péntek, október 20, 2017

Belföld

A Sanitas Szakszervezeti Szövetség több ezer tagja tüntetett csütörtökön a bukaresti George Enescu téren az egészségügyben és a szociális ellátórendszerben tapasztalható problémák miatt. A tiltakozók később a Győzelem térre vonultak. 

Jelenleg Románia az Európai Unió leggyorsabban, évi 6 százalékkal növekvő gazdasága, ahol az ipari termelés idén több mint 8 százalékkal bővült.

A romániai származású Nobel-díjasok előtt tisztelgő numizmatikai sorozatot indít a nemzeti bank (BNR), amely elsőként a tavaly elhunyt Elie Wiesel Nobel-békedíjas író, holokausztkutató tiszteletére bocsát ki emlékérmet – derült ki a pénzintézet közleményéből.

A 2004–2008-as időszakban hivatalban volt igazságügyi minisztereket (Cristian Diaconescut, Monica Macoveit, Tudor Chiuariut és Cătălin Predoiut) hívják be a Független Védelmi és Korrupcióellenes Szolgálat (SIPA) archívumának ügyét kivizsgáló parlamenti bizottság jövő heti ülésére.

Néhány napon belül megkapják az ötödikes tanulók a hiányzó tankönyveket – jelentette be tegnap Liviu Pop tanügyminiszter. 

 Az alacsony bérek miatt egyre kevesebb fiatal választja a pedagógusi pályát, így a 2017/2018-as tanévben 4.500 szakképzetlen pedagógus alkalmazására volt szükség.

Hatályba lépett csütörtökön a túlzsúfolt börtönökben raboskodó elítéltek büntetésének lerövidítéséről szóló törvény, amely minden elítéltnek harmincnaponként hat nappal lerövidíti a büntetését, ha olyan közös cellában raboskodik, ahol nem jut legalább négy négyzetméter egy rabra.

A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal érvényesnek tekinti azt a szerződést, amellyel a római katolikus egyház vagyonkezelőjétől bérli az egykori II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium épületeit.

Ukrán hivatali kollégájával, Petro Porosenkóval folytatott telefonbeszélgetést szerdán Klaus Johannis. A két államfő beszélgetésének fő témája az új ukrán tanügyi törvény volt. 

Október 31-éig igényelhetik a gazdák a harmadik negyedévre járó gázolaj-támogatást – tájékoztatott a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA).

A képviselőház és a szenátus szerdán együttes ülésen, 220 támogató és 79 ellenszavazat mellett Dumitru Chiriţát választotta meg az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) elnökévé.

Csak jövőben kerül sor a nyugdíjtörvény módosítására – jelentette be a koalíciós pártok szerdai ülését követően a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke. 

Romániában évente közel 1.400 egyévesnél fiatalabb gyerek hal meg a kórházak hiányos felszereltsége következtében, de a szülők egészségügyi nevelésének hiánya miatt is.

Az állami tulajdonban lévő Aerostar Bacău védelmi ipari céggel kötött együttműködési megállapodást szerdán a Patriot rakétavédelmi rendszert gyártó amerikai Raytheon vállalatcsoport.

Maros, Hargita és Kovászna megye tanácsa idén hetedik alkalommal adományoz Orbán Balázs-díjat a három megye egy-egy jeles személyiségének, akik munkásságukkal hozzájárultak Székelyföld fejlődéséhez, a szülőföldön való megmaradáshoz és a közösségi értékek megőrzéséhez. 

Egyre inkább érződik környezetünkben is a klímaváltozás hatása. A globális felmelegedés miatt mind gyakoribbak a heves viharok, extrém időjárási jelenségek. 

Az egészségügyi dolgozókat tömörítő Sanitas szakszervezet Maros megyei egységének 130 tagja vesz részt a mai bukaresti tüntetésen. 

A képviselőház elutasította kedden, hogy a korrupcióellenes ügyészség (DNA) bűnvádi eljárást indítson a képviselői mandátummal rendelkező Rovana Plumb volt környezetvédelmi miniszter ellen.

Stagnált az infláció szeptemberben az euróövezetben, értéke továbbra is elmaradt az Európai Központi Bank (EKB) 2 százalékos célszámától.

A szenátus plénuma kedden elfogadott egy módosítást, amelynek értelmében a rezidensek és szakorvosok, illetve a pedagógusok a 35. év betöltése után is kérvényezhetik az Országos Lakásügynökség (ANL) által épített lakásokat. 

Visszavonta a képviselőház kedden azt a jogszabályt, melynek értelmében az óvodai nevelők és tanítók csak abban az esetben folytathatták volna oktatói tevékenységüket, ha legkésőbb hat éven belül elvégzik a szaknak megfelelő egyetemet.

Az elmúlt év során  a marosvásárhelyi repülőtér ügye többször került a közvélemény figyelmébe. Talán a kifutópálya állapotáról, a felújítási munkálatok körüli huzavonáról esett a legtöbb szó a sajtóban és magánbeszélgetések során.

Elutasította hétfői ülésén a szenátus jogi bizottsága a kétfordulós polgármester-választásra való visszatérést célzó jogszabályjavaslatot, amit a Nemzeti Liberális Párt (PNL) terjesztett be. 

Jövő évtől kezdődően, a hatástanulmányok és a tervezés függvényében, a többi, súlyos égési sérülésekre szakosodott központ építése is elkezdődhet.