péntek, október 20, 2017

Aktuális

A Sanitas Szakszervezeti Szövetség több ezer tagja tüntetett csütörtökön a bukaresti George Enescu téren az egészségügyben és a szociális ellátórendszerben tapasztalható problémák miatt. A tiltakozók később a Győzelem térre vonultak. 

Jelenleg Románia az Európai Unió leggyorsabban, évi 6 százalékkal növekvő gazdasága, ahol az ipari termelés idén több mint 8 százalékkal bővült.

Fel kell vennie a küzdelmet az Európai Uniónak a „nacionalizmus vírusának” terjedésével, amely nem pusztán a legutóbb csatlakozott, keleti tagállamokat érinti, hanem egyes nyugati országokat is.

Az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári és igazságügyi szakbizottsága (LIBE) csütörtökön megszavazta a közös uniós menekültügyi rendszert szabályozó dublini szabályozás reformtervezetét.

A romániai származású Nobel-díjasok előtt tisztelgő numizmatikai sorozatot indít a nemzeti bank (BNR), amely elsőként a tavaly elhunyt Elie Wiesel Nobel-békedíjas író, holokausztkutató tiszteletére bocsát ki emlékérmet – derült ki a pénzintézet közleményéből.

A 2004–2008-as időszakban hivatalban volt igazságügyi minisztereket (Cristian Diaconescut, Monica Macoveit, Tudor Chiuariut és Cătălin Predoiut) hívják be a Független Védelmi és Korrupcióellenes Szolgálat (SIPA) archívumának ügyét kivizsgáló parlamenti bizottság jövő heti ülésére.

Néhány napon belül megkapják az ötödikes tanulók a hiányzó tankönyveket – jelentette be tegnap Liviu Pop tanügyminiszter. 

 Az alacsony bérek miatt egyre kevesebb fiatal választja a pedagógusi pályát, így a 2017/2018-as tanévben 4.500 szakképzetlen pedagógus alkalmazására volt szükség.

Hatályba lépett csütörtökön a túlzsúfolt börtönökben raboskodó elítéltek büntetésének lerövidítéséről szóló törvény, amely minden elítéltnek harmincnaponként hat nappal lerövidíti a büntetését, ha olyan közös cellában raboskodik, ahol nem jut legalább négy négyzetméter egy rabra.

Érdekes, újdonságokat is bemutató tudományos dolgozatok hangzottak el a Török Aurél Embertani Egyesület második nemzetközi konferenciáján, amelyet a Maros  Megyei Múzeum keretében működő görgényi osztály munkatársai szerveztek október 14-én a  Continental szállodában. 

A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal érvényesnek tekinti azt a szerződést, amellyel a római katolikus egyház vagyonkezelőjétől bérli az egykori II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium épületeit.

Andrij Parubij ukrán házelnök felszólította szerdán a kijevi parlament épületéhez vezető utcán a forgalmat sátraikkal akadályozó tüntetőket, hogy tegyék szabaddá az utat, és ne támadjanak a képviselőkre.

Ebben a hónapban már 691 cég helyezte át társasági székhelyét Katalóniából Spanyolország más területére – közölte Ana del Valle, a spanyol kereskedelmi nyilvántartó igazgatója.

Ukrán hivatali kollégájával, Petro Porosenkóval folytatott telefonbeszélgetést szerdán Klaus Johannis. A két államfő beszélgetésének fő témája az új ukrán tanügyi törvény volt. 

November 22-én hirdet ítéletet a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) Ratko Mladic egykori boszniai szerb hadseregparancsnok ügyében, akit háborús bűnök elkövetésével vádolnak.

Október 31-éig igényelhetik a gazdák a harmadik negyedévre járó gázolaj-támogatást – tájékoztatott a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA).

A képviselőház és a szenátus szerdán együttes ülésen, 220 támogató és 79 ellenszavazat mellett Dumitru Chiriţát választotta meg az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) elnökévé.

Csak jövőben kerül sor a nyugdíjtörvény módosítására – jelentette be a koalíciós pártok szerdai ülését követően a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke. 

Romániában évente közel 1.400 egyévesnél fiatalabb gyerek hal meg a kórházak hiányos felszereltsége következtében, de a szülők egészségügyi nevelésének hiánya miatt is.

Az állami tulajdonban lévő Aerostar Bacău védelmi ipari céggel kötött együttműködési megállapodást szerdán a Patriot rakétavédelmi rendszert gyártó amerikai Raytheon vállalatcsoport.

Maros, Hargita és Kovászna megye tanácsa idén hetedik alkalommal adományoz Orbán Balázs-díjat a három megye egy-egy jeles személyiségének, akik munkásságukkal hozzájárultak Székelyföld fejlődéséhez, a szülőföldön való megmaradáshoz és a közösségi értékek megőrzéséhez. 

Egyre inkább érződik környezetünkben is a klímaváltozás hatása. A globális felmelegedés miatt mind gyakoribbak a heves viharok, extrém időjárási jelenségek. 

Az egészségügyi dolgozókat tömörítő Sanitas szakszervezet Maros megyei egységének 130 tagja vesz részt a mai bukaresti tüntetésen. 

Lengyelország támogatja Törökország EU-csatlakozási törekvéseit – közölte Andrzej Duda lengyel elnök kedden Varsóban Recep Tayyip Erdogan török elnökkel folytatott tárgyalásait követően, hangsúlyozva, hogy biztonsági kérdésekben Ankara az Európai Unió fontos partnere.