szombat, augusztus 19, 2017

Belföld

Az Egészségügyi Szolidaritás Szövetség felmérése alapján az orvosok 57 százaléka jobban örülne, ha megkapna minden jövedelmet, amire jogosult, mint annak, ha jövedelemadó-mentességet kapna, további 28 százalék szerint pedig a mentesség más dolgozókra is hatályos kellene legyen.

MTI

A karbantartási díj bevezetésétől nemcsak többletbevételt, hanem az utóbbi negyed évszázadban lefoglalt, de használaton kívül maradt internetes címek felszabadítását is remélik.

Az egész országra érvényes kánikulára vonatkozó tájékoztatást adott ki péntekre és szombatra az Országos Meteorológiai Igazgatóság (ANM).

Négy személy elhunyt, miután elütötte a vonat a 800-as fővonalon Bukarest-Konstanca között, Brăneşti vasútállomásán, tájékoztat az Országos Rendőr-felügyelőség. 

Az európai jogokkal kapcsolatos Solvit zöld vonalat állított szolgálatba az európai ügyekért felelős minisztérium – jelentette be szerdán a külügyminisztérium közleménye szerint Victor Negrescu tárcavezető. 

MTI

A Pro Infrastructura egyesület az állami hatóságokat okolja az észak-erdélyi autópálya Aranyosgyéres és Marosvásárhely közötti szakasza építésének lassúsága miatt.

Szerdán öt halasztás után a Római Katolikus Teológiai Líceum számára kedvező döntést hoztak a Maros Megyei Törvényszék közigazgatási és pénzügyi részlegén. 

Négy francia állampolgárt fogtak el a Temes megyei határrendészek Temesmóra és Alsósztamora közelében, miközben illegálisan próbáltak bejutni Románia területére. 

Több mint 1.500 luxusautót írattak forgalomba az első fél évben, jelentős részük használt autó. 

MTI

A feljelentést Toró T. Tibor, az EMNP ügyvezető elnöke jelentette be kedden egy kolozsvári sajtótájékoztatón.

MTI

Kövér László szerint a múlt sokszor megtapasztalt egyik tanulsága, hogy „az idők igazi nyerteseinek soha nem azok bizonyulnak, akiknek erősebbek a fegyvereik vagy hangosabbak a hazugságaik, hanem azok, akiknek erősebb az identitása és a hite”.

Fokozatos felmelegedésre kell számítani a következő napokban, ennek a hétnek a végén a nappali csúcshőmérséklet Erdélyben eléri a 32, a Bánságban a 34 Celsius-fokot.

Óvadék kifizetése ellenében szabadlábra helyezték a hétfőn Londonban őrizetbe vett Puiu Popoviciu üzletembert.

Augusztus 11–14. között a rendőrök több mint háromezer közúti kihágást észleltek, és összesen 30.000 bírságot róttak ki több mint 11 millió lej értékben. 

Visszautasítja az ellene megfogalmazott vádakat Marosvásárhely polgármestere, Dorin Florea, akit egyik tanácsosával együtt csütörtökön helyezett vád alá az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA). 

Klaus Johannis szerint a romániai szászok a románokkal együtt ünneplik meg 2018-ban Erdély és Románia egyesülésének centenáriumát.

A Szállításügyi Minisztérium részlegesen felbontotta a szerződést a Lugos–Déva autópálya egyik szakaszának építőjével – közölte csütörtökön a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR).

Tizenkét megye, valamint a főváros útlevélosztályán biztosítanak ügyfélszolgálatot hétfőn, augusztus 14-én, hogy elejét vegyék a torlódásnak, amely a Nagyboldogasszony-napi minivakáció után várható.

86 éves korában meghalt Tudor Postelnicu, a kommunista politikai rendőrség, a Securitate volt vezetője. Postelnicut a bukaresti Carol Davila katonai kórházban érte a halál, ahová néhány héttel ezelőtt utalták be súlyos légúti problémákkal.

Hivatali visszaélés, hamisítás és hamis okirat tudatos felhasználása miatt bűnvádi panaszt tett az Országos Korrupcióellenes Ügyészségnél az USR Liviu Dragnea ellen – közölte Ionuţ Moşteanu képviselő.

Augusztus az igazi uborkaszezon időszaka, de mivel a paradicsom sokkal ízletesebb, és többféleképpen  felhasználható zöldség, inkább a paradicsom hónapjának nevezhető.

Sokan szóvá tették a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen tartott idei felvételi vizsga eredményeit, többek között azt is, hogy viszonylag alacsony átlaggal is felvételt nyert a diákok egy része. 

Mára is érvényben lesz a másodfokú, narancssárga hőségriadó az ország hat nyugati megyéjében – tájékoztatott az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM).

Szeptembertől elkezdenek dolgozni a tanügyi törvény módosításán, az új jogszabálytervezet egy év múlva, 2018 szeptemberében kerül majd a parlament elé.