztette, ketten pedig súlyosan megsérültek kedden egy autóbalesetben a 15-ös jelzésű országút Maros megyei szakaszán, Maroskecén, miután egy autó átment a szemközti sávba, ahol frontálisan ütközött egy másik személygépkocsival.

A jobbközép ellenzéki pártok vezetői is csatlakoztak vasárnap a hetek óta zajló kormányellenes tüntetéssorozathoz, amelyet az igazságszolgáltatatás függetlenségének védelmében hirdettek meg korrupcióellenes jelszavakat hangoztató Facebook-csoportok.