péntek, október 20, 2017

3P

Könnyítene az élelmiszer-adományozás szabályain az Európai Unió, ezzel is erősítve az élelmiszerhulladék keletkezése elleni fellépést – közölte az uniós bizottság hétfőn.

A megosztott héafizetés elsősorban a fizetésképtelen vagy csődbe jutott vállalatok számára lesz kötelező – jelentette be Mihai Tudose a múlt héten. 

A Kis- és Közepes Vállalkozások Országos Tanácsa a Közép-régiós KKV-k Szövetségével partnerségben ötödik alkalommal szervezett szakmai megbeszélést Marosvásárhelyen.

A Cégjegyzék szerint augusztus végén 1,25 millió kereskedelmi társaság működött Romániában. 

Az idei első nyolc hónapban 6,3 százalékkal, 18,788 millióra nőtt a vendégéjszakák száma Romániában a tavalyi azonos időszakhoz mérten.

MTI

A pénzügyi szektorban zajló konszolidációs hullámot meglovagolva, két év alatt legalább öt bankot készül felvásárolni az OTP Bank a régióban.

MTI

Nyolc közép-kelet-európai ország kilenc vezető digitális marketing ügynöksége szakmai szervezetet alapított BlueAlliance néven. 

MTI

Napok óta aggodalmat okoz a lakossági és vállalati hitelek törlesztőrészletét befolyásoló három hónapos bankközi hitelkamatláb (ROBOR) gyors ütemű növekedése, amely hétfőn 1,71 százalékra emelkedett.

MTI

Az új rendszer hatályba lépésével megszünteti a vámhatározatok benyújtására vonatkozó átmeneti szabályokat. 

A témakört plenáris előadásokon és kerekasztal-beszélgetéseken egyaránt körbejárják, emellett hat tematikus tagozata lesz a vándorgyűlésnek.

Ezúttal Sepsiszentgyörgyön, október 18. és 20. között szervezik meg a régió és Erdély legjelentősebb szakmai fórumát, a székelyföldi IT&C és innovációs konferenciát. 

MTI

Ötszázezer euró összdíjazású páneurópai startup versenyt hirdet az EIT Digital, amelyre innovatív, különleges technológiai megoldásokat kínáló vállalkozások pályázhatnak október 8-ig.

MTI

Immár az ötödik egymást követő évben idén is az Apple és a Google bizonyult a világ legértékesebb márkájának az Interbrand nevű amerikai tanácsadó vállalat globális rangsorában.

MTI

Lezárta a Görögországgal szemben indított túlzottdeficit-eljárást hétfőn az Európai Unió, megerősítve, hogy Athén a bruttó nemzeti termék (GDP) három százaléka alá tudta szorítani költségvetési hiányát. 

Az Európai Bizottság részletesen ismertette hétfőn az új iparpolitikai stratégiát, amely egységes és átfogó keretbe szervezi a már meglévő és új kezdeményezéseket, világossá teszi a szereplők feladatait, és kijelöli az iparpolitikai fellépések meghatározását lehetővé tévő fórumokat.

A paradicsomot termesztők támogatására kiírt program sikeres, eddig közel 10 000 mezőgazdász pályázott, nyilatkozta vasárnap Daniel Botănoiu, a mezőgazdasági minisztérium államtitkára. 

Még mindig lehet regisztrálni a Romániai Magyar Közgazdász Társaság legjelentősebb szakmai rendezvényére. 

Számos hazai és magyarországi szakember fogadta el a szervezők meghívását a másodszor rendezett gazdanapra.

MTI

Egyharmaddal, 6,824 milliárd euróra nőtt a külkereskedelmi mérleg hiánya az első hét hónapban a tavalyi azonos időszakhoz képest – közölte hétfőn az országos statisztikai intézet.

Két olyan intézményes vita zajlik az Európai Unióban, amely kapcsán az erdélyi és a Kárpát-medencei gazdáknak hallatniuk kell hangjukat, a közös agrárpolitika (KAP) korszerűsítése és egyszerűsítése, valamint a KAP 2020 utáni finanszírozása.

A jótékonykodási akciók aránya a téli hónapokban általában megnő, az ünnepek múltával pedig lassan alábbhagy a lelkesedés. 

A Szatmár megyei törvényhozó hozzászólásában a gazdasági és bankszektort érintő sürgős problémákkal kapcsolatosan fogalmazott meg kérdéseket a miniszterelnökhöz.

MTI

Az Európai Unió 2018-as költségvetésének a növekedésre, a foglalkoztatásra, a biztonságra és a migráció kezelésére kell összpontosítania az unió költségvetési tanácsának írásos eljárásban elfogadott álláspontja szerint.

MTI

Egyszerűsítené az Európai Bizottság az uniós nemzetközi kereskedelmi szerződések ratifikálását, a testület készülő javaslata értelmében a jövőbeli egyezményeknek nem kellene keresztülmenniük mind a közel negyven illetékes nemzeti és regionális parlamenten.