vasárnap, március 25, 2018

Belföld

A katolikus iskolával kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva jelentette ki Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere, hogy a magyar kormány azon az állásponton van, hogy a magyarságnak van egy erős parlamenti képviselete, és az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor folyamatosan egyeztet Liviu Dragneával és Tăriceanuval, ő maga pedig folyamatos kapcsolatban van mindhárom párt vezetőjével. 

Winkler Gyula és Sógor Csaba európai parlamenti képviselők meghívására kihelyezett együttes frakcióülésre került sor Brüsszelben március 22-én. Az együttes ülés célja összehangolni a munkát a román parlament, az önkormányzatok és Brüsszel között.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) másodfokú, vagyis narancssárga riasztást adott ki havazás miatt 14 megyére és Bukarestre, ami csütörtök estétől pénteken 15 óráig érvényes. 

Hétfőn Budapesten, a Magyarság Házában tartottak konferenciát Kisebbségvédelmi kezdeményezés a határon túli magyar közösségekért és a magyarországi nemzetiségekért címmel, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet, a FUEN és a Rákóczi Szövetség szervezésében.

Florin Iordache, a tervezetekkel foglalkozó parlamenti különbizottság elnöke kijelentette, hogy a módosítások nem tesznek mást, csak összhangba hozzák a jogszabályokat az alkotmánybíróság döntéseivel. 

A képviselőház közigazgatási bizottsága 21 szavazattal kettő ellenében elutasította kedden a Székelyföld autonómiájára vonatkozó törvényjavaslatot.

MTI

A közigazgatási bíróságon próbálja érvényteleníteni a március 15-én kihelyezett magyar zászlók miatt kirótt bírságolási jegyzőkönyveket Kézdivásárhely és Sepsiszentgyörgy polgármestere.

MTI

Alaptörvénybe ütközőnek minősítette hétfőn az alkotmánybíróság a marosvásárhelyi római katolikus líceum újraalapításáról rendelkező törvényt. 

Csoma Botondot, az RMDSZ Kolozs megyei parlamenti képviselőjét nevesítette a szövetség együttes frakciója a parlament titkosszolgálatokért felelős bizottságának tagjai közé hétfőn. 

MTI

Vizsgálja az OTP Bank a felügyeleti levél tartalmát, amelyben a Román Nemzeti Bank közölte, hogy nem hagyta jóvá az OTP romániai leánybankjának újabb akvizícióját.

Legkevesebb 50 százalékos kedvezménnyel utazhatnak ezután a helyi tömegközlekedési eszközökön a közoktatásban részt vevő tanulók, és legkevesebb 75 százalékkal olcsóbban vásárolhatnak jegyet kulturális rendezvényekre.

Eső, havas eső, havazás és erős szél várható kedd estig az ország egész területén – figyelmeztetett az Országos Meteorológiai Igazgatóság. 

A legfőbb ügyészség ügyészei lezárták azt az ügyet, amelyben Călin Popescu-Tăriceanut hamis nyilatkozattétellel vádolták – erősítették meg az Agerpres hírügynökségnek igazságügyi források. 

MTI

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) az idén 5 százalékos gazdasági növekedésre számít Romániában, becslésük szerint középtávon a növekedés 3 százalékra lassul.

„Feltétlenül szükségszerű”, hogy feloldják a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és a legfőbb ügyészség közötti protokollum titkosítását, és a dokumentumot azonnal nyilvánosságra hozzák – jelentette ki vasárnap Dana Gîrbovan, a Romániai Bírák Országos Szövetségének (UNJR) elnöke.

Örvendetes, hogy az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsnak a marosvásárhelyi Petőfi-szobornál – immár hagyományosan – szervezett március 15-i rendezvénye elsősorban a fiatalokról szólt. S március idusának üzenetét nem mások, mint a fiatalok tolmácsolták. 

Súlyos támadásnak nevezte a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes azt, hogy a romániai prefektúrák erdélyi magyar önkormányzati vezetőket büntettek meg a Magyarország nemzeti ünnepén Kovásza és Hargita megyékben kihelyezett magyar szimbólumok miatt.

Nem járult hozzá a Román Nemzeti Bank (BNR) ahhoz, hogy az OTP Bank Nyrt. megvásárolja a National Bank of Greece csoporthoz tartozó Banca Românească SA pénzintézet 99,28 százalékos részvénycsomagját.

Szombattól hirtelen lehűl a levegő az egész országban, eső, havas eső és havazás is előfordulhat.

Minden, egyéni munkaszerződés nélkül foglalkoztatott munkaerő után 20 000 lejes pénzbírsággal sújtják ezentúl a munkáltatókat, anélkül hogy a bírságok összértéke meghaladná a 200 000 lejt.

Elfogadta a kormány az egységes adóbevallási űrlapról szóló jogszabálytervezetet.

Összefogásra, közös cselekvésre van szükség ma is, mint ahogy összefogásra volt szükség 1848-ban és minden fontos társadalmi változás idején, hangzott el tegnap délután a Postaréten, a Székely vértanúk emlékművénél, ahol több ezren gyűltek össze az 1848-as forradalomra és szabadságharcra emlékezve.

 Tisztelt ünneplő közösség, magyar honfitársak!

Ötezer lejes bírságot kapott Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere a Kovászna megyei prefektúrától, miután kijelentette, hogy a március 15. alkalmából kihelyezett nemzeti lobogókat nem távolítja el.