hétfő, június 18, 2018

Aktuális

Az egyetem bizonytalan kimenetelű jövőjétől eltekintve felemelő és örömteli ünnepségen búcsúztatták a MOGYE magyar tagozatának 299 orvos, fogorvos, gyógyszerész és asszisztens végzősét. 

A Kisebbségi Munkacsoport csütörtöki ülése az Európai Bizottság azon nyelvi, nemzeti kisebbségek számára fontos kulturális, média- és oktatási programjait tekintette át, melyek valamilyen módon segíthetnek ezen közösségek identitásának megőrzésében. 

Egy alkotmánybírósági döntést lehet vitatni, lehet nem szeretni, el lehet mondani, hogy nem jó, de a döntést ettől függetlenül be kell tartani.

A munkaügyi minisztériumnak kötelessége növelni és napjaink igényeihez igazítani a magán szociális szolgáltatásokat biztosító szervezeteknek szánt állami támogatást.

A marosvásárhelyi lakónegyedekben lakossági fórumsorozatot indít a városi RMDSZ, a célja lehetőséget teremteni a városlakóknak, hogy megosszák a problémáikat, illetve első kézből szerezzenek információkat a közösséget érintő dolgokról.

Tegnap délben a Kiss Unicum Kft. telephelyének raktárából a múzeum marosvásárhelyi várban levő épületébe került az egykori Aranyszarvas gyógyszertár korabeli bútorzata, amelyet az épületet megvásároló Kiss Szabolcs vállalkozó adományozott. 

A Studium Prospero Alapítvány és partnerei ebben az évben is megszervezik a már hagyományossá vált vártemplomi ballagást.

Az Európai Parlament e heti plenárisán Európa jövőjéről, illetve a június 28-29-i uniós csúcs legfontosabb kérdéseiről folyt a vita. 

Az oktatás unióbeli korszerűsítéséről fogadtak el állásfoglalást szerdán az európai parlamenti képviselők. 

A meteorológusok szerint szerda délutántól viharokra és jelentős mennyiségű csapadékra kell számítani országszerte. 

A marosvásárhelyi tanács legutóbbi ülésén a képviselők megszavazták, hogy havi ezerlejes támogatást nyújtanak a Rozmaring utcai szociális központból kikerülő 15 többgyermekes családnak, hogy albérletbe tudjanak költözni. 

Jókedv, rengeteg látogató, színes programok és változékony időjárás jellemezte az idei szovátai városnapokat is, amelynek apropóját a 143 éve létező Medve-tó adja.

Vasárnap délutántól hétfő estig az ország egész területén zivatarokra és szélviharokra számthatunk – figyelmeztet az Országos Meteorológiai Igazgatóság.

„Az RMDSZ javaslatára törölték a közigazgatási törvény szövegéből azokat a rendelkezéseket, amelyek a prefektus hatalmát erősítették volna.”

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke szerint a kormányzatnak eltökélt szándéka, hogy a marosvásárhelyi római katolikus iskola ügyét a 2018–2019-es tanév kezdéséig megoldja.

Hozzávetőleg hatezer személyt hallgatnak ki a katonai ügyészek az 1989-es forradalom ügyében indított bűnvádi eljárás következő szakaszában.

Elvarázsolt mesekastélyra emlékeztető, jól megtervezett, színpompás, bekerített játszóteret avattak fel június 6-án a marosvásárhelyi Vár sétányon. 

A román gazdaságban stagnált a nemzeti össztermék (GDP), és az ország az unió második leggyengébb teljesítményét nyújtotta az első negyedévben – jelentette ki egy keddi szakkonferencián Ionuţ Dumitru, a Pénzügyi Tanács elnöke.

Az utóbbi két évben nem volt olyan nagy közérdeklődésre számot tartó téma, mint a marosvásárhelyi Transilvania repülőtér ügye. Amióta a kifutópálya minőségi hiányosságai miatt leállították a légi utasforgalmat, a lakosság türelmetlenül várja, hogy újrainduljanak a járatok Európa országaiba.

A Petőfi Sándor Művelődési Egyesület a Bethlen Gábor Alapnál megpályázott a Petőfi Magyar Házra egy infrastrukturális fejlesztésről szóló pályázatot, és ennek nyomán 300.000 forint támogatásban részesítették az egyesületet.

A magyar Országgyűlés 2010. május 31-én a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította az első világháborút lezáró trianoni békediktátum aláírásának napját, június 4-ét.

A tizennegyedik végzős évfolyamot búcsúztatták szombaton a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Karán, újabb erdélyi magyar értelmiségi-nemzedéket engedtek útjára. 

Kolozsváron hálaadó istentisztelet és ünnepség keretében felavatták szombaton az Apáczai Csere János Gimnáziumnak a magyar állam támogatásával kibővített, felújított épületét.

MTI

Köszöntőjében Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke megemlítette: Románia „eminens diák” volt a NATO és az EU-csatlakozás idején, de az akkor megígért törvények egy része nem született meg, mások érvénybe léptek, de nem alkalmazzák.