vasárnap, március 25, 2018

Életmód

Március 21-én volt a Down-szindróma világnapja. A nap kiválasztása a Down-szindróma mögött álló, három példányban jelen levő 21. kromoszómára utal. 

MTI

Valamilyen betegség és a rendszertelen életmód is okozhat alvászavart – hívta fel a figyelmet Purebl György, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatóhelyettese.

MTI

Egy nemzetközi vizsgálat szerint őssejtterápiával javítani lehet a szklerózis multiplexben szenvedő betegek állapotát. 

A gerincbántalmak és a gerincsérv mára már szinte ugyanolyan népbetegséggé váltak, mint például a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás. De vajon mit csinálunk ennyire rosszul? 

Patik Enikő elmondta, hogy a napi tevékenység és az évi két alkalommal elvégzett átfogó szűrővizsgálat mellett a főiskolai végzettségű iskolai védőnők rendszeresen tartanak előadásokat a diákoknak az egészségnevelés témakörében. 

Már régóta kísért a gondolat, hogy szülőfalum elárvult kertjébe ültessek különféle erdélyi fafajtákat, és nem csak gyümölcsfákat.

Vajdaszentivány

A felelősségteljes állattartás egyik elvárása, hogy a gazdiban tudatosuljon az élősködők,  így a kullancs által okozott fertőzés veszélye, amely azonban megelőzhető. 

MTI

A D-vitamin pótlása rendkívül fontos, mert annak hiányában nemcsak a krónikus betegségek kockázata, hanem a halálozási kockázat is megnő.

Barangolónk utolsó állomásaként – a teljesség igénye nélkül – a megyeszékhely, Marosvásárhely néhány turisztikai vonz-erővel bíró érdekességére hívjuk fel a figyelmet.

2018 a külhoni magyar családok éve, ez alkalommal a Magyar Védőnők Egyesülete és az Otthon Segítünk Alapítvány szakemberei Kárpát-medencei tavaszi körúton vesznek részt, hogy megismertessék és népszerűsítsék a védőnői, illetve az otthon segítő szolgálatot, ami óriási támaszt jelent az anyaországi kisgyerekes családok életében. 

Előrelépés történt az örökbefogadások számát illetően Maros megyében, amióta módosult a vonatkozó törvény, amely számos pozitív változást hozott a leendő szülőkre nézve, a leglényegesebb, hogy jelentősen lerövidíti az örökbefogadást megelőző ügyintézés időtartamát. 

A megkésett tavasznak örülve most inkább a szabadban, erdőn, parkban tölteném az időt, mint hogy a kályha mellett állva süssek-főzzek.

A BBTE Magyar Szociológia és Szociális Munka Intézetének docense, Berszán Lídia által végzett kutatás azt hivatott felderíteni, hogy a fogyatékos gyermeket, fiatalt nevelő romániai családok hogyan néznek szembe a fogyaték okozta megváltozott élethelyzettel.

Divatba jött, életvitelünk részévé vált ez a téma, mely kitölti mindennapjainkat, hiszen szinte naponta elhangzik valahol a környezetünkben ez a szó, hogy stressz. 

Körmendi János gyerekkora óta orvosnak készült, de mindig úgy érezte, nagy szüksége van a zenére.

Olyan településeket mutatunk be, amelyek egymástól távol állnak ugyan, de lakói kötődnek mind az erdélyi szász, mind a magyarok történelméhez, múltjához, ezért érdemes meglátogatni őket.

És felujjonganak, megfiatalodva száguldanak a láthatatlan térben az öreg kezek, ha megbizonyosodtak arról, ezen a nők napján sem feledkezett meg róluk a nagybetűs Legfontosabb. 

Az elmúlt héten megyénkben ketten haltak meg, akiknél bebizonyosodott, hogy egyéb bántalmaik mellett influenzások voltak. 

Dr. Szilágyi Tibor, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem élettan-professzora vette át az Erdélyi Múzeum-Egyesület Orvos- és Gyógyszerésztudományi Szakosztályának (EME OGYSZ) a vezetését az elkövetkező négy évre. 

Május 10-ig tart „Az év praxisa a Kárpát-medencében” pályázat a magyarországi és a határon túli magyar háziorvosok, illetve az őket ajánló pácienseik számára. 

A 2018-as év ruhái is rendhagyóak lesznek, ugyanis ezúttal a klasszikus „kis feketét” a „kis fehér” váltja fel, a blézer különválik a kosztümtől, és egymagában, ruha formájában viselhető, ugyanúgy, mint a férfias ing, melynek hosszú változata szintén a ruhát fogja helyettesíteni.

Évente három-négy alkalommal virágokkal és virágárusokkal telik meg a város főtere. Színes, szép látvány a központi forgalom közötti szigeten. 

Az Ebtenyésztők Országos Egyesületének okleveles kutyakiképzőjét, Pletl Istvánt a kutyák viselkedési zavarainak orvoslásáról kérdeztük.